Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

SOK vadlīnijas transatlētu dalībai sacensībās tiks publicētas tuvākā pusgada laikā

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

SOK vadlīnijas transatlētu dalībai sacensībās tiks publicētas tuvākā pusgada laikā
Jaunzēlandes svarcēlāja Lorela Habārda bija pirmais transatlēts, kas piedalījās olimpiskajās spēlēs. Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā Komiteja (SOK) paziņojusi, ka "savstarpēji pretrunīgu viedokļu dēļ" vadlīnijas transatlētu dalībai sacensībās tiks publicētas vien pēc 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskajām spēlēm - trīs gadus pēc sākotnēji nospraustā termiņa.

SOK zinātnes un medicīnas lietu direktors Ričards Badžets atklāja, ka vadlīnijas būs vērstas uz "lielāku iekļautību" un "iespējamās kaitniecības izdarīšanas novēršanu". Pašreizējie SOK noteikumi paredz to, ka SOK rīkotajās sacensībās var piedalīties transsievietes, kuras pēdējos 12 mēnešos pastāvīgi samazinājušas testosterona līmeni, lai tas nepārsniegtu pieļaujamās normas.

Badžets Eiropas Padomes konferencē par transatlētu tiesību aizsardzību laikā izteicās, ka vadlīnijas būs plašas un visaptverošas. Pie to izveides varēs strādāt dažādu sporta veidu starptautiskās federācijas, kuras varēs izvēlēties, vai attiecināt šīs vadlīnijas uz to rīkotajām sacensībām. Badžets gan norādīja uz to, ka, lai arī vadlīnijas būs vērstas uz iekļautību, tomēr nevar aizmirst par godīgu sacensību principiem - par to, lai visiem būtu vienādi priekšnosacījumi.

"Mums joprojām ir daudz jāstrādā pie tā, lai nāktu pie kopsaucēja - tas ir ļoti grūti, tomēr tuvākā pusgada laikā ceram šīs vadlīnijas publicēt. Vēlākais tas notiks pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm. Ir jāapzinās, ka dzimums ir kautas nemainīgs, nevis plūstošs, tomēr ir jāsaprot, ka transsievietes ir sievietes. Mums ir ļoti uzmanīgi jāizvērtē noteikumus katram sporta veidam, kur iespējami "sīkumi" var dot kādu negodīgu priekšrocību. Ir svarīgi vadlīnijas izstrādāt kārtīgi un pārdomāti," komentēja Badžets.

Izmantotie avoti:
https://www.sportresolutions.com/ne...

  +1 [+] [-]

, 2021-09-21 16:08, pirms 3 gadiem
Un atkal neviens te nedomā ilgtermiņā. Ar ko katrs piedzimis, tas arī viņš ir un tur drīkst startēt un būtu miers, bet nē - tā vietā tagad atkal ir kkāda plaša, visaptveroša darba grupa, izstrādās kkādus oteikumus utt. Ok, šobrīd varbūt tur visiem liekas - nu kas tur, viens otrs tur būs tajā ieinteresēts, bet nav jau baigi jāfantazē, lai saprastu, ka te var aiziet baigajā farsā. Ok, šobrīd noteiks, kkādus līmeņus hormoniem utt. visi būs apmierināti, bet ko tad ja laika gaitā transpersonas sāks dominēt sieviešu sportā? Tad loģiski, ka sievietes bļaus par netaisnību - atkal būs jāpārskata tie noteikumi, normas...tad transpersonas tiks atmestas atpakaļ - atkal tās bļaus par netaisnību utt. vievārdsakot murgs, kura kontrolēšanai un menedžēšanai atkal vajadzēs komisijas, darba grupas, institūcijas utt...lai gan risinājums bija tik vienkāršs.

     [+] [-]

, 2021-09-21 16:42, pirms 3 gadiem
killo2000 rakstīja: Un atkal neviens te nedomā ilgtermiņā. Ar ko katrs piedzimis, tas arī viņš ir un tur drīkst startēt un būtu miers, bet nē - tā vietā tagad atkal ir kkāda plaša, visaptveroša darba grupa, izstrādās kkādus oteikumus utt. Ok, šobrīd varbūt tur visiem liekas - nu kas tur, viens otrs tur būs tajā ieinteresēts, bet nav jau baigi jāfantazē, lai saprastu, ka te var aiziet baigajā farsā. Ok, šobrīd noteiks, kkādus līmeņus hormoniem utt. visi būs apmierināti, bet ko tad ja laika gaitā transpersonas sāks dominēt sieviešu sportā? Tad loģiski, ka sievietes bļaus par netaisnību - atkal būs jāpārskata tie noteikumi, normas...tad transpersonas tiks atmestas atpakaļ - atkal tās bļaus par netaisnību utt. vievārdsakot murgs, kura kontrolēšanai un menedžēšanai atkal vajadzēs komisijas, darba grupas, institūcijas utt...lai gan risinājums bija tik vienkāršs.
Nav jau jēgas nekādus hormonus tur pētīt. To var darīt uz kaut kādu vidējo veci, kurš pēkšņi jūtas kā sieviete, ne jau uz sportistu.
Tam vecim tak viss augums ir attīstījies zem citas slodzes, kaulu masa, muskuļu uzbūve, masa, auguma parametri, izturība... To jau tā pēkšņi nevar pazaudēt, pat, ja uz doto brīdi hormonu līmenis ir pieņemams.
Protams, runa ir par sporta veidiem vai pozicijām, kur fiziskais spēks un organisma atškirības dominē.

Fizsiko spēju atškirības pasuales sporat līmenī mēs jau par klasiku kļuvušajā video no olimpiādes jauktās 400m stafetes lieliksi redzējām

Nez šis ir arī aktuāli izbijušām dāmām, kas vēlas tagad startēt vienā klasē ar večiem? Nu tai pašā svarcelšanā, vai boksā, vai peldēšanā, vai basketbolā utt.?