Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Kārlis Būmeisters iesaka: 10 padomi, kā sagatavoties pirmajām triatlona sacensībām

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kārlis Būmeisters iesaka: 10 padomi, kā sagatavoties pirmajām triatlona sacensībām
Kārlis Būmeisters

Mūziķim Kārlim Būmeisteram šīs vasaras plāni ir skaidri, jo viņš nolēmis trešo reizi startēt Tallinas “Ironman” sacensībās. Arī šoreiz Kārlis Igaunijā mēros vidējo dzelzsvīru distanci – 1,9 km peldus, 90 km uz velosipēda un 21,1 km skriešus.

Sagatavošanās sacensībām triatlonā, kas ne velti tiek dēvēts par vienu no grūtākajiem sporta veidiem pasaulē, protams, prasa ne mazums laika, pūļu un spēka. Tomēr Kārlis vēlas iedrošināt jaunos entuziastus un tos, kuri ir apsvēruši domu par triatlona sacensībām, bet līdz šim nav uzdrošinājušies piedalīties, izmēģināt savus spēkus šajā disciplīnā. “Triatlons manī ir mainījis attieksmi pret robežām. Man vairs nešķiet, ka pie tām ir jāapstājas, bet gan jāpārkāpj, un nākamā soļa speršana ir mentāls izaicinājums,” saka mūziķis. Arī viņam treniņu laiks ir diezgan ierobežots, jo šobrīd viņš ar ģimeni dzīvo Briselē, kur pilda Eiropas Parlamenta Konservatīvo un reformistu grupas politiskā padomnieka amata pienākumus. Tomēr pēc daudzu triatlona distanču mērošanas, viņš kā šī sporta veida amatieris, nonācis pie atziņām, kuras, iespējams, palīdzēs vēl kādam entuziastam.

1. Nospraud mērķi un esi gatavs to sasniegt
Uzsākot triatlona treniņus vai piesakoties sacensībām, protams, jānosaka savs mērķis. Kārlis iesaka, ka tam jābūt iedrošinošam un vienlaikus arī nedaudz izaicinošam. Viņaprāt, galvenais, lai triatlona entuziasts laika gaitā būtu gatavs šo mērķi mainīt. “Tu esi nospraudis kādu robežu, ko uzskati par savu spēku maksimumu, bet pēc pāris treniņiem vai mēnešiem, ko esi pavadījis sportojot, saproti, ka esi krietni ņiprāks, nekā tev pašam ir šķitis. Tad ir vērts doties uz priekšu, nospraust vēl tālāku mērķi, turpinot saglabāt iespēju to pēc laika atkal pārskatīt. Šādai domāšanai vajadzētu kļūt par attīstības vadmotīvu, ka robežas triatlonā ir nevis to sasniegšanai, bet pārkāpšanai,” saka Kārlis.

2. Nebaidies, ja nemāki peldēt!
Bieži jaunie entuziasti atmet ar roku triatlonam, jo nemāk labi peldēt. “Triatlona sacensības skatoties no malas, šķiet, ka peldēšanas posms ir kaut kas ļoti ilgs un grūts. Nepareizi peldēt patiešām ir ļoti grūti, bet pareizi – krietni vieglāk,” savā pieredzē dalās Kārlis. Viņš vēl joprojām kopā ar treneri mēģina uzlabot peldēšanas tehniku, ko paša spēkiem bija apguvis bērnībā. “Nevajag baidīties no tā, ka nemāki peldēt. Iespējams, tas pat ir labāk, nekā ja to esi iemācījies darīt nepareizi, jo pārmācīties ir daudz grūtāk,” atzīst mūziķis. Tā kā peldēšana ir pirmā triatlona disciplīna, ļoti svarīgi lai pēc tās vari doties uz priekšu pēc iespējas stiprāks.

3. Neatmet visam ar roku, ja sākotnēji šķiet – treniņiem pietrūks laika
“Ir jāsāk nodarboties ar triatlonu, un, ja iepatiksies, vēlāk būsi pārsteigts, cik daudz laika ir izdevies atrast treniņiem,” iedrošina Kārlis. Arī viņam kā amatieru līmeņa sportistam treniņu laiks ir ierobežots, kas, protams, ietekmē sacensību rezultātus. Tomēr treniņu iespējas, viņaprāt, jāvērtē kopā ar pārējām ikdienas aktivitātēm un vajadzībām. “Ja laika ir maz, nevajag to izniekot, un treniņprocesam ir jābūt strukturētam,” norāda mūziķis. Viņš atzīst, ka trenējas krietni mazāk, “nekā rakstīts grāmatās”, tomēr ir atradis sev piemērotu sportošanas režīmu.

4. Nepārspīlē ar ekipējumu
Kārlis atzīst, ka ar triatlonu var nodarboties dārgi, bet to var darīt arī relatīvi lēti. “Jebkurā gadījumā treniņos ieguldītais laiks tāpat būs krietni izšķirošāks faktors tava rezultāta noteikšanā nekā tas, vai tava ritenim, piemēram, ir jaunākais aerodinamiskais rāmis. Ekipējumam, protams, ir sava nozīme brīdī, kad jūti, ka spēsi patiešām novērtēt tā sniegtos ieguvumus,” saka mūziķis. Viņš iesaka neapstāsties ceļā uz triatlona sacensībām tikai tādēļ, ka šķiet, ka citiem sportistiem ir jaunākais ekipējums, bet pašam – nekā no tā. “Triatlonā ir jāpeld, jāmin un jāskrien, attiecīgi, ja tev ir velosipēds, sporta apavi un ķivere – vari startēt!”

5. Nesmejies par triatlonistiem, kuri skuj kājas
“Arī es pirmās divas sezonas smīkņāju par triatlonistiem, kuri skuj kājas. Tomēr trešajā sezonā to sāku darīt arī pats,” smaidot atklāj Kārlis. Viņš skaidro, ka ir zinātniski pierādīts, ka velobraukšanas posmā uz neesoša savu kāju apmatojuma rēķina var ietaupīt aptuveni 2 minūtes no laika, kas pavadīts distancē. Lai kādu citu faktoru dēļ to veiktu par pāris minūtēm ātrāk, papildus intensīvam treniņprocesam arī ekipējumā būtu jāiegulda daudzi simti eiro. Savukārt atbrīvošanās no kāju apmatojuma Kārļa ieskatā ir vieglākais veids, kā kaut nedaudz samazināt trasē pavadīto laiku.

6. Svarīgi panākt sapratni no ģimenes
Kārļa ģimene pilnībā atbalsta viņa sportisko aizraušanos, tomēr pretējā gadījumā būtu diezgan sarežģīti, atzīst mūziķis. “Ja treniņprocess notiek caur ģimenes kašķiem, un nezini, vai tava otra puse atkal nebūs ērcīga, ka esi izskrējis no mājas, tad to noteikti būtu vērts labot. Ja ir jārisina šāda veida problēmas, manuprāt, triatlonam zūd tas skaistums,” norāda mūziķis.

7. Vispirms ieklausies savā ķermenī un tikai pēc tam skaties gadžetos
Ja uzsākot treniņprocesu, nejūties īsti pārliecināts par savu veselību vai fizisko formu, noteikti konsultējies ar ārstu. Vienlaikus, sākumposma treniņu laikā Kaža iesaka nepārspīlēt ar ierīcēm, sensoriem un citām modernajām tehnoloģijām: “Tehnoloģijām noteikti ir sava loma, tomēr tām plašā klāstā obligāti nav jābūt sākotnējā ekipējumā. Es treniņos izmantoju dažādas ierīces, bet to sāku darīt tikai tad, kad pietuvojos līmenim, kurā spēju saprast un novērtēt sensoru pievienoto vērtību.” Viņš, uzsākot riteņbraukšanas, peldēšanas un skriešanas treniņus, iesaka vispirms ieklausīties savā sirdī un ķermenī, un tad pakāpeniski iegādāties nepieciešamās ierīces, kas palīdzēs precīzāk novērtēt savu sportisko sniegumu un sasniegt labākus rezultātus.

8. Netaupi uz apaviem un rūpējies par pilnvērtīgu uzturu
Kārlis iesaka nenovērtēt par zemu triatlona sacensību pēdējo posmu – skriešanu – un netaupīt līdzekļus uz labiem apaviem. “Tavi ceļgali būs tikai pateicīgi par to,” saka mūziķis. Uztura pieejas sportistiem ir dažādas, tomēr Kārlis iesaka vienmēr parūpēties par pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšanu: “Sacensībās reizēm ir mazāk jāieklausās nervozos smadzeņu impulsos, kad izjūtas var būt mānīgas, bet jāuzņem kalorijas un jāpadzeras ikreiz, kad tas ir iespējams.” Ikdienas treniņos viņš cukurus uzņem limitēti, tomēr sacensībās vienmēr organismam iedod papildus devu. “Tā vien šķiet, ka tajā brīdī mans ķermenis sajūtas, it kā 95 benzīna vietā pēkšņi būtu saņēmis 98, un tad no kalna lejā iet labāk,” smaidot saka Kārlis.

9. Uztver sacensības kā svētkus
Triatlona sacensības nenotiek bieži, un mūziķis tās aicina uztvert kā svētkus: “Līdzīgi kā Dziesmusvētkos – cik esi iemācījies, tik esi, tagad laiks baudīt.” Viņa ieskatā sacensību diena ir iespēja paveikt ko tādu, kas iepriekš šķita pilnīgi neiespējami. Vienlaikus tā ir arī laba izdevība pašam novērtēt savu sportisko izaugsmi un paveikto treniņos.

10. Pastāsti par triatlonu arī citiem
Trenējoties triatlonā, Kārlis rosina par to pastāstīt arī citiem. “Ir interesanti, ka šo cilvēku acīs tu ieraudzīsi to pašu izbrīnu, kāds agrāk bija tev, kad par triatlonu kā, iespējams, ko tālu un nesasniedzamu tikai iedomājies. Varbūt šī sajūta sen jau ir zudusi, un tad ir jauki to pašam vēlreiz atskārst,” atzīst mūziķis.