Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Vlhovas vēsturiskā uzvara kopvērtējumā ar nelielu ēnas pusi

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vlhovas vēsturiskā uzvara kopvērtējumā ar nelielu ēnas pusi
Petra Vlhova ar Lielo kristāla globusu. Foto:skiracing.com

Sievietēm pasaules kausa sezona kalnu slēpošanā noslēdzās ar Petras Vlhovas uzvaru kopvērtējumā, tādējādi pirmo reizi Lielo kristāla globusu iegūstot kādam no Slovākijas kalnu slēpotājiem. Taču šim vēsturiskajam panākumam, lai arī slovākiete tur nav pie vainas, ir neliela ēnas puse, jo sezonas noslēdzošajā posmā tika atceltas abas ātrumdisciplīnas, kas ietekmēja kopvērtējuma uzvarētājas noteikšanu.

Petra Vlhova iepriekšējās divas sezonas pabeidza otrajā un trešajā vietā, tāpēc tikai likumsakarīgi, ka slovākiete bija viena no galvenajām pretendentēm uz Lielo kristāla globusu šajā sezonā. Pēc pirmajiem pāris startiem, kur slovākiete iekļuva trijniekā milzu slalomos un uzvarēja slalomos un paralēlajā slalomā, Vlhova izvirzījās pārliecinošā vadībā un kļuva par galveno pretendenti uz Lielo kristāla globusu.

Decembra beigās un janvāra sākumā par viņas tuvāko sekotāju kļuva šveiciete Mišele Gisina, kas atpalika ap 130 punktiem, bet pēc Kranska Goras milzu slaloma janvāra vidū starpība saruka līdz 60 punktiem. Kad 22.janvārī Kransmontanā (Šveice) pirmajā sacensību dienā nobraucienā Vlhova ieguva 4.vietu, atkārtojot savu labāko panākumu šajā disciplīnā, slovākietes pārsvars atkal pārsniedza simts punktus, un šķita, ka Petra droši virzās pretī titulam. Taču tieši tajā brīdi sākās pārmaiņas, un par sīvāko konkurenti īsā laika periodā kļuva cita šveiciete.

Pēc 22.janvāra nākamajos piecos startos līdz pasaules čempionātam Vlhova pat nopelnīja pirmo godalgu ātrumdisciplīnās, iegūstot otro vietu supergigantā Garmišpartenkirhenē, taču vidēji iegūtās vietas viņai bija ap desmito. Tikmēr Larai Gutai-Behrami šajā periodā sanāca iespaidīga sērija – piecos startos izcīnītas trīs uzvaras un divas otrās vietas. Tādējādi, dodoties uz pasaules čempionātu Kortīnā d’Ampeco, Guta-Behrami no Vlhovas atpalika mazāk par 50 punktiem. Pēc Kortīnas sekoja trīs ātrumdisciplīnas Valdifassā, kur atkal lieliska bija nu jau pasaules čempiones godā startējusī šveiciete – divas uzvaras un viena otrā vieta. Līdz ar to pirmo reizi pēdējo 14 nedēļu laikā slovākietei nācās atvadīties no līderes goda, turklāt Gutas-Behrami pārsvars jau tuvojās diviem simtiem punktu. Taču Vlhova panikā nekrita, jo līdz sezonas noslēdzošajam posmam Šveicē bija trīs slalomi un viens milzu slaloms, kuros viņa nopelnīja vairāk nekā trīssimts punktus, tādējādi atkal pārņemot vadību.

Pirms sezonas noslēguma Lencerhaidē Vlhovas pārsvars sasniedza 96 punktus, taču Gutai-Behrami bija iespējas to atspēlēt un tikt pie otrā titula, solot aizraujošu nobeigumu. Diemžēl ātrumdisciplīnu atcelšana pārvilka svītru gaidītajai aizraujošajai cīņai un šveicietes izredzēm, un viss cīņā par pirmo vietu bija izšķirts. No garās sezonas sagurusī slovākiete varēja svinēt uzvaru, arī ar pieticīgajām vietām noslēdzošajos slalomos – sesto un vienpadsmito. Un tieši šis faktors vēl vairāk pastiprinātu izredzes Gutai-Behrami, kura tā arī nenopelnīja nevienu punktu Lencerhaidē, jo milzu slalomā apzināti izstājās, parādot protestu pret nevienlīdzīgajiem apstākļiem ātrumdisciplīnu un tehnisko disciplīnu pārstāvju starpā.

Slovākiete pirmo sezonu nostartēja visās ātrumdisciplīnās, turklāt vairākos startos par ļoti atzīstami. Arī šveiciete parādīja lielisku meistarību. Abas aizvadīja ļoti labu sezonu, tāpēc žēl, ka šādā veidā viss beidzās. Arī bez šīs pirmās vietas Vlhova jau iepriekš pierādīja, ka nav jābūt kalnu slēpošanas lielvalsts pārstāvei, lai cīnītos par pašām augstākajām vietām. Interesanti, ka gan Vlhovai, gan Gutai-Behrami trīs reizes izdevies iekļūt trijniekā sezonas kopvērtējumā un katru reizi atšķirīgā vietā.

Ja martā Jasnā un Orē neturpinātu lejupslīdi Gisina, tad viņa varēja vēl sīvāko konkurenci sastādīt abām labākajām, taču tik un tā Gisina pirmo reizi iekļuva trijniekā sezonas kopvērtējumā. Mikaēla Šifrina atgriezās pēc tēva nāves, piedaloties tikai slalomā un milzu slalomā, kas augstāk par 4.vietu viņai šoreiz neļāva pakāpties, bet nākamajā sezonā amerikāniete visticamāk atkal cīnīsies par kopvērtējuma titulu. Vēl cietāks rieksts pārējām droši vien būs arī piekto vietu ieņēmusī slaloma čempione Katarina Līnsbergere. Arī itālietes centīsies parādīt lielāku stabilitāti un cīnīties par trijnieku.

Pasaules kausa kopvērtējums sievietēm, 31/31 sacensības

V.SportisteValstsPunkti
1.Petra VlhovaSlovākija1416
2.Lara Guta-BehramiŠveice1256
3.Mišele GisinaŠveice1130
4.Mikaēla ŠifrinaASV1075
5.Katarina LīnsbergereAustrija903
6.Marta BasinoItālija876
7.Federika BrinjoneItālija867
8.Sofija GodžijaItālija740
9.Korīna SutereŠveice753
10.Vendija HoldenereŠveice535

     [+] [-]

, 2021-03-23 12:05, pirms 3 gadiem
Mēģini atmest subjektīvo viedokli, autor. Cilvēks domā, daba dara, kur tur kāda ēnas puse. Izmetot to vienu teikumu, labs raksts.
Un ātrumdisciplīnas katru gadu tiek atceltas. Varbūt sezonas sākumā atceltā bija kādam izšķirošā?

     [+] [-]

, 2021-03-23 13:21, pirms 3 gadiem
šogad, pandēmijas laikā, to atcelšanu bija vieglāk kompensēt...citus gadus trases un viesnīcas aizņemtas ar tūristiem, kuri ir samaksājuši...šogad tūristu nav, viesnīcas un trases tukšas, var sacensības rīkot 2 dienas vēlāk un viesnīcu īpašnieki starotu laimē....vienīgā nelaime, ka tas palielina FIS izmaksas un bija jāmaina sacensību regulējums....taču FISā nav vadības un galvas šobrīd, no kuras prasīt...cerams vasarā savēlēs jaunu darboties spējīgu...