Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Maratons, ne sprints: sāksies 16 komandu cīņa par Stenlija kausu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Maratons, ne sprints: sāksies 16 komandu cīņa par Stenlija kausu
Patriks Marūns. Foto: USA TODAY Sports/Scanpix

Naktī no pirmdienas uz otrdienu pēc Latvijas laika Ziemeļamerikā sāksies Nacionālās hokeja līgas (NHL) galvenās cīņas – Stenlija kausa izslēgšanas spēles. Vai Tampabejas "Lightning" izdosies triumfēt trešo reizi pēc kārtas? Cik tālu tiks regulārās sezonas uzvarētāja Floridas "Panthers"? Vai Stenlija kauss pirmo reizi kopš 1993. gada dosies uz Kanādu?

Pirmās kārtas pāri

AustrumiRietumi
Panthers (122) – Capitals (100)Avalanche (119) – Predators (97)
Hurricanes (116) – Bruins (107)Flames (111) – Stars (98)
Maple Leafs (115) – Lightning (110)Wild (113) – Blues (109)
Rangers (110) – Penguins (103)Oilers (104) – Kings (99)

Iekavās norādīti komandas punkti regulārajā sezonā

Pērn par Stenlija kausa ieguvēju otro gadu pēc kārtas kļuva Tampabejas "Lightning", kas finālā ar 4-1 pārspēja pārsteiguma autori Monreālas "Canadiens" – komandu, kas šosezon palika pēdējā vietā. Gadu iepriekš Tampa Edmontonas burbulī ar 4-2 pieveica Dalasas "Stars". Kopš algu griestu ieviešanas nevienai komandai nav bijis pa spēkam izcīnīt trīs titulus pēc kārtas.

Pirmajā kārtā gaida nopietns pārbaudījums – Toronto "Maple Leafs" ar 60 vārtus guvušo Ostonu Metjūzu priekšgalā. Kā iepriekšējam pirms desmit gadiem tas izdevās "Lightning" kapteinim Stīvenam Stemkosam, kurš tagad regulāro sezonu pabeidza karsti – ar deviņiem rezultatīviem mačiem pēc kārtas, iekrājot 26 punktus.

Lai gan abas komandas var dižoties ar skaļiem vārdiem uzbrukumā, sērija gaidāma asa – tieši tāds bijis "Lightning" uzvarošais playoff hokejs. Vai Toronto, pasaules hokeja galvaspilsēta, pirmo reizi kopš 2004. gada tiks pāri pirmajai kārtai?

Šosezon Floridas galvenā komanda gan bijusi Tampas kaimiņiene Floridas "Panthers", kas nevienā no 82 spēlēm nepalika bez vārtiem un biežāk iemeta sešas nekā trīs ripas. 337 vārti sezonas griezumā ir labākais rādītājs pēc algu griestu ieviešanas. Uzbrukumā ritmu deva kreisās malas uzbrucējs Žonatans Iberdo, kurš 80 mačos atdeva 85 rezultatīvas piespēles, kapteinis Aleksandrs Barkovs un sezonas beigās iemainītais Klods Žirū, kuram 18 spēlēs 23 punkti.

Rietumu konferencē par galvenajām favorītēm tiek uzskatītas Kolorado "Avalanche" un Kalgari "Flames", kas pēc Derila Satera stāšanās galvenā trenera amatā pārvērtusies uz labāko pusi. "Flames" vārtsargs Jākobs Markstrems bija NHL līderis ar deviņām sausajām spēlēm, bet visi pirmās maiņas uzbrucēji (Džonijs Gudro – Elīass Lindholms – Metjū Tkačaks) iemeta vismaz 40 vārtus.

"Avalanche" arī pirms gada bija starp galvenajām favorītēm, bet apstājās otrajā kārtā. Nomainījusies vārtsargu līnija, Filipam Grūbaueram pievienojoties Sietlas "Kraken", bet vietā tika atrasts Dārsijs Kempers. Taču uzbrukumā akcenti palikuši tie paši – Neitans Makinons, Miko Rantanens, Gābriels Landeskūgs, Nazems Kadri un 23 gadus vecais aizsargs Keils Makārs, kurš 77 spēlēs iekrāja 86 punktus.

Tiek uzskatīts, ka tieši Kolorado ir vājākā pirmās kārtas pretiniece, jo Nešvilas "Predators" savainojuma dēļ palikusi bez vārtsarga Jūses Sarosa. Nešvila regulārās sezonas pēdējā spēlē varēja izvairīties no "Avalanche", bet izlaida 3:0 pārsvaru pret Rietumu konferences vājāko komandu Arizonas "Coyotes" un piedzīvoja zaudējumu.

Playoff vienmēr nes lielus jautājumus. Cik tālu tiks Konora Makdeivida un Leona Draizaitla duets Edmontonā? Vai Floridas "Panthers" pirmo reizi kopš 1996. gada, kad izdevās sasniegt finālu, tiks pāri pirmajai kārtai? Vai Stenlija kauss beidzot ceļos uz Kanādu? Kā pēdējā to 1993. gadā izcīnīja Monreālas "Canadiens", bet turpinājumā Kanādas komandas zaudējušas sešus finālus pēc kārtas.

Par Teodora Bļugera pārstāvētās Pitsburgas "Penguins" sēriju pret Ņujorkas "Rangers" lasiet ŠEIT.

NHL spēļu tiešraides būs pieejamas Viaplay platformā.

Stenlija kausa pirmo dienu kalendārs

DatumsLaiksSpēle
3. maijs2:00Hurricanes – Bruins
2:30Maple Leafs – Lightning
4:30Wild – Blues
5:00Oilers – Kings
4. maijs2:00Rangers – Penguins
2:30Panthers – Capitals
4:30Avalanche – Predators
5:00Flames – Stars

     [+] [-]

, 2022-05-03 08:00, pirms 2 gadiem
Tas ka maratons, paši tādu formātu izdomāja, lai jau sitas varbūt pat 28 spēles, pirms pacelt kausu.
Kauss uz Kanādu diez vai. Jau Greckim pārejot uz LA savulaik tika secināts, ka Kanādas klubiem būs neiespējami pret jeņķu naudas maisiem. Vēl jau paspēja Kalgari un Monreāla pacelt, bet tas arī viss.