Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Slēpošanas sprintā jauni uzvarētāji

Slēpošanas sprintā jauni uzvarētāji
Renato Pasīnī
Foto: AP

Otrajā dienā Ribinskas posmā distanču slēpotāji sacentās 1,3 km sprintā. Sievietēm uzvarēja pirmā Pasaules čempione sprintā Pirjo Muranena no Somijas. Vīriešu konkurencē nepārspēts palika itālis Renato Pasīnī.

Sprinteri šosezon sacentās jau sesto reizi, šoreiz brīvajā stilā. Sacensības Ribinskā bija viena no tām retajām reizēm šajā sezonā, kad vīriešu un sieviešu sprinta distances garums ir vienāds. Šodien sprinteriem bija kārtīgs pārbaudījums, jo, pirmkārt, trase bija pagrūta ar garu un pastāvu kāpumu otrajā daļā, un, otrkārt, bija ļoti auksts. Gaisa temperatūra bija ap mīnus 17 grādiem, kas ir tuvu pieļaujamai normai.

Jau iepriekš bija zināms, ka nestartēs spēcīgie Zviedrijas sprinteri, jo Zviedrijas izlase leģendārā Gunde Svāna vadībā Ribinskā nav ieradusies. Šorīt, neilgi pirms starta tika saņemta informācija, ka nestartēs arī neviens no norvēģiem un daži itāļi. Ja sieviešu konkurencē bija pieteikta tikai viena Norvēģijas pārstāve, šī gada Norvēģijas čempione sprintā Selina Brunlī, tad vīru konkurencē norvēģu prombūtne bija iespaidīga – 9 sprinteri, starp kuriem arī sprinta kopvērtējuma trīs vadošie. Turklāt līderis Hattestāds līdzšinējos 5 sprintos 4 reizes bija pirmais un vienu reizi otrais. Iespaidīgs sākums, neko teikt. Lai arī slēpotāju aprindās dažs labs jokoja, ka zviedri un norvēģi Ribisnkā nestartē, jo cītīgi gatavojas nākošnedēļas startam Skandināvijas kausā Siguldā, tomēr īstais iemesls ir saaukstēšanas (saskaņā ar Norvēģijas presi).

Sievietēm startēja 45 dalībnieces, arī sezonas absolūtā līdere, slovēniete Petra Majdiča, kuras kontā jau četras uzvaras šajā sezonā. Labāko laiku kvalifikācijā uzrādīja poliete Justina Kovaļčika, kas pēdējos Pasaules kausa posmos gan sprintā, gan garākās distancēs uzrāda ļoti labus rezultātus. Otrā itāliete Magda Genuina, bet trešā krieviete Čuikova, kas pirmo reizi karjerā iekļuva labāko trīsdesmitniekā Pasaules kausa posmos.

Lietuvas pārstāve Irina Terentjeva palika 44.vietā un neiekļuva ceturtdaļfinālā, kurā startē 30 labākās pēc kvalifikācijas. Un tieši trīsdesmitā un kā pēdējā ¼ finālam kvalificējās igauniete Kaili Sirge. Jāpiebilst, ka pārsteigums bija divu spēcīgu Vācijas brīvā stila sprinteru Nīstadas un Zahenbaheres-Štēles nekvalificēšanās ¼ finālam, paliekot attiecīgi 32. un 35.vietā.

Ceturtdaļfināli iztika bez pārsteigumiem, un visas favorītes iekļuva pusfinālā. Ļoti aizraujošs bija pirmais pusfināls, kuru varētu nosaukt par fināla cienīgu – Majdiča (Slovēnija), Follisa (Itālija), Sārinena (Somija), Kovaļčika (Polija), kā arī mājiniece Matvejeva, kas ir bijusi vairākas reizes pirmajā trijniekā sprintā. Un te notika pirmais pārsteigums. Garajā kāpumā sāka atpalikt Majdiča, atkrītot uz piekto vietu, kurā viņa arī finišēja, līdz ar to pirmo reizi šajā sezonā paliekot ārpus fināla. Pārējās 4 favorītes no šī pusfināla kvalificējās finālam. No otrā pusfināla tālāk ar tika Muranena, lieliski veicot distances otro daļu, jo sanāca aizkavēties startā, un Genuina. Kuitunena kvalificējās tikai B finālam.

B finālā pārliecinoši uzvarēja Majdiča. Kuitunena garajā kāpumā juta, ka vairs nav spēka (visticamāk muguras sāpes ietekmēja, ar ko viņa mocījās arī “Tour de ski” laikā), un par augstu vietu vairs necīnījās, finišējot mazajā finālā 5.vietā.

A finālā, tāpat kā iepriekšējās kārtās, no starta vadībā izvirzījās Sārinena. Garajā kāpumā viņai garām aizgāja Muranena. Sārinenai spēcīgais starts bija prasīja pārāk daudz spēka un kāpuma beigās viņa sāka atkrist. Ieslēpojot finiša taisnē, Muanena, Follisa, Kovaļčika un Genuina bija ļoti cieši kopā, gandrīz plecs pie pleca. Pēdējos simts metros ātrākā bija Muranena, izcīnot uzvaru sprintā pēc 7 gadu pārtraukuma. Pirjo Muranenu slēpošanas cienītāji pazīst kā kādreizējo Manninenu, kas ir izcilā ziemeļu divcīņnieka Hannu Manninena māsa un kas 2001.gadā Lahti kļuva par pirmo Pasaules čempioni sprintā.

Arī šodien divas itālietes pirmajā trijniekā. Tāpat kā vakar otro vietu izcīnīja Follisa, bet trešā Genuina. Labi nostartēja Sārinena, finišējot ceturtā un pārspējot savas galvenās konkurentes pasaules kausa kopvērtējumā.

Pasaules kausa sprintā kopvērtējumā vadībā joprojām slovēniete Majdiča ar 525 punktiem, seko somiete Sārinena ar 296 punktiem, bet trešā, pateicoties šīsdienas otrajai vietai, itāliete Follisa ar 289 punktiem.

Pasaules kausa izcīņas 8. posms. Ribinska (Krievija)

Sprints, sievietes (51 dalībniece):
1. P.Muranena (Somija)
2. A.Follisa (Itālija)
3. M.Genuina (Itālija)
4. A.K.Sārinena (Somija)
5. J.Kovaļčika (Polija)
6. N.Matvejeva (Krievija)

Pasaules kausa kopvērtējums (sievietes)

VSportisteP
1.A.K.Sārinena (Somija)1220 punkti
2.P.Majdiča (Slovēnija)1090 punkti
3.V.Kuitunena (Somija)1069 punkti
4.J.Kovaļčika (Polija)1057 punkti
5.A.Follisa (Itālija)790 punkti
6.M.Longa (Itālija)733 punkti

Vīriešu sacensībā, nestartējot norvēģiem un zviedriem, labas izredzes uz uzvaru parādījās mājiniekiem, kas arī iepriekš bija uzrādījuši abus rezultātus. Kvalifikācijā ātrāko laiku sasniedza mājinieks Gafarovs. Tā viņam, runājot F-1 terminos, pirmā “pole position” karjerā. Otrais arī Krieivjas sportists Morilovs, bet trešais soms Jylhae.

Ceturtdaļfinālam kvalificējas arī trīs igauņi – Sārepū (8.vieta), Kummels un Simonlatsers. Par lielu pārsteigumu varētu nosaukt mājinieka Vasīlija Ročeva 44.vietu. Kaut 2005.gada pasaules čempiona sprintā spēcīgākais ir klasiskais stils, arī brīvajā stilā Ročevs ir spēcīgs.

No ceturtdaļfināliem jāatzīmē divi. Ceturtajā slēpojumā necerēti pusfinālā iekļuva vācietis Hirners, jo finiša taisnē saskrējās un krita divi šī slēpojuma favorīti – itālis Zorzi un mājinieks Morilovs. Piektajā ¼ fināla slēpojumā par sīvu cīņu parūpējās mūsu ziemeļu kaimiņi. Pēdējos finiša metros par mata tiesu pārspējot savu komandas biedru Simonlatseru, pusfinālā iekļuva Turīnas Olimpisko spēļu 8.vietas ieguvējs sprintā Sārepū.

Pusfinālā labu sniegumu demonstrēja mājinieki Gafarovs un Petukhovs, kā arī itālis Pasīnī. Funala viņiem pievienojās vācietis Goerings, amerikānies Ņūvels un vēl mājinieks Parfjonovs. Sārepū iekļuva B jeb mazajā finālā, kur finišēja otrais, izcīnot kopvērtējumā 8.vietu.

A fināls bija ļoti aizraujošs. No sākuma, kā iepriekšējos slēpojumos, izvirzījās krievs Petukhovs. Līdzenumā pirms kāpuma vadību pārņēma Ņuvels, taču ar spēcīgu uzrāvienu kāpumā atkal vadībā izvirzījās Petukhovs. Nobraucienā pirms finiša taisnes Petukhovs bija ieguvis labu pārsvaru un likās, ka mājiniekiem būs uzvara. Taču tā nenotika. Finiša taisnē ar lielisku sprintu uzvaru izcīnīja itālis Renato Pasīnī, aiz sevis atstājot krievus Petukhovu un Gafarovu. Jāatzīmē, ka Pasīnī tikai knapi kvalificējās ceturtdaļfinālam, par nieka 0,02 sekundēm pārspējot 31.vietu.

Ribinskā ¼ finālā startējušie igauņi Sārepū, Kummels un Simonlatsers, kā arī soms Lasila, kas bija pusfinālā, piedalīsies arī nākošnedēļ Skandināvijas kausā sprinta distancē Siguldā.

Sprinta kopvērtējumā līderpozīcijas saglabā norvēģis Hattestāds ar 480 punktiem, otrais viņa tautietis Hetlands ar 317 punktiem. Pateicoties šīsdienas uzvarai, “norvēģu” trijniekā ielauzies Pasīnī ar 240 punktiem, uz ceturto vietu atstumjot norvēģi Dālu.

Pasaules kausa izcīņas 8. posms. Ribinska (Krievija)

Sprints, vīrieši (33 dalībnieki):
1. R. Pasīnī (Itālija)
2. A. Petukhovs (Krievija)
3. A. Gafarovs (Krievija)
4. F.Goerings (Vācija)
5. A.Ņūvels (ASV)
6. A.Parfjonovs (Krievija)

Pasaules kausa kopvērtējums (vīrieši)

VSportistsP
1.D.Kolonja (Šveice)906 punkti
2.P.Nortugs (Norvēģija)698 punkti
3.A.Taihmans (Vācija)649 punkti
4.P.Pillers Kotrers (Itālija)568 punkti
5.Ž.M.Gaijārds (Francija)501 punkti
6.Dž. Dičenta (Itālija)499 punkti

Raksta autors: Ivars Bācis

     [+] [-]

, 2009-02-01 00:59, pirms 15 gadiem
Prieks par Renato, sen sevi parādījis kā labs sprinteris, bija pelnījis uzvaru, žēl Zorzi, jo šobrīd izskatās labā formā. Interesanti, ka visas izlases uz Ribinsku ir atbraukušas, bet, piemēram, norvēģi un sezonas vīriešu līderis Kolonje šodienas sacīkstes izlaida, laikam gatavojas rītdienas duatlonam.

     [+] [-]

, 2009-02-01 09:52, pirms 15 gadiem
Kolonja šodien startē, visticamāk taupīja spēkus šodienas duatlonam. Norvēģi arī startē duatlonā. Dičenta arī izlaida sprintu. Trīs dienas pēc kārtas grūti startēt. Kotrers ar Ročevu nobrauca tik kvalifikāciju.