Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Astafjevs: "Ja spēlēsim kā pret "Mettu", medaļas neiegūsim"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Astafjevs: "Ja spēlēsim kā pret "Mettu", medaļas neiegūsim"
Vitālijs Astafjevs un Andris Riherts
Foto: Raitis Supe (jelgavasvestnesis.lv)

Vakar SMScredit.lv Virslīgas 19.kārtas noslēdzošajā spēlē "Jelgava" izbraukumā ar 4:2 pārspēja "Mettu"/LU. Neskatoties uz uzvaru, Vitālijs Astafjevs uzsvēra, ka sniegums nebija pārāk labs un tas ir jāuzlabo, ja komanda sezonas izskaņā vēlas tikt pie medaļām.

Vitālijs Astafjevs, "Jelgavas" galvenais treneris: "Ar "Mettu" mums vienmēr sanāk interesantas spēles - ar lielu cīņassparu, un bieži vien beidzas ar neizšķirtu. Šodien bija jānervozē vēl vairāk - nezinu, cik nervu tiek patērēts... Un tomēr mēs lauzām spēles gaitu, pirmo reizi sezonā guvām četrus vārtus, tiesa, uzbrukumā vairāk izmantojām mājinieku aizsardzības kļūdas nekā paši kaut ko paveicām. Tas uztrauc. Tāpat uztrauc, ka pret spēcīgiem pretiniekiem spējam nosargāt savus vārtus neskartus, bet pret pastarīti ielaižam divus vārtus, kas mums ir daudz. No vienas puses ar rezultātu esmu apmierināts, bet no otras puses visi šie aspekti... Ar tādām kļūdām būs grūti cīnīties par medaļām.

Varu teikt, ka šobrīd neesmu pārāk laimīgs par uzvaru. Vairāk esmu bažīgs. Priekšā mums ir sarežģītas spēles ar tabulas augšdaļas komandām, tāpēc satraucošas sajūtas mani nepamet. Mans uzdevums ir "piegādāt" komandai šo domu par problēmām, kas bija šodien, kad ielaidām neobligātus vārtus, turklāt "Mettai" vēl līdz tam bija divi trīs momenti. Varbūt tas bija tāpēc, ka būtībā spēlējām ar trim aizsargiem, jo Sosranovam ["uz papīra" bija kreisās malas aizsargs - aut.] lūdzām spēlēt augstu. Centāmies spēlēt uzbrūkošu futbolu - jūs redzējāt, ka izgāja trīs uzbrucēji, Suškins, Malašenoks, Eriba. Visi mūsu uzbrucēji šodien vienlaicīgi bija laukumā. Parādījām, ka gribam uzvarēt un, paldies Dievam, tas izdevās."

Andris Riherts, "Metta"/LU galvenais treneris: "Pēc tik gara ievada [domāta Astafjeva uzruna - aut.] es būšu īsāks [smaida]. Pozitīvi ir tas, ka otro spēli pēc kārtas gūstam divus vārtus. Negatīvi ir tas, ka šajā spēlē tas nedeva rezultātu. Pozitīvi vēl ir tas, ka mums ir vēl viena spēle pirms lielās pauzes [pret "Spartaku" - aut.] un centīsimies tajā izspiest maksimumu. Ņemot vērā, ka mēs ar "Spartaku" iepriekšējo spēli spēlējām [tā noslēdzās 2:2 - aut.], tā būs laba pārbaude, uz ko esam šobrīd spējīgi."

Atskaitot pirmos ielaistos vārtus, kur bija acīmredzama vārtsarga kļūda, vai pārējos vārtos tās bija individuālas kļūdas vai visas komandas slikta darbība aizsardzībā?
Riherts: "Ja viens kļūdās, tad otrs noteikti var izglābt. Skaidrs, ja vārtsargs kļūdās, tad aizsargiem ir jābūt acīgiem. Mēs ceram viens uz otru, un beigās iznāk, ka pretinieks ir izveicīgāks un vairāk koncentrējies. Mēs zinām mūsu minūtes, kad mums rodas problēmas, kad piekūstam - nebijām pietiekami kompakti, pretinieks nokļuva līdz sitienam. Skaidrs, ka vārtsargam ir jāglābj, viņš ir pēdējās līnijas spēlētājs, bet ir vēl pārējie komandas biedri, kas var palīdzēt."

Lielā mērā jūs salauza vārtsarga kļūda, jo tobrīd bijāt vadībā. Jums rezervē ir Putniņš, kamēr Ošam šī bija jau ne pirmā kļūda.
Riherts: "Ja mēs dosim visiem iespēju, pretendēsim uz Ginesa rekordu. Man liekas, vārtsargus esam tik daudz pamainījuši, ka... varbūt jau pašam stāties vārtos un pārbaudīt sevi. Domāju, ka mēs turpināsim [uzticēties Ošam? - aut.] - domāju, ka cilvēkam ir jāsaprot, ka uz viņu gulstas liela atbildība. Ja mēs gribam uzvarēt, vārtsargam ir jābūt nevainojamam visas 90 ar plus minūtēm."

Uzticības kredīts Ošam ir neizmērojams?
Riherts: "Cik viņš var būt neizmērojams... Šis uzticības kredīts ir diezgan elastīgs. Skaidrs, ka būs individuālās sarunas - tās, protams, ir visu laiku, bet... labi, ka mēs neesam komanda, kas cīnās par medaļām. Tad šādas situācijas būtu vēl grūtākas. Šobrīd mēs nepietuvojāmies "Daugavpilij", taču tai pašā laikā, iespējams, viņš var pieļaut šādas kļūdas, bet drīz pacietības mērs arī pārējiem spēlētājiem plīsīs."

Lūdzu, nokomentējiet epizodi ar Pallo - kāpēc tik agri nomainījāt viņu un kā vērtējat viņa reakciju, metot pudeli pret rezervistu soliņu un nopelnot par to dzelteno kartīti?
Astafjevs: "Nomainīju tāpēc, ka viņam bija neveiksmīgas darbības, plus rupja kļūda, kad mums iesita vārtus. Bet tas, kas notiek uz mūsu soliņa... nedomāju, ka tiesnesim ir tiesības iejaukties mūsu sarunā. Neviens tur neskrēja laukumā un neveica nekādas darbības, lai liktu pieņemt tādu lēmumu [parādīt dzelteno kartīti - aut.]. Tā arī nesapratu, par ko tika parādīta dzeltenā kartīte. Protams, emocijas bija, bet tas ir normāli, tas ir futbols. Ja tas neskar spēli, bet skar mūsu komandu, tad kāpēc tiesnesis iejaucas notiekošajā? To es nesaprotu."

Tiešo brīvsitienu šodien realizēja Suškins, iepriekš brīvsitienus ir izpildījusi arī virkne citu spēlētāju - var teikt, ka tieši šajā elementā jums ir liela izvēle?
Astafjevs: "Katram, kurš pienāk klāt bumbai, bet viņi pienāca pieci, ir tiesības uz sitienu. Ritot epizodei, viņi paši tiek galā [kurš sitīs]. Esmu ļoti apmierināts, ka iniciatīvu uzņēmās Suškins. Viņš gribēja iesist no spēles, bet nekādi neizdevās - viņš ļoti pārdzīvo, tāpēc, domāju, pareizi, ka partneri uzticēja viņam šo soda sitienu. Kā izrādījās, viņš to labi izdarīja un mazliet nomierināja spēli, jo bija 3:2 un solījās nervoza galotne, bet viņš iesita ceturtos vārtus. Priecājos par viņu."

Pret "Ventspili" ielaidāt divus vārtus minūtes laikā un nosauci to par mazohismu pret sevi. Pēc tam ielaidāt trīs vārtus īsā laika sprīdī pret "Skonto". Šodien atkal divi ielaisti vārti īsā laika posmā. Ko darīsiet ar šo problēmu?
Riherts: "Mēs laidām arī 3.minūtē katru spēli, tad mēs laidām 90.minūtē katru spēli, tagad ir cits vīruss ieradies. Centīsimies iznīdēt to vīrusu."

Kad nākamreiz ielaidīsiet vārtus, dosi signālu, ka nedrīkst uzreiz ielaist otros vārtus?
Riherts: "Signāls no kurienes - no Marsa?"

No treneru soliņa.
Riherts: "Futbolā ir nerakstīts likums - ja vārtus ielaiž, vislielākā iespējamība, ka ielaiž otros. Diemžēl tas likums baigi labi strādā uz mums. Mēs esam tik daudz vārtus ielaiduši, ka uzreiz skatāmies un meklējam, kurš ir vainīgs, bet pretinieks atrod bumbu mūsu vārtos. Tā ir sava veida psiholoģija, pie kā ir jāstrādā."

Esat iekāpuši trijniekā. Nav tā, ka apetīte aug un mērķis jau ir cīnīties ne tikai par trijnieku, bet arī par zeltu?
Astafjevs: "Šobrīd vispār neviens nevar pateikt, kā noslēgsies čempionāts. Uzvari visas spēles un tu esi čempions. Esmu priecīgs, ka tabulā ir tik saspringta situācija. Sen tā nav bijis. Čempionāta izskaņa solās būt laba. Plus, domāju, "Spartaks" vēl iejauksies vietu sadalē. Tāpēc neuzņemos prognozēt ne čempionu, ne medaļu ieguvējus."

Bet vai "Jelgava" nav pieticīga? Tai ir pa spēkam cīnīties par titulu?
Astafjevs: "Sāku preses konferenci ar vārdiem, ka ar šādu sniegumu aizsardzībā kā šodien mēs trijniekā neiekļūsim."

Cik nopietns savainojums ir Puķītim?
Riherts: "Iepriekšējā spēlē viņš mugurpusē muskuli pastiepa. Tas nav savainojums, kura dēļ jāizlaiž ilgi, bet šobrīd kopējā grupā viņš netrenējas. Varbūt uz nākamo spēli viņš varētu būt ierindā."

Kāpēc spēles pieteikumā nebija Ostrovska?
Riherts: "Viņam uzmetās aukstuma pumpa, parādījās strutas, temperatūra paaugstinājās, un viss tas kopā... diemžēl viņš pats sevi izsitis no spēlēšanas jau trešo reizi pēc kārtas - pirms tam bija sarkanā kartīte, dzeltenās kartītes, tagad aukstuma pumpa ar pārējām sekām liedz viņam spēlēt. Ļoti žēl, Artis būtu palīdzējis šai spēlē."

Vai nākamā spēle pret "Spartaku" ir svarīgākā, lai dzītos pakaļ "Daugavpilij"?
Riherts: "Šobrīd tā ir tuvākā spēle, pēc tam tikai 19.septembrī spēlēsim. Pēc tam būs jātur īkšķi, kā tur spēlē pārējie. Protams, mums pašiem savs darbs jāizdara."

Tuvojas izlases spēles - kā noritēs darbs "Jelgavā", ņemot vērā, ka liela daļa personāla dodas palīgā izlasei? Varbūt Redjko vadīs treniņus?
Astafjevs: "Ir otrais treneris Kvačovs, viņš šai laikā būs brīvs. Tiksim galā. Redjko vēl pašam jāspēlē, viņam par agru trenēt."

Šodien nebija ne Bogdaškina [diskvalifikācija], ne Latkas [trauma]. Vai citi spēlētāji parādīja, ka viņi ir spējīgi aizstāt?
Astafjevs: "Starp citu, šī ir pozitīva iezīme, jo Bogdaškins un Latka ir komandas līderi, viņi mums nozīmē ļoti daudz un nosaka komandas zīmējumu, komandas spēku. Taču mums nav jābūt atkarīgiem no viena diviem spēlētājiem - ir rezervisti, kuriem ir laba iespēja sevi pierādīt. Šodien Kiriļins iznāca uz maiņu - esmu apmierināts, kā viņš nospēlēja, bija aktīvs, iesita labus vārtus. Tāpēc, ja komanda vēlas cīnīties par medaļām, viena divu spēlētāju zaudējumu citiem ir jākompensē."

Kas jums nepatika ceturtā tiesneša darbībā?
Riherts: "Viss bija kārtībā."

  +1 [+] [-]

, 2015-08-25 22:00, pirms 9 gadiem
Da, kam tas tavs antifutbols interesē, ja nu vienīgi Zemgalē.

  -1 [+] [-]

, 2015-08-25 22:25, pirms 9 gadiem
Astafjevs ir godīgs. Visu cieņu.

  -4 [+] [-]

, 2015-08-25 22:48, pirms 9 gadiem
b.k.h. rakstīja: Da, kam tas tavs antifutbols interesē, ja nu vienīgi Zemgalē.
Skaists tas antifutbols ar 4 iesistajiem vārtiem

     [+] [-]

, 2015-08-26 05:56, pirms 9 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Skaists tas antifutbols ar 4 iesistajiem vārtiem
Antifutbols nav tikai tāds, kur sēž aizsardzībā. Nesimpatizē man Astafjeva futbols.