Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Ar spēli pret pasaules vicečempionēm florbolistes sāks pasaules čempionātu

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Ar spēli pret pasaules vicečempionēm florbolistes sāks pasaules čempionātu
Latvijas izlase, foto: Floorball.lv

Agrā sestdienas rītā (pulksten 10:00 pēc Latvijas laika) Latvijas sieviešu valstsvienība tālajā Singapūrā sāks 14. pasaules čempionātu florbolā sievietēm. Mūsu izlases pirmās pretinieces ir 2021. gada pasaules vicečempiones somietes. Tiešraide TV4.

Ja Latvijas valstsvienībai pirms diviem gadiem pasaules čempionātā nācās samierināties ar devīto vietu, pirmo reizi vēsturē paliekot ārpus labāko astotnieka, tad somietes aizvadīja kopumā sekmīgu čempionātu, tradicionāli iekļūstot finālā, taču pavisam nedaudz pietrūka, lai beidzot gāztu no troņa Zviedrijas valstsvienību, piedzīvojot neveiksmi papildlaikā. Salīdzinot ar iepriekšējo pasaules čempionātu, Latvijas valstsvienības sastāvā notikušas gana būtiskas izmaiņas, jo uz pasaules čempionātu valstsvienības sastāvā dosies septiņas florbolistes, kurām tas būs pirmais pasaules čempionāts. Visas septiņas debitantes šajā sezonā pārstāv vietējos Elvi līgas klubus. Sevišķi interesanti būs redzēt Elvi līgā rezultatīvās Martas Rekes varēšanu, kā arī jaunās Annijas Dārtas Dankfeldes sniegumu uz pasaules vadošo spēlētāju fona. Vadošās lomas gan, domājams, Latvijas izlasē uzņemsies spēlētājas, kas ikdienā spēlē ārzemēs – vārtsardze Jana Filipsone no Zviedrijas čempionāta, Anna Ankudinova un Evelīna Garbare no Šveices, Simona Grāpēna no Čehijas, kā arī Zane Darša no Somijas vadošā čempionāta.

Somijas izlases kodolu veido pērnās sezonas vietējā turnīra čempionvienības Turku TPS florbolistes, jo no šī kluba uz Singapūru devušās septiņas Somijas izlases dalībnieces. Taču arī somietēm vadošās florbolistes spēlē ārzemēs – Zviedrijas čempionātā spēlē rezultatīvās dvīņumāsas Vēra un Ona Kaupi, kā arī Mī Kīpila, kura ir tik nozīmīga florboliste valstsvienībā, ka iekļauta sastāvā, neskatoties uz to, ka kopš šī gada janvāra Zviedrijas čempionātā uzspēlējusi vien piecās spēlēs, ilgstoši cīnoties ar veselības problēmām.

Pasaules čempionātos abas izlases savā starpā līdz šim tikušās septiņas reizes, allaž pie uzvarām tiekot Somijas valstsvienībai. Pēdējo reizi nūjas krustotas 2017. gada pasaules čempionātā Slovākijā, kad somietes tika pie vienas no pārliecinošākajām uzvarām – 12:1. Līdzvērtīgāko sniegumu latvietes pret savām pirmajām oponentēm šajā čempionātā spēja izrādīt 2011. gada čempionātā, kurā zaudēja ar 0:4. Jāpiebilst, ka četrās no septiņām spēlēm latvietes ir palikušas bez gūtajiem vārtiem. Tādēļ arī nepārsteidz, ka kopējā gūto un zaudēto vārtu attiecība starp abām komandām ir 71:6 par labu somietēm.

Bez Latvijas un Somijas izlasēm pasaules čempionāta A grupā spēlēs arī Norvēģijas un Šveices izlases. Grupas divas labākās komandas automātiski iekļūst ceturtdaļfinālā, bet trešās un ceturtās vietas ieguvējas aizvadīs papildus kvalifikācijas kārtas spēli ar kādu no labākajām D apakšgrupas (Dānija, Igaunija, ASV, Japāna) komandām. C un D apakšgrupās ielozētas nomināli vājākas komandas, taču tas nenozīmē, ka spēlēs pret šīm izlasēm būtu viegla pastaiga.

Abu izlašu pirmā savstarpējā spēles video tiešraide sestdien pulksten 10:00 būs vērojama TV4 kanālā, kā arī portālā Sportacentrs.com

Latvijas izlases spēles A apakšgrupā (pēc Latvijas laika):

Sestdiena, 2. decembris, pulksten 10.00: Latvija - Somija;
Svētdiena, 3. decembris, pulksten 10.00: Latvija - Norvēģija;
Pirmdiena, 4. decembris, pulksten 14.00: Latvija - Šveice.

Spēles par medaļām tiks aizvadītas čempionāta noslēdzošajā dienā - 10. decembrī.

Latvijas izlases sastāvs 2023. gada pasaules čempionātā:

NumursSpēlētājaPozīcija
3.Džeina EglīteU
5.Elīza Elizabete BērziņaU
8.Allana KolosovaV
10.Katrīna Dārta KārkliņaU
11.Dārta DerupaU
16.Jūlija RozīteU
17.Lāsma ĒveleA
20.Marta RekeU
21.Marta DrilleU
22.Zane DaršaU
23.Emīlija SalacieteU
28.Marta Lība ZamecaU
31.Jana FilipsoneV
41.Simona GrāpēnaU
55.Laura GaugereU
59.Evelīna GarbareA
71.Paula EgleU
77.Annija Dārta DankfeldeU
79.Kristiāna Elizabete KrūmiņaA
95.Anna AnkudinovaU

Latviju Singapūrā prezentēs ne tikai mūsu florbolistes, bet arī TV komanda, kas jau daudzus gadus nodrošina pasaules čempionātu TV signālu visiem florbola draugiem. Turēsim īkšķus un vēlēsim labu abām mūsu komandām!