Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Prokopčuks: "Starts Jokohamas maratonā bija avantūra..."

Jānis Pārums

Prokopčuks: "Starts Jokohamas maratonā bija avantūra..."
Aleksandrs un Jeļena Prokopčuki
Foto: Gints Ivuškāns, f64

Latvijas rekordistes maratonā un pusmaratonā Jeļenas Prokopčukas vīrs un treneris Aleksandrs Prokopčuks sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja, kāpēc atceltā Ņujorkas maratona vietā izvēlēts skriet Jokohamā, kur viņaprāt Jeļena noskrējusi atbilstoši tā brīža spējām.

"Par Ņujorkas maratona atcelšanu uzzinājām, kad bijām ielidojuši ASV. Gaidījām rindā un pa TV ziņās ieraudzījām, ka sacensības atceltas. Trīs dienas pavadījām Ņujorkā, bet pēc tam lidojām atpakaļ," atklāja treneris.

"Ņemot vērā visus apstākļus, kas mūs piemeklēja, domāju, ka rezultāts Jokohamā bija lielisks," atzina Prokopčuks. "Pēc tam, kad Ņujorkas maratons tika atcelts, bija ļoti grūti to formu vēl divas nedēļas noturēt, bet kaut kur jāskrien bija. Daudz lidojumu, daudz aklimatizāciju – vispirms uz ASV, tad atpakaļ Latvijā un tad uz pavisam citu pasaules malu – Japānu."

"Kad ieradāmies Jokohamā, citu valstu sportistu treneri teica, ka mēs neesam viņiem pretinieki, pārvilka mums pāri krustu. Tiem, kam bijusi līdzīga pieredze [ar daudziem pārlidojumiem un aklimatizācijām], teica, ka nav iespējams normāli noskriet. Trasē radās problēmas – pēc devītā kilometra sarāva krampī ikru, pēc tam atgāja, bet pēc 20.kilometra atkal sāka stipri sāpēt, tāpēc Jeļena palēnināja tempu un atpalika no vadošās grupas. Pēc 25.kilometra viņai vispār bija doma izstāties, taču vēlāk kļuva labāk. Tobrīd viņa bija devītā, bet līdz finišam pakāpeniski apsteidza konkurentes. Ja vēl būtu kādi lieki 300-400 metri, domāju, ka viņa apsteigtu ne tikai trešās vietas, bet arī otrās vietas īpašnieci," sacīja Aleksandrs.

Jāatgādina, ka aizvadītās nedēļas nogalē notikušajā Jokohamas maratonā Prokopčuka ierindojās ceturtajā vietā (2:26:55), no trešās vietas īpašnieces, portugālietes Marisas Bariosas atpaliekot tikai četras sekundes, bet no otrajā vietā finišējušās japānietes Mizuho Nasukavas – 13 sekundes.

Aleksandrs Prokopčuks atklāja, ka divu nedēļu laikā atrast sacensības, kur piedalīties, bijis ļoti grūti, bet startu Jokohamā nodēvēja par savā ziņā avantūrisku gājienu: "Visi maratoni bija pārpildīti, jaunus sportistus dalībnieku pulkā pēdējā brīdī neņēma. Turīnas maratons (notika vienā dienā ar Jokohamas maratonu – aut.) pieņēma trīs skrējējus, mums vieta neatradās. Parādījās iespēja startēt Jokohamā, kas mums apsolīja arī apmaksāt ceļu un dzīvošanu. Pēc atgriešanās no ASV Ļenai treniņos Latvijā ikri sāpēja tā, kā vēl nekad agrāk... Protams, skriet Jokohamā bija avantūra, to varu godīgi atzīt. Taču var teikt, ka avantūra mums izdevās. Neskriet vispār nebūtu prātīgi, jo bijām ieguldījuši lielu darbu un kaut kur tas viss bija jārealizē. "

"Pagaidām konkrētu plānu nav. Noteikti būs maratoni pavasarī un rudenī – kā jau tas mums ir ierasts. Ziemā brauksim uz Portugāli. Tiklīdz kā Latvijā kļūs aukstāks un nebūs iespēju trenēties, dosimies uz turieni. Iespējams, janvārī uz Portugāli brauks arī Valērijs Žolnerovičs, kurš sadziedējis savainojumu un atsācis treniņus," piebilda Prokopčuks.

     [+] [-]

, 2012-11-22 22:11, pirms 12 gadiem
nu nekas naakoshreiz

  +2 [+] [-]

, 2012-11-22 23:58, pirms 12 gadiem
visu cieņu sportistei, bet avanturas pec varetu noskriet ari olimpiade..

  -1 [+] [-]

, 2012-11-23 00:20, pirms 12 gadiem
divaini, ka Pasaules elites skrejejai atsaka kaut kads "suda" Turinas un citi maratoni?! Nu gan jau ka Jokohama bij dotaja mirkli komerciali izdevigaakais, cita iemesla avanturai neredzu. bet tas gan- zhel ka neparedzetas veselibas likstas liedza goda pjedestalu....

  +1 [+] [-]

, 2012-11-23 07:59, pirms 12 gadiem
>>>sapnis
Tieši tā.

  -1 [+] [-]

, 2012-11-23 08:30, pirms 12 gadiem
Bet kas tur slikts, ka viņa atteica startu Londonā? Viņas vietā Dace aizbrauca un Ilona arī šogad ļoti atzīstabus rezultātus uzrādīja pateicoties tam, ka bija iespēja tikt uz Londonu. Tas viss kopumā ceļ līmeni vieglatlētikā. Un Prokopčuki vienmēr ir bijuši Latvijas un Jūrmalas patrioti, vienmēr atzīmē, ka ļoti patīk trenēties un dzīvot Jūrmalā, kad ir iespējas. Un arī finasiālu labumu viņi Latvijai dod lielāku, nekā "izcilie" baņķieri un fīrmaņi. Vairāk Latvijai tādus sportistus, kuri sacensībās konkurē ar pasaules labākajiem, spēj nopelnīt ar savu darbu un prot pateikties savai zemei.

     [+] [-]

, 2012-11-23 08:59, pirms 12 gadiem
ilona uzraditu atzistamus rezultatus, pat ja ljena skrietu olimpiade. es tik nesaprotu. vai tad vinjai nemaksaja honoraru?

     [+] [-]

, 2012-11-23 22:53, pirms 12 gadiem
Skaidrs, ka maratons ir viltīga distance un nekad nezini kurā brīdī ķermenis var ar kautko pārsteigt. Bet divas nedēļas nu gan nav tas periods, kurā pazaudēt kondīciju. Garie pārbraucieni par labu protams nenāk, bet ko ta šamējā Amerikā tādu sadarīja, ka ikri tā sāpēja? Skriešus atskrēja uz Rīgu vai?

     [+] [-]

, 2012-11-23 22:57, pirms 12 gadiem
sandza rakstīja: divaini, ka Pasaules elites skrejejai atsaka kaut kads "suda" Turinas un citi maratoni?! Nu gan jau ka Jokohama bij dotaja mirkli komerciali izdevigaakais, cita iemesla avanturai neredzu. bet tas gan- zhel ka neparedzetas veselibas likstas liedza goda pjedestalu....
Tas nu nemaz nav dīvaini. Aicināto skrējēju limits ir izsmelts. Rietumos viss tiek saplānots un sagatavots laicīgi. Skriet kopējā masā un samaksāt dalības naudu šajā gadījumā būtu smieklīgi. Skriet skriešanas pēc var arī Jūrmalā pa mežu...

  +1 [+] [-]

, 2012-11-23 23:06, pirms 12 gadiem
citius rakstīja: Bet kas tur slikts, ka viņa atteica startu Londonā? Viņas vietā Dace aizbrauca un Ilona arī šogad ļoti atzīstabus rezultātus uzrādīja pateicoties tam, ka bija iespēja tikt uz Londonu. Tas viss kopumā ceļ līmeni vieglatlētikā. Un Prokopčuki vienmēr ir bijuši Latvijas un Jūrmalas patrioti, vienmēr atzīmē, ka ļoti patīk trenēties un dzīvot Jūrmalā, kad ir iespējas. Un arī finasiālu labumu viņi Latvijai dod lielāku, nekā "izcilie" baņķieri un fīrmaņi. Vairāk Latvijai tādus sportistus, kuri sacensībās konkurē ar pasaules labākajiem, spēj nopelnīt ar savu darbu un prot pateikties savai zemei.
Šis viedoklis nu ar ir dīvains. Dace un Ilona var arī kautkur aizbraukt. Bet Prokopčukas gadījumā par aizbraukšanu neiet runa. Ja viņa sevi uzskata par elites skrējēju, tad olimpiāde ir tā visīstākā vieta, kur to apliecināt. Ir tikai pāris valstis Āfrikā, no kurām uz olimpiādi netiek, iespējams, labākas skrējējas par Prokopčuku. Tā ir īstā vieta, kur parādīt savu līmeni. Maratoni notiek iknedēļu un visos pa priekšu skrien Kenijietes un Etiopietes. Bet olimpiādē ir tika pa trim no katras valsts. Medaļa olimpiādē norāda, ka esi piederīgs elitei. Pārējais ir otršķirīgi.

     [+] [-]

, 2012-11-23 23:12, pirms 12 gadiem
Vēl vairāk, nu jau vairākās olimpiādēs Etiopieši un jo īpaši Kenijieši demonstrē komandas taktiku, kas norāda, ka iet cīņa tikai par zeltu. Līdz ar to bronza paliek nepiesegta un to var izcīnīt kāds cits. Pie kam Londonā kenijietes nodemonstrēja kā nav jāskrien maratons.