Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Desmit tūkstoši skatītāju sieviešu valstsvienības spēlē. Kāpēc ne?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Desmit tūkstoši skatītāju sieviešu valstsvienības spēlē. Kāpēc ne?
Kitija Laksa un Amanda Zahui 2023. gada 12. februārī. Foto: Renārs Koris

Vīriešu basketbola valstsvienība pēc notikušajām reformām kļuvusi par pieprasītāko sporta spēļu komandu Latvijā un regulāri spēj pulcēt 10 000 skatītāju. Latvijas basketbola simtgadē pienācis laiks dot līdzīgu iespēju sportiski vēl sekmīgākajai sieviešu valstsvienībai.

Gundara Vētras trenētās basketbolistes 12. februārī piedalījās Eiropas čempionāta kvalifikācijas rekorda sasniegšanā – izbraukuma spēli “Avicii arena” Stokholmā vēroja 9 425 skatītāji. Tā kļuva par trešo visu laiku apmeklētāko spēli Zviedrijas basketbola vēsturē – mājinieku spēli pret Turciju 2020. gada 24. februārī apmeklēja 11 390 skatītāji.

Pirmā sieviešu valstsvienības spēle lielākajā sfēriskajā celtnē pasaulē tika iecerēta, lai “iedvesmotu nākamo paaudzi un parādītu, kas ir iespējams”, rakstīja Zviedrijas basketbola federācija. Komandai neizdevās kvalificēties Eiropas čempionātam, taču spēlēšana gandrīz 10 000 skatītāju priekšā dāvāja pozitīvu efektu un publicitāti ārpus valsts robežām.

Katra valsts velta uzmanību savām zvaigznēm. Zviedrijas rindās pirms dueļa atgriezās dvīņu māsas – pasaules junioru vicečempiones – Elīna un Frīda Eldebrinkas. Spēle tika izziņota decembra sākumā un vietējā federācija divu mēnešu garumā izcēla katru pozitīvo faktu par komandu – pat tik tālu, ka atzīmēja 100 gūto punktu robežas sasniegšanu valstsvienībā.

Spēku pakāpeniska uzkrāšana – tā var dēvēt zviedru stratēģiju skatītāju piesaistē. Vienlaikus ar biļešu tirdzniecības sākumu tiek apzināta interese reģionos un veiktas savlaicīgas rezervācijas. Piemēram, 7. februārī rīkotāji ziņoja, ka uz spēli pārdots vairāk nekā 8200 biļešu. Rekords tika labots par 87% – svētdien atnāca par 4 398 skatītājiem vairāk nekā iepriekšējā rekordspēlē.

Līdzīgu stratēģiju pēdējos gados izmanto Latvijas Basketbola savienības mārketinga nodaļa. Katra vīriešu valstsvienības spēle kļuvusi par lielu NOTIKUMU un pulcē pilnas tribīnes pat bez NBA un Eirolīgas zvaigžņu līdzdalības. Tas ir paraugs, kā veidot komunikāciju un būvēt sekmīgu zīmolu.

Dati liecina, ka virtuālajā telpā sieviešu valstsvienības panākumi – ja tiem pievērš pienācīgu uzmanību – bauda gandrīz tikpat lielu interesi kā vīriešu veikums. Jā, kungiem ir daudz stiprāka klubu sacensību sistēma, vēsturiski lielāks sponsoru atbalsts un zvaigžņu kults. No otras puses – kāpēc dāmas jāierobežo spēlēšanai mazā zālē, ja publikas interese un panākumi būtiski neatšķiras?

Runājot par panākumiem – pēc neatkarības atjaunošanas sieviešu basketbola valstsvienība ir vienīgā sporta spēļu komanda vasaras sporta veidos, kura spēlējusi gan Olimpiskajās spēlēs, gan Pasaules kausā. Kungi 1936. gadā debitēja Berlīnes spēlēs, savukārt pirmais iznāciens Pasaules kausā būs šīgada augustā.

Dāmas, atšķirībā no kungiem, pēdējos 30 gados ir sasniegušas Eiropas čempionāta pusfinālu un guvušas panākumus olimpiskajā kvalifikācijā. Debija Pekinas spēlēs un Eiropas čempionāts Latvijā atstāja pozitīvu iespaidu uz jaunatnes izlašu rezultātiem – visas meiteņu izlases turpina spēlēt A divīzijā, regulāri finišējot “Top 10” un vairākas reizes kvalificējoties pasaules čempionātiem.

Sportisko panākumu efekts – sieviešu valstsvienība pēdējos 15-16 gados ir spēlējusi gandrīz pret visām pasaules labākajām komandām. Pretinieču sarakstā ir 12 no pirmo 13 vietu īpašniecēm FIBA rangā – ASV, Ķīna, Austrālija, Spānija, Kanāda, Francija, Beļģija, Serbija, Japāna, Turcija, Koreja un Brazīlija (iztrūkst vienīgi uz 10. vietu uzkāpusī Puertoriko).

Tālo Austrumu turneja Japānā un Korejā, uzaicinājums piedalīties pirmsolimpiskajā turnīrā Tokijā, ielūgumi pirms Pasaules kausa no Spānijas un Francijas federācijām, treniņspēle Tenerifē pret Kanādu un ASV U17 izlases viesošanās Liepājā – LBS izveidojusi labus kontaktus ar lielākajām groza bumbas federācijām.

Loģistikas jautājumi un plānošana, pateicoties sieviešu izlašu direktoram Edijam Eglītim, ir pasaules līmenī. Pēdējos gados spēlētājām ir nodrošinātas atjaunošanās iespējas un augsta līmeņa aprūpe valstsvienības sabraukumu laikā. Tas rada pozitīvu atgriezenisko saiti – uz sabraukumiem regulāri ierodas vismaz 80% labāko spēlētāju, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem pasaulē.

Spēlētāju ziedošanās un uzticība “Trīs zvaigznēm” ir izcelšanas vērta. Aija Jurjāne, Elīna Babkina un Ieva Pulvere valstsvienībā aizvadījušas vairāk nekā 100 spēļu, pat neraugoties uz daudz “plānāku” kalendāru nekā vīriešu valstsvienībai. Tā nav bijis vienmēr, tāpēc paveiktais jānovērtē.

Sieviešu valstsvienība pēc 2019. gada 14. novembra ir aizvadījusi tikai vienu oficiālu spēli pašmāju skatītāju klātbūtnē – tā notika 2022. gada 27. novembrī “Rimi” Olimpiskajā centrā pret Izraēlu. Salīdzinājumiem, kungiem Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros bija spēles 2022. gada februārī, jūnijā, augustā un novembrī.

Dāmas pēdējos 15 mēnešos ir spēlējušas “Shlomo Group” arēnā Telavivā (3500 vietas), “Xebio Arena” Sendai (5000), Čondžu arēnā (4730) un “Avicii arena” Stokholmā (koncertos 16 000 vietas). Mājās jāspēlē daudz mazākā zālē, kur nav vietu visiem interesentiem. Situācija uzlabosies pēc jaunās zāles uzcelšanas Krišjāņa Barona ielā 97.

Latvijas basketbola simtgadē sieviešu valstsvienība ir pelnījusi spēlēt pilnā Rīgas arēnā.

  +2 [+] [-]

, 2023-02-15 14:31, pirms gada
Kapēc ne? Tāpec, ka sports kā tāds sieviešu vidū nav tik populārs kā starp vīriem. Maz sieviešu interesējas par sportu, lasa sporta ziņas un apspriež to savā starpā. Ja sievietes būtu tik pat aktīvas sporta cienītājas, kā vīrieši, tad jā, bet tā nav un tas ir galvenais iemesls, kādēļ tie 10000 skatītāji latvijā nekad nebūs.

     [+] [-]

, 2023-02-15 15:01, pirms gada
Māris Noviks rakstīja: Dāmas, atšķirībā no kungiem, pēdējos 30 gados ir sasniegušas Eiropas čempionāta pusfinālu un guvušas panākumus olimpiskajā kvalifikācijā.
Ir tikai atšķirība, ka OS kvalifikācijā Japāna bija spēcīgākais pretinieks, lai tiktu uz OS(sievietēm), bet vīriešiem tas bija vājākais pretinieks!

Dāmu uzvaru pret Franciju un tikšanu 1/2, gan vīri nav atkārtojuši!

     [+] [-]

, 2023-02-15 15:20, pirms gada
9one rakstīja: Kapēc ne? Tāpec, ka sports kā tāds sieviešu vidū nav tik populārs kā starp vīriem. Maz sieviešu interesējas par sportu, lasa sporta ziņas un apspriež to savā starpā. Ja sievietes būtu tik pat aktīvas sporta cienītājas, kā vīrieši, tad jā, bet tā nav un tas ir galvenais iemesls, kādēļ tie 10000 skatītāji latvijā nekad nebūs.
Sieviešu galvenie skatītāji parasti ir vīrieši.
Sievietēm drīzāk varētu interesēt sportiski Vīriesi.
Arī youtube esmu novērojis - ja Blogere ir simpatiska meitene - tur 90% ir puišu publika un komentari, un viņas pašas to reizēm atzīst;
bet kur ir sakarīgs Puisis blogeris - tur ir daudz vairāk meiteņu un meiteņu komentāru.

  -1 [+] [-]

, 2023-02-15 18:09, pirms gada
Etnisko zviedru tur bij pamaz, bet turku un latviešu padaudz gan....
😎

     [+] [-]

, 2023-02-15 18:45, pirms gada
Ja ir labi rezultāti,būs arī skatītāji.

     [+] [-]

, 2023-02-16 09:53, pirms gada
Domāju, ka ar labāko sastāvu pret spēcīgu pretinieci ar pievilcīgām biļešu cenām Arēna būtu pilna.