Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Smukulim līgums ar pasaules tūres komandu "Astana Pro team"

Rolands Eliņš

Smukulim līgums ar pasaules tūres komandu "Astana Pro team"
Gatis Smukulis
Foto: Luc Werde

Latvijas izlases elites šosejas riteņbraucējs Gatis Smukulis parakstījis līgumu uz vienu sezonu ar pazīstamo Kazahstānas pasaules tūres komandu “Astana”. Pēdējās četras sezonas smiltenietis aizvadīja “Katusha” vienībā.

Oficiāli kļuvis zināms, ka 2016. gadā Latvijas izlases elites riteņbraucējs Gatis Smukulis pārstāvēs vienu pasaules labākajām riteņbraukšanas komandām – “Astana”. Kazahstānas vienība noslēgusi viena gada līgumu ar 28 gadus veco latvieti. Smukulis pēdējās četras sezonas pārstāvējis Krievijas vienību “Katusha”. Šogad tās sastāvā Gatis izcīnīja trešo vietu prestižā Polijas daudzdienu velobrauciena posmā, nopelnot Latvijai ceļa zīmi uz 2016. gada olimpiskajām spēlēm. Gatis ieņēma arī septīto vietu Eiropas spēļu individuālajā braucienā, bet grupas braucienā bija 15. Kārtējo reizi viņš triumfēja arī Latvijas čempionātā individuālajā braucienā. Lielākais panākums Gatim individuāli ir gūts 2011. gadā, kad viņš triumfēja prestižā Katalonijas daudzdienu velobrauciena posmā. Gaidāmā sezona viņam būs jau astotā profesionālajā riteņbraukšanā.

Lielāko uzmanību “Katusha” rindās pavadītajā laikā smiltenietis veltījis komandas kopējām interesēm, apliecinot sevi kā vienu no labākajiem savas komandas līderu palīgiem pasaules tūrē. Mūsu sportista spēcīgākā puse ir spēja ilgstošā laika periodā turēt augstu tempu peletonā, kontrolējot atrāvienus un veicot citas darbības komandas kopējo interešu labā.

“Astana” ir viena no vadošajām pasaules tūres komandām. UCI rangā tā ieņem piekto vietu starp visām 17 rangā esošajām vienībām. “Astana” sastāvu šobrīd 2016. gada sezonai veido kopumā 24 riteņbraucēji no 11 valstīm. Visvairāk braucēji šobrīd nākamā gada modelī ir Itālijai, kuru pārstāvēs desmit sportisti. Tieši Itālijā arī izveidota komandas bāze. No Kazahstānas “Astana” rindās būs pieci pārstāvji. Smukulis nebūs vienīgais Baltijas sportists šeit. Sesto sezonu vienības sastāvā startēs Igaunijas riteņbraucējs Tanels Kangerts.

Komandai izdevies saglabāt šīs sezonas līderus. Pērnā gada “Tour de France” kopvērtējuma uzvarētājs Vinčenso Nibali un šī gada “Vuelta a Espana” triumfu guvušais Fabio Aru būs galvenie līderi lielo daudzdienu velobraucienu kopvērtējumā. Palicis arī 35 profesionālās uzvaras guvušais sprinteris Andreā Guardini. Jāizceļ arī šī gada Eiropas spēļu uzvarētājs grupas braucienā Luiss Leons Sančezs no Spānijas. Drīzumā gaidāms vēl kāds nozīmīgs papildinājums par Latvijas sportista pāreju.

Pasaules tūres (“World tour”) sacensību sezona ir noslēgusies. Jau pasaules čempionāta laikā un pirms tā plašākai sabiedrībai tika prezentētas vairāku vadošo pasaules riteņbraucēju pārejas uz citām komandām. Nākamajā sezonā jaunām komandām pievienojušies arī vairāki Latvijas riteņbraucēji. Jau ziņojām, ka Latvijas U23 izlases līderis Krists Neilands no “Rietumu – Delfin” vienības pārcēlies uz Ziemeļameriku un nākamgad pārstāvēs “Axeon Cycling team” vienību. Tikmēr Aleksejs Saramotins jau ceturto gadu turpinās pārstāvēt Šveices pasaules tūres komandu “IAM Cycling”.

Astana komandas sastāvs 2016. gada sezonai

SportistsValsts
Valerio AgnoliItālija
Fabio AruItālija
Dario CataldoItālija
Andrea GuardiniItālija
Davide MalacarneItālija
Vincenzo NibaliItālija
Diego RosaItālija
Michele ScarponiItālija
Paolo TiralongoItālija
Alessandro VanottiItālija
Maxat AyazbayevKazahstāna
Danill FominykhKazahstāna
Dmitriy GruzdevKazahstāna
Alexey LutsenkoKazahstāna
Andrey ZeitsKazahstāna
Lars BoomNīderlande
Laurens De VreeseBeļģija
Jakob FugslangDānija
Andriy GrivkoUkraina
Tanel KangertIgaunija
Miguel Angel LopezKolumbija
Leon Luis SanchezSpānija
Lieuwe WestraNīderlande
Gatis SmukulisLatvija

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs

  +1 [+] [-]

, 2015-10-09 13:12, pirms 8 gadiem
Cerams, ka tiks pirmajā komandā..

     [+] [-]

, 2015-10-09 13:35, pirms 8 gadiem
Oho, Astana ir Pasaules top riteņbraukšanas komanda. Uz kuru komandu T Skujins iet? BMC?

  +2 [+] [-]

, 2015-10-09 15:25, pirms 8 gadiem
Ne ta pasa labaka izvele,bet nav jau zinams kadi bija citi piedavajumi,ja bija.Dopinga skandali,plus vel Vinokurova/Kolobneva lieta par sarunatiem rezultatiem.Komanda kas specializejas uz kalnu braucejiem,Grandtuures regulari velk peletonu visa komanda kalnos-ta nav Gata stihija.GAidam interviju ar Gati,kas un ko ipasu Astana piedavaja Gatim,kadaas gonkas piedalisies.

  +2 [+] [-]

, 2015-10-09 16:29, pirms 8 gadiem
Tas tiesa, kad lielajās sacensībās, regulari velk peletonu visa komanda kalnos. Bet tāpēc Astana komandā brauc tikai spēcīgi riteņbraucēji. Es domāju Smukuli paņēma tāpēc kad viņš manuprat ir viens no Pasaules top gregarī braucējiem( Atšķirībā no citiem braucējiem kas ir kalsni kā skaliņi, Smukulis ir tāds muskuļains braucējs, kas arī ir viņa lielais pluss). Šogad it īpaši izcēlies, Eiropas spēles ucc. kur lieliski nodemonstrēja savas labākās īpašības. Iespējams tam pašam spānim Sančezam, arī palīdzēs visās Grand Tour sacensībās. Protams palīdzēja vēl arī tas kad viens no komandas menedžeriem ir Igaunis Kirsipu, kurš komandā cenšas bīdīt arī savējos, pazīstamos braucējus.

  -1 [+] [-]

, 2015-10-09 17:44, pirms 8 gadiem
Astanas šefs Vinokurovs izteicās, ka Smukuli ņem viendienu klasikām. Cik noprotu, viņam tieši patīk pavasara klasiskās gonkas, pirmām kārtām jau Rubē. Un Astanai šajā repertuārā nekas īpaši nav sastāvā, iespējams, ka tā ir Gata šanse? Bez tam ar tik labiem daudzdienu braucējiem, Astanai noteikti noderēs tāds vilcējs kā Gatis, viņs, man šķiet, ka ir pabeidzis visas grandtūres, kuras ir braucis, kamēr daudzi nemaz netiek līdz galam. Varētu domāt, ka viņa spēcīgākā puse ir Tur de Frans, kas ir tomēr mazāk kalnaina.

     [+] [-]

, 2015-10-09 18:47, pirms 8 gadiem
Nette rakstīja: Astanas šefs Vinokurovs izteicās, ka Smukuli ņem viendienu klasikām. Cik noprotu, viņam tieši patīk pavasara klasiskās gonkas, pirmām kārtām jau Rubē. Un Astanai šajā repertuārā nekas īpaši nav sastāvā, iespējams, ka tā ir Gata šanse? Bez tam ar tik labiem daudzdienu braucējiem, Astanai noteikti noderēs tāds vilcējs kā Gatis, viņs, man šķiet, ka ir pabeidzis visas grandtūres, kuras ir braucis, kamēr daudzi nemaz netiek līdz galam. Varētu domāt, ka viņa spēcīgākā puse ir Tur de Frans, kas ir tomēr mazāk kalnaina.
Priekš viendienām viņiem jau ir Lars Boom. Gribētos protams, lai kāds no Latvijas tiek pie teikšanas, tomēr šis diez vai ir tas gadījums.

     [+] [-]

, 2015-10-09 18:59, pirms 8 gadiem
Lars Booms ar mazliet apkezijies doping eenaa,piekerts nav,bet kautko tur nav izdarijis lidz galam,vai nav bijis sastopams vai atteicies nodot analizes.Luizs Leons Sancess pats Astana ir gragari prieks Aru un Nibali.Es ar vairak lieku ka Gatim bus klasikas un japalidz vairak sprinterim Andrea Guardini

     [+] [-]

, 2015-10-09 19:02, pirms 8 gadiem
nez kads liktenis tagad sagaida LV masierus no Katushas Andri ReisuI(bijusais ritenbraucejs)un Boris Lonsakovs(LOV medikis)

     [+] [-]

, 2015-10-09 20:02, pirms 8 gadiem
Kadam nav informacija, cik apmeram ar sitadu ligumu var sezona nopelnit?

     [+] [-]

, 2015-10-09 20:14, pirms 8 gadiem
Varbut kautkas zinam par Hincapie planiem nakamo sezon,jo komandai ligums tik ar Flaksi,visi galvenie favoriti komandu pametusi.Sodien ari Robs Skvairs pargajis UHC

     [+] [-]

, 2015-10-09 20:38, pirms 8 gadiem
Sastāvs monstrozs. Katrs otrais - superstārs savā ziņā. Arī Gača kā viens no centīgākajiem razvožčikiem visā pro tūrē

     [+] [-]

, 2015-10-09 20:49, pirms 8 gadiem
Astanai nav izcila sprintera - mazliet jokaini arī, ka joprojām divi lielo tūru kapteiņi. Kurš tad ir galvenais hvz.

     [+] [-]

, 2015-10-09 22:56, pirms 8 gadiem
Tas ir augstāk nekā NHL tikt
Tas ir vienādiu ar top5 futbola līgu vai EL klubu basī

     [+] [-]

, 2015-10-09 22:57, pirms 8 gadiem
Reaktiivais rakstīja: Kadam nav informacija, cik apmeram ar sitadu ligumu var sezona nopelnit?
100 vai 150 gadā

     [+] [-]

, 2015-10-10 15:21, pirms 8 gadiem
Nedaudz smiekli nāk palasot sportacentra "veloekspertu" komentārus.
Viens eksperts raksta par Aru un Nibali uzticamāko gregari Sančesu, kā Grand Tour līderi un par Kirsipū, kurš jau gadu kā nestrādā Astanas sistēmā, otrs vēl kaut ko sapņo par Gati, kā Astanas klasiku līderi...
Gača ar Katusu nepagarināja līgumu, jo komandai tika samazināts budžets un tā vairs nebija gatava maksāt 170-200 t eiro. Astana komandā viņš ir paņemts kā vistīrākais palīgs līderiem, praktiski bez nekādām iespējām pacīnīties par savu rezultātu.