Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Austrālietes uzvar visos mačos un septīto reizi triumfē kriketa Pasaules kausā

Juris Miņins
Juris Miņins

Austrālietes uzvar visos mačos un septīto reizi triumfē kriketa Pasaules kausā
Austrālijas kriketa izlase, Foto:AFP/Scanpix

Ar Austrālijas sieviešu izlases uzvaru noslēdzās 2022. gada Pasaules kauss kriketā dāmām. Finālā austrālietes ar 356/5 (50) – 285/10 (43.4) pārspēja iepriekšējā turnīra uzvarētājas, anglietes.

Šodien noslēdzās 2022. gada Pasaules kauss kriketā dāmām. Kā jau daudzi pasākumi, arī šim bija jānorisinās vēl 2021. gadā, taču Covid-19 pandēmija lika šos plānus mainīt un pārcelt Pasaules kausu par gadu uz priekšu.

Šī gada turnīrā, kas norisinājās Jaunzēlandē, piedalījās astoņas labākās izlases, kuras vispirms izspēlēja grupu turnīru, bet pēc tam četras labākās vienības turpināja cīņu par titulu izslēgšanas mačos.

Neapšaubāmi, ka tikai četras biļetes uz izslēgšanas mačiem ir diezgan skarbs pārbaudījums katrai komandai, tāpēc ne visas pretendentes uz augstām vietām tika līdz reālai cīņai par tām. Tā ārpus četrinieka palika gan čempionāta rīkotājvalsts, Jaunzēlande, kura nu jau ceturto PK finālturnīru pēc kārtas ieņem aizvien zemākas un zemākas pozīcijas, gan arī 2017. gada PK finālistes, Indijas kriketistes.

Četras labākās komandas, kas cīnījās par titulu bija Austrālija, DĀR, Anglija un Karību salu izlase. Jāsaka gan, ka abos pusfinālos nekāda lielā cīņa gan netika novērota, jo gan austrālietes, gan Anglijas kriketistes savas pretinieces, attiecīgi, Karību salu un DĀR komandas, faktiski sagrāva.

Fināls gan bija interesantāks, taču 2022. gadā anglietes nedemonstrēja to spēli ko pirms pieciem gadiem, kas bija redzams jau grupu turnīrā, tāpēc jau tad, kad austrālietes noslēdza savu ininga daļu, kurā tika gūti 356 punkti, bija skaidrs, ka viņu pretiniecēm būs ārkārtīgi smagi sasniegt šo mērķi, jo līdz šim turnīrā viņām ne reizi nesanāca sasniegt pat 300 punktu robežu.

Jāsaka, ka finālā atkārtojās grupu turnīra mača scenārijs un, lai arī kā viņas centās, austrālietes panākt neizdevās. Ja pirmajā mačā Anglijas dāmas apstājās pie 298 punktiem, tad šodien tika gūti 285.

Austrālijas sieviešu kriketa izlasei šī ir jau septītā triumfa reizes Pasaules kausa finālturnīros, kas padara to par visu laiku tituliem bagātāko komandu starptautiskajā kriketā. Kopumā tikai vienu reizi no 12 turnīriem austrālietes ir palikušas bez medaļām un tikai četras reizes nav spējušas tikt līdz finālam.

Par turnīra labāko spēlētāju tika atzīta austrāliete Alisa Hīlija, kura bija arī 2022. gada PK produktīvākā punktu guvēja, noslēdzot finālturnīru ar 509 punktiem. Savukārt aizsardzībā vislabāk nospēlēja Anglijas izlases pārstāve Sofija Eklstone, kura kopumā guva 21 viketu, jeb izslēdza pretinieces no spēles 21 reizi.

Nākamais Pasaules kausa finālturnīrs ODI kriketā dāmām norisināsies 2025. gadā, t.i., atbilstoši iepriekš noteiktajam četru gadu ciklam. Tas arī būs pēdējais PK, kurā piedalīsies astoņas izlases, jo jau 2029. gadā Pasaules kausa finālturnīra dalībvalstu skaitu ir plānots palielināt līdz desmit komandām.

Pasaules kauss kriketā sievietēm, čempiones

GadsČempionesFinālistes
2022.AustrālijaAnglija
2017.AnglijaIndija
2013.AustrālijaKarību izl.
2009.AnglijaJaunzēlande
2005.AustrālijaIndija
2000.JaunzēlandeAustrālija
1997.AustrālijaJaunzēlande
1993.AnglijaJaunzēlande
1988.AustrālijaAnglija
1982.AustrālijaAnglija
1978.AustrālijaAnglija
1973.AnglijaAustrālija

Izmantotie resursi:
https://www.icc-cricket.com/