Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

NBA fināla viedokļi: ''Celtics'' spēles plāna ievērošana un Dončiča nedisciplinētība

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

NBA fināla viedokļi: ''Celtics'' spēles plāna ievērošana un Dončiča nedisciplinētība
Drū Holidejs un Džeisons Teitums. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Kristaps Porziņģis kopā ar Bostonas ''Celtics'' tuvojas tam, lai izcīnītu pirmo titulu kopš 2008. gada. Naktī uz ceturtdienu fināla trešajā spēlē ar 106:99 tika apspēlēta ''Mavericks''. Rīgas ''Zeļļu'' ģenerālmenedžeris Artūrs Šēnhofs komentēja Bostonas ''Celtics'' uzvaras iemeslus izbraukumā, aizsardzības trumpjus, Lukas Dončiča grūtības un Kristapa Porziņģa faktoru.

Vairs tikai vienas uzvaras attālumā no Nacionālās basketbola asociācijas 18. titula iegūšanas ir Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas ''Celtics''. Naktī uz ceturtdienu Dalasā klubs uzvarēja ar 106:99, sērijā panākot 3-0. Iespējams, sērijas pēdējā spēle ''Mavericks'' laukumā gaidāma naktī uz sestdienu. Trešo maču un līdzšinējo sērijas gaitu vērtēja Rīgas ''Zeļļu'' ģenerālmenedžeris Artūrs Šēnhofs.

Secinājums: basketbols ir komandu sporta spēle
Sērijas trešā spēle bija kārtīgu izrāvienu cīņa. Enerģiski maču sāka mājiniece ‘’Mavericks’’, ievadā izvirzoties vadībā ar +13 (25:12). Bostonas ‘’Celtics’’ šo pārsvaru sadeldēja, puslaikā esot iedzinējos ar -1, bet trešo ceturtdaļu Džo Mazulas trenētā komanda aizvadīja teicami. +16 (35:19) tajā un kopējais izrāviens ar 20:5 ceturtās ceturtdaļas ievadu ļāva sagaidīt ar +21 (91:70). Kļūdas un neprecizitātes ļāva Dalasai atgriezties spēlē pēc 22:2 izrāviena, bet spēles beigās aukstasinīgāka bija ‘’Celtics’’, turklāt ‘’Mavericks’’ spēlēja bez Lukas Dončiča iekrāto sešu piezīmju dēļ.

Spēles statistikā redzams, ka Bostona nedaudz precīzāk izpildīja metienus (46.3% pret 44.2%), lielu uzsvaru liekot uz tālmetienu precizitāti (17/46 pret 9/25). Tā izpildīja vairāk piespēles (26:15), taču zaudēja cīņu pie groziem (36:43). Abas komandas maz kļūdījās – Bostonai deviņas kļūdas, bet mājiniecei vien astoņas. Rīgas ‘’Zeļļu’’ ģenerālmenedžeris Artūrs Šēnhofs, raugoties šīs un visas sērijas kontekstā, minēja visai bieži izteiktu, taču iederīgu, frāzi basketbolā. ‘’Jānonāk pie secinājuma, ka neviens nav atcēlis to, ka basketbols ir komandu sporta veids. Tas, ka Dalasa ar diviem izteiktiem līderiem spējusi aizspēlēties līdz finālam, gan arī ir vērā ņemams fakts.’’

‘’Kopējais secinājums ir, ka Bostona ir krietni labāka komanda, kamēr Dalasa netiek līdz tādām līdzvērtīgām galotnēm,’’ saka Šēnhofs. Var argumentēt, ka šoreiz ‘’Mavericks’’ ceturtās ceturtdaļas beigās pietuvojās līdz minimumam, taču Bostonai ar veiksmēm abos laukuma galos izdevās spēli turēt savā kontrolē. ‘’Jā, pēdējās divas minūtes bija līdzīgas, taču tādas īstas galotnes jau nebija.’’ Savukārt daudzajiem izrāvieniem spēles gaitā gan nebija teorētiska izskaidrojuma. ‘’Vispār ‘’play-off’’ laiks pārsteidz ar to, cik viegli iespējams gūt tos 20 punktus pēc kārtas. Tie izrāvieni brīžiem ir neizskaidrojami – komandai iestājas bremze uzbrukumā un viss apstājas.’’

Bostonas uzvaru sērija viesos: augsta koncentrēšanās noturība un spēles plāna ievērošana
Līdzšinējā izslēgšanas spēļu sērijā Bostona nav zaudējusi nevienu spēli izbraukumā – septiņās spēlēs septiņi panākumi. Šēnhofs vispirms norādīja, ka viens no iemesliem ir samērā vieglais ceļš uz finālu, bet cits saistīts ar spēlētāju augsto koncentrēšanās līmeni.

‘’Manuprāt, tā kaut kādā ziņā ir sakritība. Viņiem tomēr bija viegls ceļš līdz finālam. Cits faktors, ka pēc tā, kā viņi spēlē, viegli pamanāms, ka komanda ir ļoti koncentrējusies. Brīžiem komandās izveidojas tādi kolektīvi, kas izbraukumā spēj labāk fokusēties, jo apkārt nav ikdienas sadzīves. Ja mentāli esi pietiekami spēcīgs, tad arī notiekošais tribīnēs tevi neietekmē, līdz ar ko tas ir pozitīvi komandai,’’ spriež Šēnhofs. ‘’Zeļļu’’ ģenerālmenedžeris turpina, ka pagaidām vienīgie zaudējumi savā laukumā pirmās un otrās kārtas sēriju otrajos mačos gan visdrīzāk bijuši atslābināšanās dēļ.

Sērijas gaitā ‘’Celtics’’ izdevies samazināt kļūdu skaitu. Ja pirmajā spēlē komanda pieļāva 12 kļūdas (sešas tikai Teitumam), bet otrajā spēlē desmit (sešas tikai Braunam), tad trešajā mačā bijušas vien deviņas neprecizitātes. Kā viens no skaidrojumiem mazajam kļūdu skaitam ir treneru darbs un vēstījuma nodošana spēles plāna ievērošanai. ‘’Varam runāt pieņēmumu formā, taču te ir arī trenera faktors, kurš spēj līdz spēlētājam nogādāt to plānu, kāds paredzēts spēlei.’’ Krietni nozīmīgāks faktors ir pašu spēlētāja augstajā koncentrēšanās spējā taktiskos risinājumus precīzi izpildīt laukumā. Viens ir spēles plāns, bet kas cits – to rūpīgi ievērot. Līdz šim visos trijos mačos ‘’Celtics’’ spēlētāji bijuši uzticīgi treneru izstrādātajam spēles zīmējumam, kas līdz šim arī nesis augļus rezultātu izteiksmē.

‘’Lielā mērā Bostonas spēlētāji ir ļoti koncentrējušies,’’ šo apstākli komentē Šēnhofs. ‘’Lai arī uz brīdi kāds no Dalasas līderiem uzkarst, viņi turpina ticēt savam spēles plānam un nekļūdās aizsardzībā ar kādu riskantāku epizodi vai soda uzsišanu. Viņi aizsardzībā vēlas, lai Dalasa met ļoti grūtus pustālos metienus. Jebkurš plāns, lai to īstenotu, gan ir jāievēro. Un tas nav viegli.’’ Pretējā nometnē ne vienmēr labāko disciplīnu ievēro Luka Dončičs un tas, iespējams, Bostonas klubam nāk tikai par labu.

‘’Mēs redzam, ka Lukam pietrūkst disciplīnas un koncentrēšanās visām 48 minūtēm. Viņš ik pa laikam kļūdās un izmet bumbu autā. Un tas nav tāpēc, ka Bostona piedāvātu izcilu aizsardzību, bet gan saguruma dēļ. Viņš arī aizraujas sarunām ar tiesnešiem, un brīžiem ir pārāk neapmierināts,’’ Dalasas ‘’Mavericks’’ līderi spēles disciplīnas ievērošanā vērtē Šēnhofs. Šajā spēlē Dončičam gan izdevās uz pusi samazināt savu kļūdu skaitu – ja otrajā sērijas spēlē viņam veselas astoņas kļūdas, tad šonakt – četras.

Bostonai izcilas kārtis Lukas Dončiča un Kairija Ērvinga neitralizēšanā
Sērijas trešā spēle kļuva par pirmo, kad rezultatīvi spēlēja Dalasas duets – Luka Dončičs un Kairijs Ērvings. Īpaši rezultatīvs sniegums Ērvingam, kurš Bostonā divās spēlēs guva vien 28 punktus kopā. Šonakt viņam 35 punkti, kamēr Dončičam 27. Šēnhofs gan uzskata, ka abu limitēšana šīs sērijas laikā bijusi iespējama, jo ‘’Celtics’’ rindās atrodas labākie iespējamie pretspēlētāji aizsardzībā.

‘’Bostonai ir izcils personāls, lai segtu Luku un Kairiju. Superīgākie džeki – pa diviem uz katru, turklāt viņi var arī mainīties, kas ļautu segt gan vieniem, gan otriem. Viņiem ir iedalītas izcilākās kārtis, lai segtu abus Dalasas līderus. Taču sev iedalītās iespējas ir arī jārealizē,’’ min Šēnhofs, sakot, ka, ja kādā no pirmajām spēlēm Dončičs vai Ērvings būtu uzķēruši nozīmīgāku ritmu uzbrukumā, iespējams, sērija pavērtos citā gultnē.

Dončiča sakarā gan jāmin, ka ceturtās ceturtdaļas pagaidām nav viņa spožākie brīži. Pirmo trīs spēļu laikā viņam ceturtajās ceturtdaļās kopā gūti tikai astoņi punkti. Metienos viņam vien 20% precizitāte (3/15), bet garām mesti visi četri tālmetieni (0/4). ‘’True shooting’’ metienu procents ir ārkārtīgi zems – 20%. Ar ko izskaidrot šādu spēles līmeni no Dalasas līdera, kad, iespējams, tas visvairāk nepieciešams? ‘’Bostona viņu moka aizsardzībā. Viņam aizsardzībā ir jāpatērē ļoti daudz enerģijas. Iespējams, ka, pienākot ceturtajai ceturtdaļai, viņš jau ir ļoti noguris, kas noved pie viņa vieglākas neitralizēšanas aizsardzībā,’’ viedokli izsaka Šēnhofs.

Jau bieži novērots, ka ‘’Celtics’’ izmanto Dončiču kā vājāko Dalasas aizsardzības spēlētāju, uzbrukumus izspēlējot caur viņu. Tāpat slovēnis daudz diskutē ar tiesnešiem, bet pēc ceturtās spēles, kurā saņēma sešas piezīmes un priekšlaicīgi maču pameta, atļāvās soģus pakritizēt arī publiski. ‘’Redzēju sesto piezīmi, un tur gan jāsaka, ka bija 100% noteikumu pārkāpums,’’ par pēdējo piezīmi, kuru Dončičs nopelnīja pret Braunu, teica Šēnhofs. ‘’Par citām epizodēm spriest ir grūtāk. Viņa spēles stils ir tāds, ka viņš visu laiku ir kontaktā. Iespējams, viņam ir pieņēmums, ka viņu visu laiku kāds tur.’’

Bostona var uzvarēt sēriju arī bez Porziņģa
Izslēgšanas spēlēs latvietis izlaidis jau 11 spēles un tajās Bostonas bilance ir gandrīz perfekta – desmit uzvaras un viens zaudējums. Fināla otrajā spēlē Porziņģis iedzīvojās retā kājas savainojumā, un medicīnas personāls nolēma viņam neļaut spēlēt. Lai arī Kristaps ir apņēmības pilns sērijā vēl doties laukumā, Šēnhofs min, ka arī bez viņa Bostona finālsēriju var uzvarēt.

‘’Šonakt Dalasa meta zem 50% un neko daudz uzbrukumā nesadarīja. Bija daži gaisiņi, kurus Kristaps palīdzēja novērst sērijas pirmajā spēlē. Groza apakšā Bostona ko zaudēja, bet, iespējams, bija ar lielākām priekšrocībām perimetrā. Sezonas ietvarā Kristapam ir milzīga ietekme uz Bostonas aizsardzību – viņa klātbūtne dod kvalitatīvu groza aizsargāšanu un viņš šosezon bijis līgas labākais situāciju izmantotājs pēc pretinieku maiņām pie blokiem. Taču šajā vienā spēlē Bostona ļoti labi iztika bez viņa un, manuprāt, var arī visā sērijā uzvarēt bez Kristapa.’’

Kristapa faktors sērijas uzvarēšanā gan nevar tikt novērtēts par zemu. Pirmās spēles 20 punktu sniegums, iespējams, kļuva par faktoru, kas deva Bostonai zināmu pārliecību sērijas turpinājumā. ‘’Ja nebūtu Kristapa snieguma pirmajā spēlē, tad, iespējams, viņi to spēli zaudētu un tad jau sērija ieietu citā gultnē. Mēs nevarēsim novērtēt viņa ieguldījumu 100%, taču tas ir bijis milzīgs. Kristaps ar savu sniegumu pirmajā spēlē komandai iedeva pārliecību. Tomēr līdz finālam Bostonas ceļš bija viegls, bet te pretī bija pirmais nopietnais pretinieks.’’

Vai Kristaps vēl dosies laukumā šajā sērijā? ‘’Būtu forši, ja tā notiktu,’’ saka Šēnhofs, pie reizes izsakoties, ka neko daudz par viņa šī brīža veselibas stāvokli nezinot. ‘’Kā visi basketbola līdzjutēji, esmu lasījis šos teorētiskos pieņēmumus par traumu. Viss ir atkarīgs, kāda ir viņa sāpju tolerance, taču man par to nav zināšanu. Katram spēlētājam sāpju tolerance ir citādāka – viens var nesūdzēties, bet cits ar tādu pašu traumu nespēj spēlēt. Daudz kas atkarīgs no ģenētikas.''

Bostonas ‘’Celtics’’ finālā ir vadībā ar 3-0 pirmo reizi kopš tālā 1959. gada, kad vēlāk nezaudēja ne spēli Losandželosas ‘’Lakers’’. Naktī uz sestdienu ir iespēja šo atkārtot, turklāt NBA izslēgšanas spēļu vēsture ir nepielūdzama situācijās, kad kāda komanda ir vadībā ar 3-0. Līdz šim visās 156 reizēs, kad kāda komanda ieguvusi trīs uzvaru tiesu pārsvaru, tā nav zaudējusi sērijā. Šēnhofs sliecas vairāk domāt, ka jau sestdien tiks kronēta jaunā NBA čempione. ‘’Ticamāk jā, nekā nē.’’ Gadījumā, ja Bostona turpinās uzvaru sēriju izbraukumā, tad tā kļūs par titulētāko NBA komandu, bet Kristaps Porziņģis par pirmo latvieti – NBA čempionu.

Saistītie raksti

# NBA fināla viedokļi: Lācis par ''Celtics'' sniegumu un Porziņģa lielo ietekmi
# NBA fināla viedokļi: ''Celtics'' dažādo stilu uzvaras, Dalasai trūkst Ērvinga devums

     [+] [-]

, 2024-06-13 15:42, pirms 3 mēnešiem
Kas jums citi cilvēki nav kam prasīt viedokli, kā Zeļļu komandas menedžeriem???
Rodas sajūta ka Sportacentrs, popularizē Rīgas Zeļļu komandu...

     [+] [-]

, 2024-06-13 16:56, pirms 3 mēnešiem
zaxx rakstīja: Kas jums citi cilvēki nav kam prasīt viedokli, kā Zeļļu komandas menedžeriem???
Rodas sajūta ka Sportacentrs, popularizē Rīgas Zeļļu komandu...
vai ir kāds iemesls kāpēc Rīgas Zeļļu menedžerim nevarētu būt viedoklis?

  -3 [+] [-]

, 2024-06-13 17:43, pirms 3 mēnešiem
Iepriekš tak paprasīja kkādam Benzīnam, izlasi, kas tur bija teikts. Šeit visma cilvēks zin drēbi, da kaut rozā

     [+] [-]

, 2024-06-13 18:41, pirms 3 mēnešiem
Akdievs CELTICS MALACHI, zinaju ka pariesim pari, kaut gan 4 ceturdala gandriz izlaida visu ko bija iekrajusi, tomer Teitums pargaja pari nabaga mazajam Slovenim un visai MAVS vienibai.

Gribetos lai kausu pacelam majas, bet par skadi nenanktu ari serija 4:0, lai slovenis paraud!

  +2 [+] [-]

, 2024-06-13 18:59, pirms 3 mēnešiem
Baigais speciālists - pirms fināla prognozēja Mavs uzvaru. Pirms tika draftēts Luka, lepni poaziņoja, ka no Lukas tur nekā nebūs. Mazāk šādu meistariņu vajadzētu klausīties

     [+] [-]

, 2024-06-14 10:10, pirms 3 mēnešiem
Var jau par Šēni un viņa viedokli visu ko teikt, taču basketbola apritē viņš ir iekšā par visiem 100, pie tam, no laikiem, kad lielākā daļa SC ekspertu vēl pat dzimuši nebija. Attiecīgi, vai viņa, kā basketbola eksperta viedokli var jautāt - domāju, ka jā. Tas, ka te kāds mēģina izvirzīt sazvērestības teorijas par Zeļļu lobēšanu, savelkot to kopā ar viedokli par NBA finālu.... sviests.
Manas 5 kapeikas - Celtics paveicies(kārtējo reizi), ka pretī nāk tieši Mavs, jo Celtics ir perfekti atbilstošs resurss, kas var visnotaļ labi, neteiksim, nosegt, bet maksimāli ierobežot Mavs līderus. Bail pat iedomāties, ko Celtics (ne)varētu likt pretī Nuggets vai, tiem pašiem, Wolves, jo īpaši, ar pusklibu un spēlēt nespējīgu KP.