Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Štāls: "Nebiju gaidījis, ka spēlēsim tik stabili"

Jānis Celmiņš

Štāls: "Nebiju gaidījis, ka spēlēsim tik stabili"
Austris Štāls
Foto: Renārs Buivids

Īsi pēc "Schenker" līgas sezonas noslēguma un izšķirošajiem notikumiem Latvijas un Igaunijas volejbola čempionātos, portāls eSports.lv uz sarunu aicināja vienu no daudzpusīgākajiem Latvijas volejbolistiem Austri Štālu, kurš šo sezonu aizvada Igaunijā – "Tartu Pere leib" klubā. Sarunas laikā sanāk aprunāties par daudzām lietām – "Schenker" līgu, Latvijas izlasi, pludmales volejbolu, biznesu…

- Šobrīd Tartu klubam ir tāds kā neliels atslodzes brīdis pirms Igaunijas čempionāta pusfināliem. Kā komanda gatavojas un kā aizpilda brīvo laiku?
Bijām aizbraukuši uz labdarības spēli ar „Selver”. Mačs bija ļoti interesants ar šova elementiem, servju ātruma mērīšanu un dažādām citām aktivitātēm. Gaidām pretiniekus pusfinālā un tad jau redzēsim, pagaidām iestājies mierīgāks periods.

- Gribētos dzirdēt no tevis īsu viedokli par aizvadīto „Schenker” līgas sezonu.
Sevišķi pārsteigumi nebija. Finālā atkal spēlēja abi Igaunijas klubi. Ja „Selver” klubam sastāvs bija praktiski tāds pats kā aizvadītajā sezonā, tad Tartu bija četri jauni spēlētāji. Mūsu kluba vadība ar sezonu ir vairāk vai mazāk apmierināta – finālā spēlējām. Gribējās, protams, uzvarēt, bet volejbols ir volejbols. Vadība gan uzreiz pēc „Final Four” atlaida komandas galveno treneri, taču iemesls to izdarīt tika gaidīts jau pasen un domāju, ka zaudējums finālā nebija galvenais tā iemesls. Jau visas sezonas garumā likās, ka kaut kam tādam būtu jānotiek. Otrais treneris brīžiem runāja daudz vairāk nekā pirmais.

- Kāda ir galvenā atšķirība spēlēt Igaunijā un Latvijā?
Nekādas lielas starpības nav. Man jau nav diži ar ko salīdzināt, vienīgi SK „Rīga” un tagad Tartu. Jā, protams, algu izmaksa te notiek konkrētā datumā un laikā, nekādu aizkavēšanos nav, Rīgā bija visādi. Te neviens nav ieinteresēts kaut ko kavēt – viss notiek laikā. Treniņu ziņā lielas atšķirības nav. „Rīgas laikos” bija smagāki treniņi sezonas laikā, te vairāk tiek strādāts pie tā, lai noturētu tonusu, pamat bāze tiek ielikta jau pirms sezonas. Ir atsevišķi brīži, kad treniņos tiek strādāts, lai pieliktu arī fiziskā ziņā, bet kopumā treniņi šeit ir nedaudz vieglāki.

- Vai komandas biedri tevi uzņēma labi?
Jā, es jau te daudzus pazinu arī pirms tam. Arī sadzīviski esmu vairāk vai mazāk apmierināts. Komandā te ir trīs menedžeri, kuru pienākumi ir sadalīti. Arī uz mājām tiku diezgan regulāri.

- Visu sezonu aizvadījāt pārliecinoši. Kas notika „Schenker” līgas finālā?
Galvenie divi iemesli ir tie paši vecie, kurus minēju uzreiz pēc spēles. Mums bija mazāk jaudīga serve un nestabilāka servju uzņemšana. Viņi tomēr spēlēja daudz stabilāk. Pēc statistikas spriežot arī es un brazīlietis nospēlējām visai viduvēji. Jā, viņi ir iepriekšējo divu gadu čempioni, taču nedomāju, ka mums bija kādas psiholoģiskas problēmas. Viņi bija labāki konkrētajā spēlē un uzvarēja pelnīti.

- Kas bija Tartu kluba uzvaru galvenais iemesls līgas pamatturnīrā?
Jā, pamatturnīrs tiešām izdevās, es pat nebiju gaidījis, ka būsim tik labi visas sezonas garumā. Galvenais uzvaru iemesls, manuprāt, bija stabilā cēlāja spēle. Jā, arī servju uzņemšanu turējām vienā līmenī –laukumā tomēr visu laiku bija divi libero (smejas).

- Katru gadu dzirdamas runas, ka gatavojies beigt spēlēt, bet kad pienāk sezonas sākums Austris ir laukumā…
Jā, par karjeras beigšanu domāju jau kādus pēdējos divus, trīs gadus. Ķermenis ir noguris un spēlēt kļūst ar vien grūtāk. Par nākotni arī nevaru būt pārliecināts – jādomā un jāskatās kādi būs piedāvājumi.

- Latvijā šobrīd ir dziļa finansiāla krīze, kas skar arī volejbolu. Kā tev liekas pie kā tas viss novedis šo sporta veidu?
Esmu dzirdējis, ka nākamgad Latvijā varētu palikt tikai kādas trīs komandas un domāju, ka uz to lēnām arī „velk”. Domāju, ka tie spēlētāji, kuriem būs piedāvājumi no ārzemēm noteikti brauks prom. Varbūt visi sāks spēlēt Nacionālajā līgā (smejas)? Būs interesantāks Nacionālais čempionāts. Zini kā saka – jāmeklē katram mīnusam savs pluss.

- Vasarā Latvijas izlasei paredzētas spēles Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Vai esi gatavs atgriezties un palīdzēt tai?
Pagaidām neviens piedāvājis neko nav un ceru, ka arī nepiedāvās (smejas). Mans uzskats ir tāds, ka ir jāsāk audzināt jaunos volejbolistus. Šī brīža situācija Latvijas volejbolā ir tieši tāda, kad ir jāsāk strādāt ar jaunatni. Mums taču ir labi jaunie, kuros vajag ieguldīt drusku darba un viss notiks. Esmu pārliecināts, ka pareizi strādājot ar viņiem var sasniegt daudz. Saprotu, ka izlasē par „pusi” spēlēt neesmu gatavs, bet vai gribu spēlēt vispār neesmu īsti pārliecināts. Piedāvājumu nav bijis, tāpēc nav ko spriedelēt.

- Kādi plāni pludmales volejbola sakarā? Ar ko kopā spēlēsi?
Esmu vienmēr gatavs uzspēlēt, ja nekas nesāp. Pludmales volejbols man vienmēr ir paticis - tas ir kā atslodze no visa. Ir pat doma aizbraukt uz kādu tuvāko Pasaules kausa posmu – Polijā vai Somijā. Kā ierasts spēlēšu kopā ar Jāni Grīnbergu. Nesen vēl pasmējāmies, ka man tagad būšot pa diviem jāspēlē – esot satrenējies tagad (smejas). Es atkal viņam atbildēju, ka viņš ir atpūties, bet man smaga sezona aiz muguras…

- Kāds ir tavs viedoklis par Mārtiņa Pļaviņa un Aleksandra Samoilova „šķiršanos”. Vai tavuprāt viņi veiksmīgi var spēlēt arī atsevišķi?
Grūti spriest, es domāju, ka ar laiku būs divi labi dueti. Samoilovs cik zinu spēlēs kopā ar Ruslanu Soroknu, viņi kopā spēlējuši arī iepriekš un visai labi – tā, ka tur problēmu nebūs. Ir jautājumi par dažādām taktiskām niansēm, bet kā būs to jau redzēs. Par Mārtiņu nekādu šaubu nav, bet vai Lauris Iecelnieks spēs viņam piespēlēt. Sašam piespēle tomēr ir pietiekami stabila, bet kā būs ar Lauri.

- Kuram no duetiem varētu veikties labāk?
To man labāk neprasi. Ar prognozēm es neaizraujos.

- Kā Igaunijā tā Latvijā priekšā nacionālie čempionāti, kas tavuprāt ir galvenie favorīti uz uzvarām katrā no valstīm?
It kā jau Igaunijas finālā būtu jāspēlē mums un „Selver”, taču nezinu kā vēl būs – mums ir dažādi sarežģījumi. Man pašam ir sastiepts muskulis, brazīlietis samežģījis potīti. Redzēsim. Pusfinālos spēlēsim mēs ar Pērnavu un „Selver” ar Viru. Latvijā viss ir ļoti neprognozējami – Ozolnieku un Kuldīgas duelī vispār neko nevar saprast. Domāju, ka Ozolniekiem savā laukumā noteikti būs priekšrocības, bet kas notiks Kuldīgā - grūti teikt. Otrajā pusfinālā es liktu uz Rīgas klubu. Lai arī kā būtu vai nebūtu ar finansēm Rīgas klubā, domāju, ka viņi ir favorīti. Īstenība jau tas pāris arī ir „slidens”. Domāju, ka cēsnieki tomēr iepirkušies drusku par daudz. Vienu no leģionāriem jau viņi mājās ir aizsūtījuši, domāju, ka arī slovāks nav pārāk vajadzīgs, pārējie ir ļoti „ok”. Austrālietim būtu jāsakoriģē nedaudz servju uzņemšana, bet pārējais ir labi. Rīgai noteikti ies grūti pret Cesīm.

- Vai Tev ir arī kāda nodarbe arī ārpus volejbola? Kā veicas ar auto nomas biznesu?
Tas bizness iet, ir vēl daži projekti, kuri darbojas. Neko jaunu nepateikšu – finansiālā krīze apgriezienus ir noīsinājusi aptuveni uz pusi, tāpēc neiet viegli, bet kaut kas jau notiek.

Slēpts komentārs: baigaispelmenis

  -3 [+] [-]

, 2009-03-16 19:50, pirms 15 gadiem
baigaispelmenis rakstīja: es jau domaju,ka RIGAS2000 Staals
nē nu vispār...kur ta tā var domāt?!

  +1 [+] [-]

, 2009-03-17 00:10, pirms 15 gadiem
baigaispelmenis rakstīja: es jau domaju,ka RIGAS2000 Staals
Tu gan esi dbiils!

  +2 [+] [-]

, 2009-03-17 10:30, pirms 15 gadiem
stals malacis, sogad labo nospeeleja sava klubaa...