Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Strenga pēc 22 gadu darba atstās kamaniņu federācijas prezidenta krēslu

Strenga pēc 22 gadu darba atstās kamaniņu federācijas prezidenta krēslu
Atis Strenga. Foto: LETA

Ilggadējais Latvijas kamaniņu sporta federācijas (LKSF) prezidents Atis Strenga šovasar atstās organizācijas vadītāja amatu, viņš apstiprina portālam Sportacentrs.com. Šajā krēslā viņš bijis jau kopš 2000. gada, vairākkārt tiekot pārvēlēts, bet tagad laiks esot jaunām asinīm.

"Vēl piedalīšos starptautiskās federācijas pārvēlēšanu kongresā, bet arī mums pašiem ne vēlāk kā līdz jūlija beigām būs pārvēlēšanas. Es iešu prom, nāks jauns prezidents, tāpat arī ģenerālsekretārs. Šajā amatā pavadīti 22 gadi – jānāk nākamajai paaudzei,” akcentē Strenga. “Ir arī neliels rutīnas nogurums. Nav vienkārši. Kamaniņu sportā esmu ļoti ilgi – no 1981. gada. Protams, no šī sporta veida prom neiešu. Tas manā dzīvē ieņēmis nozīmīgu vietu, taču vadībā jānāk jaunākiem cilvēkiem.”

“No mūsu vidus ir vairāki cilvēki, kurus labprāt redzētu federācijas vadībā. Bijušie kamaniņu braucēji, arī cilvēki, kuri šobrīd strādā Latvijas izlasē,” Strenga pieļauj iespēju, ka LKSF vadībā neienāks cilvēki pilnībā no malas, kuri iepriekš nav bijuši saistīti ar kamaniņu sportu.

Strengas vadībā kamaniņu sports ir izaudzis par Latvijas lielākajām cerībām cīņās par medaļām ziemas olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos. Viņš federāciju pārņēma 2000. gadā, bet sešus gadus vēlāk Turīnā kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis sarūpēja pirmo medaļu ziemas olimpiskajās spēlēs neatkarīgās Latvijas vēsturē.

"Prieks, ka aizeju brīdī, kad kamaniņu sports Latvijā atrodas labā situācijā. Ne jau viens to esmu paveicis, iesaistīta bijusi visa komanda. Tās pamats paliks arī turpmāk," norāda Strenga.

Kaut gan pirms četriem gadiem Phjončhanā kamaniņu braucēji pēc trim veiksmīgām olimpiskajām spēlēm palika bešā, šoziem Pekinā atkal izdevās iegūt medaļas - bronzu stafetē.

"Domāju, kamaniņu sports šobrīd ir ļoti labā stāvoklī. Protams, pietrūkst finanses gan treniņdarbam, gan treneru atalgojumam, bet visa struktūra, kas pa šiem gadiem ir izveidota, pierādījusi, ka tā strādā ļoti labi un nes rezultātus. Ir sporta skola, pēc tam ir Murjāņu ģimnāzija un tad nacionālā izlase. Ja šajos punktos mēs savu darbību nostiprinātu, rezultāti būtu vēl labāki," spriež Strenga.

LKSF prezidents neslēpj, ka pēc olimpiskajām spēlēm liels izaicinājums esot savu treneru noturēšana, jo viņiem esot labi piedāvājumi no ārzemēm. "Šie cilvēki ir izauguši mūsu kopējā darbā, un mēs gribētu, lai viņi paliek Latvijā un veicina rezultātus jaunajiem. Tuvākajās divās trīs olimpiskajās spēlēs redzu sportistus, kuri var cīnīties par medaļām. Protams, to karuseli, kuru esam iegriezuši, būs grūti noturēt."

Strenga arī uzskata, ka jaunajai federācijas vadībai vajadzēs pacīnīties un iespringt, lai Siguldas trasē turpinātos iesāktās rekonstrukcijas. Trase prasot atjaunošanu, jo citās Eiropas trasēs rekonstrukcijas jau bijušas.

"Būs jāstrādā arī pie spēcīgas jaunatnes, sporta skolās jābūt inventāram, varbūt Pierīgā un Siguldā jāver vaļā vēl kādas treniņgrupas," nākotnes darbus ieskicē Strenga. "Jāstrādā arī pie finansējuma piesaistes. Tas ir diezgan grūti."


, 2022-05-06 13:26, pirms 2 gadiem
Iespaidīgs darba cēliens. Sāka vēl pirms Soltleiksitijas OS, kur Rubenim bija 22. vieta un startēja arī Orlova ar Gaili (viņām toreiz TOP 10, ja nemaldos). Nākamajās OS Rubenim bronza un tālāko vairs nav tik grūti atcerēties. Nesaku, ka viss ir Strengas nopelns, bet izaugsme viņa laikā ir bijusi ievērojama.

Atradu arī vienu 12 gadus vecu rakstu, kur Strenga vēl ar ūsām

https://sportacentrs.com/vankuvera_...
, 2022-05-06 14:27, pirms 2 gadiem
Politisko spēlīšu rezultāts? Izēda Strengu? Ieliks vietā režīmam paklausīgu marioneti, kurai nav saprašanas par kamaniņām un vispār sportu?

Vai jau ir nojausma par potenciālajiem kandidātiem? Ja netiks bīdīti ieliktnīši, tad kamaniņnieku saimē varētu būt padaudz piemērotu kandidātu.
, 2022-05-06 14:49, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Politisko spēlīšu rezultāts? Izēda Strengu? Ieliks vietā režīmam paklausīgu marioneti, kurai nav saprašanas par kamaniņām un vispār sportu?

Vai jau ir nojausma par potenciālajiem kandidātiem? Ja netiks bīdīti ieliktnīši, tad kamaniņnieku saimē varētu būt padaudz piemērotu kandidātu.
ir zināmas aizkulises? Man ir izveidojies priekšstats, ka Strenga pats izlēma tālāk nestrādāt federācijas vadībā. Pieņemu, ka notiks normāls pienākumu pārņemšanas process, nav dzirdēts arī par lieliem konfliktiem.
, 2022-05-07 09:44, pirms 2 gadiem
Labi,ka vismaz krēslu atstās...nākamajam būs kur piesēst pēc padarīta darba!
Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.