Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Itālijas futbola izvirdums šīs sezonas Eirokausos

Rolands Eliņš

Itālijas futbola izvirdums šīs sezonas Eirokausos
Foto: Salvatore Laporta / ipa-a/SIPA/Scanpix

Šodien sāksies UEFA Eirokausu ceturtdaļfināla stadijas izspēle, un sacensības turpina sešas Itālijas futbola komandas, turklāt trīs no tām ir Čempionu līgā. Tas ir vairāk nekā iepriekšējās četrās Čempionu līgas sezonās kopā.

Ar 12 Čempionu līgas un tās priekšgājēja Eiropas kausa tituliem Itālija ir trešā titulētākā valsts Eiropā, taču Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā neviena tās komanda nav uzvarējusi jau kopš 2010. gada, kad to paveica Milānas "Inter" galvenā trenera Žuzē Morinju vadībā. Pēc tam gan kvalitātes, gan kvantitātes ziņā Eirokausu panākumu ziņā daudz pārāki bija Anglijas un Spānijas līgu klubi.

Iepriekšējā desmitgadē Itālijas futbolu uz Eiropas lielās skatuves spēcīgi turpināja pieteikt Turīnas "Juventus", divreiz tiekot līdz ČL finālam, taču Juves spēks šobrīd pamatīgi saļodzījies, un deviņi pēc kārtas izcīnītie A Sērijas tituli pamazām paliek par atmiņām, nevis reālo spēku atspoguļojumu.

Arī šosezon "Juventus" nemaz netika ārā no savas ČL apakšgrupas un bija spiesta pārcelties uz Eiropas līgas izslēgšanas spēlēm. Varēja padomāt, ka līdz ar to Itāliju gaida nu jau kārtējā pieticīgā Eirokausu sezona - iepriekšējās divās sezonās ČL ceturtdaļfināla fāzi nebija sasniegusi neviena Itālijas komanda. 2020. gadā to paveica "Atalanta", zaudējot PSG, bet 2019. gadā tik tālu tika "Juventus", zaudējot "Ajax".

Proti, četru gadu laikā ČL ceturtdaļfinālā bija spēlējušas tikai divas Itālijas komandas. Neskatoties uz "Juventus" izkrišanu uz EL, A Sērijas klubi šo nosacīto neveiksmju sēriju pārsituši vienā pavasarī. Savā ČL astotdaļfinālā uzvarēja gan izcilu sezonu aizvadošā "Napoli", gan "Milan", gan "Inter", parūpējoties par to, ka Itālijai ir trīs pārstāves ČL ceturtdaļfinālā - pirmoreiz kopš 2006. gada.

"Milan" tik tālu tikusi tikai otro reizi kopš sava triumfa Čempionu līgā 2007. gadā, "Inter" tik tālu tikusi pirmoreiz kopš 2011. gada, kamēr "Napoli" vispār tikai pirmoreiz spēlēs Čempionu līgas ceturtdaļfinālā. Un jau šobrīd skaidrs, ka vismaz viena Itālijas komanda spēlēs pusfinālā, jo "Milan" un "Napoli" savestas vienā pārī, kamēr "Inter" cīnīsies pret "Benfica".

Itālijas futbola sekmes šosezon novērojamas arī Eiropas līgā un Konferences līgā. Eiropas līgā līdz ceturtdaļfinālam tikušas "Juventus" un "Roma" komandas, un fakts ir tāds, ka arī Eiropas līgas 1/4 finālā vislielākā klubu pārstāvniecība ir Itālijai - nevienai citai valstij tur nav vairāk par vienu komandu. Tāpat A Sērijas klubs ir ticis arī Konferences līgas ceturtdaļfinālā - tur spēlēs "Fiorentina", kas savā Eirokausu ceļā šosezon satikās arī ar Latvijas čempioni RFS.

Attiecīgi šosezon no 16 komandām, kas turpina cīņu divu spēcīgāko Eiropas līgu ceturtdaļfinālos, trešā daļa (piecas) pārstāv Itāliju. Iepriekšējos piecos gados par sevi šādu faktu varēja teikt tikai Anglija, kurai 2018./19. gada sezonā bija pat sešas pārstāves šajā turnīra stadijā. Anglijai un Spānijai pārstāvniecība Eirokausu izslēgšanas spēļu izšķirošajās fāzēs gan bijusi krietni stabilāka, kamēr Itālijai uz iepriekšējo sezonu fona šogad paveiktais ir kā īsts vulkāna izvirdums.

Klubu skaits, kas sasnieguši ČL un EL ceturtdaļfinālu fāzi

GadsSpānijaAnglijaFrancijaVācijaItālijaPortugāle
2023230252
2022441312
2021351211
2020332320
2019360022
2018431231

Izmantotie resursi:
The official website for European football |...

  +2 [+] [-]

, 2023-04-11 10:55, pirms gada
Tieši mūsu, Valmieras KROLLIS, pārejot uz A sēriju veicināja šo uzplaukumu, jo radīja nereālu konkurenci

     [+] [-]

, 2023-04-11 11:12, pirms gada
...Napoli tikko divreiz zaudēja savā stadionā, kurš nosaukts Diego Maradonas vārdā, līdz ar to var izdarīt secinājumus, ka Dievs atcēlis Diego no Futbola dieva pienākumu pildīšanas un vairs neticu, ka Neapole varētu sasniegt finālu ČL...kāpēc pieņemts tāds lēmums? ...nu, Dievs iespējams nolēma, ka Argentīnai ar Messi ir PK, Napoli tiks scudetto un pietiks!
...jo aizsaulē devies lielākais futbola mākslinieks Pele, kuram tagad iespējams ir Futbola dieva pienākumi un varu prognozēt, ka PK titulu 2026. paņems brazīļi....savukārt Eiropas futbols Pelem bija dziļi vienaldzīgs, jo eiropiešus viņš apspēlēja laukumā, tāpēc lai paši tiek galā, viņš daudz neiejauksies...varbūt nedaudz atbalstīs tās komandas, kur vairāk ir brazīļu...Madrides Real? ...es minu, es nezinu

     [+] [-]

, 2023-04-11 11:15, pirms gada
dakots rakstīja: ...Napoli tikko divreiz zaudēja savā stadionā, kurš nosaukts Diego Maradonas vārdā, līdz ar to var izdarīt secinājumus, ka Dievs atcēlis Diego no Futbola dieva pienākumu pildīšanas un vairs neticu, ka Neapole varētu sasniegt finālu ČL...kāpēc pieņemts tāds lēmums? ...nu, Dievs iespējams nolēma, ka Argentīnai ar Messi ir PK, Napoli tiks scudetto un pietiks!
...jo aizsaulē devies lielākais futbola mākslinieks Pele, kuram tagad iespējams ir Futbola dieva pienākumi un varu prognozēt, ka PK titulu 2026. paņems brazīļi....savukārt Eiropas futbols Pelem bija dziļi vienaldzīgs, jo eiropiešus viņš apspēlēja laukumā, tāpēc lai paši tiek galā, viņš daudz neiejauksies...varbūt nedaudz atbalstīs tās komandas, kur vairāk ir brazīļu...Madrides Real? ...es minu, es nezinu
Būtu jauki nakossezon Liverpool redzēt konferences līgā.

     [+] [-]

, 2023-04-11 11:32, pirms gada
Rubentus rakstīja: Būtu jauki nakossezon Liverpool redzēt konferences līgā.
tā nav slikta vieta, kur spēlēt un ja ir liels spēlētāju loks, tad ir iespējams visiem dot spēļu praksi...tā talantīgais portugālis Karvalju ņaud, ka grib spēlēt, tad būs iespēja...tikai brīnums var dot Liverpool iespēju tikt top4, bet par pārējo var pacīnīties!

     [+] [-]

, 2023-04-11 15:38, pirms gada
Rubentus rakstīja: Būtu jauki nakossezon Liverpool redzēt konferences līgā.
Būtu jauki Konferences līgā redzē Liverpool un ManUre dueli

     [+] [-]

, 2023-04-11 16:20, pirms gada
Hose Girtinho rakstīja: Būtu jauki Konferences līgā redzē Liverpool un ManUre dueli
Tas nebūs iespējams, jo MU spēlēs čempionu līgā.