Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Vīgants 10km klasikā olimpiskajam čempionam zaudē mazāk par 2 minūtēm

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vīgants 10km klasikā olimpiskajam čempionam zaudē mazāk par 2 minūtēm
Raimo Vīgants. Foto: AFP/Scanpix

Otrajā sacensību dienā ļoti spēcīga sastāva FIS sacensībās Somijas ziemeļu ciematā Olosā 10km klasikā madonietis Raimo Vīgants uzvarētājam – 2018.gada olimpiskajam čempionam skiatlonā Simenam Hegstādam Krīgeram Norvēģijas – zaudēja mazāk nekā divas minūtes.

Pēc piektdienas sprinta, kur kvalifikācijā madonietis Vīgants uzrādīja 48.laiku 83 slēpotāju vidū, bet Kitija Auziņa bija trīsdesmit septītā 46 dalībnieču konkurencē, sestdien distanču slēpotāji Muonio sacentās 10km distancē. Otro dienu pēc kārtas bija jāslēpo klasiskajā stilā.

Vīriešiem krietni palielinājās dalībnieku skaits, jo šodien sacentās pāri par 140 slēpotājiem. Taču Latvijas pārstāvju skaits samazinājās, jo otrajā dienā nepiedalījās Lauris Kaparkalējs un Rainers Paeglis. Taču Raimo Vīgants nebija vienīgais latvietis dalībnieku vidū, jo startēja arī 16 gadus vecais rīdzinieks Jēkabs Skolnieks. Vīgants saglabāja vienmērīgu tempu un beigās zaudēja mazāk par divām minūtēm – 1:52, kas deva 54.vietu un 80 FIS punktus (ņemot vērā, kādi dalībnieki bija galvgalī, tad faktiski tie būtu 60 FIS punkti, jo FIS sacensībās uzvarētājs labāk par 20 FIS punktiem nesaņem – aut.piez.). Tas ir viens no labākajiem madonieša sniegumiem klasikā.

Skolnieks debijā FIS sacensībās ārvalstīs, turklāt vēl šādā spēcīgā sastāvā, 143 startējušo slēpotāju vidū ierindojās 137.vietā, Krīgeram zaudējot sešas ar pusi minūtes, kas deva 232 FIS punktus (faktiski par 20 mazāk jeb 212). Jebkurā gadījumā priekš faktiski vēl jaunieša šāds rezultāts ir labs, jo distancē no pašreizējiem mūsu junioru puišiem un meitenēm tikai Kaparkalējs ir spējis uzrādīt ko līdzīgu, kad pērn pasaules čempionātā Vācijā 15km nopelnīja 208 FIS punktus.

Pirmās piecas vietas ieņēma norvēģi, vistuvāk Krīgeram esot Polam Gulbergam (+7,8 sek.). Šī gada olimpiskais čempions klasikā Īvo Niskanens uzrādīja sesto rezultātu (+21 sek.).

Arī sievietēm krietni palielinājās dalībnieču skaits, no 46 sprintā līdz 78 10km klasikā. Kitijai Auziņai līdz ar to bija sarežģīti atkārtot ne tikai sprinta veikumu ar iekļūšanu četrdesmitniekā, bet arī piecdesmitniekā. Madoniete pasaules vadošajām klasiskā stila meistarēm zaudēja tik pat, cik olimpiskajās spēlēs Pekinā (5:20), un ieņēma 64.vietu, nopelnot atzīstamu novērtējumu šāda sastāva sacensībām - 172 FIS punktus (ko var rēķināt arī kā 152 FIS punktus).

Uzvarēja vāciete Katarina Henniga, kas piecām sekundēm apsteidza olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēju šajā distancē Kristu Permekoski un par desmit sekundēm “bez četrām sekundes desmitdaļām” olimpisko čempioni Kertu Niskanenu (Pekinā Kertu 10km klasikā uzvarētājai Terēzai Juhaugai šajā distancē zaudēja nieka 0,4 sekundes – aut.piez.).

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv