Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Groms: ''Katros gūtajos vai zaudētajos vārtos treneri pārjautā, vai viss bijis kārtībā''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Groms: ''Katros gūtajos vai zaudētajos vārtos treneri pārjautā, vai viss bijis kārtībā''
Pēteris Groms. Foto: Ģirts Ozoliņš/f64

LETA. Pēc katriem gūtajiem vai zaudētajiem vārtiem to atbilstība noteikumiem tiek pārbaudīta, sarunā ar aģentūru LETA atklāja Latvijas hokeja valstsvienības videotreneris Pēteris Groms.

"Šis man ar Latvijas izlasi ir devītais čempionāts. Sāku 2015.gadā šeit pat Čehijā, tā, ka zināms cikls ir pagājis. Bet pirmo atceros tiešām labi," pastāstīja Groms. "Bija arī olimpiskie cikli un darbs klubos. Visu laiku ir bijis tāds darba režīms."

Kā pastāstīja Groms, viņa videotrenera karjeras pirmssākumos bijuši citi noteikumi un galvenie treneri pie viņa pēc palīdzības strīdīgās epizodēs nemaz nav varējuši vērsties. "Ļoti labi atceros 2017.gadu, kad pasaules čempionātā Ķelnē mēs spēlējām pret Vācijas izlasi un guvām vārtus, zonas aizmuguri redzēja visi, tikai ne tiesneši," notikumus pirms deviņiem gadiem atminējās treneris. "Es nevainoju tiesnešus. Varbūt viņiem bija slikta redzamības līnija, bet tai pat laikā uz videokuba parādīja, ka aizmugure bija, bet tajā laikā nevarēja ņemt "čelendžu" (trenera izaicinājumu)".

"Kopš tā laika ir ieviestas izmaiņas, un, teikšu godīgi, treneri katrā "golā" pārjautā, vai tur kaut kas bija, jo viņi jau neredz," par darba specifiku izteicās videotreneris. "Tagad ir iespēja skatīties atkārtojumus un tos redzu, lai gan "challenge" nav mans pamatdarbs, tie ir kritiskie brīži un mana iespēja komandai palīdzēt."

"Nezinu, cik tieši reizes man ir sanācis pareizi pateikt priekšā, bet procents ir diezgan labs," par trenera izaicinājumiem sacīja Groms. "

"Šajā čempionātā "challenge" ņēmām tikai pret Poliju, turklāt nevis kā parasti pretinieku gūtajos vārtos, bet kad paši guvām vārtus," par trenera izaicinājumiem Čehijā sacīja Groms. "Protams, tas laiks ir mazs. Ir 45 sekundes, kurās jāpieņem lēmums un stress ir liels. Ir 24 kameras un atkārtojumi, kas jāizskata 45 sekundēs. Fiziski to neizdarīsi un jāmēģina ieraudzīt kaut kas divās vai trīs kamerās. Teikšu godīgi, tie ir tie grūtie lēmumi, jo, ja tiesnesis kļūdās, tad viņam nekas nebūs, bet, ja mēs kļūdamies, tad mums būs noraidījums. Gribētu, lai šāds noteikuma punkts vairs nebūtu un tā vietā tiktu dzēsts komandas pusminūtes pārtraukums, kā tas bija agrāk. Vismaz pie kļūdas nav uzreiz noraidījums."

"Ja godīgi, tad es uzskatu, ka visu laukumā vajadzētu darīt tiesnešiem," par treneru izaicinājumu noteikumiem norādīja Latvijas izlases videotreneris. "Galu galā viņi ir tie, kas pieņem lēmumus par noraidījumiem, pārmetieniem, vārtu guvumiem. Un uzskatu, ka tieši viņiem ir jāpieņem lēmumi bija vai nebija vārtu guvums. Viss. Nevis dot iespēju manipulēt. Protams, es zinu, ka futbolā ir VAR sistēma, bet pat to bieži apstrīd."

Pēc Groma sacītā, viņa pamatdarbs ir analizēt un pētīt pretinieku un arī savas komandas spēli. "Katram trenerim ir sava vīzija, sava sistēma, kā viņš grib, lai komanda spēlē. Jāskatās, kā spēlē pretinieks un kā tava sistēma iederas viņu spēlē," skaidroja treneris. "Parasti treneri savas shēmas cenšas nemainīt. Tas notiek retas reizes, kad maina savu sistēmu, teiksim, vidējā zonā vai aizsardzībā. Arī komandas sapulcēs tiek rādīti video ne tikai no pretinieku spēlēm, bet arī no mūsu mačiem, kur var redzēt, kas sanācis slikti vai labi."

Kā pastāstīja Groms, galvenais treneris pirms katra mača kādus atsevišķus uzdevumus uz viņa pleciem neuzkrauj, jo sistēma jau ir izstrādāta un ir jāsagatavo videomateriāli par pretiniekiem pirms spēlēm un par savu komandu pēc spēlēm.

Ņemot vērā, ka gadu no gada pasaules čempionātos sanāk nereti spēlēt ar vieniem un tiem pašiem pretiniekiem, tiek izmantoti arī iepriekšējo gadu ieraksti, īpaši - ja treneris nav mainījies. Tomēr galvenais atskaites punkts ir pašreizējais čempionāts.

"Pret nākamo pretinieku ASV man ir izanalizētas visas sešas spēles, jo ir gadījumi, kad komanda kaut ko pamaina no mača uz maču," gatavošanos pēdējai apakšgrupas spēlei pret amerikāņiem raksturoja videotreneris.

2024.gada pasaules čempionātā Latvijas izlase pēc sešām spēlēm ar deviņiem punktiem Ostravas grupā ieņem piekto vietu, taču pirms pēdējā apakšgrupas mača saglabā iespējas kvalificēties ceturtdaļfinālam.

Jau ziņots, ka Latvijas hokejisti ar 5:4 papildlaikā pieveica Polijas izlasi, ar 3:2 pagarinājumā - Franciju, ar 2:0 - Kazahstānas valstsvienību, ar 1:8 tika atzīts Vācijas pārākums, pēc tam ar 2:7 zaudēts Zviedrijai un ar 3:2 pēcspēles metienos uzvarēta Slovākija.

Latvijas izlasei apakšgrupu turnīrā šodien plkst.17.20 vēl jātiekas ar ASV hokejistiem un uzvara pamatlaikā ļautu cerēt uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Lai tas notiktu, slovākiem pēdējā mačā pamatlaikā jāzaudē grupas līderiem zviedriem.

ASV izlase, kuru pērn Latvijas valstsvienība pieveica cīņā par bronzas godalgām, sešās spēlēs tikusi pie 13 punktiem un jau garantējusi vietu ceturtdaļfinālā.

Pasaules čempionāts Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā norisināsies līdz 26.maijam.

Izmantotie resursi:
LETA

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
KSENUKAI prognožu spēle
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS
Vēro PČ hokejā tiešraides iepirkšanās centrā OLIMPIA

     [+] [-]

, 2024-05-21 10:17, pirms mēneša
Pats stulbākais kas tur šobrīd ir ar noteikumiem, ir fakts, ka komanda var ieiet zonā, nospēlēt tur minūti, pēc kādas kombinācijas gūt vārtus, bet tad otra paņem to chalenge vai tiesneši paskatās un aizmugures dēļ to anulē. Vot tas ir nonsenss! Saprotu kad vārtus anulē ja pats vārtu nesošais moments nav bijis tīri pēc noteikumiem, bet nevis ieiešana zonā.
Tad tajā brīdī kad bija aizmugure arī vajag apstādināt spēli. Lai IIhf ņem un liek papildus video tiesnesi ja nespēj spēles laikā to fiksēt.

     [+] [-]

, 2024-05-21 11:18, pirms mēneša
boleks rakstīja: Pats stulbākais kas tur šobrīd ir ar noteikumiem, ir fakts, ka komanda var ieiet zonā, nospēlēt tur minūti, pēc kādas kombinācijas gūt vārtus, bet tad otra paņem to chalenge vai tiesneši paskatās un aizmugures dēļ to anulē. Vot tas ir nonsenss! Saprotu kad vārtus anulē ja pats vārtu nesošais moments nav bijis tīri pēc noteikumiem, bet nevis ieiešana zonā.
Tad tajā brīdī kad bija aizmugure arī vajag apstādināt spēli. Lai IIhf ņem un liek papildus video tiesnesi ja nespēj spēles laikā to fiksēt.
Nav tas stulbi. Spēli var izšķirt milimetri un sekundes simtdaļas, šādā situācijā nepareizi ieejot zonā tiek gūt vārti un tikai normāli, ka to var apskatīties.

     [+] [-]

, 2024-05-21 15:40, pirms mēneša
"Protams, tas laiks ir mazs. Ir 45 sekundes, kurās jāpieņem lēmums un stress ir liels. Ir 24 kameras un atkārtojumi, kas jāizskata 45 minūtēs."

Tad sekundes vai minūtes?