Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

No Vētras līdz Porziņģim: 10 nozīmīgākās Latvijas dienas NBA

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

No Vētras līdz Porziņģim: 10 nozīmīgākās Latvijas dienas NBA
Andris Biedriņš 2008. gada 30. janvārī Ņūorleānā cīņā ar Krisu Polu
Foto: AP/Scanpix

Gaidot Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna pirmo tikšanos, Sportacentrs.com atskatās uz Latvijas 10 nozīmīgākajām dienām Nacionālajā basketbola asociācijā.

1992. gada 6. novembris – Gundara Vētras pirmā spēle NBA

Novembrī notikuši daudzi Latvijas vēsturē nozīmīgi notikumi, tai skaitā valsts neatkarības pasludināšana un uzvara pār Bermonta karaspēku. Basketbols nav izņēmums – šajā mēnesī notikusi TTT pirmā spēle un latviešu spēlētāja debija pasaules spēcīgākajā līgā.

Gundars Vētra "Minnesota Timberwolves" rindās debitēja 1992. gada 6. novembrī, būdams 25 gadus un 168 dienas vecs. Viņa ģimenē tobrīd bija sieva Argita un divus gadus vecā meita Laura. Jaunākā meita Rūta piedzims trīs gadus vēlāk.

Vētras pirmais iznāciens “Garden” arēnā Bostonā bija vienu minūti garš. “Timberwolves” zaudēja līgas titulētākajai komandai “Celtics” ar 92:113. “Ķeltus” tolaik vadīja pašreizējais Ņujorkas “Knicks” konsultants Kriss Fords (Chris Ford) – bijušais NBA spēlētājs, kurš 1979. gada 12. oktobrī realizēja pirmo oficiāli reģistrēto trīspunktu metienu līgas vēsturē.

Interesanti, ka Vētra debitēja NBA vienā dienā ar vienu no visu laiku labākajiem NCAA basketbolistiem Kristjanu Letneru. Spēka uzbrucējs 1991. un 1992. gadā kļuva par NCAA čempionu “Duke” sastāvā un bija vienīgais students Barselonas “Dream Team” rindās.

1993. gada 18. martā Vētras spēles laiks pieauga līdz 21 minūtei. “Timberwolves” izbraukumā zaudēja “Charlotte Hornets” ar 85:113, bet latvietis dalīja “mežavilku” rezultatīvākā spēlētāja godu ar Letneru un Dagu Vestu – katrs guva pa 17 punktiem.

Vētras alga bija 275 000 ASV dolāru (11. rādītājs komandā), savukārt Letnera čeka apmērs bija rakstāms ar septiņiem cipariem – 2,1 miljons dolāru.

2004. gada 5. novembris – Andra Biedriņa pirmais iznāciens

Nākamais Latvijas valstsvienības centra spēlētājs "Golden State Warriors" sastāvā debitēja sezonas otrajā spēlē, būdams 18 gadus un 217 dienas vecs! “Kareivji” mājās zaudēja Soltleiksitijas klubam “Utah Jazz” ar 80:102, bet Biedriņš septiņās minūtēs guva vienu punktu (1p 1/2), izcīnīja vienu atlēkušo bumbu aizsardzībā un saņēma vienu personisko piezīmi.

Pirmajā sezonā Biedriņš izgāja laukumā 30 spēlēs, tai skaitā 24 cīņās martā un aprīlī. Savu pirmo “double-double” – 12 punkti un 10 atlēkušās bumbas – viņš nopelnīja 2005. gada 20. martā Sakramento, palīdzot “Warriors” pieveikt “Kings” ar 104:94.

2007. gada 3. maijs – Biedriņš un "Warriors" iekļūst Rietumu konferences pusfinālā

Otrajā sezonā Biedriņš piedalījās 68 spēlēs un nopelnīja divus “double-double”, taču viņa īstā izlaušanās notika trešajā gadā. Latvietis sacentās visās 82 regulārās sezonas spēlēs, 63 reizes devās laukumā starta pieciniekā, 24 reizes nopelnīja “double-double”, taču, pats galvenais, palīdzēja "Warriors" kvalificēties izslēgšanas spēlēm.

Rietumu konferences ceturtdaļfinālā pretī stājās “Dallas Mavericks” ar Dirku Novicki priekšgalā. “Warriors” no Teksasas atgriezās ar vienu uzvaru divās spēlēs, pievienoja divus panākumus mājās un Dalasā atgriezās ar bilanci 3-1. Viesos nācās zaudēt, taču sērijas sestajā spēlē Oklendā duelis bija galā – uzvara ar 4-2! Biedriņš todien bija lielisks, 12 punktiem pievienojot 12 bumbas.

2008. gada 27. jūlijs – Biedriņš noslēdz sešu gadu līgumu ar "Warriors"

Ceturtajā sezonā Biedriņš atgriezās vēl labāks, palīdzot komandai izcīnīt 44 uzvaras 76 spēlēs (trešajā sezonā viņa bilance bija 42-40), kā arī nopelnot 27 “double-double”. Iekļūšanai izslēgšanas spēlēs ar to nepietika, taču latvieša sniegums tika novērtēts.

2008. gada 27. janvārī mājas spēlē pret Ņujorkas "Knicks" basketbolistiem Biedriņš sasniedza NBA sezonas rekordu, izcīnot 26 atlēkušās bumbas, tai skaitā 20 aizsardzībā. Aprīļa pirmajā pusē viņš pabeidza sezonu ar septiņiem “double-double” pēc kārtas.

Trīsarpus mēnešus vēlāk “Warriors” viceprezidents Kriss Malins paziņoja par sešu gadu līguma (5+1) noslēgšanu ar latviešu centra spēlētāju. “Esam ārkārtīgi priecīgi noslēgt daudzgadu vienošanos ar Andri. Viņš ir viens no labākajiem jaunajiem centra spēlētājiem NBA un, tāpat kā Monta Eliss, katru sezonu kļuvis labāks. Viņš ir tikai 22 gadus vecs.”

Biedriņa līguma apmērs sasniedza 54 miljonus ASV dolāru (ieskaitot bonusus, 62 miljonus). Pēc pieciem gadiem latvietim bija tiesības kļūt par brīvo aģentu. Viņa pakalpojumi vairāk nebija pieprasīti un neviena komanda nevēlējās maksāt bāzes algu – 9,0 miljonus dolāru, tādēļ 2013. gada 10. jūlijā trīs komandu maiņas darījuma ietvaros centra spēlētājs tika aizmainīts uz “Utah Jazz”.

Karjeras pirmajās 256 spēlēs Biedriņš vidēji guva 7,6 punktus un izcīnīja 7,4 atlēkušās bumbas. Nākamajos sešos gados sekoja vēl 260 spēles. Biedriņš karjeru līgā pabeidza 2014. gadā, 516 spēlēs vidēji gūstot 6,3 punktus un izcīnot 7,0 atlēkušās bumbas.

“Warriors” 2013. gadā vēlreiz iekļuva izslēgšanas spēlēs un pirmajā kārtā sešās cīņās tika galā ar Denveras “Nuggets”, taču Biedriņš šajās spēlēs nepiedalījās. Rietumu pusfinālā viņš trīs reizes izgāja laukumā pret Sanantonio “Spurs”, bet kareivji piedzīvoja zaudējumu ar 2-4.

Biedriņš pēdējo reizi laukumā izgāja 2013. gada 16. decembrī “Utah Jazz” izbraukuma spēlē Maiami. “Džezmeņu” sastāvā viņš aizvadīja sešas cīņas, bet sezonas sākumā un beigās bija neaktīvo spēlētāju sarakstā.

2011. gada 23. jūnijs – "Spurs" pārpērk tiesības uz Dāvi Bertānu

Jūnija beigās un jūlija sākumā Latvijā notika FIBA U19 Pasaules čempionāts basketbolā junioriem. Rūjienā un Valmierā uzaugušajam Dāvim Bertānam tas bija drudžains laiks – NBA pirmsdrafta nometne, pārbaudes spēles ar Latvijas junioriem un Līgo svētku nakts izvēles ceremonijas gaidās.

Jāņu dienas rītā Bertānu jaunāko otrajā kārtā ar #42 izvēlējās “Indiana Pacers”, taču Indianapoles rīcībā latvietis nepalika ilgi. Četru spēlētāju maiņas darījuma rezultātā tiesības uz Bertānu ieguva četrkārtējie NBA čempioni "San Antonio Spurs".

Maiņas darījuma iznākumā "Pacers" ieguva Džordžu Hilu (Broad Ripple/IUPUI), viņa vietā “Spurs” iemainot #15 izvēli Kavai Lenardu, #42 Dāvi Bertānu un 2005. gada drafta otrās kārtas izvēli Erazemu Lorbeku. Darījumu vadīja Indiānas ģenerālmenedžeris, leģendārais Lerijs Bērds.

Draftā tika izvēlēts ārzemju spēlētāju rekordskaits – 16. Viņu vidū bija 10 eiropieši - pa 2 no Lietuvas un Melnkalnes, pa vienam no Serbijas, Horvātijas, Latvijas, Turcijas, Čehijas un Ungārijas.

Bertāns savu debiju gaidīja vairāk nekā piecus gadus.

Turpinājums sekos...

Slēpts komentārs: Ruck&Maul

  -4 [+] [-]

, 2017-02-10 18:14, pirms 7 gadiem
Novik, vetrovs varbūt ir latvietis, bet viņš nav Latvijas basketbolists..

  +6 [+] [-]

, 2017-02-10 18:21, pirms 7 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Kāda Vētram saistība ar Latviju? Kad viņš debitēja NBA, viņš jau tai bija uzspļāvis
Vai nu mēs esam tik daudz, lai nepiedotu kļūdas savējiem? Tādi dīvaini juku laiki tie bija, gan jau Gundaram bija savi iemesli.

  -2 [+] [-]

, 2017-02-10 18:34, pirms 7 gadiem
backstab, piedot Gundaram var, bet viņam būtu jāpalūdz tā piedošana Latvijas basketbola faniem!
Lai aiziet pie Reiņa uz LTV Sporta studiju , nometas ceļos un skatoties tv kamerā lūdz piedošanu par savu nodevību un visu mùsu pazemošanu 1992.gadā...pēc tam piedosim, es vismaz piedošu

  +7 [+] [-]

, 2017-02-10 18:56, pirms 7 gadiem
backstab rakstīja: Vai nu mēs esam tik daudz, lai nepiedotu kļūdas savējiem? Tādi dīvaini juku laiki tie bija, gan jau Gundaram bija savi iemesli.
Tie nebija dīvaini juku laiki, bet laiki, kad bija jāizvēlas. Abi basketbola nodevēji, kuri citādi varēja būt komandas līderi ceļā uz iespējamu dalību Barselonā, skaidri parādīja, kurā pusē stāv. Vēl tādi bija airētāji Stone un Vilks, pārējie trīs bija vietējie krievi. Vētram pat vēlāk LBS atņēma tā saukto Latvijas basketbola pilsonību

  -2 [+] [-]

, 2017-02-10 19:16, pirms 7 gadiem
Per deļiem Vetrovam un Tumanovam NEKAD nepiedošu viņu nodevību! NEKAD!

     [+] [-]

, 2017-02-10 19:28, pirms 7 gadiem
backstab rakstīja: Vai nu mēs esam tik daudz, lai nepiedotu kļūdas savējiem? Tādi dīvaini juku laiki tie bija, gan jau Gundaram bija savi iemesli.
Bija bija "iemesli". Vesela kaudze ar "iemesliem", kurus Miglinieks un Vētra toreiz un vēlāk uzskaitīja, bet neviens no tiem pārliecinošs: sporta nejaukšana ar politiku, iestrādes NVS izlasē, iespēja tikt uz olimpiādi, jo LV tāpat netikšot, nesaskaņas ar LV komandas vadību un citiem spēlētājiem. Kas tik tur nebija, lai piesegtu savu nožēlojamo būtību.

  +2 [+] [-]

, 2017-02-10 19:47, pirms 7 gadiem
Par Miglienieku un Vētru. Milzīgs rūgtums toreiz, jo Latvija varēja toreiz tikt, un ar šiem abiem ierindā nebūtu švakāka par toreizējo tā saucamo NVS izlasi, kurā startēt šie izvēlējās. Toreiz bija labi mazie (tieši šie), labi garie (Meļņiks un Bonadarenko), arī pārējie nebija slikti. Tā būtu viena no visu laiku labākajām izlasēm, tā gribējās, lai Barselonas olimpiādē mūsējie sasistu tieši NVS...

  +1 [+] [-]

, 2017-02-10 20:31, pirms 7 gadiem
Gundaram Vētram ar Latvijas basketbolu nav nekāda sakara, viņš ir no NVS, jeb PSRS paliekām. Lai arī tur paliek..
Artūrs Irbe tādā pat situācijā izdatīja citu izvēli.

  +3 [+] [-]

, 2017-02-10 20:41, pirms 7 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Par Miglienieku un Vētru. Milzīgs rūgtums toreiz, jo Latvija varēja toreiz tikt, un ar šiem abiem ierindā nebūtu švakāka par toreizējo tā saucamo NVS izlasi, kurā startēt šie izvēlējās. Toreiz bija labi mazie (tieši šie), labi garie (Meļņiks un Bonadarenko), arī pārējie nebija slikti. Tā būtu viena no visu laiku labākajām izlasēm, tā gribējās, lai Barselonas olimpiādē mūsējie sasistu tieši NVS...
Nu, nu, nepārspīlējam. Tā būtu laba izlase, nekas vairāk.

  +2 [+] [-]

, 2017-02-10 21:47, pirms 7 gadiem
bet toreiz cīņā par OS bronzu NVS izlase dabūja iekšā no leišiem, kas tas bija pa kaifu

  -1 [+] [-]

, 2017-02-10 23:10, pirms 7 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Par Miglienieku un Vētru. Milzīgs rūgtums toreiz, jo Latvija varēja toreiz tikt, un ar šiem abiem ierindā nebūtu švakāka par toreizējo tā saucamo NVS izlasi, kurā startēt šie izvēlējās. Toreiz bija labi mazie (tieši šie), labi garie (Meļņiks un Bonadarenko), arī pārējie nebija slikti. Tā būtu viena no visu laiku labākajām izlasēm, tā gribējās, lai Barselonas olimpiādē mūsējie sasistu tieši NVS...
neatceros kāda bija sistēma, bet Latvijai tikt OS ar Vētru un Miglinieku bija ne vairak 50/50.. jaa toreiz visi vinjus nosodija, bet kad Tu ka sportists un vel basketbola esi tik tuvu OS... turklat PSRS izlase tikt (tad jau NVS) jau vien bija gruuti, tad nebij ta vieglaka izveele. esmu parliecinats ja vinji zinatu ka Latvija tiks OS, tad 100% butu LV izlasee! bet vispar jau interesanti uzzinat butu vinju viedokljus ko vinji tad doamja! nu jau vairs nav ko sleept.

  +3 [+] [-]

, 2017-02-10 23:11, pirms 7 gadiem
garais_999 rakstīja: bet toreiz cīņā par OS bronzu NVS izlase dabūja iekšā no leišiem, kas tas bija pa kaifu
jā, toreiz arī es kaifoju! un šo spēli skatījos... Lietuvā

     [+] [-]

, 2017-02-10 23:22, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Novik, vetrovs varbūt ir latvietis, bet viņš nav Latvijas basketbolists..
Noviks nav audzis patriotiskā un pašcieņas pilna gara kopienās (skola, pagalms, ģimene).
Un neko nezina par kangarismu!

  +1 [+] [-]

, 2017-02-10 23:24, pirms 7 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Tie nebija dīvaini juku laiki, bet laiki, kad bija jāizvēlas. Abi basketbola nodevēji, kuri citādi varēja būt komandas līderi ceļā uz iespējamu dalību Barselonā, skaidri parādīja, kurā pusē stāv. Vēl tādi bija airētāji Stone un Vilks, pārējie trīs bija vietējie krievi. Vētram pat vēlāk LBS atņēma tā saukto Latvijas basketbola pilsonību
Olihvers un Ušakovs volejā. Kurš tas trešais neatminu.
Bet hoķī neviens migrants - Čeļābinskas Značoks, Arhangeļskas Kerčs un Piemaksvas Fandulis - nenoraustījās un palika jaunajās mītnes zemēs.

     [+] [-]

, 2017-02-10 23:25, pirms 7 gadiem
sandza rakstīja: neatceros kāda bija sistēma, bet Latvijai tikt OS ar Vētru un Miglinieku bija ne vairak 50/50.. jaa toreiz visi vinjus nosodija, bet kad Tu ka sportists un vel basketbola esi tik tuvu OS... turklat PSRS izlase tikt (tad jau NVS) jau vien bija gruuti, tad nebij ta vieglaka izveele. esmu parliecinats ja vinji zinatu ka Latvija tiks OS, tad 100% butu LV izlasee! bet vispar jau interesanti uzzinat butu vinju viedokljus ko vinji tad doamja! nu jau vairs nav ko sleept.
Nevāvuļo - pameklē, ar cik zaudējām žīdiem un itāļiem.

     [+] [-]

, 2017-02-10 23:26, pirms 7 gadiem
garais_999 rakstīja: bet toreiz cīņā par OS bronzu NVS izlase dabūja iekšā no leišiem, kas tas bija pa kaifu
Jā, liktenis piesmēja beigās Vetrovu un Tumanovu.

     [+] [-]

, 2017-02-11 08:36, pirms 7 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Kāda Vētram saistība ar Latviju? Kad viņš debitēja NBA, viņš jau tai bija uzspļāvis
Stulbs komentārs!!!

  -1 [+] [-]

, 2017-02-11 08:37, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Novik, vetrovs varbūt ir latvietis, bet viņš nav Latvijas basketbolists..
Vēl stulbāks!

     [+] [-]

, 2017-02-11 09:39, pirms 7 gadiem
sandza rakstīja: neatceros kāda bija sistēma, bet Latvijai tikt OS ar Vētru un Miglinieku bija ne vairak 50/50.. jaa toreiz visi vinjus nosodija, bet kad Tu ka sportists un vel basketbola esi tik tuvu OS... turklat PSRS izlase tikt (tad jau NVS) jau vien bija gruuti, tad nebij ta vieglaka izveele. esmu parliecinats ja vinji zinatu ka Latvija tiks OS, tad 100% butu LV izlasee! bet vispar jau interesanti uzzinat butu vinju viedokljus ko vinji tad doamja! nu jau vairs nav ko sleept.
Ja neatceries,tad jāēd biezpiens...Latvijai tā bija ļoti reāla iespēja tikt uz OS,otra tāda nezin vai būs! Par vetru un migliniku runājot,viņi savu viedokli nemaz neslēpa-psrs sastāva esot liela iespēja izcīnīt medaļu...
Esmu runājis par šo gadījumu ar daudziem lietuviešiem.Viņi teica tā;''Ja Lietuvas izlases spēlētāji šādi izrīkotos,viņiem Lietuvā vairs nebūtu vietas"...

     [+] [-]

, 2017-02-11 10:07, pirms 7 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Olihvers un Ušakovs volejā. Kurš tas trešais neatminu.
Bet hoķī neviens migrants - Čeļābinskas Značoks, Arhangeļskas Kerčs un Piemaksvas Fandulis - nenoraustījās un palika jaunajās mītnes zemēs.
Irbe. Tikai Irbe bija tā līmeņa Latvijas sportists, kas tiktu NVS izlasē.

     [+] [-]

, 2017-02-11 10:15, pirms 7 gadiem
sandza rakstīja: neatceros kāda bija sistēma, bet Latvijai tikt OS ar Vētru un Miglinieku bija ne vairak 50/50.. jaa toreiz visi vinjus nosodija, bet kad Tu ka sportists un vel basketbola esi tik tuvu OS... turklat PSRS izlase tikt (tad jau NVS) jau vien bija gruuti, tad nebij ta vieglaka izveele. esmu parliecinats ja vinji zinatu ka Latvija tiks OS, tad 100% butu LV izlasee! bet vispar jau interesanti uzzinat butu vinju viedokljus ko vinji tad doamja! nu jau vairs nav ko sleept.
Atceros ka Vētra ir teicis un tas jau ir augstāk minēts: iespēja tikt pie medaļām un bardaks Latvijas sporta dzīves nodrošinājumā.

     [+] [-]

, 2017-02-11 11:10, pirms 7 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Olihvers un Ušakovs volejā. Kurš tas trešais neatminu.
Bet hoķī neviens migrants - Čeļābinskas Značoks, Arhangeļskas Kerčs un Piemaksvas Fandulis - nenoraustījās un palika jaunajās mītnes zemēs.
Trešā bija kaut kāda vieglatlēte

     [+] [-]

, 2017-02-11 13:50, pirms 7 gadiem
Gundaram lai piedotu, viņam jālūdz piedošana!