Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Švjonteka pirmoreiz izcīna olimpisko spēļu godalgu

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Švjonteka pirmoreiz izcīna olimpisko spēļu godalgu
Iga Švjonteka. Foto: Newspix/ZUMA Press/Scanpix

Parīzē tuvojas noslēgumam olimpisko spēļu tenisa turnīrs "Roland Garros" māla laukumos. Bronzas finālā šodien triumfēja poliete Iga Švjonteka.

# Pasaules ranga līdere Iga Švjonteka (Polija) šodien ar 6:2 un 6:1 satrieca Slovākijas labāko tenisisti Annu Šmīdlovu (#70), kura iepriekš pārsteidzoši izslēdza itālieti Džasmīnu Paolīni (#5) un čehieti Barboru Krejčīkovu (#10).

Mača sākumā poliete nenoturēja servi (1:2), kad pēdējās divās izspēlēs sita neprecīzi. Mača favorīte triumfēja nākamajos piecos geimos. Otrajā setā Švjonteka divas reizes salauza slovākietes servi (3:1, 5:1) un uzvarēja bez problēmām.

Bronzas fināla uzvarētāja bija pārāka pirmās serves izdošanās procentos (78 pret 60), punktos pēc pirmās serves (75% pret 44), punktos pēc otrās serves (78% pret 44), summārajos punktos (55:28) un breikbumbās - 5/7 pret 1/1. Eisu un dubultkļūdu attiecība: 3-1 pret 0-4. Tīri uzvarēto izspēļu un nepiespiesto kļūdu attiecība: 12-15 pret 4-8. Cīņas ilgums: 59 minūtes.

Ātrie māla laukumi (Madride un Parīze) ir Švjontekas iecienītākais segums. Poliete ir četrkārtējā "French Open" čempione (2020, 2022, 2023, 2024) un kotējās kā olimpisko spēļu galvenā favorīte.

Vakar pusfinālā 23 gadīgā poliete piekāpās (2:6, 5:7) nepilnus divus gadus jaunākajai ķīnietei Cjiņveņai Dženai (#7) un tādējādi noslēdza 25 uzvaru sēriju "Roland Garros" laukumos, kur nebija zaudējusi 1149 dienas - kopš 2021. gada 9. jūnija.

Tokijā olimpisko spēļu debitante Švjonteka apstājās otrajā kārtā.

Olimpisko spēļu teniss sievietēm, medaļu mači

Bronzas fināls#1 Iga Švjonteka (Polija) - #70 Anna Šmīdlova (Slovākija)6:2 6:1
Zelta fināls#7 Cjiņveņa Džena (Ķīna) - #21 Donna Vekiča (Horvātija)3. aug.

# Tenisā šis nav tik prestižs turnīrs kā "Grand Slam", jo olimpiskajās spēlēs organizatori nepiešķir ranga punktus un naudas balvas. Toties ir olimpisko spēļu īpašā aura un iespējams izcīnīt medaļu.

Olimpiskajam tenisa turnīram lielākā daļa kvalificējās pēc pasaules ranga 10. jūnijā, tobrīd vajadzēja būt vismaz #81. Jau pēc izlozes atteicās trīs spēlētājas, līdz ar to viņu vietā stājās zemāka ranga tenisistes. Vairākas spēlētājas tika ar speciālo rangu (kas bija pirms savainojuma vai grūtniecības) vai ar kontinentālo kvotu.

Tenisa medaļas Parīzes olimpiskajās spēlēs

DisciplīnaZeltsSudrabsBronza
Sieviešu vienspēlesIga Švjonteka (POL)
Sieviešu dubultspēles
Vīriešu vienspēles
Vīriešu dubultspēles
Jauktās dubultspēles

Pēdējo gadu olimpiskās medaļas sieviešu vienspēlēs

GadsZeltsSudrabsBronza
2000Venusa Viljamsa (USA)Jeļena DementjevaMonika Seleša (USA)
2004Žustīne Enāna (BEL)Amēlija Moresmo (FRA)Alīsija Molika (AUS)
2008Jeļena DementjevaDinara SafinaVera Zvonarjova
2012Serēna Viljamsa (USA)Marija ŠarapovaViktorija Azarenka
2016Monika Puiga (PUR)Angelika Kerbere (GER)Petra Kvitova (CZE)
2021Belinda Benčiča (SUI)Marketa Vondroušova (CZE)Elina Svitoļina (UKR)
2024......Iga Švjonteka (POL)

Izmantotie resursi:
olympics.com

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Esi meistars - trāpi skaitli!