Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Levinskai nav skaidrības par iespējām palīdzēt Latvijas izlasei

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Levinskai nav skaidrības par iespējām palīdzēt Latvijas izlasei
Foto: Gertrud Alatare, volejbols.lv

Pēdējo gadu Latvijas labākā volejboliste Marta Levinska intervijā Latvijas Volejbola federācijai norāda, ka sakarā ar tagadēju situāciju nav skaidrības par gaidāmo NCAA sezonu "Arizona State" vienības rindās. Kā zināms, koronavīrusa pandēmijas dēļ daudzas valstis noteikušas ceļošanas ierobežojums, tostarp ASV neielaiž Eiropas Savienības pilsoņus.

ASV augstskolu izvērtēšanas process ilga apmēram četrus mēnešus, jo jau decembrī pie mūsu volejbolistes vērsās vesela rinda skolu. Marta izvēlējusies volejbolistes karjeru apvienot ar psiholoģijas studijām Arizonas Valsts universitātē ("Arizona State University" jeb ASU). "Lēmumu centos pieņemt pati, lai gan arī divi volejbola aģenti palīdzēja izprast, kas mani gaida ASV universitātēs," skaidro aizvadītās sezonas Baltijas līgas čempione Rīgas volejbola skolas vienības rindās un finālčetrinieka vērtīgākā spēlētāja.

Levinska izvēlējās trīs augstskolas, ko bija nolēmusi apmeklēt, lai pieņemtu gala lēmumu. "Apmeklējumi tika atcelti koronavīrusa dēļ un lēmumu nācās pieņemt pašai. Skatījos video, pētīju augstskolu informāciju un skolu reitingus," par apgrūtināto izvēles procesu stāsta volejboliste. "ASU ir viena no labākajām augstskolām izglītības ziņā, un volejbolā spēlē ASV studentu čempionāta NCAA pirmās divīzijas spēcīgajā konferencē "Pac-12". Sapratu, ka šeit vislabāk varēšu apvienot kvalitatīvas mācības ar volejbola prasmju izkopšanu."

"Pac-12" konferencē spēlē arī 2018. un 2019. gada NCAA čempionvienība Stenfordas Universitāte.

Vēl bija varianti studēt kādā no Latvijas augstskolām un doties spēlēt volejbolu profesionāli uz kādu no Eiropas klubiem, kādu laiku aizmirstot par studijām, taču par labāko tika atzīts ASV variants, jo tas piedāvā gan labu mācību, gan volejbola spēles līmeni.

Latvijas volejboliste pagaidām nezina, ko komanda no viņas sagaida, jo par to nav runāts. Viņai patīk, ka vienības galvenā trenere ir no Eiropas – Serbijas pārstāve Sanja Tomaševiča, kura pati izbaudījusi studijas ASV. Viņa savulaik atzīstami spēlēja volejbolu, divreiz kļūstot par Grieķijas čempionāta uzvarētāju un kausa ieguvēju, bet reizi to pašu iespējot Šveicē. 2005. gadā Tomaševiča Vašingtonas Universitātes sastāvā kļuva par NCAA čempionāta uzvarētāju un tika iekļauta finālčetrinieka simboliskajā izlasē.

Serbu speciāliste komandu vada trešo sezonu, augstskolas rezultātiem pakāpeniski uzlabojoties. 2017. gadā Pac-12 ietvaros aizvadīto spēļu bilance bija 0-20, gadu vēlāk – 5-15, bet aizvadītajā sezonā – jau 9-11, visās spēlēs panākot pozitīvu uzvaru un zaudējumu starpību 17-14.

Par norises gaitu Martai pagaidām skaidrība nav esošās situācijas dēļ. Ja studijas nepārklāsies ar izlases plāniem, redzēsim viņu arī izlases sastāvā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs. "Par došanās termiņiem uz ASV koronavīrusa dēļ vēl nav īsti zināms, tāpat – par izlasi, kad notiks spēles," saka Marta Levinska. "Augstskolas trenere atbalsta, ka es trenējos vasarā. Vienīgais, ja spēles būs septembrī vai oktobrī, būs jādomā, ko darīt, jo mācības augstskolā sākas septembra pirmajā pusē."

Te jāpiezīmē, ka Marta Levinska nevarēs palīdzēt Latvijas izlasei, ja tās spēles notiks laikā, kad risināsies "Arizona State" sezona (pērn tas sezonas mači bija no 30. augusta līdz 30. novembrim, toreiz šī komanda nekvalificējās NCAA izslēgšanas spēlēm, kur fināls notika 14. decembrī). NCAA noteikumi amerikāņu sezonas laikā spēlētājai liedz doties palīgā nacionālajai izlasei - to var darīt tikai ārpus sezonas. Dienvidkalifornijas Universitātes studente Tīna Graudiņa pērn atprasījās no skolas, lai dotos spēlēt ar Anastasiju Kravčenoku pludmales volejbola Pasaules tūrē, taču tas notika ārpus amerikāņu sezonas. Sezonas laikā nedrīkst doties spēlēt citur, spēlētājas augstskola tur neko nevar izdarīt, jo tie ir NCAA noteikumi.

Koronavīrusa pandēmijas dēļ NCAA komandās šobrīd nenotiek pat treniņi. Nav teikts, ka jaunā sezona sāksies saskaņā ar iecerēto grafiku. Iespējams, ka nākamās sezonas sākums tiks pārcelts uz vēlāku laiku, bet varbūt vispār nenotiks. To šobrīd neviens nezina.

"Arizona State" basketbola komandā viens no labākajiem spēlētājiem savulaik bija latvietis Rihards Kuksiks. Levinska jau ir izpētījusi, ka šobrīd universitātē studē divi Latvijas hokejisti – aizsargs Gvido Jansons un uzbrucējs Filips Buncis.

Izmantotie resursi:
volejbols.lv

  -1 [+] [-]

, 2020-04-22 13:53, pirms 4 gadiem
"M. Levinska" amerikāņiem radīs asocijas ar Moniku Levinsku. Tur būs jārēķinās ar jociņiem un tā tālāk.

  -1 [+] [-]

, 2020-04-22 17:22, pirms 4 gadiem
arI padomāju, vai nav radiniece Monikai

     [+] [-]

, 2020-04-22 19:50, pirms 4 gadiem
gan jau būs dzīves laikā uzaudzēta bieza āda šajos jokos...tagad vajadzēs atšaudīties angļu mēlē...