Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Argentīna parāda raksturu, atspēlējas un aizsūta Velsu mājās

Juris Miņins
Juris Miņins

Argentīna parāda raksturu, atspēlējas un aizsūta Velsu mājās
Foto: AP/Scanpix

2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra pirmajā ceturtdaļfinālā Argentīna tikās ar Velsu un ļoti sīvā cīņā argentīnieši, ātri nonākuši iedzinējos ar desmit punktiem, atspēlējās un izcīnīja uzvaru ar 29:17.

Argentīnas izlasei 2023. gada pasaules kausa grupu turnīra daļa ir raksturojama ar teicienu "Viss ir labs, kas labi beidzas". Iesākuši ar neizteiksmīgu un zaudētu spēli pret Angliju, kurā viņu oponenti piezemējumus tā arī neguva un visu maču nospēlēja mazākumā, argentīnieši prata tikt galā ar visiem pārējiem pretiniekiem, tostarp Japānu, kas arī nodrošināja Dienvidamerikas komandai vietu izslēgšanas mačos.

Velsas izlases ceļš uz ceturtdaļfinālu gan bija bez zaudējumiem, taču par vieglu to nez vai var nosaukt. Lai arī pirms turnīra daudziem likās, ka velsiešu galvenie konkurenti par pirmo vietu grupā būs Austrālija, smagākie mači izvērtās pret Fidži un Portugāli. Mačā pret saliniekiem velsieši vien spēles beigās, oponentu kļūdas dēļ, varēja būt droši par uzvaru, bet pret Portugāli, izlikuši otro sastāvu, Velsa ļoti ilgi mocījās un viņu uzvaru ar 28:8 noteikti nevar saukt par pārliecinošu.

Pirms spēles no abām komandām tika gaidīts emocionāls un iedvesmojošs, taču pretējs regbijs. Velsas aizsardzībai bija jāaptur Argentīnas uzbrukuma entuziasms un jāatrod iespējas pretuzbrukumiem, bet "Los Pumas" uzdevums bija nenoticēt savam pārākumam pārāk ātri un neļaut emocijām ņemt virsroku.

Šī bija pirmā reize, kad abas komandas aizvadīja maču savā starpā, kas norisinājās neitrālā laukumā, tāpēc droši var teikt, ka Marseļas "Stade de Marseille" arēnā tika ierakstīta jauna lappuse abu izlašu vēsturē.

Lai arī pirmie bīstamus uzbrukumus noorganizēja velsieši, patiešām reālā iespēja gūt punktus pirmāk parādījās argentīniešiem, taču vispirms viņi neizmantoja soda priekšrocību, bet tad Emiliano Bofelli nerealizēja soda sitienu no gana izdevīgas situācijas.

Tiesa, velsiešiem parādījās vēl viena negaidīta problēma – numuri uz viņu formām jau pēc 10 nospēlētām minūtēm galīgi negribēja turēties, kas varēja izraisīt problēmas tālākā spēles gaitā, ja vien tiesneši izdomātu tam pievērst uzmanību.

Tikmēr laukumā noteikumi risinājās gana dinamiski un vienā brīdī Argentīna turpināja spiedienu, bet mirki vēlāk Dens Bigars ieskrēja ar bumbu ieskaites zonā, izvirzot velsiešus vadībā.

Šajā brīdi notika kas tāds, kas starptautiskajā spēlē ir retums, proti, mača galvenais tiesnesis Džeko Peipers no DĀR guva savainojumu, kura dēļ viņam spēle bija beigusies un maču tiesāt turpināja rezerves soģis, kas šoreiz bija anglis Karls Diksons.

Kad pirmā spēles daļa bija pusē, Dens Bigars realizēja sodu un palielināja savas komandas pārsvaru līdz desmit punktiem, kas, lai arī nav liela rezultāta starpība, taču "Los Pumas" jau vajadzēja divus rezultatīvus uzbrukumus, lai rezultātu vismaz izlīdzinātu.

Interesanti, ka Velsai parādījās vēl vairākas iespējas gūt papildus punktus, taču visas tika izniekotas un tas lika domāt, ka velsieši, neskatoties uz pārsvaru, arī izjūt diezgan lielu spiedienu.

Līdz puslaika pārtraukumam Argentīna gan prata gūt savus pirmos punktus, kad soda sitienu šoreiz realizēja Emiliano Bofelli, kas, no vienas puses, nebija daudz, taču spēles dinamikā un dramaturģijā mainīja ļoti daudz.

Tūdaļ pēc šīs epizodes velsiešiem atkal radās problēmas, Argentīna to izmantoja, noorganizēja liela spiediena uzbrukumu, kas vispirms viņiem deva soda priekšrocību, bet vēlāk abu vienību spēlētāju nervi arī neizturēja un laukumā sākās nekārtības, kas sākās ar Džoša Adamsa apšaubāmu tvēriena mēģinājumu, kas tika novērtēta ar sodu, bet spēlētāji pirms tam paspēja labi izgrūstīties.

Te arī jāsaka, ka uz laukuma nākušā Diksona sniegums bija tāls no saprotama un arī viņa nepārliecinošais darbs padarīja spēli nervozu, jo pēc vairākām epizodēm paši abu komandu regbisti īsti nesaprata ko tiesnesis ar saviem lēmumiem ir domājis.

Otrais puslaiks sākās tieši tā, kā tam bija jāsākas – ar "Los Pumas" ofensīvu, kas noveda pie Velsas noteikumu pārkāpuma un vēl trim punktiem Bofeli izpildījumā, bet 49. minūtē, realizējot soda sitienu no savas laukuma puses Bofelli izvirzīja vadībā jau Amerikas reģiona izlasi.

57. minūtē Tomoss Viljamss, kurš laukumā devās uz maiņu, negaidīti priekš visiem, uzņēmās iniciatīvu un neviena netraucēts aizbēga uz ieskaites zonu, tādā veidā brutāli izraujot mača vadības grožus no argentīniešu rokām.

Taču "Los Pumas" neplānoja ilgi par šo bēdāties un noorganizēja vēl vienu ofensīvu ar lieliem sppēkiem, kas atkal viņus aizveda līdz piecu metru zonai. Ar pirmajiem mēģinājumiem viņiem gūt punktus neizdevās, taču Vesla sistemātiski pārkāpa noteikumus, kas ļāva argentīniešiem mēģināt vairākas reizes un tas neveda pie rezultāta – piezemējums Džoela Sklavi kontā, kas rezultātu izlīdzināja, bet drīz pēc tam Bofelli atkal izvirzīja argentīniešus.

Velsa gan arī nedomāja padoties un mača pašās beigās ieslēdza sesto ātrumu un ļāva vaļu ātrajiem flangiem, taču, lai arī ar ļoti lielām problēmām, Argentīna tika galā ar šiem Vorena Getlenda radīto uzdevumu. Tiesa, daži no uzbrukumiem aprāvās arī pēc pašu velsiešu kļūdām un zaudētajām bumbām.

Tiesa, lielākā kļūda tika pieļauta 77. minūtē, kad velsiešu piespēle nonāca Argentīnas veterāna Nikolā Sančeza rokās un viņš savu iespēju nelaida garām – aizskrēja no visiem un piezemēja bumbu izskrienot cauri vārtiem. Spēles izskaņā viņam ļāva arī veikt soda sitienu, kurš bija precīzs un Argentīna svinēja uzvaru ar 29:17.

Argentīnas izlases pretinieki pusfinālā noskaidrosies šovakar, pēc Īrijas un Jaunzēlandes komandu cīņas.

Velsa – Argentīna 17:29 (10:6)

Piezemējumi: D.Bigars (14), T.Viljamss (57) – Dž.Sklavi (68), N.Sančezs (77)
Realizācijas: D.Bigars (16, 58) – E.Bofelli (69, 78)
Soda sitieni: D.Bigars (21) – E.Bofelli (39, 45, 44, 48), N.Sančezs (81)
Dropsitieni:

     [+] [-]

, 2023-10-14 20:33, pirms 11 mēnešiem
Spēle bij ļoti interesanta.
Faktiski,gandrīz līdz spēles beigām nevarēja vēl drosi pateikt kurs tad vinnēs so spēli.
Uz maiņu uznākusais pieredzējusais argentīniesu spēlētājs Nikolas Sančezs uzminēja 77 min. velsiesa Kostenlova piespēli un pārtvēra to,aizskrienot ātrajā pretuzbrukumā.Tas notikums principā arī bij spēles atrisinājums,kas ļāva argentīniesiem drosi maču pabeigt ar uzvaru.
Un kopumā Argentīna uzvaru bij pelnījusi sai spēlē par neatlaidību,cīņu līdz pēdējam,kaut arī bij divas reizes jāatspēlējās.Un tajā laikā teicami spēlēja Emiliano Boffelli,kuru arī pelnīti atzina par mača labāko spelētāju.