Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

FIBA izpilddirektors par soģu darbu: ''Neteiktu, ka tiesāšana bija slikta''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

FIBA izpilddirektors par soģu darbu: ''Neteiktu, ka tiesāšana bija slikta''
Tiesnešu un treneru diskusijas šajā turnīrā bijušas daudz. Foto: FIBA

''FIBA Europe'' izpilddirektors Filips Novaks noslēdzošajā 2022. gada Eiropas čempionāta dienā žurnālistiem komentēja tiesnešu darbu, neuzskatot, ka kopumā tā bijusi slikta, taču izcēla divas spēles, kurās bijušas izteiktas kļūdas. Tāpat funkcionārs izcēla sociālo mediju lomu slikto kļūdu izcelšanā.

2022. gada Eiropas čempionāts šovakar noslēgsies ar cīņu par zeltu, bet kopumā visa turnīra laikā bijušas plašas diskusijas saistībā ar tiesnešu darbu, kur nav trūkuši arī skandāli. Divi no lielākajiem bija saistībā ar Lietuvas pret Vācijas un Turcijas pret Gruzijas maču. Lietuviešu neveiksmē pret vāciešiem tiesneši aizmirsa dot izpildīt Lietuvai soda metienu par piešķirto tehnisko piezīmi, bet Gruzijas pret Turcijas spēlē no tablo pazuda 22 sekundes, ko tiesneši nepamanīja. Tāpat bijušas diskusijas par to, kā tiek traktētas nesportiskās piezīmes, kuru šajā turnīrā bijušu daudz.

FIBA izpilddirektors Eiropā Kamils Novaks preses konferencē turnīra noslēdzošajā dienā atklāja, ka ir bijušas atsevišķas tiesnešu kļūdas, taču to darbu nevar vērtēt kā negatīvu. ''Vēlos piebilst divus aspektus. Pirmais - tiesneši tiek izvērtēti pirms turnīra un tā laikā. Nav nekādu sakritību, ka kāds tiesnesis strādā Eiropas čempionāts, taču, protams, kļūdas gadās visiem. Vēlos uzsvērt, ka tas, kas notika Vācijas pret Lietuvu spēlē, nav jānotiek. To notikumu ķēdīti būtu grūti atkārtot. Kad to uzzināju, man bija daudz jautājumi, kā tas vispār varēja notikt.

Šis notikums noteikti bija negatīvs, taču ticu, ka tas paātrināja diskusijas par tiesnešiem, tāpēc skaidrošu otru aspektu - jūs, žurnālisti, bijāt šeit un bijāt 2015. gada čempionātā. Pārbaudiet teikto par tiesāšanas darbu tajā turnīrā. Varu teikt no mūsu puses, ka šajā čempionātā nav bijušas vairāk kļūdas par 2015. gada.''

''Turnīrā piedalījās basketbola superzvaigznes, kas radīja papildus gaidas un spiedienu. Tā ir daļa no turnīra, taču neteiktu, ka tiesāšana bija slikta. Ceru, ka piekritīsiet man, ka izslēgšanas spēļu laikā nav bijušu daudz iebildumu par tiesnešu darbu,'' teica FIBA Eiropas nodaļas izpilddirektors, kurš turpināja, ka negatīvo ziņu pasniegšanā liela nozīme bijusi sociālajiem tīkliem.

''Jā, divi ļoti slikti brīži bija. Viens starp Vāciju un Lietuvu, kas bija nelaimīgi notikumi. Mēs uzreiz reaģējām, pieņēmām lēmumu, kas bija sarežģīts. Otrs pilnīgi citādāks stāsts Gruzijas un Turcijas spēlē. Citādi mums nebija kādu negaidītu vai citādāku komentāru par soģu darbu Eiropas čempionātā, taču ir viena liela atšķirība - sociālo tīklu loma ir būtiski pieaugusi. Šodien jūs kaut ko ielieciet un tas ātri rada atmosfēru, ka kaut kas nav kārtībā.''

''Jā, esam ļoti kritiski pret tiesnešu darbu. Mēs vēlamies pašus labākos tiesnešus, taču diemžēl neviena spēle nenotiek bez tiesnešu kļūdām. Katrā spēlē kļūdās arī spēlētāji un treneri - tāda vienkārši ir šīs spēles daba,'' par tiesnešiem turpināja Novaks, kurš atzina, ka Eirolīgas tiesnešu piesaiste pagaidām neesot apspriesta. ''Viņi nav pieejami, kad mums ir logi. Eiropas čempionāts ir kulminācija procesam, kas sākas logos.''

Eiropas čempionātu basketbolā apkalpoja arī četri tiesneši no Latvijas - Mārtiņš Kozlovskis, Oskars Lucis, Andris Aunkrogers un Gatis Saliņš. Kozlovskis šovakar tiesās čempionāta izšķirošo maču par zeltu starp Francijas un Spānijas basketbolistiem.

Izmantotie resursi:
https://basketnews.com/news-178144-...

  +4 [+] [-]

, 2022-09-18 19:40, pirms 2 gadiem
viena lo.ha žēlabas. Var jau saprast, jo nākotnei ļoti sliktas kvalitātes pasākums, lai varētu prasīt vairāk naudas par tv translācijām.
FIBA tiesneši nav pieraduši tiesāt spēles ar stāriem, un čempī izskatās, ka tiesnešiem bija ļoti liels fanošanas vai heiteru procents pret vairākiem spēlētājiem, tas ir, tiesneši bija nevis kā laukuma dalībnieki, bet gan kā fani vai antifani, kas bezjēgā skraidīja pa laukumu.
Tāpēc ULEB tiesneši ir labāki tikai dēļ tā, ka viņiem nav bail no stāru spēlētājiem.

  -4 [+] [-]

, 2022-09-18 20:09, pirms 2 gadiem
archdevil rakstīja: viena lo.ha žēlabas. Var jau saprast, jo nākotnei ļoti sliktas kvalitātes pasākums, lai varētu prasīt vairāk naudas par tv translācijām.
FIBA tiesneši nav pieraduši tiesāt spēles ar stāriem, un čempī izskatās, ka tiesnešiem bija ļoti liels fanošanas vai heiteru procents pret vairākiem spēlētājiem, tas ir, tiesneši bija nevis kā laukuma dalībnieki, bet gan kā fani vai antifani, kas bezjēgā skraidīja pa laukumu.
Tāpēc ULEB tiesneši ir labāki tikai dēļ tā, ka viņiem nav bail no stāru spēlētājiem.
Vēl jau ir viens aspekts. Ja skatās no FIBA aspekta - tiesneši aizvadīja tīri ok turnīru, jo ievēroja pēc burta visus viņu noteikumu jauninājumus. Tas, ka tie jauninājumi čakarē spēli - tā jau nav tiesnešu vaina, bet Fibas un to jau neies atzīt.

  +1 [+] [-]

, 2022-09-18 20:40, pirms 2 gadiem
Geralt of Rivia rakstīja: Vēl jau ir viens aspekts. Ja skatās no FIBA aspekta - tiesneši aizvadīja tīri ok turnīru, jo ievēroja pēc burta visus viņu noteikumu jauninājumus. Tas, ka tie jauninājumi čakarē spēli - tā jau nav tiesnešu vaina, bet Fibas un to jau neies atzīt.
Nevis slikti, bet ļoti slikti notiesāja! Pilnīgi dažādas attieksmes pret dažādiem basketbolistiem vienādās situācijās! Vieniem fals, kur pat nepieskaras, cits var grūst, sist un nekas, tik tiesnesis pēc autogrāfa iet...

  +1 [+] [-]

, 2022-09-18 21:13, pirms 2 gadiem
Atbilot uz virsrakstu, pilnīga pakaļa ne tiesāšana.

     [+] [-]

, 2022-09-19 09:50, pirms 2 gadiem
Jāsaka jau,ka lielākās problēmas ar tiesāšanu bija nevis pašos tiesnešos, bet gan FIBAS uzstādījumos,kas lika dot tās tīšās piezīmes, tehniskās. Ļoti ceru,ka drīz būs kāda intervija ar mūsu tiesnešiem, bet neticu,ka viņi uz savu galvu var izdomāt, piemēram, nesvilpt beigās, lai arī viņiem to ir likuši