Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Vimbldonā noskaidros pirmos ceturtdaļfinālistus

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vimbldonā noskaidros pirmos ceturtdaļfinālistus
Grigors Dimitrovs soļa (uzvaras) attālumā no sava pirmā ceturtdaļfināla Vimbldonā
Foto: Reuters/Scanpix

Vimbldonas otrajā pirmdienā tradicionāli notiek visas 4. kārtas spēles jeb kopumā 16 mači vienspēļu sacensībās. Šoreiz lietus ieviesis pamatīgas korekcijas ierastajā kārtībā, tāpēc šodien notiks 10 mači ierasto 16 vietā. Iemesls – vēl nav pabeigtas vai pat sāktas piecas 3. kārtas cīņas. Junioru turnīrā pirmo spēli ne agrāk kā plkst. 19:00 aizvadīs Aļona Ostapenko.

Vīriešu turnīrā šodien bez lielām intrigām

No četrām šodien gaidāmajām vīriešu turnīra 4. kārtas spēlēm līdzvērtīga spēkošanās "uz papīra" varētu būt tikai Marina Čiliča un Žeremī Šardī duelī. 2001. gada čempiona Gorana Ivaniševiča trenētais Čiličs iepriekšējā kārtā trīs setos samērā viegli izslēdza Tomāšu Berdihu. Kā horvāts reaģēs pēc lielas uzvaras?

Pieredze viņam šādos gadījumos ir gana liela, bet savu nākamo pretinieku Žeremī Šardī Horvātijas pirmais numurs līdz šim nav apspēlējis. Francūzis abu vienīgajā iepriekšējā mačā 2009. gadā Minhenē uz māla uzvarēja trīs setos. Protams, zāliens ir daudz labāks variants Čiličam, kuram ir labāka serve un stabilāks "forehand" sitiens, taču izteikts favorīts viņš nav.

Pārējos trīs mačos uzvarētājs lielā mērā ir nojaušams. Šķiet, par Grigora Dimitrova uzvaru pār Leonardo Maijeru šaubu nav vispār. Liels favorīts pret Kevinu Andersonu ir čempions Endijs Marejs, taču šim mačam intrigu var atrast viena iemesla dēļ. Andersonam ir viena no labākajām servēm vīriešu tenisā. Ja DĀR pirmais numurs servēs labi, kādu taibreiku pret Endiju var sagaidīt. Un tad jau neko nevar zināt...

Marejs Kevinu 2010. gadā "Australian Open" sasita ar 6:1, 6:1, 6:2, bet 2011. gadā Monreālā viņam zaudēja ar 3:6, 1:6. Kuriozi rezultāti, it īpaši otrajā spēlē. Tiesa, toreiz lielu lomu Mareja zaudējumā nospēlēja pats Marejs, kurš toreiz bija lēns un neko sakarīgu izdarīt nevarēja. Tagad Endijs spēlē savās mājās, gada nozīmīgākajā turnīrā. Andersonam ir iespaidīga serve, Marejs – viens no labākajiem uzņemšanas spēlē.

Novaka Džokoviča un Žo-Vilfrīda Tsongas mači pirms dažām sezonām bija daudz sīvāki nekā tagad. Tsonga pat regulāri prata apspēlēt Džokoviču, taču tas viss ir vēsture. Francūzis Džokoviču nav uzvarējis kopš 2010. gada "Australian Open". Kopš tā laika Nolem jau 10 uzvaras pēc kārtas, ieskaitot uzvarētus 15 setus pēc kārtas. Uz zāliena viņam 2-0 bilance pret Tsongu. Džokovičs iepriekšējā mačā pret Tsongas tautieti Žilu Simonu smagā kritienā savainoja kreiso plecu, tiesa, situācija nav pārāk nopietna. Divas atpūtas dienas noteikti būs nākušas par labu. Tsongam bez šaubām ir teniss, kas uz zāliena pret Džokoviču var būt efektīvs, taču monētai ir arī otra puse. Proti, Tsongas pārliecība savstarpējo maču kontekstā ir tik ļoti iedragāta, ka viņa uzvaru vai vismaz pieklājīgu sniegumu un rezultātu šodien gaidīt liela pamata nav.

Vīriešu turnīra 4. kārtas spēles (30. jūnijs)

SpēleH2H1:1 prognoze
(1) Novak Djokovic – (14) Jo-Wilfried Tsonga12-51.08-9.50
(3) Andy Murray – (20) Kevin Anderson1-11.04-15.60
(11) Grigor Dimitrov – Leonardo Mayer-1.06-11.60
(26) Marin Cilic – Jeremy Chardy0-11.33-3.60

H2H – savstarpējo maču bilance
1:1 – viensviens.lv prognoze

Šarapovai pirmais nopietnais pārbaudījums?

Pirmo reizi "Grand Slam" turnīru vēsturē 4. kārtu sasniegušas uzreiz četras tenisistes no Čehijas. Ja Petra Kvitovai un Lucija Šafaržovai tas nav nekas jauns, tad Barborai Zahlavovai Stricovai un it īpaši Terēzai Šmitkovai gan. Pēdējā "Grand Slam" turnīrā piedalās tikai pirmo reizi un Vimbldonā otro nedēļu sasniegusi no kvalifikācijas. Pamatturnīrā divas no trim uzvarām viņai bija ļoti labas. 2. kārtā apsēlēta labās serves īpašniece Koko Vandevei, kura pirms Vimbldonas uzvarēja Hertogenbošā, bet 3. kārtā uzveikta Bojana Jovanovski, pret serbieti atspēlējot divas mačbumbas.

Vimbldonu turpina vairs tikai divas iepriekšējo gadu čempiones – 2011. gada uzvarētāja Petra Kvitova un pirms desmit gadiem šeit triumfējusī Marija Šarapova. Grūtāks mačs 4. kārtā solās Mašai, kurai pretī stāsies Vācijas pirmā rakete Andželike Kerbere. Viņa uzvarējusi septiņas no pēdējām astoņām spēlēm uz zāliena un ir ciets rieksts ļoti daudzām. Šarapova Kerberei ar 4:6, 4:6 pirms diviem gadiem zaudēja Parīzē ("hard" telpās"), kas gan kopumā tikai vienīgais zaudējums piecos mačos pret Kerberi. Tiesa, abu pēdējā cīņā pērn Štutgartē Šarapova uzvarēja grūtā spēlē ar 7:5 trešajā setā. Šarapova pirmajos trīs mačos pagājušajā nedēļā zaudēja tikai septiņus geimus!

Intriga vēl varētu būt divos mačos. 2012. gada fināliste Aga Radvaņska Jekaterinu Makarovu uzveikusi trīs no četriem mačiem, bet pēdējo zaudēja pagājušajā gadā "US Open". Makarovas teniss zālienam ir ideāls – spēcīga serve un iespaidīgs "forehand" sitiens. Bez tam Katja ir kreile. Agresīvs teniss pret Radvaņsku ir iedarbīgs, tāpēc šajā mačā favorītes zaudējums ir visnotaļ iespējams.

Intriģējošs solās būt arī Džīnijas Bušāras un Serēnu Viljamsu izslēgušās Alizē Kornē mačs. Kanādiete ir vienīgā tenisiste, kura šogad abos iepriekšējos "Grand Slam" tikusi līdz pusfinālam. Favorīte viņa būs arī šodien, bet Kornē pēc lielās uzvaras ieguvusi vēl lielāku pārliecību. Zīmīgi, ka Alizē vēl pirms dažām sezonām uz zāliena īsti nemācēja spēlēt, tas viņai pat nepatika, taču tagad situācija krasi mainījusies. Abas tenisistes spēlē uzbrukuma tenisu, katrā mačā cīnās kārtīgi, tāpēc šī spēle noteikti nebūs no tām, kas uzreiz aizmirstas. Kornē pagājušā gada maijā uz māla uzvarēja vienīgo savstarpējo spēli. Protams, toreiz bija trīs seti.

Sieviešu turnīra 4. kārtas spēles (30. jūnijs)

SpēleH2H1:1 prognoze
(4) Agnieszka Radwanska – (22) Ekaterina Makarova3-11.30-3.80
(5) Maria Sharapova – (9) Angelique Kerber4-11.20-5.10
(6) Petra Kvitova – Shuai Peng4-01.14-6.50
(13) Eugenie Bouchard – (25) Alize Cornet0-11.42-3.05
(16) Caroline Wozniacki – Barbora Zahlavova Strycova3-01.29-3.90
(23) Lucie Safarova – Tereza Smitkova-1.20-5.10

H2H – savstarpējo maču bilance
1:1 – viensviens.lv prognoze

Rīt notiks Simonas Halepas un Zarinas Dijasas mačs. Vēl vienu pāri, kas spēlēs otrdien, veidos Anas Ivanovičas/Sabīnes Liziki un Medisonas Kīsas/Jaroslavas Švedovas spēļu uzvarētājas.

Ostapenko starts junioru turnīrā

Šodien pirmo maču junioru Vimbldonā aizvadīs 17 gadus vecā Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko. Viņa pagājušajā nedēļā triumfēja prestižā junioru turnīrā Londonā uz zāliena seguma, sešos mačos nezaudējot ne seta. Aļona izsēto pulkā nav, taču skaidrs, ka spēles un spēju ziņā viņas izredzes vērtējamas labi. 1. kārtu Ostapenko noteikti vajadzētu pārvarēt, jo pretī stāsies divus gadus jaunākā Lielbritānijas tenisiste Anastasija Mihejeva. Viņai junioru reitingā tikai 218. vieta. Salīdzinājumam – Ostapenko ir 41. Aļona Vimbldonā startēs arī dubultspēlēs, tajās piedaloties ar Ungārijas sportisti Annu Bondaru (17).

Junioru "Grand Slam" turnīri līdz šim Aļonai nav bijuši veiksmīgi. Labākais rezultāts sasniegts "Australian Open", kur divreiz (2013, 2014) tikts līdz ceturtdaļfinālam. Vimbldonā abās iepriekšējās viesošanās reizēs zaudēts jau 1. kārtā. Pagaidām nav zināms, kurā kortā Ostapenko spēlēs, taču skaidrs, ka mačs sāksies ne agrāk kā plkst. 19:00 pēc mūsu laika. Video tiešraides nebūs, bet spēlei noteikti varēs sekot līdzi turnīra mājaslapā.

Kur skatīties?

Vimbldona ir vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem, kuru nerāda Eurosport. Turnīra galvenais pārraidītājs ir BBC. No zināmākajiem kanāliem var minēt arī ESPN un Tennis Channel. Stabilas interneta tiešraides nodrošina Unibet TV. Bezmaksas strīmus var meklēt šeit vai šeit. Video tiešraides pieejamas no centrālā korta un sekojošiem numurētajiem kortiem: 1, 2, 3, 8, 10, 12, 16, 17 un 18.

Pilns septītās dienas spēļu saraksts pieejams šeit.