Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2956, Did:0, useCase: 3

Biatlona izlases plāni un mērķi: arī šosezon bez viena galvenā trenera

Rolands Eliņš

Biatlona izlases plāni un mērķi: arī šosezon bez viena galvenā trenera
Renārs Birkentāls. Foto: Agris Veckalniņš

Latvijas biatlona izlase turpinās startēt bez viena noteikta galvenā trenera, tā vietā savstarpēju sadarbību turpinot vairākiem izlases treneriem, portālam Sportacentrs.com apliecināja Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs. Sezonas mērķis ir ar izlases līderi Andreju Rastorgujevu priekšgalā uzlabot savas pozīcijas Nāciju rangā, kā arī tiek cerēts uz Renāra Birkentāla labiem rezultātiem pirmajā sezonā pēc junioru vecuma un Baibas Bendikas atgriešanos sacensību režīmā, par ko gan pašsaprotamu iemeslu dēļ šobrīd pilnīgas skaidrības vēl nevar būt.

Latvijas biatlona izlase noskaņojas Pasaules kausa sezonu aizvadīt šādā sastāvā: vīriešu konkurencē Latviju PK posmos pārstāvēs Andrejs Rastorgujevs, Renārs Birkentāls, Aleksandrs Patrijuks un Edgars Mise, un vajadzības gadījumā piesegt gatavs būs pieredzējušais Gints Lūsis, kurš pārsvarā startēs IBU kausā, bet dāmām plānota Sandras Buliņas, Sanitas Buliņas un Annijas Keitas Sabules dalība.

Sieviešu izlases līdere Baiba Bendika šobrīd gaida ģimenes papildinājumu, taču sociālajos tīklos paudusi nodomu sezonu pilnībā neizlaist. LBF ģenerālsekretārs norādīja, ka ar Baibu uztur regulārus kontaktus un viņas ātra atgriešanās sacensībās patiešām ir apspriests un izrunāts variants, taču Pīpkalējs uzsvēra, ka šajā situācijā konkrētus plānus grūti nospraust, un prioritāte jebkurā gadījumā būs Bendikas ģimenes labsajūta. Taču pats optimistiskākais plāns esot tāds, ka Bendika varētu startēt jau sezonas otrajā posmā, decembra sākumā Austrijā.

"Taču mūsu plāni ir viena lieta. Redzēsim, kādi būs dzīves plāni," smaidīja LBF ģenerālsekretārs. "Bet Baiba turpina uzturēt sevi formā, un tas arī parāda, ka viņa par startu šosezon domā nopietni. Protams, kamēr viņa nestartēs, mums sieviešu izlases stafete šobrīd nesanāk, ar to jārēķinās."

Latvijas biatlona izlases galvenā trenera amatā 2019. gadā tika iecelts Māris Čakars, bet pēc gada šo amatu ieņēma Ilmārs Bricis, Baibas Bendikas treneris. Federācijas vadība gan vēlāk publiski neslēpa, ka Bricis šo amatu praksē ieņem tikai formāli, jo izlases dalībniekiem tāpat ir savi treneri, un aizvadītajā sezonā Latvijas izlase startēja bez viena nozīmēta galvenā trenera.

Kā intervijā mūsu portālam pastāstīja LBF ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs, līdzīgi situācija gaidāma arī šosezon. Viņš atzina, ka tā ir vietējā biatlona problēma, kas gan nav unikāla tikai Latvijai vien, taču izveidojusies, ņemot vērā reālo situāciju. "Varu godīgi pateikt, ka mums arī šosezon nav tādas pozīcijas kā izlases galvenais treneris," viņš teica. "Šobrīd ir vairāki izlases treneri - Ilmārs Bricis, Valdis Bērziņš, Reinis Korsūnovs, un darbam ar Andreju (Rastorgujevu) vēl piesaistīts norvēģis Pērs Olafs Treteruds."

"Par 99% esmu drošs, ka šie visi treneri arī būs kopā ar izlasi Pasaules kausa posmos," turpināja Pīpkalējs. "Protams, vienmēr tiek nozīmēta viena atbildīgā persona, kas piedalās sacensību sapulcēs utml., taču lēmumi par to, kurš, piemēram, tiek pieteikts startam un kurš nē, tiek pieņemti, treneriem konsultējoties savā starpā. Kā jau normālā komandā, notiek sapulces un uz vietas tiek atrasts optimālais risinājums."

"Bet galvenā trenera patiešām nav, un tāda problēma nav tikai mums vien," sacīja LBF ģenerālsekretārs. "Līdzīga problēma ir vairākās vidējā līmeņa biatlona izlasēs, tādās, kuras nepretendē uz regulārām medaļām. Līdzīgi arī Igaunijā un Lietuvā, cik zinu - izlases treneri ir, bet viena galvenā nav. Maksimāli cenšamies izmantot tos trenerus, kuri mums ir, cenšamies piesaistīt arī jauniešu trenerus, lai viņi attīstītos un varbūt nākotnē būtu gatavi pārņemt lielo izlasi, jo mūsu prioritāti pavisam noteikti ir Latvijas treneri."

Par to, ka Latvijas biatlona vadošie treneri savā starpā ideāli nesaprotas, vēstīts jau iepriekš, un pagājušā sezona tika sagaidīta ar plašāku skandālu, pie sacensību akreditācijas netiekot Mārim Čakaram. Tāpat jāņem vērā Latvijas izlasē novērojamā līmeņu atšķirība, jo Rastorgujevs vīriešu konkurencē un Bendika dāmām ir galvas tiesu priekšā pārējiem. Rastorgujevs sezonai gatavojas individuāli, un Pīpkalējs norādīja, ka, ņemot vērā Andreja pieredzi un panākumus, nav pamata apšaubīt, ka Rastorgujevs sezonai var ļoti sekmīgi sagatavoties pats pēc sava plāna.

PK sezonā šosezon plānoti deviņi posmi un pasaules čempionāts Čehijā. PK kalendārā atgriezušies Ziemeļamerikas posmi, kas martā norisināsies Jūtā (ASV) un Kenmorā (Kanādā). Lai arī Pīpkalējs atzina, ka līdz ar to arī krietni pieaugs izmaksas, nav nekādu nodomu šos posmus izlaist: "Noteikti, ka izlase dosies uz šiem posmiem. Finansiālā puse? LBF valde ir informēta, ka sezonas beigas būs visdārgākās, tāpēc jau šobrīd sākts darbs pie finanšu nodrošināšanas, tiek meklēti sponsori un atbalstītāji. Ja vaicā man, tad domāju, ka viss būs kārtībā - ir bijuši vieglāki un grūtāki laiki, bet biatlona lielā izlase vienmēr ir aizvadījusi pilnu sezonu."

"PK posmi ir prioritāte, mēs nedrīkstam izlekt ārā no aprites," skaidroja Pīpkalējs. "Mums ir svarīgi IBU punkti, lai varētu pacelties Nāciju kausā un attiecīgi pieteikt vairāk sportistu sacensībām. Ja izlaižam kādu posmu, tad uzreiz tiekam atmesti krietni atpakaļ. Jā, visnotaļ iespējams, ka ne visas valstis brauks uz Amerikas posmiem, jo, rupji rēķinot, viens posms Ziemeļamerikā izmaksu ziņā mums ir tā kā divi Eiropā, attiecīgi divi Amerikas posmi ir jau kā četri Eiropā jeb puse PK sezonas. Ar savu palīdzību nāk IBU, jā, bet tas noteikti neatsver visas biļetes, ieroču pārvadāšanas atļaujas utt. Tās kopumā patiešām ir lielas izmaksas."

Vīriešu izlase iepriekšējo sezonu Nāciju kausā pabeidza 18. vietā., tikai nedaudz aiz Polijas, taču punktu ziņā jau krietnā attālumā no 16. vietā esošās Igaunijas. Dāmu izlase savukārt bija 20. vietā. IBU noteikumi paredz, ka Nāciju kausa 16.-25. vietu PČ individuālajās distancēs var pārstāvēt trīs sportisti, bet 6.-15. vietu - jau četri. Pasaules kausā sistēma ir citāda, un 11.-17. vietai ir četras kvotas, kamēr 18.-23. vietai - tikai trīs, attiecīgi starpība starp 17. un 18. vietu ir ļoti nozīmīga.

Lai arī līdz PK sezonai vēl it kā ir daudz laika (trīs ar pusi mēneši), šis laiks darbā paies visnotaļ ātri. Tikko Latvijas biatlonisti LČ vasaras biatlona posmā noskaidroja sastāvu pasaules čempionātam, kas paredzēts augusta beigās Slovākijā (Rastorgujevs, Birkentāls, Patrijuks, māsas Buliņas un Sabule). Šis sastāvs no 13. augusta piedalīsies treniņnometnē Otepē, kamēr Rastorgujevs šobrīd devies uz treniņiem Itālijā. Pēc sava individuālā plāna trenējas arī Sabule, pret ko LBF neesot iebildumu. Pēc PČ izlase dosies uz augstkalnes treniņnometni Itālijā, bet pirmā sniega nometne izlasei paredzēta oktobra vidū Zviedrijā.

Jāpiemin arī IBU kalendārā veiktā pārmaiņa, kas paredz, ka vasaras biatlona PČ ir sezonas ievads, nevis noslēgums. Tas novedis pie tā, ka pēdējā iespēja junioros "pazudusi" Birkentālam un māsām Buliņām, jo līdz ar jaunās sezonas sākumu viņi vairs nevar startēt junioros un pārgājuši pieaugušo konkurencē.

LBF ģenerālsekretārs neslēpa, ka ar Birkentāla pirmo pilno sezonu Pasaules kausa posmos tiek saistītas optimistiskas cerības: "Viņš vasarā ir ielicis ļoti pamatīgu darbu savā bāzē, lai rezultāti turpinātu augt. Varbūt skriešanā viņš konkrēti šobrīd nav tik ātrs, taču ir redzama augšupejoša līkne. Domāju, ka Renārs būs starp tiem, kuri regulāri ieskries PK posmu sešdesmitniekā. Arī Renārs pats to ir uzlicis kā minimālo mērķi, protams, tiek cerēts arī vēl augstāk. Redzēsim, kā viss notiks, taču viņš patiešām iegulda lielu darbu savā attīstībā. Katrā ziņā puisis ir nobriedis ļoti nopietni, esam izrunājuši, kā mēs ejam uz priekšu, un ceram, ka viņa darbs nesīs rezultātus."

Biatlona sezonas kalendārs

LaiksVietaSacensības
21.-27.08Brezno-Osrblī (SVK)vasaras biatlona PČ
22.11.-03.12.Estešunda (SWE)PK 1. posms
04.-10.12.Hohfīlcena (AUS)PK 2. posms
11.-17.12.Lēnderheide (SUI)PK 3. posms
01.-07.01.Oberhofa (GER)PK 4. posms
08.-14.01.Rūpoldinga (GER)PK 5. posms
15.-21.01.Antholca (ITA)PK 6. posms
21.-28.01.Brezno-Osrblī (SVK)Eiropas čempionāts
04.-18.02Nove Mesto (CZE)Pasaules čempionāts
26.02.-03.03.Oslo (NOR)PK 7. posms
04.-10.03.Jūta (USA)PK 8. posms
11.-17.03.Kenmora (CAN)PK 9.posms

     [+] [-]

, 2023-08-03 14:28, pirms 9 mēnešiem
Šogad Birkentalam
jabrauc punktos.

     [+] [-]

, 2023-08-03 14:54, pirms 9 mēnešiem
Paldies par interviju! Bet kādi plāni IBU kausa sakarā?

Atvainojos par ziņkārību - kad Bendikai paredzētas dzemdības? Startēt jau otrajā posmā. Izklausās skarbi...

     [+] [-]

, 2023-08-03 16:27, pirms 9 mēnešiem
Balodis laikam tā arī nav spējis iekāp nākamajā līmenī un vecums nu jau arī laikam tāds, ka vairs uz kādu nopietnu progresu ko īpaši cerēt nav. Žēl, vienu brīdi likās, ka potenciāls ir.

     [+] [-]

, 2023-08-03 16:29, pirms 9 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Paldies par interviju! Bet kādi plāni IBU kausa sakarā?

Atvainojos par ziņkārību - kad Bendikai paredzētas dzemdības? Startēt jau otrajā posmā. Izklausās skarbi...
nu pēc vēdera spriežot, varētu būt septembris/oktobris

     [+] [-]

, 2023-08-03 17:11, pirms 9 mēnešiem
Skatos kalendārā jaunums. Pedējie posmi USA, CAN.

     [+] [-]

, 2023-08-03 20:50, pirms 9 mēnešiem
Par vīru sastāvu un izredzēm ir puslīdz skaidrs,bet par dāmām nav galīgi nekādas sapratnes,jo vasaras čempis nav objektīvs rādītājs.
Vai braukt beigās uz Ameriku ekskursijā,to rādīs laiks,jo tur ir 3 Ieskaites Nācijām un viena no tām ir stafete,kur vajag 4 atlētus,var būt,ka tas neko baigi neizšķir un var nebraukt,jo tēriņi ir lieli.
Visiem veiksmi un cerams ieraudzīt smaidīgu Baibu uz starta ar knupīti!

  -1 [+] [-]

, 2023-08-03 22:13, pirms 9 mēnešiem
Pēc sava individuālā plāna trenējas arī Sabule, pret ko LBF neesot iebildumu.

Nopietni? Braukā pa valsts naudiņu un kurš tad viņu trenē, ja spēj apdzīt tikai eksotisko valstu pārstāves?

     [+] [-]

, 2023-08-03 22:40, pirms 9 mēnešiem
letinbee rakstīja: Par vīru sastāvu un izredzēm ir puslīdz skaidrs,bet par dāmām nav galīgi nekādas sapratnes,jo vasaras čempis nav objektīvs rādītājs.
Vai braukt beigās uz Ameriku ekskursijā,to rādīs laiks,jo tur ir 3 Ieskaites Nācijām un viena no tām ir stafete,kur vajag 4 atlētus,var būt,ka tas neko baigi neizšķir un var nebraukt,jo tēriņi ir lieli.
Visiem veiksmi un cerams ieraudzīt smaidīgu Baibu uz starta ar knupīti!
Vispār jā. Var būt situācija, kad lēmums par dāmu nesūtīšanu uz Ameriku varētu būt pareizā izvēle. Cerēsim gan, ka mūsu biatlonistes pierādīs pretējo.

  +1 [+] [-]

, 2023-08-03 22:51, pirms 9 mēnešiem
Hohfilcena ir Austrālijā? Varbūt pareizi būtu (AUT) nevis (AUS)