Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2948, Did:0, useCase: 3

Bļugers cīņā par Stenlija kausu: "Penguins" pārbaudījumi pirmajā kārtā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Bļugers cīņā par Stenlija kausu: "Penguins" pārbaudījumi pirmajā kārtā
Teodors Bļugers. Foto: AFP/Scanpix

Cāļus skaita pavasarī – vismaz Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Šonakt startēs Stenlija kausa izcīņa, bet Teodoram Bļugeram un Pitsburgas "Penguins" pirmā spēle paredzēta naktī uz trešdienu. Pretī stāsies Ņujorkas "Rangers", kuras galvenais trumpis slēpjas vārtsargu līnijā. Vai latviešu uzbrucēja komandai izdosies pārvarēt pirmo kārtu?

Aizsardzības eksperts Bļugers

Teodoram Bļugeram aiz muguras trešā pilnvērtīgā sezona Pitsburgas "Penguins" rindās. Sācis ar precīzu metienu atklāšanas spēlē pret iepriekšējo divu gadu čempioni Tampabejas "Lightning", centra uzbrucējs 65 spēlēs iekrāja deviņus vārtus un 28 punktus. Lai vārtu ailē aizsniegtos līdz apaļajam desmitniekam, pietrūka pavisam nedaudz. Diemžēl ietekmēja žokļa lūzums un izlaistais pusotrs mēnesis. Atgriezies ierindā pēc smagās traumas, Bļugers 25 spēlēs guva tikai vienus vārtus – 11:2 uzvarā pret Detroitas "Red Wings".

Taču – Bļugeram 2,2 miljonus dolāru sezonā nemaksā par viņa gūtajiem vārtiem un sakrātajiem punktiem. Protams, tas ir patīkams bonuss, bet viņa pienākumi slēpjas citur. Sezonas pirmajā daļā "Penguins" neielaida vārtus 40 mazākumos pēc kārtas. Sērija pārtrūka decembra vidū pret Ņūdžersijas "Devils", bet – pirms ielaistajiem vārtiem Pitsburga mazākumā paguva iemest vārtus. Tieši Bļugers pārtvēra piespēli, aizskrēja uz tikšanos ar vārtsargu un pārplēsa pretinieku uz pusēm.

Bļugers ir "Penguins" labākais uzbrucējs aizsardzībā un viens no labākajiem visā līgā. Tieši tik labs, lai analītikas apkopojumā viņa patiesā vērtība uzrādītos par 1,6 miljoniem lielāka nekā Bļugera kontā ieripo šajā un arī nākamajā sezonā. Sērijā pret Ņujorkas "Rangers" uz ceturtās maiņas (Braiens Boils – Teodors Bļugers – Evans Rodrigess) pleciem gulsies liela atbildība.

Lielā ābola vilinājums

2018. gada februārī Ņujorkas "Rangers" vadība nāca klajā ar publisku vēstuli, kas bija veltīta komandas līdzjutējiem. "Kopš 2005./06. gada sezonas esam viena no vadošajām komandām. Esam aizvadījuši 129 playoff spēles, izcīnījuši Prezidenta trofeju, trīs reizes sasnieguši konferences finālu, esam spēlējuši Stenlija kausa finālā. Lai gan lepojamies ar sasniegumiem, nesasniedzām galveno mērķi."

Šādā veidā tika paziņots par nepieciešamo sastāva pārbūvi. Kas padevusies ātrāka nekā gaidīts.

Palīdzēja lielā ābola vilinājums. 2019. gada jūlijā kā brīvie aģenti jaudīgus līgumus parakstīja Artēmijs Panarins (septiņi gadi, 81,5 miljoni) un Džeikobs Truba (septiņi gadi, 56 miljoni). Panarins nevēlējās palikt mazajā Kolumbusā, kur viņam piedāvāja pat lielāku līgumu, bet Truba, iepriekšējās sešas sezonas pavadījis ziemīgajā Vinipegā, izteicās, ka lēmumu par labu Ņujorkai pieņēmis līgavas dēļ. "Viņas karjera ir vienlīdz svarīga," pauda Truba, no kura spēka paņēmieniem jāuzmanās ikvienam pretiniekam.

Par pagājušās NHL sezonas labāko aizsargu tika atzīts 55 spēlēs 47 punktus guvušais Ādams Fokss. Viņu 2016. gadā draftēja Kalgari "Flames", vēlāk tiesības aizmainot uz Karolīnas "Hurricanes". Taču tobrīd NCAA spēlējošais aizsargs komandām lika saprast, ka lielo līgumu gatavs parakstīt tikai ar savu bērnības mīļāko komandu – "Rangers". Citādi viņš aizvadītu vēl vienu sezonu Hārvardas Universitātē, pēcāk kļūstot par brīvo aģentu un atstājot tiesību turētājus tukšām rokām. "Hurricanes" lēma paņemt zīli rokā un aizmainīja Foksu pret drafta otrās kārtas izvēli.

Ņujorkas jaunais karalis

Taču galvenais vaininieks faktam, ka "Rangers" regulāro sezonu pabeidza ar septiņiem punktiem vairāk nekā Pitsburga, bija Ņujorkas kluba draftēts spēlētājs. 26 gadus vecais vārtsargs Igors Šestjorkins aizvadīja tik pārliecinošu sezonu, lai viņa cerības iegūt Vezinas trofeju pat netiktu apspriestas – jo ir pašsaprotami, ka trofeja atradīsies viņa īpašumā. Šobrīd tiek grozīts jautājums, vai Šestjorkins varētu iegūt regulārās sezonas MVP trofeju.

Kopš brīža, kad NHL paplašinājās no sešām līdz 12 komandām, tas izdevies tikai trīs vārtsargiem: Dominikam Hašekam (1997&1998), Žozē Teodoram (2002) un Kerijam Praisam (2015).

Starp vārtsargiem, kuri šosezon aizvadīja vismaz desmit spēles, Šestjorkina 93,5% atvairīto metienu ir pārliecinoši labākais rādītājs, tuvāko sekotāju apsteidzot par pilnu procentpunktu. Arī vidēji spēlē ielaistajās ripās "Rangers" vārtu vīrs ir pirmajā vietā. Ņujorka pēc Henrika Lundkvista karjeras beigām vārtos ieguvusi jaunu karali.

Uzbrukumā jo spoži uzmirdzēja 31 gadu vecais Kriss Kreiders. Viņa karjeras rekords bija 28 vārti, bet šosezon Kreiders iemeta 52 ripas, labāko snaiperu sarakstā atpaliekot tikai no Ostona Metjūza (60) un Leona Draizaitla (55). Tieši pusi savu vārtu Kreiders iemeta vairākumā, kas bija par tikai diviem vārtiem mazāk nekā visai Arizonas "Coyotes" komandai kopā. Kreiders ir izcils vārtu priekšā.

Bez pirmā numura, ar buksējošo Letangu

Ja "Rangers" galvenais trumpis meklējams vārtos, tad Pitsburgas "Penguins" vismaz sērijas ievadā būs bez sava pamatvārtsarga Tristena Džerija, kurš aprīļa vidū iedzīvojās savainojumā. Pastāv cerība, ka viņš pagūs atgriezties ierindā, bet pirmajās izbraukuma spēlēs vārtus sargās Keisijs Desmits. "Penguins" jau četras sezonas pēc kārtas nav izdevies tikt tālāk par playoff pirmo kārtu, un daļa vainas gulstas uz vārtsargu līniju. Pērn ar 2-4 tika atzīts Ņujorkas "Islanders" pārākums, un Džerijs tika galā ar 88,8% metienu.

Vārtsargu un aizsargu līnija dod priekšrocības ņujorkiešiem, bet uzbrukumā stabilāka ir "Penguins". Komandas kapteinis Sidnijs Krosbijs arī 34 gados ir viens no labākajiem pasaulē, 69 spēlēs iekrājot 84 punktus. Pārvēršot uz pilnu 82 spēļu sezonu, tie būtu precīzi simts punkti. Blakus viņam pirmajā maiņā ir 40 vārtus guvušais Džeiks Gencels, kurš līdera sniegumu rādīja arī Krosbija traumas laikā, un sezonas izskaņā strauji piebremzējušais Braiens Rasts – pēdējos deviņos mačos viņš palika bez punktiem.

Otrajā maiņā stabilitāti dod Jevgeņija Malkina un sezonas beigās no Anaheimas "Ducks" iemainītā Rikarda Rakela savienība. Pitsburgā aizvadītajās 19 spēlēs zviedrs guva 13 punktus. Savukārt aizsardzībā bažas rada Krisa Letanga sniegums – kopš marta viņš ir vienīgais "Penguins" aizsargs, ar kuru uz ledus komanda izveido mazāk vārtu gūšanas iespēju nekā tiek radīts pie pašu vārtiem. Bez Letanga pienesuma ne tikai vairākumā, bet arī vienādos sastāvos Pitsburgas cerības nav spožas.

Regulārajā sezonā komandas satikās četras reizes. Pirmajā duelī 26. februārī Pitsburga bija pārāka ar 1:0, pateicoties Malkina vārtiem vairākumā. Sekojuši trīs zaudējumi – 1:5, 2:3, 0:3. Šestjorkins aprīļa sākumā sausajā spēlē atvairīja 30 metienus. Ja viņš turpinās uzņemtajā tempā – "Penguins" pārsvars citos elementos nav gana liels, lai neitralizētu pretinieku vārtsarga brīnumus.

Pēc sezonas par neierobežoti brīvajiem aģentiem var kļūt Malkins, Letangs, Rasts, Rakels, Rodrigess un Boils. Iespējams, "Penguins" lielajam kodolam (Krosbijs, Malkins, Letangs) šī ir pēdējā iespēja kopā pacīnīties par Stenlija kausu.

Ja neizdosies tikt tālāk par pirmo kārtu, Bļugers jau devis piekrišanu steigties palīgā Latvijas izlasei uz pasaules čempionātu.

NHL spēļu tiešraides būs pieejamas Viaplay platformā.

Stenlija kausa izcīņa, 1. kārta, "Rangers"-"Penguins"

DatumsLaiksSpēle
04.05.02:00Rangers-Penguins
06.05.02:00Rangers-Penguins
08.05.02:00Penguins-Rangers
10.05.02:00Penguins-Rangers
12.05.?Rangers-Penguins*
14.05.?Penguins-Rangers*
16.05.?Rangers-Penguins*

*Ja nepieciešams

Slēpts komentārs: MachimoI

  -4 [+] [-]

, 2022-05-02 12:15, pirms 2 gadiem
Sacīt jāsaka, ka Tedim ir 95,4% iespēja nepacelt Stenlija kapu.
Savukārt PČ tomēr viņam ir 43% iespēja ieņemt sesto vietu apakšgrupā.

     [+] [-]

, 2022-05-03 16:18, pirms 2 gadiem
Sākās nakts maratons