Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Tempa turētāji uzvarējuši vidējās distancēs “ASICS” sacensībās Francijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Tempa turētāji uzvarējuši vidējās distancēs “ASICS” sacensībās Francijā
Sāra Lahti uzvar ar Zviedrijas rekrodu 5km.

Ar kenijieša Hilarija Kipkoeča sezonas labāko rezultātu pasaulē 10km šosejas skrējienā (27:35) un zviedrietes Sāras Lahti nacionālo rekordu 5km skrējienā (15:22) Francijā noslēgušās starptautiskās sacensības šosejas skrējienos “ASICS Be(at) Your Personal Best”. Vīriešiem 5km un 10km distancēs uzvaras svinēja tempa turētāji.

Zviedru skrējēja, kuras uzvārds atgādina vēsturisko Somijas slēpošanas centru, kur vairākas reizes ir noticis pasaules čempionāts slēpošanā, centās pārspēt nacionālo rekordu 5km šosejā (15:31), ko pērn uzstādīja 1989.gadā Eritrejā dzimusī un 2014.gadā par Zviedrijas pilsoni kļuvusī Merafa Bahta, kurai pieder arī nacionālais rekords 5000m stadionā (14:49,95). Skrienot aiz diviem vīriešiem tempa turētājiem, Lahti uzlaboja savu personisko labāko rezultātu par 17 sekundēm, bet par 9 sekundēm Bahtas 2020.gadā uzrādīto laiku, līdz ar to ar rezultātu 15:22 kļūstot par Zviedrijas rekordisti.

Vīriešiem šajā distancē arī bija mēģinājums sasniegt jaunu rekordu, tiesa augstāka līmeņa nekā dāmām, jo Eiropas 10km šosejas (27:13) un pusmaratona (59:13) rekordists Žuljēns Vanders no Šveices plānoja kļūt arī par Eiropas rekordistu 5km (13:18 pieder francūzim Gresje – aut.piez.). Taču izreklamētais mēģinājums uzstādīt jaunu rekordu neizdevās, jo Vanders vēl nebija atguvies no pneimonijas lēkmes pirms divām nedēļām. La arī kā centās šveicietis, viņš jau sākumā saprata, ka ķermenis “neatbild” un ka neizdosies iecerētais. Vanders finišēja astotajā vietā (14:13), piekāpjoties 49 sekundes uzvarētājam Kibivotma no Kenijas(13:24), kurš ir Vandersa treniņu biedrs un kurš šajās sacensībās bija šveicieša tempa turētājs. 13 no 17 skrējējiem uzstādīja savus personiskos rekordus, visiem skrienot jaunajos “”ASICS MetaSpeed Sky” sporta apavos.

Līdzīgi kā 10km arī 5km vīriešiem pie uzvaras tika tempa turētājs. Tas bija kenijietis Kipkoečs, kurš distanci veica 27:35, gandrīz par minūti uzlabojot savu personisko rekordu un uzrādot sezonas labāko rezultātu pasaulē. Kenijieša uzdevums bija turēt tempu norvēģim Sondrem Muenam, kura mērķis bija uzstādīt Norvēģijas rekordu, kas divus gadus pieder Jakobam Ingebrigtsenam (27:54) un kar par sekundi ātrāks nekā paša Muena rekords. Taču jau pēc diviem kilometriem norvēģis, kuram tā nebija īstā diena, no kenijieša sāka atpalikt, vēlāk palaižot priekšā arī personisko rekordu uzstādījušo spāni Horhi Blanko (28:27) un finišējot trešajā vietā – precīzi minūti aiz uzvarētāja (28:35). Norvēģis par 2 sekundēm apsteidza Eiropas čempionu maratonā Koenu Nartu no Beļģijas. Muens treniņos šobrīd ir uzlicis lielas slodzes, tāpēc nav varējis turēt līdzi Kipkoeča tempam, bet ir apņēmības pilns izcīnīt medaļu Tokijas Olimpiskajās spēlēs maratonā.

Sievietēm 10km ar personisko rekordu (31:47) pirmo vietu ieguva Eritrejā dzimusī Mekdes Voldu, kura pēdējos deviņus gadus ir dzīvojusi Francijā un nupat saņēmusi Francijas pilsonību. Viņa bija cerējusi uz rezultātu 31:30, bet pirmajos 5km bijis grūti elpot, tāpēc ir priecīga par rezultātu zem 32 minūtēm. Viņa cer piepildīt savu sapni par dalību Olimpiskajā spēlēs Tokijā Francijas komandā, tāpēc tuvākajos plānos ir sasniegt kvalifikācijas laiku 10 000m – 31:25.