Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Olas kosmosā: vai Dončičs tuvojas Džordanam?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Olas kosmosā: vai Dončičs tuvojas Džordanam?
Luka Dončičs: uzvaras metiens pāri Redžija Džeksona rokām. Foto: AFP/Scanpix

Nav pamata pielīdzināt 21 gadu vecu spēlētāju visu laiku dižākajam basketbolistam, taču vairākas pazīmes liecina, ka Luka Dončičs pacietīgi dodas Maikla Džordana pēdās.

Izcili sasniegumi pirms NBA debijas

Maikls Džordans līgā debitēja 1984. gada 26. oktobrī, pirmajā iznācienā trāpot 5 no 16 metieniem. Jaunais aizsargs 16 punktiem pievienoja sešas atlēkušās bumbas un septiņas piespēles, bet Čikāgas “Bulls” pieveica Vašingtonas “Bullets” ar 109:93.

Tas nebija Maikla pirmais iznāciens uz lielās skatuves – divarpus mēnešus iepriekš viņš ASV izlases sastāvā kļuva par Losandželosas spēļu čempionu. “Zvaigžņoti-svītrainos” vadīja leģendārais “Indiana” treneris Bobs Naits, bet Džordans kļuva par valstsvienības rezultatīvāko spēlētāju.

Pirms došanās uz Eņģeļu pilsētu izlase trenējās Blūmingtonā, kā arī aizvadīja astoņas treniņspēles pret NBA “All Star” dalībniekiem. Naitam nācās pieņemt vairākus pretrunīgus lēmumus – viņš negaidīti atskaitīja spēka uzbrucēju Čārlzu Bārkliju un aizsargu Džonu Stoktonu.

Džordana rēķinā bija arī vēl kāda pieredze, kuras nav daudzām mūsdienu superzvaigznēm – 1982. gadā, pārstāvot “North Carolina” universitāti, viņš kļuva par NCAA čempionu. Zīmīgi, ka tas notika trenera Dīna Smita 21. sezonā ar “Tar Heels” puišiem.

Dončiča dzīvesgājums neatpaliek. Deviņpadsmit gadu vecumā viņš ieradās Dalasā ar tīnim nebijušu sasniegumu sarakstu – Slovēnijas izlase pirmo reizi triumfēja Eiropas čempionātā, bet “Real Madrid” pievienoja kārtējo trofeju Eirolīgā.

Jauneklis, kuram vēl nedīga ūsas, nebija statista lomā. Lai gan finālā pret serbiem pirmo vijoli – 35 punkti, septiņas atlēkušās bumbas, trīs piespēles – spēlēja Gorans Dragičs, trīspadsmit gadus jaunākais Dončičs kļuva par otro jaudīgāko ieroci Igora Kokoškova arsenālā.

Astoņpadsmit gadus vecais Luka izcīnīja visvairāk atlēkušo bumbu (vidēji 8,1 spēlē), kā arī uzrādīja otro labāko rezultātu gūtajos punktos (14,3) un rezultatīvajās piespēlēs (3,6). Par Dončiča galveno upuri kļuva...Latvija. Ceturtdaļfinālā viņš sameta 27 punktus, izcīnīja deviņas bumbas zem groziem un nopelnīja labāko lietderības koeficientu 29.

Sašas Dončiča un Mirjamas Poterbinas dēlam tobrīd bija jau piecu gadu pieredze “Real Madrid” sistēmā. Sestais gads “balto” krāsās kļuva par vissekmīgāko – Karaliskais klubs Eirolīgas finālā sakāva Žeļko Obradoviča trenēto “Fenerbahce”, bet jaunais slovēnis nopelnīja MVP balvu.

Džordans 1984. gada NBA draftā tika izvēlēts ar trešo numuru. Trīsdesmit četras vasaras vēlāk situācija atkārtojās – Fīniksas “Suns” ģenerālmenedžeris Raiens Makdonafs un Sakramento “Kings” boss Vlade Divacs varēja kost pirkstos, ka atdeva Dončiča izvēles tiesības Atlantas “Hawks” (Džordžijas klubs aizmainīja slovēni uz Dalasu).

Labāks sniegums izšķirošajās spēlēs

Otrā pazīme – Dončiča nozīme pieaug tieši izšķirošajās spēlēs. Tā notika Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā pret Latviju un pusfinālā pret Spāniju, tā notiek viņa pirmajā NBA “play-off” sērijā.

Džordana statistika izslēgšanas spēlēs ir fenomenāla. Vidēji 33.4 punkti, 6.4 atlēkušās bumbas un 5.7 rezultatīvas piespēles, taču tas vēl nav viss. Finālsērijās viņa skaitļi ir pat labāki – vidēji 33.6 punkti, 6.0 atlēkušās bumbas un 6.0 piespēles.

Vismaz līdz pirmajam gredzenam būtu netaisnīgi pieminēt Dončiču un Džordanu vienā sarunā. Pirmais piedalījies tikai četrās NBA izslēgšanas spēlēs, kamēr dižajam Maiklam tādas ir 179. Neraugoties uz to, slovēnis debijā ar pieticību nav izcēlies.

Dončiča skaitļi – vidēji 31.5 punkti, 10.5 atlēkušās bumbas un 9.8 rezultatīvas piespēles. Salīdzinājumam – regulārajā sezonā vidēji 28.8 punkti, 9.4 bumbas zem groziem un 8.8 piespēles. Neslikti, zinot, ka “Mavericks” pirmajā kārtā tiekas ar vienu no līgas favorītēm.

Arī, ja Dončičs turpinās pašreizējā garā – lai izdodas! – viņam būs ļoti grūti panākt Maiklu. “Viņa lidojošā gaišība” nezaudēja nevienā no sešām finālsērijām, labākajos piegājienos uzrādot kosmiskus ciparus – 11,4 piespēles 1991. gadā pret “Lakers” un 41,0 punktu 1993. gadā pret “Suns”.

It`s all about the money

NBA ir pirmkārt, biznesa, nevis sporta līga. Otrkārt, tas ir superzvaigžņu, nevis treneru vai komandu turnīrs. Starp biznesu, sporta lēmumiem un superzvaigžņu prasībām nav viegli atrast kopsaucēju, taču, ja tas izdodas, rezultāti var būt graujoši.

Džordana gaitas NBA nebeidzās ar “snīkeru” iecelšanu plauktā. Maikls jau spēlētāja karjeras laikā izveidoja superveiksmīgu (lasi – ienesīgu) zīmolu, kura radītā ienākumu straume nav apsīkusi līdz šai dienai. Viņš kļuva par “Nike” un basketbola seju nr. 1 – groza bumbas nekronēto vēstnesi vairāk nekā 200 pasaules valstīs un teritorijās.

Dončičs jau 21 gada vecumā ticis pie trīs iespaidīgām atbalsta bāzēm. Viņu mīl visā Eiropā, uzskata par savējo spāniski runājošā pasaulē un dievina Dalasā. Nav šaubu, ka jaunieti iemīlēs arī Āzijā, kur atrodas valstis ar lielāko iedzīvotāju skaitu – Ķīna un Indija.

Lai gan Dončiča lēmumi laukumā var šķist savtīgi – bumbas pārturēšana, “hero ball” spēļu galotnēs – nav neviena cita līga, kurai tas piestāvētu vairāk par NBA. Par kautrīgumu elitē neviens nemaksās, bet pozitīvu bezkaunību izcels kā paraugu.

ASV profesionālais sports tiek būvēts ap superzvaigznēm, nevis komandām. Pēdējām paliek vieta FIBA un NCAA cīņās, kamēr “supernovām” lokālais – un ierobežotais – tirgus nederēs. Lebronu pasaulē vairāk pazīst kā Lebronu, nevis “Cavaliers”, “Heat” vai “Lakers” spēlētāju.

Kristaps Porziņģis nav ne par mata tiesu sliktāks. Priecāsimies, ka varam vērot abus meistarus uz vienas skatuves.

  +5 [+] [-]

, 2020-08-24 23:28, pirms 4 gadiem
Porziņģim ir palaimējies,ka var spēlēt vienā komandā ar šo uzlēcošo superzvaigzni.Varbūt kādreiz kopā aizcīnīsies līdz NBA čempionu godam.

  +4 [+] [-]

, 2020-08-24 23:30, pirms 4 gadiem
Kristaps Porziņģis nav ne par mata tiesu sliktāks. Priecāsimies, ka varam vērot abus meistarus uz vienas skatuves.

Autors paliek spilvenu zem pačiņas,zinot lielu daļu greizsirdīgo Porziņģa fanu reakciju uz Doņčiča slavināšanu.

  -1 [+] [-]

, 2020-08-24 23:34, pirms 4 gadiem
alguns rakstīja: Porziņģim ir palaimējies,ka var spēlēt vienā komandā ar šo uzlēcošo superzvaigzni.Varbūt kādreiz kopā aizcīnīsies līdz NBA čempionu godam.
Pērn Rikšotāji bija patālu no Play Off zonas ar visu Dončicu ierindā.
Šeit drīzāk ir jautājums, vai Kjubans&Co spēs ap viņu (Dončicu) izveidot komandu, kura spēs viņu aizvilkt līdz čempionu titulam.
Pat Čikāgas ''Bulls'' savos spožākajos gados nepaļāvās tikai uz vienu Džordanu, un tāpēc ap viņu būvēja komandu ar konkrētiem spēlētājiem katrā pozīcijā, kuri varēja Maiklam palīdzēt realizēt savu potenciālu, un bez kuriem tas nebūtu sasniedzis pusi no tā ko tas sasniedza. Protams, nenoliedzami, ka tajā visā lielu lomu nospēlēja arī Fila Džeksona tiem laikiem progresīvās spēles shēmas.

  -2 [+] [-]

, 2020-08-24 23:40, pirms 4 gadiem
Talants jau džekam ir,bet māc šaubas cik viņš fiziski izvilks.Pārāk agri ieleca prof basī un nav viņam atlētiskuma.Maģiskais ienāca pakāpeniski un fizuha viņam tikai auga.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-24 23:54, pirms 4 gadiem
cookro rakstīja: Talants jau džekam ir,bet māc šaubas cik viņš fiziski izvilks.Pārāk agri ieleca prof basī un nav viņam atlētiskuma.Maģiskais ienāca pakāpeniski un fizuha viņam tikai auga.
Cik dzirdēju, tad LD teica, ka viņš pārāk agri visur ielecis jau no 10 gadu vecuma Nekas jauns tas viņam nav!
Mavs regulārā būs load management ar daudziem aizsargiem, tad jau būs labi

  +7 [+] [-]

, 2020-08-25 00:09, pirms 4 gadiem
Absurds apgalvojums, un jebkurš kko tādu sakot pēc pāris uzvarētām play-off spēlēm ir lohs, maigi izsakoties.
Var runāt par daudz ko, par MJ sākumu un neveiksmīgiem gadiem. Par to, ko Luka jau rāda savos 20 utt. Bet tādi kā Luka un "nākamie MJ", "nākamie LBJ, Kobes, Maģiskie" utt. Tādi parādās katrā play-off un katrā draftā... Kā parādās, tā izgaist.
Šobrīd vienīgā abu līdzība ir tā, ka gan MJ, gan Luka, kā apbrīnojami vienatnē spēja izvilkt spēles, tā arī absurdi vienatnē tās norakt. Līdz Luka neizcīnīs vismaz trīs titulus pēc kārtas, sākt salīdzināt viņu ar MJ ir vnk absolūts stulbums no žurnālista puses.

  -1 [+] [-]

, 2020-08-25 00:14, pirms 4 gadiem
P.S.
Tas par to žurnālista stulbumu, šoreiz par tiem AsV lohiem, kas šo mēģina kultivēt, ne par Novika rakstu... Šoreiz

  -4 [+] [-]

, 2020-08-25 06:17, pirms 4 gadiem
Pirmkārt,.nekur nav teikts,.ka.Mavericks neizcīnīs jau šogad titulu.
Otrkàrt, ja arī nedabūs 6 titulus,.tas nepadarīs Luku par mazāk labu. Treškārr,.ko var činkstēt un žvadzēt par Lukas fizuhu,.vecumu, savtīgumu? Tas viss ir tieši tādā līmenī, lai pàrrakstītu vēsturi, ko viņš jau vienā otrā statistikā dara. Un greizsirdīgie lohipierodied. Luka ir bija un būs megazvaigzne nākamos padsmit gadus. Porzinģis nekad tāds nebūs. Būs tikai viena no zvaigznītēm, bet ne mega superstārs kā Luka. Tādi dzimst reizi 50 vai 100 gados...

  +2 [+] [-]

, 2020-08-25 07:30, pirms 4 gadiem
Tuvojās tuvojās.. vel tikai kādi padsmit gadi jāpaspēlē un kādi gredzeni jādabū... bez, gredzeniem būs Bārklijs ne Džordans

  -1 [+] [-]

, 2020-08-25 08:26, pirms 4 gadiem
?!?!?!?!?! Kas ir olas kosmosā? Jaunais laiks aizsūtījis ekskursijā kosmosā Repši un Kariņu? Repši kā pilotu, Kariņu, kā olu rādītāju?!?!

  +1 [+] [-]

, 2020-08-25 09:08, pirms 4 gadiem
Raitcha rakstīja: Absurds apgalvojums, un jebkurš kko tādu sakot pēc pāris uzvarētām play-off spēlēm ir lohs, maigi izsakoties.
Var runāt par daudz ko, par MJ sākumu un neveiksmīgiem gadiem. Par to, ko Luka jau rāda savos 20 utt. Bet tādi kā Luka un "nākamie MJ", "nākamie LBJ, Kobes, Maģiskie" utt. Tādi parādās katrā play-off un katrā draftā... Kā parādās, tā izgaist.
Šobrīd vienīgā abu līdzība ir tā, ka gan MJ, gan Luka, kā apbrīnojami vienatnē spēja izvilkt spēles, tā arī absurdi vienatnē tās norakt. Līdz Luka neizcīnīs vismaz trīs titulus pēc kārtas, sākt salīdzināt viņu ar MJ ir vnk absolūts stulbums no žurnālista puses.
Tev sanāca tikpat stulbi apgalvojumi!!!

     [+] [-]

, 2020-08-25 10:25, pirms 4 gadiem
Visi pārāk daidz no Lukas gaida. Tiklīdz kaut ko nopūdelē, sataisa kļudas, tā lamā. Tas jau nekas, ka tāpat ir izteikti labākais. Latvieši nemainās...

  -2 [+] [-]

, 2020-08-25 11:30, pirms 4 gadiem
alguns rakstīja: Kristaps Porziņģis nav ne par mata tiesu sliktāks.
ahhaahahahhahahaha. Labs joks. Podriņķis salīdzinājuma ar Dončiču ir pilnīgs amatieris. Luka būs vairākkārtējs MVP, pilnīgi noteikti tiks iekļauts HOF, izcīnīs n-tos titulus un kopumā kļūs par vienu no labākajiem spēlētājiem ever. Podriņķis, savukārt, labākajā gadījumā pāris reizes būs All-star rezervists (ja paveiksies).

  +1 [+] [-]

, 2020-08-25 14:37, pirms 4 gadiem
---ZzZ--- rakstīja: ahhaahahahhahahaha. Labs joks. Podriņķis salīdzinājuma ar Dončiču ir pilnīgs amatieris. Luka būs vairākkārtējs MVP, pilnīgi noteikti tiks iekļauts HOF, izcīnīs n-tos titulus un kopumā kļūs par vienu no labākajiem spēlētājiem ever. Podriņķis, savukārt, labākajā gadījumā pāris reizes būs All-star rezervists (ja paveiksies).
KP jau tagad ir bijis ALL star pamatā.

     [+] [-]

, 2020-08-25 15:53, pirms 4 gadiem
---ZzZ--- rakstīja: ahhaahahahhahahaha. Labs joks. Podriņķis salīdzinājuma ar Dončiču ir pilnīgs amatieris. Luka būs vairākkārtējs MVP, pilnīgi noteikti tiks iekļauts HOF, izcīnīs n-tos titulus un kopumā kļūs par vienu no labākajiem spēlētājiem ever. Podriņķis, savukārt, labākajā gadījumā pāris reizes būs All-star rezervists (ja paveiksies).
Kāpēc Tu, lielais fans, neskatījies iepriekšējo spēli? Nabadziņš, aizgāji gulēt, attapies tikai no rīta, visu nogulēji