Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"All Blacks" veterāni nepalīdz, Tonga smagi zaudē Īrijai

Juris Miņins
Juris Miņins

"All Blacks" veterāni nepalīdz, Tonga smagi zaudē Īrijai
Džonatans Sekstons, Foto:AP/Scanpix

Tongas regbija izlase, kas šogad ir pastiprināta ar vairākiem bijušajiem Jaunzēlandes regbistiem, šodien debitēja 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā un, lai arī gaidas no šīs komandas bija lielas, tās neattaisnojās. Īrija svinēja panākumu ar 59:16.

Īrijas komanda šajā Pasaules kausa finālturnīrā jau paspēja tikt pie pārliecinoša panākuma, ar 82:8 tiekot galā ar Rumāniju. Tas nav nekāds pārsteigums, jo gan rumāņu regbijs pašlaik pārdzīvo ne tos labākos laikus, gan Īrija nav nekādi vārguļi, jo uz Franciju atlidoja kā Pasaules reitinga līderi.

Viņiem PK kalendārs gan ir tāds specifisks, jo var teikt, ka pretinieku spējas pieaug no mača līdz mačam. Ja tika prognozēts, ka Rumānija būs vājākā komanda, tad Tonga jau ir pretendenti uz nopietnāku pretošanos, bet pēc tam īrus gaida arī Skotija un DĀR.

Iespējams, ka tas ir labi, ka ir laiks ieskrieties, bet, varbūt, šāds kalendārs īriem nāks par sliktu, jo uz izšķirošajiem mačiem veselības un spēka sāks aptrūkties. Jebkurā gadījumā, Īrijas uzdevums ir tikai viens – pārliecinoša uzvara.

Tonga gan vēl PK laukumos nav devusies un Nantē būs viņu šī turnīra debija. Ar ko Tonga būs īpaša? Ar to, ka tās sastāvā, tāpat kā dienas agrajā spēlē, Samoa kreklos, būs redzami vairāki kādreizējie "All Blacks" spēlētāji.

"World Rugby" nosacījumi jau vēl pirms to pieņemšanas bija tēmēti tieši uz Tongas un Samoa izlašu "atdzivināšanas", jo kopumā ļoti regbiskās valstis pamatīgi cieta no lielāko talantu aizplūšanas uz Jaunzēlandi un Austrāliju. Tiesa, līdz šim tas bija ceļš vienā virzienā, jo, ja kāds tika līdz starptautiskajam līmenim, reāla ceļa atpakaļ pie savas vai savu senču dzimtenes viņam vairs nebija un, pat ja tās bija vien dažas spēles, starptautiskajam regbijam spēlētājs bija zudis.

Pašlaik, ja regbists ir pārstāvējis kādu izlasi, bet jau trīs gadus nav bijis pieteikts mačiem, viņš var mainīt regbija pilsonību pret savu vecāku vai vecvecāku dzimtenes izlasi.

Tongas izlasē tādi bija vairāki spēlētāji, ieskaitot Salesi Piutau, Malakai Fekiotu, Vea Fifitu un citus. Tieši tāpēc daudzi gaidīja kā izskatīsies jaunā modeļa Tongas valstsvienība.

Puslaika pirmā puse kopumā pagāja līdzīgā cīņā un, lai arī Īrija pirmā izvirzījās vadībā, kad sodu realizēja Džonatans Sekstons, Tonga, Viljama Havili personā, spēja rezultātu izlīdzināt.

Puslaika vidū gan Okeānijas komanda, sajutusi spēles garšu, pārāk daudz aizrāvās ar uzbrukumu veidošanu un aizmirsa par savu ieskaites zonu un tās drošību, tāpēc 12 minūšu laikā saņēma trīs piezemējumus. Izcēlās Tadžs Bērnijs, Sīlens Doriss un Maks Hansens, bet vēl pēc kāda laika piezemējumu guva un par Īrijas izlases visu laiku rezultatīvāko regbistu kļuva Džonatans Sekstons.

Šajā brīdī Tongas izlase, precīzāk tās izredzes uz skatāmu un rezultatīvu regbiju, izskatījās pavisam bēdīgi, taču līdz lielajam pārtraukumam komanda prata atgūt 7 punktus, kad jau 48. spēles minūtē piezemējumu pēc ilga pozicionālā uzbrukuma guva Vea Fifita, kas ļāva atpūtā iet pie rezultāta 31:13 Īrijas labā.

Uz otro puslaiku Īrija jau devās izmainītā sastāvā un Džonatans Sekstons, kā arī daudzi citi pirmā puslaika varoņi, laukumā vairs nebija redzami. Tāpat laukumā redzams nebija arī Pīters O’Mahonijs, kurš pirmā puslaika izskaņā saņēma dzelteno karīti.

Viljams Havili 43. mača minūtē realizēja sodu, parādot, ka Tonga ņem to, ko viņiem dod un tādā veidā cenšas panākt savus oponentus un samazināja rezultāta starpību līdz 15 punktiem.

Īri arī mēģināja atrast ceļu līdz ieskaites zonai, vienreiz viņiem tas pat izdevās, bet tiesnesis atrada iemeslu šo piezemējumu neieskaitīt, taču 59. minūtē Džeimss Lovs, izmantojot kārtējo robu Tongas aizsardzībā, izlauzās cauri visiem un jau ieskaites zonā nokļuva bez īpašas uzraudzības.

Labs reids padevās arī Bandī Akī, kurš uzlauza tongiešu aizsardzības līniju un guva savu jau trešo piezemējumu šajā PK finālturnīrā, bet sešas minūtes vēlāk viņš guva savu otro piezmējumu mačā un ceturto kopsummā, kas viņu izvirzīja 2023. gada PK labāko piezemējumu guvēju pirmajā vietā.

Punktu spēlei pielika Robs Herings, kad Tonga kārtējo reizi kļūdījās koridora izspēlē, iemeta bumbu rokās tieši īram un viņš šoreiz spēja gūt piezemējumu, kuru mača tiesnesis nevarēja neieskaitīt, kā tas notika pirmajā reizē.

Īrija – Tonga 59:16 (31:13)

Piezemējumi: T.Bērnijs (21), S.Doriss (26), M.Hansens (33), Dž.Sekstons (38), Dž.Lovs (59), B.Akī (63, 69), R.Herings (80) -V.Fifita (48)
Realizācijas: Dž.Sekstons (22, 28, 34, 39), R.Birns (59, 64, 81) – V.Havili (49)
Soda sitieni: Dž.Sekstons (7) – V.Havili (16, 24, 43)
Dropsitieni:

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija22008
3.Jaunzēlande21015
2.Itālija11005
4.Urugvaja10100
5.Namībija20020

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija220010
2.DĀR11004
3.Skotija10010
4.Tonga10010
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa220010
3.Fidži10012
4.Gruzija10010
5.Portugāle10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Samoa11005
2.Japāna11005
3.Anglija11004
4.Argentīna10010
5.Čīle10010

     [+] [-]

, 2023-09-17 08:22, pirms 9 mēnešiem
All Blaks veterāni nepalīdzēja Tongai ar visu to naturalizāciju pret Īriju,tas ir pareizi.
Toties 38 gadus vecais īru veterāns Sekstons joprojām ir labā formā.Praktiski vienatnē īriem nokārtoja pirmo puslaiku.
Sekstons neko nav zaudējis kops 2011 gada PK.Tiesi otrādi-skatoties vakardienas spēli,tagad vins vēl vairāk ir pielicis,ja spēli komandai var nokārtot vienā puslaikā.
Tonga centās,izdarīja nesliktu spiedienu uz īriem,bet nu vienalga, tas nelīdzēja un neglāba, ne būt ne vājo Tongu no sagrāves spēlē.