Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

"Prometey" ātri apslāpē Tartu cerības un droši iesoļo finālā

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

"Prometey" ātri apslāpē Tartu cerības un droši iesoļo finālā
Foto: Henri-Kristian Kirsip, Delfi Media

"Pafbet" Latvijas-Igaunijas līgas finālā pirmie iekļuvuši regulārās sezonas uzvarētāji "Prometey", kas, liekot lietā visas savas sastāva rezerves, pārliecinoši pieveica "Tartu Ulikool" basketbolistus 89:67.

Pirmajā pusfinālā Tallinā tikās komandas, kurām abām šī bija debija Latvijas – Igaunijas Final 4, un abas savu pirmo līgas pusfinālu sagaidīja nepilnos sastāvos. Tartu vienība līdz sezonas beigām palikusi bez viena no saviem līderiem, Igaunijas izlases aizsarga Marta Rozentāla un nespēlēja arī Andrijs Voinalovičs, kamēr “Prometey” traumu dēļ nebija jau trīs leģionāru – sezona jau galā Dīdžejam Kenedijam, bet spēlēt nevarēja arī Keilebs Agada un Dīdžejs Stefenss.

Starta sastāvi:
Prometey: Lukašovs, Klavels, Ļipovijs, Samons, Balvins
Tartu Ulikool: Gordons, Kivi, Boklers, Elmjē, Pavelka

Komandas maču sāka ar ilgstošiem uzbrukumiem, kas “Tartu Ulikool” gan beidzās bez gūta groza, bet “Prometey” izdevās gūt pirmos punktus mačā – Džians Klavels iemeta tālmetienu. Pēc pāris minūtēm Klavels bija precīzs vēlreiz, panākot 8:2 un liekot Nikolajam Mazuram pieprasīt minūtes pārtraukumu.

Brīnumainas pārvērtības tūlīt pat nenotika, tomēr Tartu komandai izdevās vismaz piebremzē. sāncenšu aizsardzību, Pēc tam nāca arī veiksme uzbrukumā, un pēc Džitoriusa Gordona tālmetiena Igaunijas klubs tika viena punkta attālumā – 10:11. “Prometey” treneri aktīvi rotēja ar sastāvu, gandrīz visu ceturtdaļu laukumā noturot tikai savu pamatcentru Ondreju Balvinu un dodot iespēju arī ukraiņu spēlētājiem. Līgas regulārās līderu spēle no tā nebūt necieta un pirmās desmit minūtes “Prometey” noslēdza savā labā 18:12.

Otrās ceturtdaļas sākuma pēc diviem Džeimsa Dikija groziem panāca jau +10, bet “Tartu Ulikool” grimšanu apturēja Dontariusa Džeimsa tālmetiens. Ukrainas klubs atbildēja ar četriem punktiem pēc kārtas, starp kuriem bija avantūrisks Tartu aizsarga Gordona uzbrukums – 26:15, minūtes pārtraukums Tartu komandai.

Ceturtdaļas vidū “Prometey” bija jau +15 (31:16), bet šajā brīdī komanda saņēma vēl vienu triecienu – uz zāles grīdas palika Klavels, kurš laukumu pameta tikai ar komandas biedru palīdzību un uzreiz tika nogādāts ģērbtuvē, bet vēl pēc brīža ar komandas biedru palīdzību uz soliņu devās Lukašovs…

Arī palikuši bez vēl diviem spēlētājiem, “Prometey” basketbolisti turpināja kontrolēt notikumus laukumā, regulāri gūstot punktus un neļaujot to darīt sāncenšiem. Galu galā ļoti smagnējais “Tartu Ulikool” uzbrukums sakrāja vien nedaudz vairāk par 20 punktiem un regulārās sezonas uzvarētāji bija vadībā 45:23.

Otrais puslaiks sākās ar labu ziņu “Prometey” līdzjutējiem – Klavels bija atgriezies laukumā. Lukašovam līdz spēles beigām atradās uz rezervistu soliņa, bet pēc mača spēles zāli pameta tikai ar komandas biedru palīdzību, kas nozīmē, ka rītdienas finālmačā viņš varētu arī nepiedalīties.

Līdz ceturtdaļas vidum komandas punktus krāja vienādi, kas, protams, “Tartu Ulikool” atspēlēšanos tik un tā neveicināja. Kamēr Romena Gincburga trenētā komanda rādīja labu komandas spēli, Mazura trenētajā vienībā ļoti daudz ar bumbu darbojās Gordons, par lielo glābēju tomēr nekļūstot. Ceturto ceturtdaļu “Prometey” uzsāka ar 26 punktu pārsvaru (67:41), un bija visai droši, ka izšķirošie notikumi šajā mačā jau ir aiz muguras.

Pēdējās desmit minūtēs produktīvāk pat izdevās nospēlēt “Tartu Ulikool”, kas beidzot sāka trāpīt arī no tālās distances, šajā ceturtdaļā iemetot pat astoņus. Nekur gan nepazuda arī “Prometey” uzbrukums, kas ļāva nosargāt drošu pārsvaru – 89:67 un pirmā ceļazīme uz finālu.

Prometey – Tartu Ulikool 89:67 (18:12, 27:11, 22:18, 22:26)
Prometey: Sidorovs 20, Klavels 13, Sanons 11, Petrovs 10, Balvins 9 (13ab), Dikijs 9 (7ab), Tkačenko 8, Lukašovs 2
Tartu Ulikool: Gordons 24, Boklers 12, Sāls 12, Pavelka 6 (9ab), Edmjē 5, Tassa 3, Džeimss 3, Sūrogs

Apvienotās Latvijas - Igaunijas līgas pusfināli

LaiksSpēleRezultātsLabākie
16:00Prometey - Tartu Ulikool89:67Sidorovs 20 - Gordons 24
19:00VEF Rīga - Kalev/Cramo