Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2980, Did:0, useCase: 3

Engers: "Profesionālais sports paņem daudz laika, bet atalgojums nav konkurētspējīgs"

Emils Ozerinskis

Engers: "Profesionālais sports paņem daudz laika, bet atalgojums nav konkurētspējīgs"
Jānis Engers cīņā ar Markusu Zvīni. Foto: Jānis Lārmanis

"Ramirent" Nacionālajā basketbola līgā aizvadīti pirmie divi sezonas mēneši. Austrumu grupas galvgalī ir viena no Latvijas basketbola prominentākajām un vēsturiski spilgtākajām komandām - "Gulbenes Buki". Par komandas sniegumu sezonas pirmajos mēnešos ar Sportacentrs.com aprunājās Ingara Aizpura traumas dziedēšanas laikā buku kapteiņa funkcijas pildošais Jānis Engers, kurš arī ieskicēja savas pārdomas par profesionālo basketbolu Latvijā.

Novembra pēdējā dienā "Gulbenes Buki" guva panākumu Valmierā, tādējādi Nacionālās līgas tabulā ierakstot septīto uzvaru. Jānis Engers sev tik labi pazīstamajā Valmieras olimpiskā centra zālē sameta grozā 25 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. Pērn par LBL 2. divīzijas bronzas ieguvēju gulbeniešu rindās kļuvušais naukšēnietis savu vidējo sezonas statistiku divos mēnešos uzaudzējis līdz 15,8 punktiem un 6,6 izcīnītām atlēkušajām bumbām.

Ir aizvadīti pirmie divi sezonas mēneši. Bukiem septiņas uzvaras astoņās Nacionālās līgas spēlēs. Kā var novērtēt komandai šo sezonas startu?
Bilance ir pozitīva. Uzskatu, ka starts ir izdevies. Bija viens klupiens pret LU, bet nu tajā dienā nevienam neveicās. Nebijām arī pilnā sastāvā. Kopumā viss pagaidām iet labi.

Ņemot vērā sastāva nianses, ka ir aizgājēji, neveselie un traumētie, cik daudz no sava potenciāla šobrīd realizējat?
Kamēr mēs uzvaram, tikmēr to izmantojam. Labi, "Ventspili" mēs nebūtu uzvarējuši arī pilnā sastāvā. "Ventspils" ir cita līmeņa klubs, bet ar visu to nospēlējām cienījamu maču. "Ramirent" līgā es domāju, ka viss mums ir kārtībā. Ja uzvaram spēli, nav starpība, ar kādu punktu starpību to izdarām.

Tev kā spēlētāja, kurš teju desmit gadus profesionālajā līmenī ir spēlējis, cik interesants šis LBL 2. divīzijas turnīrs ir?
Šosezon saspringto spēļu ir vairāk, tādēļ teikšu, ka šogad ir interesantāk nekā tas bija pagājušajā gadā. Tad tā diezgan viegli gājām pāri visiem pēc kārtas. Tagad ir bijušas sīvākas spēles, kaut vai ar to pašu RSU. Arī pret Salaspili pirmo sezonas spēli puslaiku sagaidījām mīnusos. Ir gana interesanti.

Regulārajā sezonā pērn sakrājāt 20-0. Vai var teikt, ka tas vidējais līmenis šosezon ir audzis?
Pagaidām uzvaram arī šosezon. Ja mēs būtu pilnā sastāvā, tad tās spēles iespējams būtu mazāk sīvas. Sanāca arī klupiens. Varbūt nenovērtējām to LU komandu.

Pastāsti par šo solīti atpakaļ no profesionālā basketbola uz NBL turnīru. Tas bija paša lēmums noiet nost no profesionālā basketbola vai arī tomēr dzīve piespiež, un tā vieta augstākajā līgā vairs neatradās?
Principā tas vairāk bija mans lēmums. Tas tādēļ, ka profesionālais sports paņem baigi daudz laika. Divas reizes dienā ir jātrenējas, bet atalgojums Latvijas līgā nav tik konkurētspējīgs, lai tikai ar to varētu uzturēt ģimeni. Ir jādomā kaut kas cits uz priekšu. Lai man paliktu brīvais laiks, ko pavadīt ar ģimeni un bērniem, es izvēlējos spēlēt zemāk. Profesionāli sestdienās un svētdienās vienmēr ir treniņi un spēles - daudz lielāka slodze. Tagad Gulbenē mēs aizbraucam uz treniņu divreiz mēnesī. Labi, spēles tāpat šad tad ir arī brīvdienās. Tomēr brīvais laiks ir daudz vairāk.

Šobrīd jau otro sezonu esot skatītāja lomā no malas, kā tu vari novērtēt to, cik veselīgā stāvoklī, tavuprāt, ir Latvijas augstākās līgas klubus basketbols?
Jāsaka, ka man arī gana bieži mainās viedoklis atkarībā no tā, ar ko diskutēju. Manuprāt, Latvijas augstākajā līgā mūsu klubi ir par maz. Redzam, ka "Valmiera" pat ar ārzemju spēlētājiem šosezon spēlē neveiksmīgi. Varbūt būtu lietderīgi atļauties to līmeni nedaudz pazemināt. Tā kā normālu algu tāpat nevar atļauties samaksāt, tad tām komandām būtu vērtīgāk iet pusprofesionālo ceļu. Ja dažas labākās komandas no LBL2 ietu uz augšu, būtu vairāk komandu līgā. Tad arī spēlētu vairāk vietējie spēlētāji. Ja būtu šis pusprofesionālais līmenis, tad nebūtu tā, ka spēlētāji tik daudz lēkātu - vienu gadu Ogrē, nākamajā jau Liepājā un tā tālāk. Būtu lielāka pēctecība. Ja dzīvo Valmierā, tad arī pārstāvi savu Valmieras komandu. Arī skatītājiem tas būtu interesantāk, ja vari ilglaicīgi sekot līdzi saviem spēlētājiem. Jā, kādreiz kaut kas var pamainīties, bet tas ir kas cits, kad skaties uz pazīstamiem spēlētājiem, nevis tev atbrauc uz pussezonu un tad pazūd.

Cik ļoti šobrīd baudi spēlēšanu Gulbenes līdzjutēju priekšā?
Ļoti to baudu! Ir tiešām forši. Vienmēr ir pilnas tribīnes. Es tiešām nebiju iedomājies, ka otrajā līgā tā var tikt atbalstītas komandas. Pagājušās sezonas sākumā biju ļoti pārsteigts. Piemēram, arī Valkā bija pilna zāle. Šogad viņiem vairs nav komanda LBL2. Cerams, ka vēl kaut kas ar basketbolu tur notiek, jo aizbraucām tur un bija pilns ar cilvēkiem. Ir dažas pilsētas, kur ir nedaudz mazāk, bet kopumā līdzjutēju interese ir liela. Bukiem līdzjutēji, protams, ir vislabākie.

Jānis Engers spēlē pret "Ventspili". Foto: Gatis Bogdanovs

Priekšā ir vēl spēle "Užavas" kausā pret "Ventspili". Saprotams, ka pēc -20 mājās divu spēļu summā iznākums ir diezgan skaidrs. Tomēr kas ir tas, ko pret "Ventspili" gribēsiet parādīt un pierādīt?
Tas vēl nav tik tuvu, tādēļ neesmu ļoti par to domājis. Principā gribam nospēlēt cienījamu spēli. Ja ir iespējas aizķerties, tad tas ir jāmēģina izmantot. Varbūt mūs nenovērtēs. Jāieķeras spēlē, cik ilgi vien varam. Pie kādām sakritībām varam pacīnīties. Labi, ne jau divu spēļu summā, bet spēles ietvaros varam kaut ko mēģināt. Atbildes spēlē cienīgi jānoturās, lai mums nepārbrauktu vienkārši pāri.

Lasi vēl...

# Šulcs: "Bukos spēlē smuki džeki, meitenēm patīk nākt skatīties"
# Sokolovs: "Audzēkņi skatās uz treneri laukumā, arī viņi grib tās emocijas"
# Divas basketbola komandas Cēsīs? Kādēļ? Skaidrojumu dod Reinis Rudzītis
# Ramanis: "Pēc četru gadu izlaišanas Sigulda atgrieza basketbola mīlestību"

  +1 [+] [-]

, 2023-12-01 13:21, pirms 7 mēnešiem
Ja tu esi 7-12 spēlētājs komandā, tad, jā, nopelnīt jēdzīgi būs pagrūti Endžij

     [+] [-]

, 2023-12-01 13:27, pirms 7 mēnešiem
dinamoRIGA2000 rakstīja: Ja tu esi 7-12 spēlētājs komandā, tad, jā, nopelnīt jēdzīgi būs pagrūti Endžij
Engers par tadu Cheriju ir labaks!

     [+] [-]

, 2023-12-01 13:42, pirms 7 mēnešiem
vienība rakstīja: Engers par tadu Cheriju ir labaks!
1) Čerijs nesaņem daudz. 2) Runa iet par to, ka LBL komandās 7-12 vīri nesaņem daudz, parasti tie ir gados jaunie ar atalgojumu līdz 1k. Šeit es nerunāju par VEF, kur drošvien ir kādi 10 vīri, kuri saņem labu naudu

  +1 [+] [-]

, 2023-12-01 16:09, pirms 7 mēnešiem
dinamoRIGA2000 rakstīja: Ja tu esi 7-12 spēlētājs komandā, tad, jā, nopelnīt jēdzīgi būs pagrūti Endžij
LBL limenī tāpat tiem 7-10 jabūt studentu vecumā un 11-12 skolniekiem, tiem alga lidz 1k pietiek un ari laiks ir trenēties. Ja 24os vēl neesi ticis ārā no 7-12 spēlētāja vietas tādā Valmierā, tad vnk pro sportam jāmet miers.

     [+] [-]

, 2023-12-01 16:13, pirms 7 mēnešiem
Robis rakstīja: LBL limenī tāpat tiem 7-10 jabūt studentu vecumā un 11-12 skolniekiem, tiem alga lidz 1k pietiek un ari laiks ir trenēties. Ja 24os vēl neesi ticis ārā no 7-12 spēlētāja vietas tādā Valmierā, tad vnk pro sportam jāmet miers.
Tieši tā. Tāpēc jau arī Endžijs nometa mieru. Būtu starta vecis varētu vēl kapāt par pietiekami labu naudu. Loģiski

     [+] [-]

, 2023-12-01 17:41, pirms 7 mēnešiem
Labam spēlētājam gan jau sanāk maizei ar sviestu un desai arī.