Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

100 tūkstošus vērtais Superkauss volejbolā un basketbolā – no idejas līdz realizācijai

Jānis Celmiņš

100 tūkstošus vērtais Superkauss volejbolā un basketbolā – no idejas līdz realizācijai
Latvijas klubu volejbols nedēļas nogalē piedzīvos debiju "Arēnā Rīga". Iepriekš tur spēlējusi tikai Latvijas vīriešu volejbola izlase. Foto: LVF

14. un 15. septembrī Arēnā Rīga norisināsies FRACHT Baltijas Superkausa izcīņa. Par kausiem cīnīsies gan basketbola, gan volejbola komandas. Turnīra prezentācijas pieteikumos kā šo sacensību idejas autors minēts Latvijas Volejbola federācijas (LVF) valdes loceklis Kārlis Volodins, kurš plašākai publikai mazāk zināms, taču volejbola saimē nav svešs. Portāls Sportacentrs.com viņam vaicāja, kā radusies ideja par šādu pasākumu, kā izpildīt 100 tūkstošus lielo pasākuma budžetu, kā arī to, vai ko līdzīgu sporta saime sagaidīs arī pēc gada.

Superkausa izcīņa publikai tika pieteikta augusta vidū, lai gan ideja par šāda pasākuma organizēšanu dzimusi krietni agrāk. Šī būs pirmā reize, kad vienas nedēļas nogales ietvaros “Arēnā Rīga” sacentīsies divi dažādu sporta veidu pārstāvji. Basketbola laukumā sporta saimi sagaida cīņas starp vienpadsmitkārtējiem Latvijas čempioniem “VEF Rīga” un 2023./2024. sezonas Latvijas čempionāta sudraba medaļniekiem “Rīgas Zeļļi”, kā arī divām Lietuvas komandām – Eiropas kausa izcīņas dalībniecēm: Lietuvas čempionāta bronzas medaļas ieguvējiem Panevēžas “Lietkabelis” un Lietuvas ceturto labāko komandu Viļnas “Wolves”. Volejbola cienītājiem tikmēr tiks piedāvātas cīņas starp Latvijas čempioniem Jēkabpils “Lūšiem” un turnīra mājinieci, sīksto “Robežsardze/Rīga” vienību, kas savu sastāvu pirms šīs sezonas papildinājusi ar Edgaru Toču. Savukārt Igauniju turnīrā pārstāvēs astoņkārtējie Baltijas līgas kā arī esošie Igaunijas čempioni Tallinas “Selver/TalTech” volejbolisti un pieckārtējie Baltijas līgas čempioni un pērnās sezonas finālisti “Bigbank Tartu”.

“Aizvadītajā vasarā tiku uzrunāts ar ideju iesaistīties Volejbola federācijas darbā – darboties valdē. Sākotnēji atteicu, taču rudenī sekoja atkārtots piedāvājums, kuram es piekritu. Apzinos, ka šobrīd esmu vecumā, kurā ir jākaļ un jārok. Turklāt abi mani vecākie bērni spēlē volejbolu, tad nu piekritu darboties. Skaidrs, ka esot šādā amatā, domas sāk raisīties virzienā, kā kaut ko vairāk iedot sporta veidam. Lai gan visu šo gadu esam aktīvi strādājuši ar jaunatnes komisiju, lai attīstītu jauniešu volejbolu, paralēli galvā nāca idejas arī par pieaugušo sacensībām. Galvenais jautājums – kā dabūt volejbolu “Arēnā Rīga”, kas tomēr ir uzskatāma par Latvijas sporta tādu kā meku. Ar sievu vēlos rudens un ziemas vakaros nonācām pie secinājuma, ka basketbols varētu būt labs palīgs, kas iedotu zināmu auditoriju arī volejbolam un pretēji. Nākamais solis nebija tālu jāmeklē, jo mēs ar Salvi Mētru (Latvijas Basketbola līgu direktors) un viņa ģimeni esam ļoti labi draugi. Decembrī apspriedāmies un jau gada sākumā spērām nākamos soļus. Zīmīgi, ka basketbola pusē jau bija doma par šāda turnīra nepieciešamību un mana ideja palīdz to realizēt,” klāsta Kārlis Volodins, kurš pats spēlējis dažādās jauniešu vecuma izlasēs, taču “Arēnā Rīga” pašam kā spēlētājam nav izdevies uzspēlēt.

Izlašu volejbols lielākajā Latvijas sporta būvē ir spēlēts (pēdējoreiz 2018. gadā), taču klubu volejbolam šī būs debija “Arēnā Rīga”. Mēģinājumi iedzīvināt Superkausu kā ikgadēju tradīciju volejbolā bijuši arī iepriekš, taču pēc trim turnīriem pēc kārtas (2013. – 2015. gads) ideja apsīkusi. Interesanti, ka pēdējā Superkausa ieguvējas “Biolars/Jelgava” rindās spēlēja arī šī brīža turnīra iniciators un atjaunošanas idejas autors Volodins. “Ir skaidrs, ka daudz labu ideju paliek nerealizētas tieši naudas trūkuma dēļ, tāpēc vērsos pie draugiem un paziņām, lai risinātu šo jautājumu. Prieks, ka viņu starpā atradās sporta atbalstītāji, kas šai idejai noticēja un man izdevās piesaistīt pat vairāk kā pusi pasākuma nepieciešamo līdzekļu. Par to viņiem liels paldies,” saka Volodins, atklājot, ka kopējais pasākuma budžets ir ap 100 tūkstošiem eiro, no kuriem lauvas tiesu nosedz loģistikas uzņēmums FRACHT, LIDO un citi atbalstītāji, taču gana lielu daļu jāaizpilda pašiem ar biļešu ieņēmumiem. Ja tas neizdosies, tad “caurumu lāpīt” nāksies Volodinam pašam. Svarīgi piebilst, ka pasākums tiek organizēts ar Latvijas Volejbola federācijas un Latvijas Basketbola savienības informatīvo atbalstu, taču pasākuma rīkošanā netiek tērēts ne centa no organizāciju budžetiem.

Jau izskanējusi informācija, ka sākotnējie basketbola turnīra organizēšanas plāni ''Wolves'' un ''Lietkabelis'' vietā paredzēja Kauņas ''Žalgiris'' un Boloņas ''Virtus'' viesošanos Latvijas galvaspilsētā. To apstiprina arī LVF valdes loceklis, piebilstot, ka volejbola pusē ir jautājums, kāpēc dalībnieku vidū nav “Ezerzeme”/Daugavpils Universitāte. “Jautājums ir pamatots, taču mums jāsaprot, ka bez čempioniem un mājiniekiem nevarējām (”Robežsardze/Rīga” šosezon no Jūrmalas pārcelsies uz Rīgu - autors) iztikt. Daugavpils būtu pelnījusi spēlēt, taču vietas ir divas un šoreiz ir šādi,” īss ir Volodins. “Ir jāaizvada šī nedēļas nogale un pēc tās jāizdara secinājumi, vai būsim gatavi ko šādu mēģināt atkārtot pēc gada, diviem un trim, ir jāsaprot, ka šāda apmēra pasākums ir dārgs un finansiālais risks, kas jāuzņemas to organizējot ir gana liels. Ļoti ceru, ka saulīte aiz mūsu turpinās sildīt līdz šai nedēļas nogalei, bet jau sestdien un svētdien laiks aiz loga vairs nebūs tik vasarīgs. Tas varētu sekmēt biļešu pārdošanas apjomus un palielināt skatītāju skait tribīnēs,” smejot teic LVF valdes loceklis.

Ja sestdien dienas pirmajā pusē “Arēnā Rīga” tiks spēlēts volejbols, bet vakarā basketbols, tad svētdien spēles tiks aizvadītas pamīšus, kas ir izaicinājums arī organizatoriem. Volejbolam paredzēto tarafleks segumu tik īsā laikā ieklāt nevar, tāpēc volejbola klubi spēlēs uz basketbola grīdas, taču arī ar volejbola tīkla stabiem situācija nav tik vienkārša. Šobrīd tiek ražoti speciāli paneļi, kuros tiks urbti caurumi, lai tajos iestiprinātu volejbola tīkla stabus. Pauzes starp spēlēm svētdien nav ilgas, tāpēc tehniskajiem darbiniekiem nāksies strādāt ļoti operatīvi.

FRACHT Baltijas Superkausa izcīņa

Sestdiena, 14. septembris

11.00 “Selver/Taltech” - Tartu “Bigbank”
14.00 “Jēkabpils Lūši” – “Robežsardze/Rīga”
17.00 “Rīgas Zeļļi” - Panevēžas “Lietkabelis”
20.00 “VEF Rīga” - Viļnas “Wolves”

Spēļu tiešraides TV4 un Sportacentrs.com

Svētdiena. 15. septembris

11.00 Spēle par trešo vietu volejbolā
14.00 Spēle par trešo vietu basketbolā
17.00 Fināls volejbolā
20.00 Fināls basketbolā

Spēļu tiešraides LTV7

  +1 [+] [-]

, 2024-09-11 13:08, pirms nedēļas
Baigais ieberziens šim pasākumam, pēctam, kad Žalgiris un Virtus atmetās, spēlēs pie vidējā est-lat līgas apmeklējuma, ja vien nepaspēs masveidā izdalīt biļetes..

  -1 [+] [-]

, 2024-09-11 13:28, pirms nedēļas
GRIFFONS rakstīja: Baigais ieberziens šim pasākumam, pēctam, kad Žalgiris un Virtus atmetās, spēlēs pie vidējā est-lat līgas apmeklējuma, ja vien nepaspēs masveidā izdalīt biļetes..
Dalīt biļetes nevar, jo no pasākuma ir plānots nopelnīt. Žalgiris un Virtus dalību noraka itālis Trinkjeri, mainot Žalgiris sagatavošanās plānus un dodoties uz Turciju. Līdz ar Žalgiris izstāšanos no turnīra jūnija sākumā arī Virtus vairs nebija interesanti kā vienīgajam EL klubam. Tas tāds neliels inside no manas puses

     [+] [-]

, 2024-09-11 16:46, pirms nedēļas
Sestdien lietus tiešām būs.

  +4 [+] [-]

, 2024-09-11 17:20, pirms nedēļas
dinamoRIGA2000 rakstīja: Dalīt biļetes nevar, jo no pasākuma ir plānots nopelnīt. Žalgiris un Virtus dalību noraka itālis Trinkjeri, mainot Žalgiris sagatavošanās plānus un dodoties uz Turciju. Līdz ar Žalgiris izstāšanos no turnīra jūnija sākumā arī Virtus vairs nebija interesanti kā vienīgajam EL klubam. Tas tāds neliels inside no manas puses
kādas Tavas puses? To tak visi publiski stāsta jau pirms šis turnīrs tika izziņots, lol.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-12 07:54, pirms 6 dienām
Fracht manī izraisa dažādas emocijas, jo centrā regulāri ir manāms savu mantību kompensējošs censonis, kurš no sava baltā sporta vāģa traumē dzirdi visiem apkārtējiem.

     [+] [-]

, 2024-09-12 16:42, pirms 6 dienām
Projekts nav zemē metams, vēl pie reizes sievietēm varēja gan basketbolu, gan volejbolu noorganizēt! Lai izdodas!