Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kad jāpalaiž rokas pret savējo - asumi un emocijas komandas biedru starpā

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Kad jāpalaiž rokas pret savējo - asumi un emocijas komandas biedru starpā
Savstarpējā "kašķī" iesaistītie Minesotas "Timberwolves" basketbolisti Rudī Gobērs un Kails Andersons. Foto: AP/Scanpix

Pavasara vidū, kā ierasts, noslēdzas vadošo čempionātu regulārās sezonas un pienāk gada svarīgākie mači. Cīņa par vietu “play-off” vai katras kārtas pārvarēšanu turnīru izslēgšanas fāzē nozīmē emocijas, spriedzi un asumus, citreiz neiztiekot arī bez fiziskas rēķinu nokārtošanas. Reizēm gan spēlētāju emociju katliņā ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru, ejot pāri malām, un konflikta pretējā pusē attopas kāds no komandas biedriem. Aizvadītās nedēļas laikā pasaules lielākajās sporta līgās fiksēti pat trīs šādi gadījumi, turklāt vienā sitienu komandas biedram izdarījis tās līderis spēles laikā, pēc tam tiekot aizsūtīts uz ģērbtuvēm.

Saplēšas meža vilki, cirpēji un bavārieši

Naktī uz 10. aprīli tika aizvadītas noslēdzošās spēles NBA regulārajā sezonā. Lai arī lielākā daļa komandu savas pozīcijas turnīra tabulā jau bija nodrošinājušas pirms pēdējā mača, dažām tomēr vēl bija nepieciešams pārkāpt pāri kādām astēm - tostarp Minesotas “Timbervolwes” un Losandželosas “Clippers”, kurām uzvaras pār Ņūorleānas “Pelicans” un Fīniksas “Suns” ļautu nodrošināt attiecīgi piekto un astoto vietu Rietumu konferencē.

Notikumiem bagātajā spēļu dienā viena no porcijām apdega Fīniksā, kur Losandželosas “Clippers” viesojās pie vietējās “Suns” komandas. Pirms ceturtās ceturtdaļas sākuma, kurā viesi atradās nelielos iedzinējos (82:86), kādas domstarpības mēģināja skaidrot “Clippers” centrs Meisons Plamlī un līgas otrgadnieks [Našons] Bounss Hailends – abi ielīda viens otram sejā, līdz 22 gadus vecais “Clippers” aizsargs pagrūda 11 gadus vecāko komandas biedru. Pārējais Losandželosas komandas soliņš gan laicīgi noreaģēja un nepieļāva kaut kā nopietnāka turpinājumu, un emocijas turpat pierima.

Vēlāk Hailends pauda, ka notikušais bijis tikai sīkums, kas atstāts aiz muguras jau Fīniksā: “Mēs ļoti gribējām uzvarēt spēli – tas ir tikai sacensību azarts, mirkļa uzplūds un kļūda komunikācijā. Tā gadās. Tu sastrīdies, uzvelcies un sāc kasīties ar komandas biedriem. Mēs tomēr redzam viens otru katru dienu. Tā vienkārši gadās – tas nav nekas tāds.” Gan Hailends, gan Plamlī pievienojušies Losandželosas komandai sezonas gaitā. “Cilvēki interpretē notiekošo pa savam, bet mēs ar Meisonu un komanda zina, kas notiek. Tur nekā nav. Tas ir beidzies, un par to nav jāuztraucas,” konfliktu skaidroja Hailends.

Arī “Clippers” galvenais treneris Tairons Lū bija tādās pašās domās. “Ja kaut kas nav kārtībā, tas ir jālabo. Pēc šī mazā kašķa uzņēmām labu tempu un sākām spēlēt daudz labāk. Varbūt mums tā vajadzētu darīt biežāk,” paironizēja Lū. Amerikāņu speciālista vadītā komanda atspēlējās un maču uzvarēja ar 119:114. “Clippers” ar Plamlī un Hailendu ierindā gatavojas duelim ar Fīniksu izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā.

Strīds uz “Clippers” soliņa sekoja neilgi pēc incidenta Minesotas “Timberwolves” nometnē, kas gan radīja krietni lielāku rezonansi. Svarīgajā mačā pret “Pelicans” otrās ceturtdaļas vidū Minesota atradās iedzinējos ar 12 punktu deficītu. Dodoties uz rezervistu soliņu pārtraukumā, savstarpējām replikām apmainījās viena no komandas lielākajām zvaigznēm Rudī Gobērs un vieglais uzbrucējs Kails Andersons. Amerikānis francūzi aicinājis aktīvāk bloķēt metienus, uz ko Gobērs Andersonam atbildējis, lai komandas biedrs savācot kādu atlēkušo bumbu. Pēc tam, kad Andersons licis “Timberwolves” centram aizvērties, Gobēra nervi neizturēja, un sekoja sitiens amerikānim pa krūtīm.

Andersons šķietami nevēlējās palikt francūzim atbildi parādā, un abus karstgalvjus nācās izšķirt komandas biedriem. Gobērs pēc izdarītā sitiena tika nosūtīts uz ģērbtuvēm un laukumā tovakar vairs neatgriezās. Tomēr, kā ziņo “The Athletic”, arī puslaika pārtraukumā Minesotas ģērbtuvē gājis karsti – Andersons solījis Gobēru nokautēt, taču kopīgiem spēkiem, zibensnovedēja lomu uzņemoties pieredzējušajam “Timbervolwes” saspēles vadītājam Maikam Konlijam, komandai izdevies sakarsušo atmosfēru nedaudz nomierināt. Otrajā puslaikā Minesotai izdevās atspēlēt astoņu punktu deficītu un izcīnīt uzvaru (113:108).

Trīskārtējais NBA labākais aizsardzības spēlētājs Gobērs par jandāliņu atvainojies gan komandas iekšienē, gan veica ierakstu arī savā “Twitter” kontā. Vēlāk klubs atstādināja centru uz nākamo maču – pirmo “play-in” turnīra spēli, kurā Minesota piekāpās Losandželosas “Lakers” (102:108). Andersona virzienā nekādas sankcijas nesekoja.

29 gadus vecais amerikāņu basketbolists vēlāk izteicās, ka šo incidentu abi iesaistītie jau atstājuši aiz muguras, un aicināja sabiedrību notikušo pārlieku nedramatizēt. “Esam to izrunājuši. Sportā tā notiek visu laiku. Man ir sajūta, ka cilvēki izturas tā, it kā neko tādu iepriekš nebūtu redzējuši,” pauda Andersons. “Mēs esam pieauguši cilvēki, varam to nolikt malā. Abi gribam uzvarēt. Par to iepriekš runājām, un tas, kā viss šobrīd ir izvērties, godīgi sakot, ir diezgan muļķīgi. Negribu, lai šis kļūst par “Kails pret Rūdiju” stāstu. Tā nekad nav bijis. Es vienmēr esmu par saviem komandas biedriem, un mēs to [konfliktu] atstājām aiz muguras.” To pašu teicis arī sitiena autors Gobērs.

Otrajā Minesotas "play-in" spēlē abi atkal bija sastāvā un palīdzēja "Timberwolves" pieveikt "Thunder" (120:95). Gobērs laukumā atgriezās ar double-double (21 punkts un desmit atlēkušās bumbas), savukārt Andersonam 11 punkti, sešas bumbas un četras rezultatīvas piespēles.

Abus minētos incidentus par kautiņiem nosaukt gan būtu nevietā un pārspīlēti, taču aizvadītajā nedēļā tie nav bijuši vienīgie šāda veida gadījumi. Sekojot notikumiem NBA laukumos, dzirksteles uzšķīlušās arī lielākajos Eiropas futbola stadionos. Pēc otrdien aizvadītā UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināla mača, kurā Minhenes “Bayern” cieta sakāvi pret “Manchester City” (0:3), laukumā jau aizsākušās domstarpības uz ģērbtuvi pārnesa Minhenes uzbrucēji Sadio Manē un Lerojs Sanē. Vēlāk runājušas arī dūres, Manē iesitot komandas biedram pa seju un pārsitot Sanē lūpu.

Kamēr pārējie komandas biedri, Manē ieskaitot, pēc atgriešanās no Mančestras sakāpa “Bayern” autobusā, Sanē pakaļ ieradās privātais transports. Pa ceļam uz automašīnu Vācijas izlases uzbrucējs arī slēpis no kamerām savu apakšlūpu. Nākamajā dienā abi bija komandas treniņā, un par notikušo Manē atvainojies. Senegālietim vēlāk arī piešķirts naudas sods un vienas spēles diskvalifikācija no komandas rindām.

Uzticības tests

Asākas vārdu apmaiņas, kuras reizēm nonāk arī līdz kādam grūdienam vai pat nelielam kautiņam, gluži kā cita veida kolektīvos, arī profesionālajā sportā gan nav nekas neparasts. Līdzīga reakcija publiskajā telpā sekoja arī pēc NBA čempionvienības Goldensteitas “Warriors” zvaigžņu Dreimonda Grīna un Džordana Pūla konflikta neilgi pirms pašreizējās sezonas sākuma – toreiz gan tā iznākums bija krietni smagāks kā iepriekšminētajos gadījumos, Grīnam pēc Pūla grūdiena atbildot ar nokautam līdzvērtīgu sitienu pa komandas biedra seju.

“Tādas lietas patiešām notiek visu laiku. Pat nevaru saskaitīt, cik kautiņos ar komandas biedriem esmu iekļuvis,” toreiz izteicās viens no visu laiku labākajiem NBA snaiperiem Redžijs Millers, kuram piebalsoja arī 2016. gada NBA čempions un ESPN analītiķis Ričards Džefersons: “Kad redzēju to video, nebiju pārsteigts, jo šādus treniņus biju redzējis jau iepriekš.” Pieredzējušais basketbola apskatnieks Marks Steins paudis - lai arī laikā, kad vēl spēlēja gan Millers, gan Džefersons, šādi gadījumi bijuši biežāka parādība, arī šobrīd “tādas lietas patiesībā notiek biežāk, nekā par tām uzzinām”.

Netrūka gan arī pretēju viedokļu. Kevins Durents, kurš plecu pie pleca ar Grīnu izcīnījis divus NBA čempiontitulus, nevarēja piekrist šādiem apgalvojumiem: “Tas ir retums. Līgā esmu 16 gadus, un neko tādu vēl nebiju redzējis.” Kritiku savas komandas zvaigznei netaupīja arī “Warriors” galvenais treneris Stīvs Kers: “Šī ir lielākā krīze, kopš esmu šeit. Es Dreimondam uzticos, bet viņš mūsu uztīcību ar šo incidentu lauza. Bet es dodu viņam iespēju laboties, jo domāju, ka viņš to ir nopelnījis. Manuprāt, tā jūtas arī visa komanda.”

Jāatzīmē, ka pats Kers vēl spēlētāja karjerā gājis cauri līdzīgai situācijai, turklāt čempionu trenera pretiniekos bija pats Maikls Džordans. Abi Čikāgas “Bulls” basketbolisti saplūcās vienā no komandas treniņiem 1995. gada sezonā, kad Džordans bijis neapmierināts ar Kera agresīvajām darbībām aizsardzībā. “Viņš mani pagrūda un iesita man pa krūtīm. Pēc tam es viņam iesitu pa aci. Fils [Džeksons] pēc tam mani vienkārši izmeta no treniņa,” savā dokumentālajā seriālā “The Last Dance” notikumus atcerējās Džordans. Kers tikmēr atzina, ka, lai arī nevienam ko tādu neieteiktu, toreiz šis kautiņš abu attiecībās pat palīdzējis: “Maikls novērtēja, ka nepiekāpos. Tas man bija tāds kā tests, un pēc tam, kad biju to nokārtojis, viņš man vairāk uzticējās.”

Grīns pēc sitiena Pūlam atzina, ka rīkojies nepareizi, un atvainojās komandas biedram, taču lika noprast, ka ārpus noplūdušā video no kautiņa palikušas svarīgas detaļas: “Lai arī kurš to izdarīja – tā bija 100% aprēķināta darbība, attēlot mani šādā veidā. Video nav skaņas, tas sākas tad, kad eju viņam virsū. Tas izskatās briesmīgi un neglīti, un tas patiešām tā arī ir – es rīkojos nepareizi. Bet video tika nopludināts tieši tādā veidā un ar nolūku nostādīt mani šādā pozīcijā. Kādreiz varēšu pastāstīt vairāk. Šobrīd tam nav īstais laiks un vieta.” Grīns pēc notikušā saņēma tikai naudas sodu, un arī šajā sezonā turpinājis spēlēt kopā ar Pūlu. “Vai mūsu attiecības pēc tam ir mainījušās? 100%, un es negaidīju, ka tās paliks tādas, kādas bijušas. Tas joprojām ir procesā. Un esmu gatavs tajā ieguldīt darbu, jo zinu, ka nerīkojos pareizi,” teica Grīns.

Pārsteigums Bobam Hārtlijam

Arī Latvijas sporta komandu rindās gadījumi, kad konfliktu risināšanā neizdodas iztikt ar izrunāšanos vien, nav gluži retums. Vairāki piemēri minami no hokeja apcirkņiem, kur cimdu nomešana un kautiņi [gan ne vienas komandas spēlētāju starpā] tomēr uzskatāma par spēles sastāvdaļu. Iespējams, spilgtākais gadījums, kas tiek piesaukts vēl arvien, saistīts ar Kaspara Daugaviņa ienākšanu pieaugušo izlasē pirms 2006. gada pasaules čempionāta.

Tobrīd 18 gadus vecā uzbrucēja enerģija un vēlme sevi pierādīt treniņos gājusi pāri malām, un Daugaviņš nevairījās uzkāpt uz varžacīm arī valstsvienības veterāniem. Juniora ceļā, treniņā atstrādājot vairākuma izspēli, trāpījās izlases kapteinis Aleksandrs Semjonovs, kurš bijis neapmierināts ar Daugaviņa kā mazākuma trijnieka uzbrucēja izjauktajām vairākuma brigādes kombinācijām. Vārds pa vārdam, un Daugaviņš ar 16 gadus vecāko komandas biedru turpat treniņā arī izvicinājuši dūres. Vēlāk čempionātā valstsvienības kapteinis Semjonovs sešos mačos guva trīs vārtus, bet debitants Daugaviņš trīs mačos nopelnīja rezultatīvu piespēli.

Ar hokejistu kautiņu savā pirmajā treniņā Latvijas izlasē sagaidīts tika arī bijušais valstsvienības galvenais treneris Bobs Hārtlijs, kad izkāvās Ralfs Freibergs un Juris Upītis. Pieredzējušais kanādiešu speciālists, kurš izcīnījis Stenlija kausu un atzīts par NHL labāko treneri, vēlāk atzina, ka kautiņu jau pirmajā treniņā nebija gaidījis: “Tas piedeva dzirkstelīti, bet katru treniņu to nevēlētos redzēt. Tas ir tāpat kā divi brāļi sakautos par rotaļlietu smilšu kastē. Viņi ir labi draugi un pēc tam par to pasmējās.” Vēlāk trenerim piebalsoja arī Upītis, aicinot no mušas nepūst ziloni: “Nedomāju, ka tas ir kas slikts, normāls treniņu process. Esam draugi, un viss ir kārtībā. Katrs grib sevi pierādīt.”

Savulaik treniņos vairākkārt villu izmetuši arī Rīgas “Dinamo” hokejisti. Iespējams, spilgtākais gadījums, kura atskaņas bija dzirdamas arī publiskajā telpā, risinājās starp latviešu uzbrucējiem Edgaru Kuldu un Kasparu Saulieti 2016./17. gada sezonas ievadā. Abi sakāvās treniņā pirms spēles Minskā, un incidents izvērtās ar paliekošām sekām – Kulda kautiņā salauza pirkstu un trīs nedēļas nācās nēsāt ģipsi, savukārt Saulietis tika pie zilas acs.

"Vienkārši sakrājās emocijas. Tā gadās. Jau sen esam paspieduši rokas, starp mums nav nekāda konflikta. Tagad strādājam komandas labā," vēlāk sacīja Kulda. “Dinamo” sakarā gan jāatzīmē, ka tobrīd komanda deviņās spēlēs bija izcīnījusi tikai vienu uzvaru un atradās līgas pēdējā vietā. Ņemot vērā, ka kluba nedienas ar to nebeidzās, un komanda biežāk bija atrodama tuvāk tabulas lejasgalam arī nākamajās sezonās, šāda veida ķildu rašanos par pārsteigumu tomēr nevar uzskatīt.

2015. gadā, spēlējot Šveices kluba “Sion” sastāvā, spēles laikā ar savas komandas aizsargu Elsadu Zverotiču saķērās ilggadējais Latvijas futbola izlases vārtsargs Andris Vaņins. Abi spēlētāji sākuši grūstīties, bet pēc mača ģērbtuvēs paviesojies kluba prezidents, kurš Vaņinam un Zverotičam uzlicis naudas sodu. Latvietis komentārus par notikušo tobrīd nav vēlējies sniegt, bet melnkalnietis izteicies, ka labāk neko neteikšot, jo “citādi varētu to vēlāk nožēlot”.

Sitiens pāri trenerim

Atgriežoties pie pirmajās sadaļās minētajiem aktuālajiem gadījumiem, visasākā kritika, protams, veltīta “Timberwolves” zvaigznei Gobēram. Vairāki bijušie NBA spēlētāji norādījuši uz apstākļiem, kādos incidents noticis. “Treniņos tā notiek visu laiku, bet spēlēs – ne gluži,” izteicies Šakils O`Nīls. Lai arī Minesotas komandas gadījumā, salīdzinot to kaut vai ar Kuldas un Saulieša incidentu, nevarētu runāt par ieilgušām neveiksmju sērijām, O`Nīla kolēģis “NBA on TNT” pārraidēs – Kenijs Smits – izteicies, ka, viņaprāt, nav dūmu bez uguns: “Godīgi sakot, tas nav tāds sitiens, pēc kura pienāktos diskvalifikācija – turklāt pirms izslēgšanas spēles. Tas, ka tā notika, lika man domāt, ka tur apakšā ir daudz kas vairāk.”

Skarbāks savā viedoklī bija 15 sezonas NBA aizvadījušais Dž. Dž. Rediks. Karjeras laikā sešas NBA komandas pārstāvējušais basketbolists savā podkāstā pauda neizpratni par Gobēra rīcību. “Jutos dusmīgs par līniju, kas tika pārkāpta. Esam daudz runājuši par kautiņiem ģērbtuvēs, kautiņiem treniņos. Cik daudz gan savas karjeras laikā es neesmu dzirdējis, ka kāds komandas biedrs kādu nosauc par kretīnu vai citos tamlīdzīgos vārdos? Viņa reakcija uz to bija ļoti savāda, un lika man aizdomāties par to, ka tas ir bijis kas tāds, kas briedis jau visas sezonas laikā,” sprieda Rediks. “Viņš ne tikai iesita savam komandas biedram - viņam reāli bija jāstiepjas pāri savam galvenajam trenerim, lai izpildītu šo sitienu.”

Lai raksturotu situāciju, Rediks izmantoja analoģiju no 2006. gada filmas “The Break Up” ar Dženiferu Anistoni un Vinsu Vonu galvenajās lomās: “Tajā ir aina, kurā viņu abu spēlētie varoņi strīdas, un tiek pieminēta Anistones tēla māsa. Anistone saka, ka viņas māsu tajā nedrīkstot iesaistīt, jo viņai jau tā esot daudz problēmu. Uz ko Vons atbildēja: “Viņai nav problēmu – problēma ir viņa pati.” Tajā sakarā daudz domāju par Gobēru – problēma esi tu, vecīt.”

Saistīti raksti

Skandāli ģērbtuvēs: Arenasa ieroči, Bekhema uzacs, Tortorellas un Hārtlija draudzība

”eXi” - Emocijas un dūru vicināšana komandas biedru starpā: divi kaujās, trešais filmē

Izmantotie resursi:
https://sports.yahoo.com/kyle-ander...
https://www.latimes.com/sports/clip...
https://theathletic.com/4395215/202...
https://www.skysports.com/football/...
https://sports.yahoo.com/steve-kerr...
https://www.si.com/nba/2023/01/14/d...
https://www.nbcsports.com/bayarea/w...
https://sports.tv3.lv/hokejs/museji...
https://www.lsm.lv/raksts/sports/ho...
https://sports.tvnet.lv/5133722/van...

     [+] [-]

, 2023-04-16 17:40, pirms gada
kur T. Upe?