Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Volejbola izlases lielā iespēja

Jānis Celmiņš

Volejbola izlases lielā iespēja
Viktors Koržeņevičs un Ansis Medenis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas vīriešu volejbola izlase svētdien aizvadīs Eiropas čempionāta 3. kvalifikācijas kārtas pirmo spēli ar Turcijas izlasi. Cīņā par ceļazīmi uz finālturnīru mūsu vīri sunim pārkāpuši, palikusi aste – vai viss tiešām ir tik vienkārši?

Aizvadītajā rudenī mūsu volejbolisti veiksmīgi startēja EČ 2. kvalifikācijas turnīra kārtā, grupā nodrošinot otro vietu, kas nozīmēja, ka šovasar trešajā sacensību kārtā jācīnās ar turkiem. Šajā valstī pēdējos gados volejbolā (arī pludmales volejbolā) tiek ieguldīti milzīgi naudas līdzekļi, kas gan pagaidām ievērojamus panākumus nav devis.

Turki cīņu ar Latvijas izlasi nodrošināja caur adatas aci, veiksmīgāk nospēlējot savu skatītāju priekšā, varēja būt arī daudz sliktāk. Pretēji mūsu izlasei, kura kontinentā čempionāta finālturnīrā nav piedalījusies kopš tālā 1995. gada, turki spēlējuši pēdējos trijos finālturnīros. 2007. un 2009. gada čempionātos izcīnītas attiecīgi 15. un 13. vieta (trīs zaudējumi trijos mačos), bet pirms diviem gadiem viena uzvara četros mačos, kas devis 11. vietu. Turki pēdējos gados regulāri spēlējuši arī Eiropas līgā, kur tikuši arī pie godalgotā vietām – 2008. un 2010. gadā bronza, 2012. gadā sudrabs (zaudēts vien Nīderlandei). Arī mūsu vīri tā sauktajos „treknajos gados” (2007. gads) ņēma dalību šajā līgā, paliekot pēdējā vietā. Kopš tā laika mūsu valstsvienības sastāvs mainījies minimāli, taču jāņem vērā, ka šī paaudze toreiz tikai tā pa īstam sāka spēlēt.

Ja pieminam abu valstu nacionālos čempionātus, tad arī te priekšā ir turki. Augstākminētais milzīgais finansējums, kas pēdējos gados ieplūst Turcijas volejbolā, ļauj vairākiem vadošajiem turku klubiem regulāri spēlēt Eirokausos, kamēr mūspusē Eiropas līmeņa mači nav redzēti… Te gan atkal nepieciešama viena piebilde – galvenās lomas šo Turcijas klubu rindās spēlē ārzemnieki, kamēr vietējie labākajā gadījumā ir otrā plāna aktieri. Mūsu izlases vīriem gan Eirokausu cīņas arī nav sveša lieta, taču ne pašu klubu rindās. Pēdējos gados spēlējot citu valstu komandās gandrīz ikviens no mūsējiem uzspēlējis Eirokausos, arī Čempionu līgā. Arī Pasaules volejbola izlašu rangā turki ir augstāk - 48. vieta turkiem, 60. – mūsējiem.

Spriežot pēc visa augstākminētā, mūsējiem izredžu ir pamaz, taču dzīvē viss neizskatās nemaz tik peļami. Šī mūsu volejbola paaudze tieši šobrīd ir sasniegusi savus brieduma gadus, un viņu īstais laiks ir pienācis. Lai gan mums ir izteikts komandas līderis Gundars Celitāns, no kura Turcijā baidās ne pa jokam (un pareizi dara), jāsaprot, ka uzvarai vien ar viņa pūlēm būs par maz. Ir nepieciešama īsta komanda, kas Raimonda Vildes rokās šoreiz ir. Ja basketbolisti šādos gadījumos teiktu „tagad vai nekad”, tad volejbolisti ar skaļiem saukļiem nemētājas, visu parādīs sniegums laukumā. Šo rindu autora pārliecība ir sekojoša – ja būs servju uzņemšana, tad arī viss pārējais būs. Komandai ir meistarīgs saspēles vadītājs (Deniss Petrovs), kurš nešaubīgi spēles grožus spēs noturēt savās rokās, turklāt arī uzbrukumā izpildītāji mums pietiek. Ar Turcijas izlasi pēdējos gados spēlēts bieži, un izdevies arī uzvarēt… Pēdējā uzvara mūsējiem pavisam svaigā atmiņā – pagājušajā gadā pārbaudes mačā.

Prognozes, prognozes…

Šoreiz par 99 procentiem piekritīšu savam kolēģim Dainim Āzenam, kurš abu izlašu izredzes vērtē līdzīgi – 50 pret 50. „Ja atbildes mačs risinātos Turcijā, dotu priekšroku turkiem (70 pret 30), tagad izredzes šķiet līdzīgas,” viņš raksta pēdējā „Sporta Avīzes” numurā. Šo rindu autors gan ir nedaudz lielāks optimists. Došu 51 pret 49 par labu mūsējiem. Jāatzīst gan, ka šis viens procents šoreiz laikam ir nedaudz emocionāls vērtējums. Kā, lai neesmu optimists (arī Jānis Matulis tāds vienmēr ir…), šī mūsu volejbola paaudze taču ir pelnījusi vietu EČ finālturnīrā, un arī man pašam septembrī gribētos doties uz Gdaņsku… Jā, tieši šajā Polijas pilsētā spēlēs mūsu volejbolisti, ja spēs kvalificēties finālturnīram. Apakšgrupa jau zināma – B grupā spēlēs mājinieki poļi, kā arī Slovākija un Francija.

Vīri, lai izdodas!

  +1 [+] [-]

, 2013-05-31 14:35, pirms 11 gadiem
Grūdiens kas vajadzīgs zāles volejbolam neapšaubāmi.

  +1 [+] [-]

, 2013-05-31 16:02, pirms 11 gadiem
atvainojos , ka nav saistits ar rakst , bet tasn veinalga ...
Man ir 18 gadi , nesen sāku spēlēt volejbolu , vēlējos pajautāt vai ar lecienu 3,35 -3,40 pieteik lai normāli varētu volejbolu spēlēt , ja mans augums ir 1,89 m ?

     [+] [-]

, 2013-05-31 17:56, pirms 11 gadiem
objektiivais rakstīja: atvainojos , ka nav saistits ar rakst , bet tasn veinalga ...
Man ir 18 gadi , nesen sāku spēlēt volejbolu , vēlējos pajautāt vai ar lecienu 3,35 -3,40 pieteik lai normāli varētu volejbolu spēlēt , ja mans augums ir 1,89 m ?
Droši vari spēlēt. Ja būs pietiekami laba tehnika, tad ar šādu lēcienu droši vari spēlēt. Un domāju arī, ka ja kārtīgi trenēsies, katrā epizodē lecot uz 100%, tad lēciens vēl uzlabosies. Vismaz man personīgi trenējoties volejbolā, lēciens bez jebkādām lēcienu programmām vai kaut kā tāda (nometnēs tikai barjeriņas palēkājot) ir ~3,50 un ar to ļoti labi pietiek.

     [+] [-]

, 2013-05-31 18:04, pirms 11 gadiem
es volejbolu sāku spēlēt pirms kkādiem 5-6 mēnešiem un vēl neesmu izvēlējies savu pozīciju . Ar manu lecienu un augumu kāda būtu piemerotākā pozicija man ?(par saspēles vadītāju un libero es nevaru spēlēt , jo piespēle nav pietiekoši mīksta )
gercis89 rakstīja: Droši vari spēlēt. Ja būs pietiekami laba tehnika, tad ar šādu lēcienu droši vari spēlēt. Un domāju arī, ka ja kārtīgi trenēsies, katrā epizodē lecot uz 100%, tad lēciens vēl uzlabosies. Vismaz man personīgi trenējoties volejbolā, lēciens bez jebkādām lēcienu programmām vai kaut kā tāda (nometnēs tikai barjeriņas palēkājot) ir ~3,50 un ar to ļoti labi pietiek.

     [+] [-]

, 2013-05-31 20:47, pirms 11 gadiem
objektiivais rakstīja: es volejbolu sāku spēlēt pirms kkādiem 5-6 mēnešiem un vēl neesmu izvēlējies savu pozīciju . Ar manu lecienu un augumu kāda būtu piemerotākā pozicija man ?(par saspēles vadītāju un libero es nevaru spēlēt , jo piespēle nav pietiekoši mīksta )
Nu reālāk jau būtu par malējo uzbrucēju (pusīti), jo 1. tempi parasti ir garāki. Man gan pašam arī ir tikai 191. cm, bet spēlēju pietiekami veiksmīgi par 1. tempu. Tā ka jāskatās arī kā sanāk pārējie spēles elementi. 1. tempam piemēram ir ļoti svarīgs labs bloks, bet pusītēm servju uzņemšana un aizsardzība. Tā ka paanalizē pats, kā tev liekas, cik labi darbojies katrā spēles elementā un varbūt ir kāds pazīstams, kurš kaut ko saprot no volejbola un ir redzējis kā spēlē, un var ieteikt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja