Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Nākamsezon NFL nebūs algu griestu, būs dopinga kontroles

Juris Miņins
Juris Miņins

Nākamsezon NFL nebūs algu griestu, būs dopinga kontroles
Viens no smagākajiem NFL spēlētājiem Greidijs Džeksons
Foto: AP/Scanpix

Kā pašlaik tiek ziņots no Atlantijas okeāna otrā krasta, tad Nacionālajā futbola līgā (NFL) nākamajā sezonā nebūs algu griestu, savukārt līgas vadība mēģinās ieviest dopinga testus, lai pārbaudītu vai spēlētāji nelieto augšanas hormonus.

NFL spēlētāju arodbiedrības (NFLPA) vadītājs Demorīss Smits visiem līgas spēlētājiem ir izsūtījis atgādinājuma vēstules, kurās izsaka viedokli, ka gaidāmajā NFL sezonā, pirmo reizi kopš 1993. gada, netiks piemēroti algu griesti. Iemesls šādam paziņojam ir pavisam vienkāršs arodbiedrība un līgas vadība nav vienojušās par algu griestu apmēriem uz pēdējo kolektīvā līguma sezonu (2010. gada sezonu).

Smits izsakās, ka NFLPA dara visu, lai tiktu panākta vienošanās par algu griestu ieviešanu, taču cerības, ka tas notiks līdz noteiktajam "dedlainam", šī gada 3. martam, viņaprāt, ir visai niecīgas. NFL vadība šādas runas atsakās komentēt, taču "Pro Bowl" pirmsspēles pasākumu ietvaros līgas komisārs Rodžers Gūdels atzīmēja, ka viņš ļoti cer, ka jaunais kolektīvais līgums (pēc vecā, kā jau iepriekš minēts NFL un NFLPA sadarbojas pēdējo gadu), tiks parakstīts laicīgi, t.i., līdz nākamā gada martam.

Jāpiebilst, ka abas sarunās iesaistītās puses ir paziņojušas, ka šajā sezonā, ja nebūs algu griestu, galvenais ir saglabāt ilgus gadus veidoto sistēmu, lai jau 2011. sezonā līga atkal varētu ieviest algu griestu sistēmu. Spēlētāju arodbiedrība uzsver, ka viņi vēlas, lai atlēti saņemtu godīgu atalgojumu, taču apzinās, ka pārlieku lielas algas varētu kaitēt sporta veida turpmākajai attīstībai, tāpēc mēģina panākt kompromisu.

Atgādināsim, ka aizvadītajā sezonā vidējā NFL spēlētāju alga bija 0.77 miljoni ASV dolāru, bet vislabāk apmaksātākais spēlētājs bija Sandijego "Chargers" saspēles vadītājs Filips Riverss, kurš 2009. gadā saņēma nedaudz vairāk kā 25.5 miljonus ASV dolāru. Virs 20 miljoniem dolāru alga bija vēl diviem spēlētājiem, abiem saspēles vadītājiem, Īlajam Meningam (20.5 miljoni) un Džejam Katleram (nedaudz virs 22 miljoniem).

Pašlaik vienīgā Ziemeļamerikas profesionālā sporta līga, kas darbojās bez striktiem algu griestiem bija Augstākā beisbola līga (MLB), taču viņiem ir ieviests tā sauktais "lukusa nodoklis". Nacionālajā hokeja līgā (NHL) "algu griesti" tika ieviesti no 2005./2006. gada sezonas, Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) vēl ātrāk, 1984./1985. gada sezonā, bet Augstākajā futbola līgā (MLS) algu griesti tika ieviesti 2008. gadā.

Tāpat NFL aprindās pašlaik visai aktuāla tēma ir saistīta ar līgas vadības vēlmi ieviest obligātu dopinga kontroli, precīzāk, regulāras spēlētāju asinsanalīžu ievākšanas kampaņas, lai noskaidrotu vai spēlētāji nelieto augšanas hormonus, kuri ASV profesionālajās sporta līgās ir aizliegti.

Kā galvenais iemesls šādai līgas vadības vēlmei ir nesen piespriestā divu gadu diskvalifikācijas Anglijas regbija spēlētājam Terijam Ņūtonam, kurš kļuva par pirmo spēlētāju Profesionālā sporta vēsturē, kurš ir diskvalificēts par šādu vielu lietošanu.
NFL vadība uzskata, ka viņu spēlētāji arī ir jāpārbauda, lai tādējādi pārliecinātos par sportistu "tīrību" un arī uzlabotu līgas tēlu sabiedrībā. Savukārt spēlētāju arodbiedrība neatbalsta šādus gājienus norādot, ka tie nav nepieciešami, bet līgas vadībai galvenā uzmanība ir jāpievērš nevis vainīgo ķeršanai, bet jākoncentrējas uz preventīvo pasākumu veikšanu.

Der atzīmēt, ka līdzīga situācija gadu gaitā bija izveidojusies arī Augstākajās beisbola līgās (MLB), kad dopinga kontroles netika veiktas, taču pēdējos gados, kad tas, tomēr, tiek darīts atklājas līgas vadībai un spēlētāju asociācijai ļoti nepatīkami fakti. Līdz ar to dopinga kontrole tiek padarīta stingrāka un no šīs sezonas tiks kontrolēti arī zemāko līgu spēlētāji.

Izmantotie resursi:
espn.go.com

Vai NFL vajadzētu ieviest stingru dopinga kontroli?

  • 5

  • 42

  • 1

  • 3

  • 1


  +1 [+] [-]

, 2010-02-24 22:24, pirms 14 gadiem
mhm, cik es zinu, tad tieši to HGH - augšanas hormonu arī ļoti daudzi lieto, jo to pagaidām esot praktiski neiespējami atkost.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-24 22:26, pirms 14 gadiem
M8archa rakstīja: mhm, cik es zinu, tad tieši to HGH - augšanas hormonu arī ļoti daudzi lieto, jo to pagaidām esot praktiski neiespējami atkost.
Un ja saķer, tad visu var novelt uz nekvalitatīvu modificēto pārtiku vai vienkārši ar hormoniem barotu dzīvnieku gaļu, caur kuru, ja kko smagi nejaucu, arī var uzkrāties HGH.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-24 23:41, pirms 14 gadiem
Juri, kā fakts, ka nebūs -algas griesti- ietekmēs nākošo sezonu? Sāksies a la Yankees...?

     [+] [-]

, 2010-02-25 07:18, pirms 14 gadiem
Angelitos#22

Pašlaik aptuveni 155kg, bet bija laiks, kad svēra arī 180 kg.

Demar's

Tik traki moš i nebūs, jo lielākajiem līgas stāriem ir ilgtermiņa līgumi, pie tam tā ir tikai viena sezona, pēc gada gan jau būs atkal griesti (jo būs jaunais CBA).
Viens gan skaidrs - šī gada FA ir situācijā, kad lieku rublīti viņi varēs "izspiest" visai viegli (vieglāk nekā iepriekš), lai gan NFLPA ir izteikusies, ka neatbalstīs nesamērīgos kontraktus un aicina spēlētājus būt saprātīgiem.

Tb laikam jau nekas kardināli nemainīsies, moš tikai atsevišķos gadījumos kāds kaut ko vairāk saņems.