Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Opmaņi komentē savu startu pasaules čempionātā supergigantā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Opmaņi komentē savu startu pasaules čempionātā supergigantā
No kreisās: Elvis un Lauris Opmaņi un viņu treneris. Foto no sportistu privātā arhīva.

Vakar ar supergiganta sacensībām sievietēm un pēc tam arī vīriešiem pēc vairāku dienu gaidīšanas beidzot Kortīnā d’Ampeco iesākās pasaules čempionāts kalnu slēpošanā. Supergigantā vīriešiem piedalījās arī divi Latvijas pārstāvji – brāļi Elvis un Lauris Opmaņi, kas uz kopējā fona vēl ir ļoti jauni. Vecākajam brālim Elvim izdevās nobraukt bez lielām kļūdām ļoti sarežģīto trasi un 55 dalībnieku konkurencē ieņemt 33.vietu.

Daļa Latvijas komandas – Elvis un Lauris Opmaņi ar savu treneri Hansu Unterbergeru, kas vienīgie no Latvijas startē ātruma disciplīnās, Itālijas kalnu kūrortā Kortīna d’Ampeco ieradās 7.februārī. . Sliktajos laika apstākļos treniņu iespējas bija ļoti ierobežotas. Vienu dienu sportistiem bija atļauts apskatīt trases, taču arī tad kalna augšdaļā bija migla, kas sedza supergiganta trases augšdaļu un pirmo tramplīnu. Sportisti varēja izmēģināt tikai trases lejasdaļu.

Vīriešu sacensību trase “Vertigine” ir pilnīgi jauna. Trasi bija paredzēts testēt pagājušā gada pavasarī Pasaules kausa fināla sacensībās, taču tās atcēla vīrusa dēļ. Tāpēc trases oficiālā atklāšana notika vakar Pasaules čempionātā ar vīriešu supergiganta sacensībām. Trase ir ļoti skaista, interesanta, taču vienlaicīgi arī ļoti grūta, vietām pat ekstrēma. To pierādīja arī vakardienas sacensību sākums. Trasē nefinišēja neviens no trim iebraucējiem, pēc tam kļūdījās pirmie četri spēcīgākie braucēji, pierādot, ka trases izbraukšana būs grūts izaicinājums. Kopumā izstājās 21 dalībnieks, tajā skaitā vairāki augsta līmeņa ātrumdsiciplīnu speciālisti (šāda masveida izstāšanās ir raksturīga slalomā, bet ne ātrumdisciplīnās – aut.peiz.), finišu sasniedzot 34 kalnu slēpotājiem.

Tā kā vīriešu sacensības sākās tikai 13:00, saulei aizejot aiz kalnu grēdām, trasē strauji pasliktinājās redzamība un mainījās temperatūra, virsmai un izbrauktajām bedrēm kļūstot ievērojami cietākām un nepatīkamākām. Taču tā ir kalnu slēpošanas realitāte, ar ko vienmēr jārēķinās tiem sportistiem, kas startē ar vēlākiem numuriem.
Diemžēl trases stāvoklis un būtiski pasliktinājusies redzamība trasē neļāva Elvim Opmanim izbraukt plānoto līniju, kā rezultātā augšdaļā tika pazaudēts ļoti daudz laika.

23 gadus vecais Elvis: „Trase ir izaicinoša, īpaši augšdaļā, taču apakšējā trešdaļa bija ļoti patīkama. Diemžēl pietrūka pieredzes un redzamības, lai izbrauktu vajadzīgo līniju izšķirošajos griezienos. Noteikti gribēšu šajā trasē vēl atgriezties, cerams, nobraukt labākas redzamības apstākļos.”

19 gadus vecajam Laurim šīs supergiganta sacensības bija pirmais starts pasaules čempionātā. Startējot ar pēdējo numuru, diemžēl tehniskas kļūmes dēļ finišēt viņam neizdevās. Lauris: „Priecājos, ka bija iespēja startēt pirmajā Pasaules čempionātā. Zināju, ka trase būs ļoti grūta, tāpēc priecājos, ka izdevās izbraukt grūtākās daļas. Trases ātrākajā vietā, kur turklāt ir arī diezgan spēcīga kompresija, nūja ieķērās pie zābaka, neļaujot noturēties trasē. Žēl, ka tāpēc neizdevās izbraukt trases patīkamāko daļu.”

Elvis un Lauris Kortina d’Ampeco turpina treniņus, gatavojoties nākamajam startam – paralēlā milzu slaloma sacensībām, kas paredzētas nākamo otrdien, kad Kortīnā d’Ampeco ieradīsies pārējā Latvijas komanda.

Informāciju palīdzēja sagatavot
Marita Gintere