Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Silovam 17. vieta Eiropas čempionātā 1500 metros

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Silovam 17. vieta Eiropas čempionātā 1500 metros
Haralds Silovs. Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvēnā sācies Eiropas čempionāts ātrslidošanā individuālajās distancēs. 1500 metru distancē vīriešiem Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs ierindojās 17. vietā, bet uzvaru izcīnīja Tomass Krols no Nīderlandes. Tikmēr dāmu konkurencē triumfēja leģendārā nīderlandiete Irēna Vīsta.

Ātrslidošanā Eiropas čempionāti norisinās katru gadu, bet pēc jaunās sistēmas vienu gadu sportisti cīnās individuālajās distancēs, bet otru daudzcīņā, tā noskaidrojot labāko. 2018. gadā Eiropas čempionāts pirmo reizi notika individuālajās distancēs, un toreiz Haralds Silovs 1500 metru distancē izcīnīja septīto vietu.

Šo Eiropas čempionātu individuālajās distancēs Silovam vajadzēja sākt ar startu savā pamatdisciplīnā - 1500 metros. Līdzīgi kā 2018. gadā, šo sacensību favorīti bija nīderlandieši Tomass Krols, Koens Vervejs, kā arī Patriks Rests, kurš pašlaik šajā distancē ir ceturtais Pasaules kausa kopvērtējumā, kamēr Vervejs šosezon vien uzvarējis B divīzijas sacensībās. Tikmēr nestartēja Pasaules kausa līderis Kjelds Nuis no Nīderlandes. Nīderlandiešu uzdevums savās mājās bija atņemt Eiropas čempiona titulu krievam Denisam Juškovam.

Silovs šosezon startējis vien Pasaules kausa izcīņas B divīzijas sacensībās, tāpēc nevarēja gaidīt, ka viņš varētu iespraugties labāko desmitniekā 20 dalībnieku konkurencē. Viņš septītajā slidojumā startēja pārī ar beļģi Bārtu Svingu, kurš šosezon startējis A divīzijas sacensībās. Tobrīd sacensību vadībā bija izvirzījies Livio Vengers no Šveices. Silovs pirmajos 300 metros izvirzījās vadībā slidojumā, bet pēc laika atpalika no Vengera. Otrajā aplī latvietis sāka zaudēt Svingam, kā arī arvien vairāk atpalika no sacensību līdera. Pēdējā aplī atpalicība jau tuvojās divās sekundēm, ko finišā arī sasniedza. Haralds Silovs finišēja ar laiku 1:48.50 minūtes, kas tobrīd bija 11. rezultāts starp 14 slidotājiem, kamēr Bārts Svings bija otrajā pozīcijā.

Kā nākamie uz starta izgāja Vervejs un Juškovs, kas jau nozīmēja cīņu par medaļām. Par prieku daudzanie līdzjutējiem distances pirmajā pusē vadībā turējās Vervejs, bet distances otrajā pusē Juškovs pārņēma vadību un pēdējā aplī izcīnīja pārliecinošu uzvaru pār mājinieku ar laiku 1:44.80 minūtes. Nākamajā slidojumā cīņā metās Krols, kurš pirms pēdējā apļa bija priekšā Juškovam vairāk nekā pusotru sekundi. Šo pārsvaru viņš neizlaida, pārspējot Krievijas ātrslidotāju ar 1.13 sekundēm. Vienīgais, kurš reāli varēja atņemt Krolam zeltu, bija viņa tautietis Rests, bet viņš spēja pacīnīties vien par sudraba godalgu. Viņu no tās šķīra sekundes simtdaļa, bet bronzu izdevās izcīnīt klātienes cīņā ar norvēģi Svēri Lundi Pedersenu.

Haralds Silovs jaunajam Eiropas čempionam Tomasam Krolam zaudēja 4.83 sekundes, ierindojoties 17. vietā 20 dalībnieku konkurencē. Diezgan paredzams, ka Silovs šajā Eiropas čempionātā startēs arī 1000 metru distancē un sacensībās ar masu startu. Abas šīs sacensības paredzētas svētdien, bet sestdien Eiropas čempionāta medaļas sadalīs 500 metru, 3000 metru un 5000 metru distancēs.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 1500 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.T.Krols (NED)1:43.67
2.D.Juškovs (RUS)+1.13
3.P.Rests (NED)+1.14
4.S.L.Pedersens (NOR)+1.76
5.K.Vervejs (NED)+2.20
6.S.Henriksens (NOR)+2.60
17.H.Silovs (LAT)+4.83

Pirms vīru sacensībām 1500 metru distancē Eiropas čempionāta medaļas sadalīja arī dāmas. Galvenās favorītes uz medaļām, līdzīgi kā vīriem, bija Nīderlandes ātrslidotājas, kurām nopietnu konkurenci bija gatava sastādīt Krievijas ātrslidotājas.

Pasaules kausa kopvērtējumā trešajā vietā esošā krieviete Jevgēņija Laļenkova uzstādīja augstu latiņu pārējām favorītēm, distanci veicot ar laiku 1:55.22 minūtes, tā brīža līderi Roksanu Dafteri no Vācijas pārspējot par vairāk nekā četrām sekundēm. Trīs slidojumus vēlāk pretī savai 17. uzvarai Eiropas čempionātā kādā no distancēm devās leģendārā Nīderlandes ātrslidotāja un Pasaules kausa kopvērtējuma līdere Irēna Vīsta, pārspējot Laļenkovu par 0.34 sekundēm ar jaunu Eiropas čempionātu rekordu. Pēdējā slidojumā līdz pēdējam aplim par zeltu cīnījās arī Laļenkovas tautiete Jekaterina Šihova, kura 2018. gadā 1500 metros palika otrā. Pēdējā aplī viņai spēka pietrūka, samierinoties ar bronzas godalgu.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 1500 metri sievietes

VietaSportistsRezultāts
1.I.Vīsta (NED)1:54.88
2.J.Laļenkova (RUS)+0.34
3.J.Šihova (RUS)+0.43
4.M.Vijfje (NED)+0.54
5.M.Sāblikova (CZE)+0.64
6.J.Kazeļina (RUS)+0.89