Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Rīgas dome: PČ pilsētai deva 30 tūkstošus tūristu un būtisku pienesumu ekonomikai

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Rīgas dome: PČ pilsētai deva 30 tūkstošus tūristu un būtisku pienesumu ekonomikai
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis. Foto: RD Flickr

Nedēļas nogalē noslēdzās lielākais šī gada notikums Rīgā - IIHF 2023. gada pasaules čempionāts hokejā. Latvijas hokeja izlases izcīnītās bronzas medaļas padarīja šo čempionātu vēsturisku visiem hokeja faniem. Latvijas Hokeja federācijas un Rīgas domes organizētajā Latvijas hokeja izlases sagaidīšanā pie Brīvības pieminekļa pulcējās vairāk nekā 40 000 līdzjutēju.

Čempionāts norisinājās ar Rīgas pašvaldības finansiālu atbalstu, kura galvenais mērķis bija atgriezt dzīvību pilsētā pēc pandēmijas gadiem un ar čempionāta norisi atbalstīt vietējos tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumus.

“Rīgas pašvaldības lēmums jau no paša sākuma aktīvi atbalstīt hokeja čempionāta norisi Latvijas galvaspilsētā viennozīmīgi izrādījies ļoti pareizs! Divu nedēļu garumā pašmāju un ārzemju fani sarīkoja īstus hokeja svētkus pilsētā. Čempionāta spēles Rīgā apmeklēja vairāk nekā 30 000 ārvalstu viesu, kuri bija īpaši pamanāmi ne tikai arēnā, bet arī Vecrīgas kafejnīcās un bāros. Piešķirot pašvaldības līdzfinansējumu čempionāta organizēšanai, mūsu mērķis bija panākt, lai visa no budžeta pie šķirtā summa nodokļu veidā atnāktu atpakļ Rīgas budžetā. Pirmās aplēses par ekonomisko ieguvumu pilsētai liecina, ka šis mērķis būs sasniegts,” Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

IIHF 2023.gada Pasaules čempionātu hokejā apmeklēja vairāk nekā 150 ārvalstu mediji, tiešraidēs spēles translēja vairāk nekā 70 valstīs. Šāda mēroga pasākumiem jāvērtē ne tikai finansiālais ieguvums uzņēmējiem, bet arī ieguldījums Rīgas un Latvijas atpazīstamības veicināšanā, kas mērāms vairākos desmitos miljonu eiro.

“Ar teicamām emocijām esam noslēguši 2023.gada Pasaules čempionātu hokejā. No sirds pateicos visiem dalībniekiem, sponsoriem, Starptautiskajai ledus federācijai un partneriem. Kopā mums izdevās noorganizēt neaizmirstamus svētkus Latvijas galvaspilsētā. Esmu pārliecināts, ka šis Pasaules čempionāts paliks mūsu sirdīs un atmiņās vēl ļoti ilgu laiku. Tāpat vēlētos pateikties mūsu Latvijas hokeja izlasei - Sapņu Komandai 2023,” sacīja IIHF Pasaules Čempionāta Hokejā 2023 organizatoru vadītājs Rīgā - Edgars Buncis.

No 30 tūkstošiem ārvalstu hokeja līdzjutēju, visvairāk savas komandas atbalstīt bija atbraukuši šveicieši, čehi un slovāki. Kaut arī čempionāta A grupas spēles norisinājās Tamperē, Somijā, vairāki simti somu līdzjutēju hokeja atmosfēru izvēlējās baudīt Rīgā.

“Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas uz hokeja čempionāta spēli Šveice - Kanāda ieradās 8000 līdzjutēju no Šveices. Nekad iepriekš tik daudz šveiciešu vienlaikus Latvijā nav bijis! Kopīgā sajūta, ar ko neformālās sarunās dalījās Šveices fani arēnā un Fanu Zonā, bija prieks par latviešu viesmīlību, ēdienu, alu un arī patīkamajiem laikapstākļiem. Fanu vidū bija arī Šveices parlamenta deputāti, kas Rīgā bija ieradušies uz starptautisku pasākumu un uz spēli Arēnā devās no sanāksmes Mazajā Ģildē, ar Šveices izlases hokeja krekliem mugurā,” Šveices vēstnieks Latvijā Martins Mišlē.

Hokeja līdzjutēji svētku atmosfēru varēja baudīt ne tikai arēnā, bet arī plašā fanu zonā pie arēnas, kas ikdienu pulcēja vairāk nekā 20 000 līdzjutējus. Iespēju uz āra terasēm izvietot lielos ekrānus izmantoja vairākas iecienītas izklaides vietas Vecrīgā, kur ikdienu pulcējās liels skaits gan vietējo, gan ārvalstu hokeja fanu. Vislielākie ieguvēji no čempionāta norises Rīgā ir tieši bāri un izklaides vietas: “Hokeja čempionāta norises laikā uzņēmēju apgrozījums pieauga vidēji par 30 - 50%. Bāri un kafejnīcas ar terasēm sasniedza arī rekordlielus peļņas rādītājus salīdzinot ar šo periodu iepriekšējos gados,” Latvijas Bāru asociācijas valdes priekšsēdētājs Oskars Ikstens.

Līdz ar tūrisma sezonas sākumu un lielajiem pasākumiem, kas notika Rīgā maijā - Rimi Rīgas maratonu un Pasaules čempionātu hokejā, ievērojami uzlabojušies arī viesnīcu noslogojuma dati. Provizoriskie dati liecina, ka maijā lielāko Rīgas viesnīcu noslogojums ir par 50% lielāks nekā aprīlī un sasniedz pirmspandēmijas līmeni. Pēc rezervācijas platformu datiem var secināt, ka liela daļa hokeja līdzjutēju izvēlējās apmesties īstermiņa īres dzīvokļos.

IIHF 2023.gada Pasaules čempionāts hokejā Rīgā un Tamperē norisinājās no 12. - 28.maijam. Provizoriskie aprēķini liecina, ka čempionāta norise Rīgā valsts ekonomikai piesaistījusi papildu 44 miljonus eiro.

Informāciju sagatavoja:
Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa

     [+] [-]

, 2023-06-01 18:12, pirms 11 mēnešiem
Man nebija naudiņa čempja laikā

     [+] [-]

, 2023-06-01 23:06, pirms 11 mēnešiem
Kas par atmosfēru bija Vecrīgā visu šo laiku. Viss lielākais paldies šveiciešiem un čehiem. Draudzīgi un superigi fani ar kuriem varēja dziedāt kopā jebkuras hokeja fanu dziesmas neskatoties uz valodas barjerām.