Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Kāpēc Balcers nenonāca Rīgas "Dinamo", un ko viņš sagaida no NHL sezonas

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kāpēc Balcers nenonāca Rīgas "Dinamo", un ko viņš sagaida no NHL sezonas
Rūdolfs Balcers. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) jaunā sezona startēs nākamās nedēļas vidū, un savu piederību pasaules elitei atkal lūkos apliecināt Otavas “Senators” uzbrucējs Rūdolfs Balcers. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš sniedza ieskatu sarunās par līguma pagarināšanu un nosauca iemeslu, kāpēc nepievienojās Kontinentālās hokeja līgas klubam Rīgas “Dinamo”.

Rūdolfs Balcers pirms pagājušās sezonas iedzīvojās ceļgala savainojumā, tāpēc līdz pat gadu mijai bija spiests spēlēt fārmklubā. Atgriezies Otavas “Senators” rindās, viņš 15 mačos izcēlās ar vārtu guvumu pret Vankūveras “Canucks” un divām rezultatīvām piespēlēm. Tagad Balceram atkal jācīnās, lai pierādītu, ka viņš iederas “Senators” sastāvā. Komanda starpsezonā piesaistījusi vairākus uzbrucējus - centrus Dereku Stepanu un Sedriku Paketu, kā arī malējos Jevgeņiju Dadonovu, Aleksu Galčenjuku, Ostinu Vatsonu. Tāpat draftēts vācu talants Tims Šticle, un vismaz sākumā arī viņu plānots izmantot kā malējo uzbrucēju.

“Par lomu sadalījumu pagaidām neesmu neko baigi dzirdējis. Zinu, ka sastāvā būs 23 spēlētāji, plus četri līdz seši gaidīšanas režīmā. Ņemot vērā, ka būs 56 spēles 114 dienās, spēle katru otro dienu, tad skaidrs, ka būs traumas, būs nogurums. Šajā sezonā ļoti svarīgs būs sastāva dziļums. Ja kāds nevar - nāks nākamais. Grūti teikt par lomām. Kad sezona tuvosies un sāks pieņemt lēmumus, tad arī zināšu vairāk,” pauda Balcers.

Otrdien viņš slidoja vienā maiņā kopā ar Paketu, kurš nule palīdzēja Tampabejas “Lightning” izcīnīt Stenlija kausu, piedaloties visos play-off mačos, un Pārkeru Keliju, kurš aizvadījis tikai vienu sezonu profesionāļos un vēl nav debitējis NHL. Trešdien Balcers bija vienā virknējumā ar čehu Filipu Hlapīku un Aleksu Formentonu, ar kuriem kopā spēlējis fārmkluba rindās. Ceturtdien latvietis atgriezās virknējumā ar Paketu un Pārkeru.

Balcers bija viens no tiem “Senators” spēlētājiem, kuri, gaidot sezonas sākumu, krāja spēļu praksi Eiropā. Viņš pārstāvēja Stavangeras “Oilers” - Norvēģijas komandu, no kuras devās uz Ziemeļameriku. Desmit mačos uzbrucējs atzīmējās ar 15 punktiem. Taču novembra izskaņā Balceram treniņa laikā pa seju trāpīja ripa, salaužot žokli. Tagad viņam jātrenējas speciālā aizsargā. Ar cerību, ka nākamnedēļ tas vairs nebūs nepieciečams.

“Salauzu, nākamajā dienā bija operācija. Ielika divas plates un pateica, ka nevarēšu spēlēt vēl četras līdz sešas nedēļas. Tagad eju uz ledus un nekādas problēmas nejūtu. Sākumā bija trakāk. Ēdu tikai zupas... Četras piecas dienas dzēru pretsāpju tabletes, bija jālieto arī antibiotikas. Neko nevarēju darīt. Pēc tam pamazām sāku trenēties. Kad bija pagājušas divas nedēļas no operācijas, jau varēju kārtīgi dot iekšā,” teica Balcers.

Viņš pēc iepriekšējās sezonas kļuva par ierobežoti brīvo aģentu. Par jaunu līgumu izdevās vienoties 16. oktobrī. Tas noslēgts uz vienu sezonu. Nākamajā vasarā Balcers atkal būs ierobežoti brīvais aģents, taču - ar vienu svarīgu niansi: tagad viņam būs iespēja doties uz arbitrāžas tiesu.

“Bija visādi līguma varianti. Taču - pandēmija, un sezona būs īsāka, tāpēc nonācām pie lēmuma, ka labākais būtu parakstīt vienas sezonas līgumu,” ieskatu pārrunu procesā sniedza Balcers. Viņš gan sacīja, ka arbitrāžas iespēja nav spēlējusi lielu lomu. “Aģents regulāri runāja ar ģenerālmenedžeri. Es gribēju spēlēt, nevis sēdēt un gaidīt. Lai varētu spēlēt Stavangerā, nepieciešama līguma apdrošināšana, tāpēc vajadzēja parakstīt līgumu. Viss notika diezgan ātri.

Balcers neslēpj - Eiropā piedāvājumu nav trūcis, tomēr viņš izšķīries par labu palikšanai mājās un pazīstamai videi. “Apkārt ir tik daudz neskaidrību, un tobrīd pieņēmu vieglāko lēmumu - palikt pilsētā, kurā dzīvoju. Negribēju taisīt savu dzīvi grūtāku. Zināju, ka tas ir īstermiņa lēmums un ka drīz būs jāatgriežas Otavā.”

Starp Balceru tīkojošajām vienībām bijusi arī Rīgas “Dinamo”, tomēr svītru sarunām pārvilcis “Senators” lēmums neļaut uzbrucējam doties uz Rīgu. “Pēteris [Skudra] man zvanīja, mēs runājām. Jūlijā bija vairākas sarunas. Bet - pēdējā brīdī Otava pateica, ka nē. Nekas nesanāca. Grūti teikt, kas tam bija par iemeslu. Vienīgais, ko es zinu - ka viņi negribēja riskēt ar traumām.”

Balcers atzīst - spēlēšana Norvēģijā prasījusi pielāgošanos atšķirīgā līmeņa dēļ. “Sākumā bija grūti. Protams, līmenis nav tik augsts - nevar salīdzināt ar Ziemeļameriku. Viss notiek lēnāk. Pagāja laiks, kamēr atradu vietu laukumā. Pēc tam nebija tik slikti. Ir labas komandas, bija labas spēles. Prieks, ka dabūju uzspēlēt un ieiet ritmā,” pauda Balcers. Viņš gan neuzskata, ka tas dotu priekšrocības pret tiem “Senators” uzbrucējiem, kuri šosezon vēl nav spēlējuši. “Neizskatās, ka kāds būtu slinkojis.”

Lēmums, kad atgriezties Otavā, spēlētājiem bija jāpieņem pašiem. Balcers apspriedies ar komandas biedriem, sēdies lidmašīnā no Oslo uz Amsterdamu un pēc tam uz Toronto, lai beigās nonāktu Kanādas galvaspilsētā. “Ja nebūtu salauzis žokli, iespējams, aizbrauktu vēl laicīgāk. Sanāk, ka ierados pēdējā brīdī, jo divas nedēļas jāsež karantīnā. Ārā tiku divas dienas pirms nometnes sākuma. Tad dabūju mazliet paslidot.”

Otro sezonu pēc kārtas “Senators” galvenais treneris būs Dīdžejs Smits. Nometnes pirmajās divās dienās - Otava bija viena no septiņām komandām, kas treniņus varēja sākt 31. decembrī - liels uzsvars likts uz fizisko sagatavotību. Smagajiem treniņiem sekojusi pievēršanās taktikas niansēm, lai gan Balcers atzina, ka tās tikpat kā nav mainījušās. Tāpat pieskatīta arī spēle nevienādos sastāvos.

Ņemot vērā ceļošanas ierobežojumus, pirmo reizi NHL vēsturē izveidota Kanādas komandu divīzija. Pilnīgi visos rangos “Senators” atrodama kā tās vājākā komanda. “Diezgan interesanta, bet grūta divīzija, jo visas pretinieces ir labas. Katrā spēlē būs grūti,” teica Balcers. Sezona tiks atklāta naktī uz 16. janvāri pret Toronto “Maple Leafs”. Dienu vēlāk sekos vēl viens duelis. Janvāra turpinājumā būs trīs spēles pēc kārtas pret Vinipegas “Jets” un trīs mači pret Vankūveras “Canucks”.

Visas sezonas garumā būs play-off gaisotne. Spēļu sērijas noteikti izveidos labas emocijas, derbijus. Būs interesanti,” rezumēja Balcers, kurš jaunajā sezonā laukumā būs redzams ar jaunu numuru - viņš ierasto 38. nomainījis pret 92.

     [+] [-]

, 2021-01-08 10:21, pirms 3 gadiem
Labi,ka Senators nelaida uz čekista utaino un žīda varzu,ja būtu atbraucis pie Petaka,tagad varētu slidas karināt uz naglas.

  +2 [+] [-]

, 2021-01-08 11:06, pirms 3 gadiem
NHL vienkārši ļoti labi saprata ka KHL kovidu neuztver nopietni un Balcers garantēti būtu saķēris to herņu.

  -1 [+] [-]

, 2021-01-08 11:22, pirms 3 gadiem
Smieklīgi, negribēja riskēt ar traumām. Rodas iespaids tad, ka KHL hokejs ir īpaši traumatisks. Par Kovid piekrītu, ka KHL daudz kas netiek ievērots, taču traumu sakarā hokejs manuprāt, visur vienāds. Rekur, Zemgus vispār treniņspēlē norāva traumu gandrīz uz visu sezonu.

  -2 [+] [-]

, 2021-01-08 13:04, pirms 3 gadiem
dinamo98 rakstīja: Smieklīgi, negribēja riskēt ar traumām. Rodas iespaids tad, ka KHL hokejs ir īpaši traumatisks. Par Kovid piekrītu, ka KHL daudz kas netiek ievērots, taču traumu sakarā hokejs manuprāt, visur vienāds. Rekur, Zemgus vispār treniņspēlē norāva traumu gandrīz uz visu sezonu.
Uz šo brīdi Get ligen ir traumēts 1 spēlētājs, kamēr KHL - 30 . Jo augstāks līmenis, jo vieglāk tikt pie traumas. Arī tas ka KHL pārgājuši uz mazajiem laukumiem.
Slēpts komentārs: erikxxl

     [+] [-]

, 2021-01-08 15:05, pirms 3 gadiem
Izvēlējās spēlēt tur, kur viņa mājas - Norvēģijā. Ļoti loģiski.

     [+] [-]

, 2021-01-08 18:05, pirms 3 gadiem
Atmiņā nāk, šķiet, 2015. gads, kad Rihards Bukarts WHL lauza rekordus, un vienā no apbalvošanām kāds no komandas teica "Tikai neej atpakaļ uz Dinamo" Kā nu kuram pēc tam tie ceļi gāja