Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Sezonas labākie rezultāti un sacensību rekordi Dimanta līgā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Sezonas labākie rezultāti un sacensību rekordi Dimanta līgā
Līderes sievietēm 3000m kavēkļu skrējienā. Foto: Worldathletics.

Vakar Kataras galvaspilsētā Dohā notikušajā šīs sezonas otrajā Dimanta līgas posmā vieglatlētikā tika sasniegti vairāki sezonas labākie rezultāti un sacensību rekordi. Tas tika paveikts skrejceļā.

Nestartējot pasaules čempionam Karstenam Varholmam, galvenais pretendents uz uzvaru 400m/b bija vicečempions Rajs Bendžamins. 23 gadus vecais amerikānis 400m barjeroto distanci veica 47,38 sekundēs, par divām sekundes desmitdaļām labojot sacensību rekordu, bet par ceturtdaļsekundi atpaliekot no paša pirms trim nedēļām uzstādītā sezonas labākā laika. Ātri sākušais 2018.gada bronzas medaļas ieguvējs junioriem Alisons dos Santos finišēja otrais ar jaunu Brazīlijas rekordu – 47,57 sekundes. Vēl viens, kurš izskrēja no 48 sekundēm, bija sezonas vicelīderis (47,50) un pasaules čempionāta 4.vietas ieguvējs Kairons Masters no Britu Virdžīnu salām – 47,82. Mājinieku cerība un pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Abderahmans Samba, kuram piederēja līdzšinējais sacensību rekords, palika ceturtais – 48,26.

Sievietēm 3000m kavēkļu skrējienā ar sezonas ātrāko laiku uzvarēja 2016.gada Āfrikas čempione Nora Džeruto, kura ļoti ātri sāka un kurai tikai nedaudz virs pussekundes pietrūka, lai izskrietu no 9 minūtēm – 9:00,67. 25 gadus vecā kenijiete trešo reizi uzvarēja Dimanta līgas sacensībās. Ļoti spraigajā cīņā par otro vietu 20 gadus vecā Mekidesa Abebe uzstādīja Etiopijas rekordu (9:02,52), tikai par 0,12 sekundēm pārspējot trešās vietas ieguvēju un pirms diviem gadiem pasaules čempionātā 4.vietu ieguvušo Vinfredu Mutili Javu no Bahreinas. Divas godalgotas vietas Kenijai nesanāca, jo Olimpiskā vicečempione un 2015.gada pasaules čempione Hivina Kijenga krita pēdējās ūdens barjeras pārvarēšanā, finišējot 4.vietā (9:07,58) un par 0,6 sekundēm apsteidzot 2017.gada pasaules čempioni Emmu Koburni no ASV.

Vīriešiem 1500m bija sezonas ātrākais skrējiens, jo tika sasniegti trīs labākie laiki. Šī gada pirmajās sacensībās tāpat kā pirms diviem gadiem pasaules čempionātā tajā pašā stadionā nepārspēts palika kenijietis Timotijs Čerijots, drošu uzvaru nodrošinot ar rāvienu pēdējā aplī un pusotru kilometru noskrienot trijās ar pusi minūtēs – 3:30,48. Sekundi lēnāks bija Austrālijas rekordists un pagājušā gada septembrī Dimanta līgas sacensībās Dohā uzvarējušais Stjuarts Maksveins, bet vēl pēc četrām sekundes desmitdaļām finišēja pēdējo divu pasaules čempionātu medaļnieks no Marokas Soufiāns Elbakali, kurš pēdējos metros apsteidza gurstošo līderi pēc 1100m un pasaules čempionu telpās Samuelu Teferu no Etiopijas.

Vēl vienu uzvaru Kenijai sarūpēja 23 gadus vecais Viklifs Kiniamals, kurš pirmais šosezon noskrēja ātrāk par 1:44 – 1:43,91, svinot ceturto uzvaru Dimanta līgā un par 0,24 sekundēm atpaliekot no Dmitrija Miļkēviča Latvijas rekorda. Pussekundi lēnāk (1:44,45) noskrēja pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Fergusons Rotičs, bet aiz diviem kenijiešiem trijnieku noslēdza 2017.gada Eiropas U23 grupas vicečempions no Lielbritānijas Daniels Roudens (1:44.60).

Sievietēm kārtslēkšanā, kur startēja viss astotnieks no 2019.gada pasaules čempionāta, sešām otro reizi vēsturē izdevās sasniegt vismaz 4,74m augstumu. Lai arī netika uzrādīts sezonas labākais rezultāts, tomēr sacensības ar augstvērtīgiem rezultātiem un līdzvērtīgo cīņu nelika vilties. 4,80m pārsniedza un vienādu rezultātu 4,84m uzrādīja divas amerikānietes – Keitija Nadžeota un Olimpiskā un divkārtējā pasaules vicečempione Sendija Morrisa, atkārtojot sacensību rekordu. Tomēr pēc lēcienu skaita uzvara pienācās sezonas līderei (4,93m) un pasaules čempionāta 7.vietas ieguvējai Nadžeotai, tādējādi Morrisai tāpat kā pirms diviem gadiem pasaules čempionātā ieņemot otro vietu. Četras pārvarēja 4,74m augstumu, trešo vietu iegūstot britu sportistei Holijai Bredšovai, kura pirms diviem gadiem Dohā palika aiz trijnieka ceturtā, šoreiz bez godalgas atstājot Olimpisko čempioni un 2019.gadā bronzu nopelnījušo grieķieti Katerinu Stefanidi.

400m 23 gadus vecais amerikānis Maikls Normans veica ar sezonas labāko rezultātu 44,27 sekundes, par 0,3 sekundēm apsteidzot kolumbieti, pasaules vicečempionu Antoniju Zambrano. Tikmēr sezonas līderis 100m Freds Kerlejs finišēja trešais ar 44,60, par vienu sekundes simtdaļu apsteidzot 2012.gada Olimpisko čempionu no Grenādas Kirani Džeimsu, kurš Dimanta līgā nebija startējis kopš 2018.gada.