Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Baltijas grandu duelis un ''Final Four'' debitanti: "VEF Rīga" cīņa par titulu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Baltijas grandu duelis un ''Final Four'' debitanti: "VEF Rīga" cīņa par titulu
Kristers Zoriks Rīgā pret ''Kalev''. Foto: Mikus Kļaviņš

Šodien Igaunijas galvaspilsētā Tallinā plkst.16:00 un 19:00 tiks izspēlēti apvienotās Latvijas - Igaunijas basketbola līgas pusfināli. Vispirms ukraiņu ''Prometey'' spēkosies pret Nikolaja Mazura trenēto ''Tartu Ulikool'', bet 19:00 savstarpēji spēkosies mājiniece ''Kalev''/''Cramo'' pret esošo čempioni ''VEF Rīga''. Spēļu tiešraides LTV7 kanālā.

16:00 Prometey – Tartu Ulikool

• ‘’Final Four’’ turnīrs sāksies ar regulārās sezonas uzvarētājas ‘’Prometey’’ spēli pret Nikolaja Mazura trenēto ‘’Tartu Ulikool’’. Ja ukraiņu klubam jau savā debijas sezonā izdevies aizcīnīties līdz finālčetriniekam, tad Tartu, kas turnīrā piedalās kopš tā pirmās sezonas, to iespējis piektajā.

• Abām vienībām ceturtdaļfinālu sērijās bija nepieciešamas maksimālās trīs spēles. ‘’Prometey’’ bija tuvu tam, lai nemaz ‘’Final Four’’ necīnītos, taču spēja pārvarēt neveiksmes tālmetienos (3/29) un sezonas mazrezultatīvākajā mačā nolauzt ‘’Viimsi’’ pretestību (59:57).

• Tartu pēc ielaistajiem 18 tālmetieniem pirmajā spēlē pret ‘’Ventspili’’ nākamajos divos jau bija pārliecinošāki, uzvarot gan ventspilnieku laukumā, gan vēlāk arī savā, tādējādi laužot tradīciju, ka šo vienību duelī uzvar viesu komanda.

• Savstarpējās spēlēs regulārajā turnīrā ‘’Prometey’’ uzvarēja samērā pārliecinoši – 101:64 un 91:73. Jāmin gan, ka ukraiņu klubs finālčetrinieku neaizvadīs spēcīgākajā sastāvā – divu nedēļu laikā tas pazaudējis trīs nozīmīgus spēlētājus. Sezona traumas dēļ jau beigusies Dīdžejam Kenedijam, kā arī savainojumi liegs spēlēt Keilebam Agadam un visdrīzāk arī Dīdžejam Stefensam. Pēdējais no trijotnes traumā iedzīvojās noslēdzošajā treniņā pirms došanās uz Tallinu.

• Traumu likstas gan nav gājušas secen arī Nikolaja Mazura vadītajai komandai - smagu savainojumu guvis igauņu aizsargs Marts Rozentāls, kuram kājas lūzuma dēļ izšķirošās cīņas nāksies vērot no malas. Regulārajā turnīrā Rozentāls 33 mačos vidēji guva 9,8 punktus, 6,1 rezultatīvas piespēles un 4,7 atlēkušās bumbas.

• Tartu īsi pirms regulārās sezonas beigām piesaistīja vēl vienu leģionāru Džitoriusa Gordona personā un pagaidām viņš uz sevi liktās cerības ir attaisnojis. Desmit mačos aizsargs ticis pie 18.7 punktiem, 5.5 atlēkušajām bumbām un trim rezultatīvajām piespēlēm. Vēl starp vadošajiem spēlētājiem jāmin Andrijs Voinalovičs, Tomašs Pavelka un Džalans Maklauds.

• Neņemot vērā traumētos, ‘’Prometey’’ labākie ir Ondrejs Balvins (13 punkti, 8.2 atlēkušās bumbas) un Džians Klavels (11.2 punkti). ‘’Solīda komanda, kas sezonas gaitā progresējusi,’’ Tartu vērtēja ‘’Prometey’’ galvenais treneris Ronens Ginzburgs, kamēr Balvins uzsvēra koncentrācijas nozīmi. ‘’’’Play-off’’ basketbols vairs nav tik ātrs un ir taktiskāks. Jāpievērš uzmanība katram uzbrukumam un aizsardzībai, jo katrs mazākais sīkums noteiks uzvarētāju.’’

19:00 VEF Rīga – Kalev/Cramo

• Baltijas grandu duelis gaidāms plkst. 19:00, kad esošie čempioni ‘’VEF Rīga’’ spēkosies pret Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvēto ‘’Kalev’’/’’Cramo’’.

• Abām komandām pietika ar divām spēlēm, lai tiktu ‘’Final Four’’. VEF divos mačos tika galā ar ‘’Avis Rapla’’ pretestību, bet ‘’Kalev’’ līdzīgu uzdevumu izpildīja pret ‘’Ogri’’. Ja VEF visās sezonās, kuras izspēlētas līdz galam, ticis izšķirošajos mačos, tad igauņu klubs tajā atgriezies pēc vienas sezonas pārtraukuma. Pagājušajā klubs izstājās ceturtdaļfināla sērijā, piekāpjoties Pērnavas vienībai.

• Paralēli apvienotajai līgai ‘’Kalev’’ cīnījās arī FIBA Eiropas kausa pusfinālā, cīnoties par nozīmīgu Igaunijas klubu basketbola sasniegumu. Finālā gan vienībai tikt neizdevās, divu spēļu summā zaudējot Francijas ‘’Cholet’’. Lidostas darbinieku streiki ietekmējuši kluba atgriešanos Tallinā, kas iespējama vien šodien.

• VEF pret ‘’Kalev’’ šajā sezonā spēkojies divas reizes, komandām uzvaras un zaudējumus dalot uz pusēm. Tallinā pārāks bija igauņu klubs (78:66), bet otrajā rīdzinieki pārliecinoši revanšējās (91:67). Apvienotās līgas ietvaros vienības līdz šim cīnījušās astoņās spēlēs un labāka bilance ir VEF – piecas uzvaras.

• VEF gan arī visdrīzāk nespēlēs pilnā sastāvā. Traumas dēļ jau ilgāku laiku vienībai nevar palīdzēt Roberts Bērziņš un visai iespējams, ka viņa sezona jau ir beigusies. Apvienotajā līgā viņš laukumā devies tikai 11 mačos, kuros vidēji guvis 6.8 punktus.

• ‘’Jābūt gataviem dažādiem pavērsieniem. Šādu spēļu izšķirošajos brīžos daudz kas notiek uz instinktiem un dziļākām sagatavēm. Spēles beigās ir jāprot finišēt un tam nepieciešamas personības,’’ pirms ‘’Final Four’’ teica VEF galvenais treneris Jānis Gailītis.

• Iespējams, viena no šīm personībām ir vienības līderis Kristers Zoriks, kurš portāla ‘’Sportacentrs.com’’ aptaujā atzīts par regulārā turnīra vērtīgāko basketbolistu. Viņš VEF rindās vidēji gūst 16.5 punktus un atdod 4.8 rezultatīvās piespēles.

• ‘’Kalev’’ sastāvā rezultatīvākais ar 12.7 punktiem ir Oleksandrs Kovļars, bet 12.3 punkti Veslijam van Bekam. Mārtiņš Meiers ‘’Kalev’’ rindās met 10.3 punktus un izcīna 4.8 atlēkušās bumbas, bet Zigmārs Raimo 3.7 punktus un vāc 3.8 bumbas zem groziem.

Apvienotās Latvijas - Igaunijas līgas pusfināli

LaiksSpēleRezultātsLabākie
16:00Prometey - Tartu Ulikool
19:00VEF Rīga - Kalev/Cramo

Kura komanda spēlēs apvienotās līgas finālā?

  • 92

  • 26

  • 97

  • 7


     [+] [-]

, 2023-04-07 11:06, pirms gada
Vafeļnieki grands?! Sētas grands!

  -1 [+] [-]

, 2023-04-07 12:07, pirms gada
Tallina saturās! VEF fanu desants jau ir ceļā🏴🏳️🏴 Par lielu Latviju, par VEFu par tautas sportu, par lielisku basketbolu un uzvaru🏀✊

  +3 [+] [-]

, 2023-04-07 14:08, pirms gada
bārda un sifons rakstīja: Tallina saturās! VEF fanu desants jau ir ceļā🏴🏳️🏴 Par lielu Latviju, par VEFu par tautas sportu, par lielisku basketbolu un uzvaru🏀✊
Oo, normāla pijanka sanāks, lūdzu, kad sadzeraties, nesakat, ka esat no LV. Paldies

  -2 [+] [-]

, 2023-04-07 14:23, pirms gada
Briest igauņu fināls.

  +2 [+] [-]

, 2023-04-07 15:02, pirms gada
D-Mob augšāmcēlies rakstīja: Oo, normāla pijanka sanāks, lūdzu, kad sadzeraties, nesakat, ka esat no LV. Paldies
FLORA - "Konjaka acis "

  +1 [+] [-]

, 2023-04-07 15:12, pirms gada
striker rakstīja: FLORA - "Konjaka acis "
Labs gabals!

     [+] [-]

, 2023-04-07 21:07, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Briest igauņu fināls.
Laikam izlaidi vārdu bronzas

     [+] [-]

, 2023-04-07 21:07, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Briest igauņu fināls.
Noteikti - bronzas fināls