Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Bola un Ingebrigtsens kļūst par Eiropas Gada vieglatlētiem, Caune finālistu vidū uzlecošām zvaigznēm

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Bola un Ingebrigtsens kļūst par Eiropas Gada vieglatlētiem, Caune finālistu vidū uzlecošām zvaigznēm
Femke Bola un Jakobs Ingebrigtsens. Foto: european-athletics.com

Sestdienas vakarā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā spožajā ikgadējā "Golden Tracks" balvu pasniegšanas ceremonijā otro gadu pēc kārtas par Eiropas Gada vieglatlētiem tika kronēti Femke Bola no Nīderlandes un norvēģis Jakobs Ingebrigtsens. Uzlecošās zvaigznes titulu sievietēm ieguva serbu augstlēcēja Andželīna Topiča, apsteidzot Latvijas rekordisti un Eiropas U20 čempioni Agati Cauni.

Femke Bola un Jakobs Ingebrigtsens aizvadīja izcilas sezonas gan telpās, gan ārā. Abi sportisti ieguva divas zelta medaļas Eiropas čempionātā vieglatlētikā telpās Stambulā, kas bija kā priekšvēstnesis spožām āra kampaņām, kurās tika iegūtas zelta medaļas pasaules vieglatlētikas čempionātā Budapeštā.

Taču, neskatoties uz visu savu spožumu šajā sezonā, abiem sportistiem bija jāpārvar arī grūtības, lai Budapeštā tiktu pie kārotā zelta. Bola paklupa un krita, kad pirmajā čempionāta dienā cīnījās par jaukto 4x400 m čempionu titulu. Pēc tam viņa izcīnīja pārliecinošu uzvaru 400 m barjerskrējienā, bet čempionātu noslēdza ar dramatisku un emocionāli uzlādētu pēdējo posmu Nīderlandes komandā 4 x 400 m skrējienā, lai pabeigtu pirmās dienas neveiksmes izpirkšanu.

Otro čempionātu pēc kārtas Ingebrigtsenam 1500m titulu neļāva iegūt brits – šoreiz Džošs Kers, taču 23 gadus vecais skrējējs no Norvēgijas lielisku sprinta finišu nosargāja savu pasaules 5000m čempionu titulu, pārspējot sīvā cīņā spāni Mohamedu Katiru.

Abi sportisti arī šogad ir pārrakstījuši rekordu grāmatas. Apburošā Bola sāka savu godalgoto kampaņu, noskrienot pasaules labāko rezultātu 500 m skrējienā telpās 1:05,63, pēc tam pārspējot vairāk nekā 40 gadus veco čehietes Jarmilas Kratočvilovas pasaules rekordu 400m telpās (49,59), ko daudzi cilvēki domāja, ka nekad nevarēs pārspēt. Jaunais rekords ir 49,26 sekundes, ko Bola uzstādīja Nīderlandes čempionātā telpās Apeldornā. Bola kļuva par pirmo eiropieti, kura stadionā pārvarēja 52 sekunžu robežu 400m barjerskrējienā, Londonā Dimanta līgas sacensībās sasniedzot 51,45. Eiropas mērogā Bolai tagad pieder astoņi ātrākie laiki.

Ingebrigtsens arī atstājis neizdzēšamas pēdas rekordu grāmatās. Starp saviem daudzajiem sasniegumiem norvēģis Parīzē pārspēja pasaules labāko rezultātu divu jūdžu distancē ar 7:54,10, papildinot ar pasaules rekordu 2000m skrējienā (4:43,13) un uzlabojot sev piederošo Eiropas rekordu 1500m skrējienā attiecīgi līdz 3:27,95 un 3:27,14 Oslo un Hožovā. Dimanta līgā Jūžīnā jaunākais no skrējēju brāļiem Ingebrigtseniem uzvarēja jūdzē un 3000m skrējienā ar Eiropas rekordiem attiecīgi 3:43,73 un 7:23,63, paceļoties uz trešo vietu pasaulē abās distancēs.

Bola bija viena no trim Eiropas gada sportistes balvas finālistēm kopā ar citām pasaules čempionēm Mariju Peresu no Spānijas un Jaroslavu Mahučihu no Ukrainas, savukārt Ingebrigtsens tika iekļauts sarakstā kopā ar zviedru Armandu Duplanti un Miltiadisu Tentoglou no Grieķijas, kuri abi arī izcīnīja zelta medaļas šī gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, turklāt Duplantis uzstādīja kārtējo pasaules rekordu kārtslēkšanā.
Eiropas U20 čempione serbiete Andželīna Topiča un itālietis Matia Furlani tika kronēti par šī gada uzlecošajām zvaigznēm. Pēc zelta medaļām Eiropas vieglatlētikas U18 čempionātā pagājušajā gadā gan Topiča, gan Furlani turpināja progresu, izcīnot zelta medaļas šogad attiecīgi augstlēkšanā un tāllēkšanā Eiropas U20 čempionātā vieglatlētikā.

Tikai dažas nedēļas pirms savas 18. dzimšanas dienas Topiča laboja Serbijas rekordu augstlēkšanā 1,97m Parīzes Dimanta līgā, savukārt Furlani, kurš tāllēkšanai nopietni pievērsās tikai pagājušajā gadā, sākotnēji startējot augstlēcēja statusā, ar neliela pavēja palīdzību 8,44m tālumā, kas ir visu laiku tālākā atzīme, ko juniors fiksējis jebkādos apstākļos. Gan Topiča, gan Furlani joprojām būs U20 sportisti, kad pagājušajā vasarā no 7. līdz 12. jūnijam startēs Romas 2024. gada Eiropas čempionātā vieglatlētikā.

Sieviešu uzlecošās zvaigznes godalgas balsojumā Topiča bija pirmajā vietā, apsteidzot lieliski sezonu aizvadījušo, divkārtējo Eiropas U20 čempioni Agati Cauni no Latvijas un pasaules čempionāta 400m ceturtās vietas ieguvēju Rhasidatu Adeleku no Īrijas, savukārt Furlani bija viens no trim finālistiem līdzās Eiropas U20 1500m un 5000m čempionam Nīlam Larosam no Nīderlandes. un Eiropas U23 čempionam 400m skrējienā Havardam Bentdalam Ingvaldsenam no Norvēģijas.

Izmanototie resursi:
https://www.european-athletics.com/...

  +1 [+] [-]

, 2023-10-22 13:23, pirms 8 mēnešiem
Kāda vēl Andželīna? Viņa ir serbiete un jāatveido kā Angelina. Ja raksti kā kāds anglis izrunā, tad varēji arī "Topika" rakstīt.

     [+] [-]

, 2023-10-22 13:54, pirms 8 mēnešiem
Aļonai Fomenko tur arī kaut kas iešķiebts. Jelgavas pilsētas lapa apgalvo, ka Sieviešu līderības balva, pēc "European Athletics" informācijas izskatās, ka kā trenerei (Coaching Award) reizē ar igauni Taivo Megi.