Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Gruzija un Portugāle neizmanto iespējas un cīnās neizšķirti

Juris Miņins
Juris Miņins

Gruzija un Portugāle neizmanto iespējas un cīnās neizšķirti
Gruzijas izlases regbisti, Foto:Reuters/Scanpix

Šodienas pirmajā 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīra spēlē Gruzija un Portugāle, katra aizvadot divus atšķirīgus puslaikus un mača izskaņā neizmantojot lieliskas iespējas izraut uzvaru, noformēja turnīra pirmo neizšķirtu – 18:18.

Sestdienas maču programma sākās ar Gruzijas un Portugāles maču. Lai arī abas komandas aizvadīja tīri saturīgus pirmos mačus, abas arī piedzīvoja zaudējumus, tāpēc šī cīņa bija pirmā un ļoti reālā iespēja tikt pie panākuma kā gruzīniem, tā portugāļiem.

Jāteic, ka, ja bieži vien ir sanācis redzēt spēles, kurā viena komanda par otru zina ļoti maz, tad šī bija pilnīgi cita situācija, jo laukumā devās divas "Rugby Europe" rīkotā Eiropas čempionāta komandas, t.i., tās regulāri aizvada savstarpējos mačus un var teikt, ka ir seni oponenti. Tas, starp citu, bija redzams jau no pirmajām minūtēm, jo abu komandu spēlētāji nevairījās no tiešas konfrontācijas un vēl līdz 10. minūtei laukumā pāris reizes draudēja izcelties lielākas nekārtība.

Tiesa, daudz īsāks laiks par desmito minūti bija jāgaida līdz pirmajam piezemējumam, jo jau otrajā minūtē Akakijs Tabutsadze nogādāja bumbu ieskaites zonā, ļaujot "Lelos" komandai izvirzīties nelielā, bet vadībā. Savukārt Tedo Abžandadze bija precīzs kā tūdaļ sekojošajā realizācijas sitienā, tā arī soda sitienā, kas sekoja desmit minūtes vēlāk.

Gruzijas izlases pārsvars laukumā bija nomācoši nospiedošs, jo atsevišķos spēles nogriežņos viņu teritoriālais pārsvars sasniedza pat 95%, taču realizēt to lielā pārsvarā uz mača tablo viņiem neizdevās, jo portugāļi kopumā gana labi spēja apslāpēt gruzīnu ofensīvas.

Pacietība arī atmaksājās – dažus mirkļus pēc tam kā Abžandadze bija realizējis sodu un panācis 13:0, Rafaels Storti pārrāva "Lelos" aizsardzības līniju un gruzīni viņu notvert varēja vien ieskaites zonā, kas jau neko nemainīja, jo piezemējums bija veikts. Tiesa, Semjuels Markess, kā jau šajā PK bija redzēts, nespēja raidīt bumbu vārtos pēc realizācijas sitiena, ar bumbu norībinot vārtu stabu. Ar to gan "Os Lobos" neveiksmes nebeidzās, jo dzeltenā kartīte par bīstamu tvērienu tika parādīta pirmajam numuram Fransisko Fernandezam, kas, protams, spēlē pret Gruziju nebija laba zīme.

Apkopojot pirmā puslaika notikumus, jāteic, ka Gruzijas dominance nebija redzama rezultātā, bet ļoti labi – statistikā. 78% laukuma kontrole, 67% bumbas kontrole, 379 uzbrukuma metri (pret 138 portugāļu uzbrukuma metriem) un 100% uzvarētas standartsituācijas.

Otrajā spēles cēlienā gan portugāļi izskatījās labāk un jau viņi bija tie, kuri diktēja noteikumus laukumā, bet gruzīniem bija jāaizsargājas, kas viņiem sanāca daļēji, jo piezemējumi netika gūti, taču Markesa divi soda sitieni samazināja rezultāta starpību līdz diviem punktiem.

Savukārt puslaika vidū Rafaels Storti otrreiz ar bumbu nonāca ieskaites zonā un pārsteidzoši panāca 18:13, kas jau bija negaidīts pavērsiens.

Cik ļoti pārliecinoši gruzīni izskatījās pirmajā puslaikā, tik apjukuši – otrajā, jo, lai arī viņi atradās iedzinējos, īsti variantu kā atspēlēties viņiem nebija un arī spēle norisinājās pārsvarā viņu laukuma pusē.

Spēles noslēdzošā fāze gan pagāja tā kā tai būtu jāpaiet – ar Gruzijas spiedienu uz Portugāles laukuma pusi, lai vismaz tiktu izlīdzināts rezultāts. Pie šādas spēles portugāļi arī kļūdījās un pārkāpa noteikumus, kas pavēra plašākas uzbrukuma iespējas gruzīniem, līdz pat koridoram peicu metru attālumā no ieskaites zonas. Ar lieliem spēkiem bumba tika iespiesta ieskaites laukuma pašā stūrī, taču tiesnešiem nebija skaidrs vai ieskaitīt vai nē šo mēģinājumu, taču pēc konsultācijas ar video soģiem, kļuva skaidrs, ka rezultāts ir izlīdzināts un to izdarīja Tenigizi Zamtaradze.

Paši gruzīni arī parūpējās par drāmu – realizācijas sitiens bija neprecīzs, tāpēc iespējas uzvarēt saglabāja abas komandas. Tiesa, šī iespēja pirmajiem parādījās portugāļiem, jo gruzīni savā laukuma pusē pārkāpa noteikumus, taču arī portugāļi bumbu nespēja raidīt vārtos un tā kā spēles laiks bija beidzies, tad arī rezultāts palika neizšķirts.

Jāteic, ka rezultāts bija diezgan godīgs, jo abas komandas aizvadīja pa labam puslaikam, taču vienlīdz neveiksmīgi spēlēja pretējos mača nogriežņus, kā arī nerealizēja labas iespējas izraut uzvaru.

Nākamie Gruzijas izlases pretinieki būs Fidži komanda un šī cīņa notiks 30. septembrī, bet Portugāles trešais mačs ir ieplānots uz 1. oktobri, kad viņu spēku pārbaudīs Austrālija.

Gruzija – Portugāle 18:18 (13:5)

Piezemējumi: A.Tabutsadze (2), T.Zamtaradze (78) – R.Storti (34, 57)
Realizācijas: T.Abžandadze (3) – R.Storti (58)
Soda sitieni: T.Abžandadze (16, 33) – S.Markes (48, 53)
Dropsitieni:

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija330013
2.Itālija220010
3.Jaunzēlande2101
4.Urugvaja10100
5.Namībija30030

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija220010
2.DĀR22009
3.Skotija10010
4.Tonga10010
5.Rumānija20020

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Velsa220010
2.Fidži21016
3.Austrālija21016
4.Gruzija10112
5.Portugāle10112

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Anglija22009
2.Samoa21015
3.Japāna21015
4.Argentīna21014
5.Čīle10010