Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlases līdzjutējiem jāpaseko Igaunijas sekmēm mačā pret amerikānietēm

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Latvijas izlases līdzjutējiem jāpaseko Igaunijas sekmēm mačā pret amerikānietēm
Pasaules čempionu titulu aizstāvēt gatava Zviedrijas izlase, foto: Floorball.sport

Latvijas florbola līdzjutējiem pasaules florbola čempionāta pirmajā dienā svarīgākā būs mūsu dāmu izlases spēle pret Somiju, taču arī pārējās spēlēs var atrast intrigu.

Kā pirmās laukumā dosies Austrālijas izlases florbolistes, lai sacenstos ar Vāciju. Vācietes pēc neveiksmīgā iepriekšējā pasaules čempionāta, kurā nācās samierināties vien ar desmito vietu, izkritusi no pasaules čempionāta labāko astotnieka, līdz ar to turnīra pirmajā fāzē jāsacenšas ar nomināli vājākām pretiniecēm. Pirms diviem gadiem pasaules čempionātā Zviedrijā austrālietes ierindojās uzreiz aiz savām pirmajām pretiniecēm no Eiropas, finišējot 11. vietā, atkārtojot vēl divu gadu seno sasniegumu. Pasaules čempionātos izlases savā starpā tikušās piecas reizes un, lai gan favorītu statuss piedēvējams eiropietēm, bilance nemaz tik pārliecinoši labāka viņām nav (3-1-1). Tiesa, abas izlases savā starpā nav tikušās kopš 2011. gada pasaules čempionāta, kad vācietes bija pārākas ar rezultātu 8:0. Pirms tam divās spēlēs vācietes tā arī nespēja uzvarēt ķenguru zemes pārstāves.

No Latvijas izlases perspektīvām svarīga būs D apakšgrupas cīņa starp ASV un Igaunijas izlasēm, jo, gadījumā, ja neizdodas izcīnīt kādu no pirmajām divām vietām savā A apakšgrupā, kvalifikācijas kārtā būs jāspēlē pret kādu no labākajām D grupas komandām. Iepriekšējā pasaules čempionātā nedaudz labākas sekmes bija ASV izlasei, kas gana sekmīgi iesāka čempionātu, taču turnīru aizvadīja ar ļoti ierobežotiem resursiem, kā rezultātā pēdējām spēlēm spēki vairs nebija, līdz ar to nācās samierināties ar 12. vietu. Tikmēr igaunietes aizvadīja neveiksmīgu priekšsacīkšu turnīru, esot spiestas turnīru noslēgt vien ar 13. vietu, aiz sevis atstājot vien Singapūru, Taizemi un Itāliju. Interesanti, ka mūsu ziemeļu kaimiņienes ar amerikānietēm aizvadījušas divas savstarpējas spēles un abos gadījumos ar 60 minūtēm izrādījās par maz uzvarētāju noskaidrošanai – 2019. gadā komandas tikās spēlē par 13.-16.vietu, igaunietēm papildlaikā uzvarot ar 4:3, bet vēl divus gadus senāk abas komandas dalīja 11.vietu turnīra noslēgumā, atkal igaunietēm uzvarot papildlaikā ar 8:7.

Pasaules čempionāta pirmsākumos Norvēģijas izlase pasaules rangā kotējās augstāk par Šveices izlasi, uzvarot trijās no četrām savstarpējām spēlēm. Kopš tiem laikiem gan spēku samēri ir krasi mainījušies un arī 2023. gada čempionātā Singapūrā A apakšgrupas spēlē tieši šveicietes būs izteiktas dueļa favorītes. Statusu apstiprina arī pēdējo divu pasaules čempionātu rezultāti – 9:1, kas sasniegts 2015. gada čempionātā un 10:1 uzvara divus gadus vēlāk. Šveices izlases veterāne Korina Rūtimane, kura iekļauta sastāvā arī šim pasaules čempionātam, ir turnīra visu laiku labākā vārtu guvēja, pirms turnīra Singapūrā 42 spēlēs iekrājot 56 vārtus. Tāpat ar 83 punktiem Rūtimane ir pasaules čempionātu visu laiku trešā rezultatīvākā florboliste. Norvēģietes pretim var nostatīt savu līderi Riki Hansenu, kura 13 pasaules čempionāta spēlēs tikusi pie 28 punktiem.

Milzu favorītu statusā pirmo pasaules čempionātu aizvadīs deviņkārtējās pasaules čempiones, kuras titulu nosargājušas astoņos iepriekšējos pasaules čempionātos zviedrietes, kuras spēkosies ar Slovākiju. Kaut gan tieši Singapūrā 2005. gadā Zviedrija uzrādījusi visu laiku sliktāko rezultātu, čempionātu noslēdzot trešajā vietā, slovākietes, kuras gan ar katru čempionātu ir pratušas uzlabot savu sniegumu, līdz šim nav varējušas izrādīt vērā ņemamu pretestību, pasaules čempionātos ciešot sagrāves ar 1:15 (2015. gada pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā), 1:23 četrus gadus vēlāk un 3:22 iepriekšējā pasaules čempionātā pirms diviem gadiem Zviedrijā.

Zīmīga spēle būs laukuma saimniecēm Singapūras izlasei, kas čempionātu atklās ar spēli pret Franciju. Aziātes, kuras 2007. gadā spēja iekļūt pasaules labāko izlašu desmitniekā, pirms diviem gadiem finišēja 14. vietā, bet šo turnīru uzsāks ar spēli pret francūzietēm, kuras ar ceturto mēģinājumu spēja iekļūt pasaules čempionāta finālturnīrā. Līdz šim Francijas labākais rezultāts datējams ar 2015. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru, pēc kura absolūtajā vērtējumā eiropietes tik klasificētas kā 23. labākā izlase pasaulē. Skaidrs, ka šajā čempionātā rezultāts būs krietni augstvērtīgāks, kas ļaus uzlabot arī pozīcijas pasaules rangā. Pirms turnīra gan tieši Francija ir ar zemāko reitingu čempionātā. Pasaules čempionātā abām izlasēm šī būs pirmā savstarpējā spēkošanās.

Par Latvijas un Somijas izlašu savstarpējo spēļu vēsturi un vadošajām spēlētājām informācija meklējama ŠEIT.

Pasaules florbola čempionāts, 1.spēļu diena

LaiksGrupaSpēle
06:30CAustrālija – Vācija
07:30DASV – Igaunija
10:00ALatvija – Somija
11:00AŠveice – Norvēģija
13:00BSlovākija – Zviedrija
14:00CFrancija – Singapūra