Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

NBA fināla viedokļi: ''Celtics'' dažādo stilu uzvaras, Dalasai trūkst Ērvinga devums

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

NBA fināla viedokļi: ''Celtics'' dažādo stilu uzvaras, Dalasai trūkst Ērvinga devums
Kristaps Porziņģis. Foto: AFP/Scanpix

2-0 Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērijā naktī uz pirmdienu panāca Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas ''Celtics'', kas otrajā mača ar 105:98 pārspēja Dalasas ''Mavericks''. Portāla ''Delfi'' sporta žurnālists Jānis Bendziks vērtēja Bostonas spēku pirmajās spēlēs, līderu sniegumu, Kristapa Porziņģa apņēmību un pagaidām trūkstošo Dalasas sniegumā.

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālā pēc pirmajām divām spēlēm ar 2-0 vadībā izvirzījusies Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas ''Celtics''. Abas uzvaras izcīnītas dažādās manierēs, bet nākamais mačs naktī uz ceturtdienu notiks jau Dalasas ''Mavericks'' laukumā. Otro spēli vērtēja portāla ''Delfi'' sporta žurnālists Jānis Bendziks.

Līderu punktu produktīvie aizvietotāji, bumbas kustība un gudrais treneris
Ja salīdzina ar pirmo abu komandu spēli, tad otrajā bija vērojamas atšķirības. Ja pirmajā spēlē ‘’Celtics’’ trāpīja 16 no 42 tālmetieniem, tad otrajā ar to precizitāti klājās bēdīgāk – iemesti desmit no 39. Tas atsaucās arī uz kopējo metienu precizitāti, kas Bostonai otrajā spēlē bija nedaudz sliktāka – 45.2% (38/84) pret 47.6% (39/82) pirmajā spēlē. Atšķirībā no pirmā mača, Dalasa izrādīja cienīgāku pretestību, turklāt vairs neatdeva tikai deviņas rezultatīvās piespēles – nu jau 21.

Un tomēr – Bostonai ieroču bija vairāk. Ja pirmajā spēlē savu artavu deva Kristaps Porziņģis ar 20 punktiem, tad otrajā spēlē vērtīgu pienesumu sniedza Drū Holidejs, kurš ar 26 punktiem bija rezultatīvākais komandas spēlētājs. Dalasas sastāvā otra nozīmīga punktu guvēja aiz Lukas Dončiča (32 punkti) īsti nebija. ‘’Bostona pirmajās divās spēlēs uzvarējusi ar dažādiem sniegumiem, turklāt abās zem saviem vidējiem rādītājiem nospēlēja kluba līderi – Džeisons Teitums un Džeilens Brauns. ‘’Celtics’’ prot atrast nākamos spēlētājus, kas punktu gūšanu var pārņemt savās rokās. Ja tā aiziet tā saucamajiem lomu spēlētājiem, kas notiks, kad uzbrukumā izšaus Teitums un Brauns,’’ retoriski vaicā ‘’Delfi’’ sporta žurnālists Jānis Bendziks.

Viņš uzsver trenera Džo Mazulas faktoru. ‘’Viņš ir ļoti gudrs treneris. Viņa vadībā Bostona spēlē eiropeiskāku basketbolu, kurā ir bumbas kustība, ir ierāvieni un izrāvieni. Spēlētāji nestāv un vienkārši nedriblē – pastāv bumbas kustība. Pārsvarā stūrī vienmēr ir kāds brīvs spēlētājs – šonakt gan izmestie metieni neiekrita.’’

Jau pēc spēles treneris Mazula atklāja, ka, lai arī komandai metieni nav vedušies no rokas, spēlētāji palikuši disciplinēti un ievērojuši iepriekš izstrādāto spēles plānu. ‘’Ja Bostonas spēlētāji pat pie tā, ka viņiem nekrīt izkārtotie brīvie tālmetieni, spēj mobilizēties un aizvadīt tādu spēli, kādu viņi aizvadīja, tas par komandas spēku pasaka daudz.’’ Viņš pie reizes uzslavē Drū Holideju, kurš ar savu basketbola gudrību visas spēles garumā zinājis, kur viņam jāatrodas, lai varētu gūt grozus. ‘’Ja pirmajā spēlē Kristaps bija tas, kurš uzņēmās sākuma izrāvienu, tad šonakt fantastiski nospēlēja Holidejs. Visu spēli viņš zināja, kur viņam ir jāatrodas, bet kur – jāieraujas. Savukārt Teitums gan viņu, gan Deriku Vaitu perfekti apgādāja ar piespēlēm.’’

Džeisons Teitums pirmajās divās spēlēs nav bijis tas rezultatīvākais basketbolists – 16 punkti pirmajā mačā, bet 18 – otrajā. Toties viņš produktīvi papildinājis ailes citos statistikas rādītājos – pirmajā mača 11 atlēkušās bumbas un piecas piespēles, bet otrajā uzvarā 12 piespēles un deviņas atlēkušās bumbas. Pret otro spēli samazināts kļūdu skaits – no sešām līdz trijām. ‘’Pirmo spēli viņam var saukt par neveiksmīgu. Šoreiz jau mēs redzējām citu Teitumu. Labi, viņam nekrita metieni, bet cik bieži viņš metīs garām no groza apakšas? Gan jau turpmāk viņš biežāk no šādām pozīcijām gūs punktus. Viņš atrada veidu, kā dot pienesumu komandas uzvarā – ar caurgājieniem un atmešanu komandas biedriem. Izskatās, ka viņš kā basketbolists sāk nobriest un saprast, ka nav nepieciešams gūt 40 punktus. Labākais spēlētājs darīs visu, lai palīdzētu uzvarēt. Iespējams, Kida mēģinājums šķelt Bostonas līderus devis pretēju efektu,’’ spriež ‘’Delfi’’ sporta žurnālists.

Porziņģis – labākais garais spēlētājs sērijā
Kristaps Porziņģis pirmajās divās spēlēs pierādījis savu augsto lietderību ‘’Celtics’’ panākumos. Atgriežoties pēc ikra muskuļa savainojuma, viņš pirmajā spēlē bija viens no tās vērtīgākajiem spēlētājiem, bet otrajā guva 12 punktus. Pārsvarā punkti gūti pēc tam, kad pret viņu kā pretspēlētājs bijis augumā mazāks spēlētājs un tā saucamās ‘’mismatch’’ situācijas Porziņģis šajā sezonā pratis izmantot rezultatīvi.

‘’Domāju, ka noteikti,’’ uz jautājumu, vai Porziņģi var saukt par šīs sērijas labāko garo spēlētāju, atbildēja Bendziks. ‘’Īpaši aizsardzībā viņš atstāj ļoti lielu ietekmi. Kaut vai šodien – divi bloķēti metieni, bet vēl bija bloki, pēc kuriem tika nosvilpta piezīme. Tas tomēr atstāj iespaidu uz pretinieku komandu, sak, nevaram mēs tik brīvi spēlēt soda laukumā. Viņu garajiem, Laivlijam un Gefordam, nākas pietiekami daudz spēlēt ārpus soda laukuma. Rezultātā diezgan daudz punktus Bostonai izdodas gūt no soda laukuma.’’

Bažas raisa Kristapa veselība. Jau pirmajā spēlē bija pamanāms, ka viņš nav līdz galam atveseļojies no ikra muskuļa savainojuma, savukārt otrās spēles izskaņā viņš vienā no epizodēm vēlreiz satraumēja kāju. Pagaidām nav zināms, vai šis savainojums ir nopietns, lai gan pats Porziņģis bija kareivīgi noskaņots turpināt spēlēt sērijas gaitā.

‘’Šķiet, ka viņš savainoja potīti,’’ savu vērtējumu izteica Bendziks. Pagaidām gan nav zināms, kāda veida mikrotraumu Porziņģis guva. ‘’Ja jau viņš ir noskaņojies doties laukumā un pat ir gatavs mirt tajā, tad visdrīzāk viņš ir gatavs upurēt savu veselību, lai varētu izcīnīt titulu. Lai ari viņš vienmēr tāds ir, šoreiz viņš izklausās ļoti apņēmīgs.’’ Sērijas trešā spēle gaidāma naktī uz ceturtdienu, pēc kā gan laiks atpūtai un veselības likstu daļējai sadziedēšanai laika būs krietni mazāk. Sērijas ceturtais mačs norisināsies jau naktī uz sestdienu.

Intrigas atgriešanai Dalasai nepieciešami Kairija Ērvinga punkti
Pirmās divas spēles devušas secinājumus par Dalasas ‘’Mavericks’’ spēku. Ja līdz finālam produktīvs bija kluba otrā zvaigzne Kairijs Ērvings, tad pirmajos divos finālmačos ‘’Celtics’’ aizsardzībai izdevies viņu ierobežot. Kairijs divos mačos nav realizējis nevienu tālmetienu (0/8) un kopā guvis vien 28 punktus – 12 pirmajā un 16 otrajā.

‘’Dalasai ļoti nepieciešams Ērvinga pienesums. Turklāt vajadzīgs, lai viņš uzbrukumā arī kontrolē bumbu. Līdz šim man nav atmiņā palikusi epizode, kurā Ērvings būtu savā stilā vairākos uzbrukumos pēc kārtas kontrolējis bumbu. ‘’Mavericks’’ nepieciešams, lai gan Dončičs, gan Ērvings gūst pa 30 punktiem, kā tas bija sērijā pret ‘’Timberwolves’’. Šī komanda tomēr spēlē klasiskāku NBA basketbolu, komandā esot pāris līderiem, kuri velk pārējos uz priekšu,’’ secinājumus izdara Bendziks.

Lai arī abās spēlēs rezultatīvs bijis Dončičs, var pat teikt, ka ‘’Celtics’’ daļēji izdevies slovēni ierobežot. Vien vērtas ir viņa astoņas pieļautās kļūdas otrajā spēlē, taču jāsecina divi faktori – viņš spēli sagaidīja apšaubāmā dalības statusā un viņš pārsvarā ir ar bumbas kontroli. Ar Bostonas aizsardzības augsto spiedienu var arī rezultēties biežais kļūdu skaits. ‘’Dončičam tiek ļauts gūt savus punktus, taču viņš tiek ierobežots tādā ziņā, ka slovēnis nevar izpausties. Iespējams, kādu faktoru spēlē krūšu kurvja trauma. Var spēlēt visādas paslēpes, bet kaut kas jau viņam ir. Savukārt Bostonas aizsardzība liek viņam strādāt cītīgāk, kas noved pie kļūdām.’’ Iespējams, kļūdu mazināšanai Dončičam būtu vairāk jādalās ar bumbu, to nogādājot Ērvingam.

Iespējams, vērtīgas minūtes klubam spētu dot pieredzējušie Tims Hārdevejs un Dvaits Pauels, taču pirmo divu maču laikā tikai pirmais spēlējis, pirmajā mačā laukumā pavadot tikai septiņas minūtes. Pamanāms, ka no pleca savainojuma savā labākajā sportiskajā formā nav arī Maksimiljāns Klēbers, bet citiem ieroču pienesējiem ‘’Mavericks’’ līderiem šī kļuvusi par pirmo NBA fināla pieredzi.

Saistītie raksti

# NBA fināla viedokļi: Lācis par ''Celtics'' sniegumu un Porziņģa lielo ietekmi

  +2 [+] [-]

, 2024-06-10 19:51, pirms 2 mēnešiem
Bendziks kas?

Acis un ausis asiņo uz šo skatoties un lasot pie sevis. Varēja vismaz paklausīties basketbola zinātāju tekstus un tos pārtulkot latviski, nevis izdomāt neeksistējošas lietas, lol. Bet, nu, jā, bbols tak izgudrots Latvijā, un te ir pilnīgi cits skatījums uz spēli, ko pārējā pasaule redz un analizē krietni citādāk.

  +3 [+] [-]

, 2024-06-10 19:58, pirms 2 mēnešiem
Tiešām bija tik grūti uzzvanīt vēlreiz Reinim? Da kaut vai Jonānam, Zepam, par Bergmani pat neiet runa? Par šo Bendžiku, kurš nav spēles skatījies (KP pret Gafordu nav nospēlējis vairāk kā minūti abās spēlēs, jo Gafords vnk ir totāls zorro pret C, kad KP ir laukumā), pat Raicha izteiktu adekvātāku viedokli.

  +2 [+] [-]

, 2024-06-10 20:03, pirms 2 mēnešiem
aa, izdomāju - Bendžuks ir rakstošā Gekiša pseidonīms. Izklausās, ka abi spēj konkurēt

  -1 [+] [-]

, 2024-06-10 20:22, pirms 2 mēnešiem
Man tā potīte iepriekš jau sāpēja,na. Ko mani te nolikt, sīkie razbainieki!

     [+] [-]

, 2024-06-10 20:23, pirms 2 mēnešiem
Ko varu droši pateikt,tad Hardveijs man nepatīk,tāpat kā tas viņa papiņš, kas pēc neoficiālas informācijas guļ ar Irvingu

     [+] [-]

, 2024-06-10 20:25, pirms 2 mēnešiem
Un mazais resnulis, jeb kā viņu tur sauca,mans lieldraugs, nav man vairs nekāds draugs,pat ar visiem 32 pts

     [+] [-]

, 2024-06-10 22:31, pirms 2 mēnešiem
šodien Rūjienā Anatolija Krūkļa piemiņas pasākums, viņa vārda dienā.

     [+] [-]

, 2024-06-11 12:20, pirms 2 mēnešiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Bendziks kas?

Acis un ausis asiņo uz šo skatoties un lasot pie sevis. Varēja vismaz paklausīties basketbola zinātāju tekstus un tos pārtulkot latviski, nevis izdomāt neeksistējošas lietas, lol. Bet, nu, jā, bbols tak izgudrots Latvijā, un te ir pilnīgi cits skatījums uz spēli, ko pārējā pasaule redz un analizē krietni citādāk.
Ja kāds pārstāv propogandas portālu delfi, tam jau vajadzētu būt orandžajai gaismai, tuvojies ar piesardzību

  -1 [+] [-]

, 2024-06-11 12:57, pirms 2 mēnešiem
fall in love rakstīja: Ja kāds pārstāv propogandas portālu delfi, tam jau vajadzētu būt orandžajai gaismai, tuvojies ar piesardzību
Uzskatīt portālu delfi par propagandas kanālu var tikai izcili dumjš cilvēks.
Nu, bet par cik tu neproti uzrakstīt vārdu propaganda bez kļūdām, un fonā palestīnas karogs, tad par tavām prātiņa spējām viss ir skaidrs.

  +1 [+] [-]

, 2024-06-11 15:27, pirms 2 mēnešiem
Ērvingam ir par mazu augums, lai tādos augstumos konkurētu ar augsta līmeņa garajiem soda laukumā.. tāpēc caurgājienos tam pienesuma nebūs, ja nu vienīgi tālie sakrīt

     [+] [-]

, 2024-06-11 15:53, pirms 2 mēnešiem
nu kairijs spele it ka monstaars butu vinam izsucis visu skilu, bet vispar dalasa ja nonem Luka magic ir 3/31 8% no 3pt, NBA antirekords istaja bridi.

     [+] [-]

, 2024-06-11 21:43, pirms 2 mēnešiem
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Bostonas “Celtics” spēlētājs Kristaps Porziņģis otrajā finālspēlē pret Dalasas “Mavericks” iedzīvojies kreisās kājas mediālās tīklenes plīsumā, kura rezultātā tika izmežģīta stilba aizmugurējā cīpsla.
Ceru, ka puisis spēlēs.