Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempionātā un FIS sacensībās 2.dienā uzvaras Igaunijai un Baltkrievijai

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas čempionātā un FIS sacensībās 2.dienā uzvaras Igaunijai un Baltkrievijai
Uzvarētājs vīriešiem J.A.Alevs. Foto: Infoski.lv

Otrajā dienā Latvijas čempionātā distanču slēpošanā Madonā „Smecersila” trasē 15km brīvajā stilā ar intervāla startu vīriešiem uzvarēja igaunis Johannes Alvars Alevs, bet sievietēm ātrākā 10km bija baltkrieviete Kristīna Patapoviča. Tikmēr no Latvijas labākos rezultātus uzrādīja otro vietu 22 dalībnieču konkurencē ieguvusī Anda Muižniece, kura interesantajā un līdzīgajā duelī pārspēja trešās vietas ieguvēju Ingu Dauškāni, bet vīriem no 38 slēpotājiem devītais bija talsinieks Jānis Šņoriņš.

Otrajā sacensību dienā bija pārstāvētas tās pašas četras valstis – Latvija, Lietuva, Igaunija un Baltkrievija. Ja dāmām no 22 dalībniecēm tikai piecas bija cittautietes, tad vīriešiem no 38 dalībniekiem faktiski puse – 18 slēpotāji – bija no trim citām blakus valstīm, turklāt sadaloties proporcionāli pilnīgi vienādi – pa sešiem no Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas. Pirms un arī sacensību laikā nedaudz sniga, kas apgrūtināja apstākļus pašiem sportistiem un arī smērētājiem. Sestdien vakarā vēl bija piesalis un ciets segums, tad pirms sacensībām jau bija piesnidzis un pamīksts segums. Daži arī netrāpīja ar smēri, līdz ar to arī sanāca ierindoties citās vietās nekā parasti.

Vīriešiem pēc aizvakardienas negaidīti vājā rezultāta sprintā vakar distancē nestartēja Arvis Liepiņš. Tāpat nepiedalījās arī galvenā cerība Oskars Muižnieks, kurš pirms piecām nedēļām bija labākais no latviešiem šajā trasē Lietuvas čempionātā un kurš bija pieteicies. Diemžēl nestartēja līdz šim Latvijas čempionātus neizlaidušie talsinieki Lūsis, Vanags un Damškalns, bet gan viņiem, gan dažiem citiem nebija sanācis trenēties šādos bezsniega apstākļos pēc 24.janvāra. Līdz ar to vajadzēja paļauties uz Jāni Šņoriņu, kuram starta protokolā bija trešais labākais reitings no mūsējiem. Talsinieks labi noslēpoja un attaisnoja cerības, iegūstot 9.vietu, pirmo reizi šajās dienās kādam no latviešiem tiekot desmitniekā. Viņš distanci veica 39:57,3 un uzvarētājam zaudēja 2:30, nopelnot 119 FIS punktus, kas ir viņa trešais labākais rezultāts. Par divām minūtēm un 20 sekundēm par Šņoriņu lēnāk distanci veica labākais mūsu juniors Ralfs Eiduks no Koknese novada, kuram 16.vieta, bet vēl 19 sekundes ilgāk trasē pavadīja 18.vietā ierindojušais siguldietis Ingmars Briedis, kuram sanāca lieliska nedēļas nogalē ar pirmajām divām medaļām Latvijas čempionāts karjerā. Četrpadsmit sekundes līdz trijniekam pietrūka Naurim Birkentālam.

Cīņā par uzvaru iesaistījās igauņi ar baltkrieviem. Sākumā pēc trešdaļas distances vadībā atradās Leanids Karņijenka, bet tad pasaules vicečempions sāka zaudēt tempu un vēlāk izstājās, jo slēpes „negāja”. Tad vadību pārņēma pasaules junioru čempionātos labāko trīsdesmitniekā un divdesmitniekā iekļuvušais Johannes Alevs, kurš nepilnu 20 sekunžu pārsvaru saglabāja līdz pat finišam un izcīnīja otro uzvaru Latvijas FIS sacensībās. Otro dienu pēc kārtas baltkrievu rindās labākais bija Aleksandrs Saladkovs, bet trijnieku noslēdza viņa tautietis un labākais juniors šajās sacensībās – 19 gadus vecais Aleks Čičikovs. Ceturtais aiz trijnieka bija lietuvietis Lukas Jakeliunas, bet 8.vietā priekšā Šņoriņam ierindojās savulaik pāris reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikušais igaunis Vahurs Tepans.

Sieviešu konkurencē atšķirībā no vīriešiem startēja visas mūsu spēcīgākās slēpotājas, sagādājot interesantu cīņu par uzvaru valsts čempionāta ietvaros, jo ar 25 sekunžu pārsvaru stabili kopēja ieskaitē un FIS sacensībās uzvarēja pagājušā gada 36.labākā juniore pasaulē Kristīna Patapoviča no Baltkrievijas, kas distanci veica 29:59,8. Diemžēl šodien neredzējām vakardienas uzvarētāju un galveno pretendenti uz uzvaru Kati Tamjarvu, kura devās atpakaļ uz Igauniju. Tas pavēra iespējas kādai mūsējai tikt trijniekā. Negaidīti pavāji priekš sevis nostartēja lietuviete Marija Kaznačenko, palikdama 4.vietā un ļaudama uz pjedestāla kāpt divām mūsējām – Andai Muižniecei un Ingai Dauškānei, kuru duelī šoreiz virsroku ņēma Anda (abām ļoti labi FIS punkti – 131 un 138 – aut.piez.). Piektajā vietā ierindojās trešā labākā mūsējā Inga Paškovska, kurai joprojām nesanāk „atgūt” fizisko formu, kādā viņa bija pirms trim gadiem, kad bija blakus Dauškānei un priekšā Muižniecei, bet tagad zaudēja abām pie trim minūtēm. Laima Klauža gluži kā pirms piecām nedēļām pēdējos apļos tuvojās Ingai, bet Carnikavas pārstāvei nedaudz pietrūka līdz medaļai valsts čempionātā.

Rezultāti: infoski.lv