Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Apinis gatavs pārdot medaļu, lai Latvija piedalītos pasaules čempionātā

Andrejs Siliņš

Apinis gatavs pārdot medaļu, lai Latvija piedalītos pasaules čempionātā
Aigars Apinis
Foto: Latvijas Paralimpiskā komiteja

Pasaules čempions, pasaules rekordists un paralimpisko spēļu divkārtējs čempions Aigars Apinis spēris izmisuma soli, lai iegūtu finansējumu dalībai pasaules čempionātā 2011. gada janvārī - izcilais sportists gatavs pārdot savu bronzas medaļu, kas bija pirmā Latvijas vēsturē izcīnītā medaļa paralimpiskajās spēlēs.

Diska metējs un lodes grūdējs Aigars Apinis izšķīries spert izmisuma soli - izsolīt starptautiskā izsolē savu pirmo paralimpisko spēļu bronzas medaļu, kas izcīnīta Sidnejas paralimpiskajās spēlēs 2000. gadā, lai iegūtu finansējumu Latvijas paralimpiskās vienības piecu sportistu dalībai pasaules čempionātā vieglatlētikā 2011. gada janvārī Kristčērčā, Jaunzēlandē.

No mūsu sportistu dalības čempionātā 2011. gadā ir atkarīga dalība 2012. gada paralimpiskajās spēlēs Londonā. Šogad visam paralimpiskajam sportam valsts piešķirtais gada budžets bija 40 360 latu. Neskatoties uz minimālu valsts finansiālo atbalstu, mūsu paralimpiskie sportisti ir piedalījušies starptautiskās sacensībās vieglatlētikā Nīderlandē un Dānijā, starptautiskos turnīros ratiņbasketbolā - Krievijā, Vācijā, Lietuvā, pasaules čempionātā stājhokejā - Monreālā, paralimpiskajā iejādē Krievijā, Dānijā, loka šaušanā Čehijā, Francijā, džudo – Turcijā, peldēšanā - Vācijā, sēdvolejbolā - Lietuvā, kērlingā - Somijā, riteņbraukšanā - Lielbritānijā, Itālijā.

Dalībai starptautiskajās sacensībās kopsummā tika iztērēti aptuveni 75 000 lati. Protams, tas nebūtu bijis iespējams bez pašvaldību un sponsoru atbalsta, kā arī sportistu privātie līdzekļi. Vēl vēlamies pievērst uzmanību tam, ka sportistu un komandu treneri, fizioterapeiti un ārsti par savu ieguldīto darbu un laiku nesaņem finansiālu atalgojumu, jo gluži vienkārši tam nepietiek naudas.

Ir skaidrs arī tas, ka dbez ikdienas treniņiem sportistu dalība augstāk minētajās sacensībās nebūtu iespējama. Tā kā Latvijā nav vienotas treniņbāzes, kur varētu trenēties gan vieglatlēti, gan basketbolisti un sēdvolejbolisti, katrs sportists, komanda meklē sev tuvāk dzīvesvietai pieejamus sporta centrus un savus treniņus finansē paši no savas kabatas.

Lai pieci mūsu vieglatlēti varētu startēt 2011. gada pasaules vieglatlētikas čempionātā, pēc papildus finansējuma piešķiršanas, kas sastāda 31 tūkstoti latu, ar rakstisku vēstuli vērsāmies Izglītības un zinātnes ministrijā. Izskaidrojām situāciju, kādēļ šāda summa un kam finansējums paredzēts, bet vēl līdz šim brīdim neesam saņēmuši konkrētu atbildi. Ir tikai e-pasta vēstule no Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktora vietnieka –
Sporta politikas nodaļas vadītāja Edgara Severa kunga par to, lai izskatītu mūsu finansējuma piešķiršanas lūgumu koalīcijas sēdē ir nepieciešami - "īpaši uzstādījumi" - domāts konceptuāls atbalsts papildus finanšu līdzekļu piešķiršanai, jo, ja nav šāds atbalsts, tad dokumentu gatavošana ir nelietderīga, un vēstule no IZM par to, ka tiks gatavoti dokumenti iesniegšanai Finanšu ministrijas, finanšu piešķiršanas komisijai.

Laiks iet, ir jāmaksā dalības maksa, ko jau no Starptautiskās Paralimpiskās komitejas puses ir atļauts samaksāt mēnesi vēlāk, jāiegādājas lidojuma biļetes un jāpārskaita avansa maksājums par dzīvošanu un ēdināšanu. Pēdējais datums dalības maksas segšanai ir 30. novembris.

Informāciju sagatavoja
Latvijas Paralimpiskā komiteja
lpkomite

  -4 [+] [-]

, 2010-11-21 18:23, pirms 14 gadiem
Traki, bet ņemot kāda ir situācija valstī citu variantu jau nav

 +21 [+] [-]

, 2010-11-21 18:27, pirms 14 gadiem
Cerams uzradīsies privātie atbalstītāji.

  +6 [+] [-]

, 2010-11-21 18:28, pirms 14 gadiem
Visu cieņu par mērķtiecību!

  -1 [+] [-]

, 2010-11-21 18:28, pirms 14 gadiem
žēl šie sportisti, tiešām žēl. Cerams uzradīsies kāds bagāts izbijušais sportists, kuram gribētos sev mājās olimpisko medāli

  +8 [+] [-]

, 2010-11-21 18:28, pirms 14 gadiem
Skumji...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-11-21 18:32, pirms 14 gadiem
Squashmen rakstīja: žēl šie sportisti, tiešām žēl. Cerams uzradīsies kāds bagāts izbijušais sportists, kuram gribētos sev mājās olimpisko medāli
Tas noteikti nebūs Džeisons Kids, kurš savu OS bronzas medaļu kādā viesnīcā atdeva prostitūtai.
Lūk, cik atšķirīgas vērtības un cilvēki.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-21 18:34, pirms 14 gadiem
Ferrari Nr.1 in my heart rakstīja: Traki, bet ņemot kāda ir situācija valstī citu variantu jau nav
kāda tad ir situācija valstī? Reālo situāciju var redzēt, piemēram Olimpiskās komitejas mājas lapā, kur minēti izdevumi - algas, kredītsaistības, autoparka izmaksas, telpu īre Rīgas centrā, utt.
...bet sportisti - vienalga paraolimpiskie vai olimpiskie, lai sitās paši, lai meklē līdzekļus pie sponsoriem...

  -2 [+] [-]

, 2010-11-21 18:40, pirms 14 gadiem
trakais v.5 rakstīja: Vai tad zaglis Lembergs nevar to naudu iedot,gabals šim nokritīs?
Labāk prasi ačkarikam Dombrovskim, viņs jau tagad ir galvenais

  +3 [+] [-]

, 2010-11-21 18:50, pirms 14 gadiem
Nu tas jau ir par traku!!! Vai Tā ir VALSTS!!!

  -2 [+] [-]

, 2010-11-21 18:52, pirms 14 gadiem
Eat My Shorts rakstīja: Labāk prasi ačkarikam Dombrovskim, viņs jau tagad ir galvenais
diez kur tad bija visi citi kas suudus varija kad valstij bija veel sudigaak un vajadzeja aiznjemties?tad visi sedeja savas pilis un gaidija kad atkal tiks pie naudas renes....nav ko saukaties..vismaz vinjs bija gatavs uznjemties kritiku,aprunasanu bet tomer cepuri nost vinja prieksaa ka nemuka kaa citi

  +1 [+] [-]

, 2010-11-21 19:31, pirms 14 gadiem
Tas jau paliek biški par traku. Bobslejisti nevar aizbraukt uz mačiem ZA, te cilvēkam jāpārdod medaļa ko viņš ar savu darbu ir izcīnijis. Ko tālāk!?

  -4 [+] [-]

, 2010-11-21 19:58, pirms 14 gadiem
Es protams atvainojos, bet brīdī, kad budžetā naudas nav pensijām un pabalstiem, sporta finansēšana būtu jānoliek otrajā plānā.. Nevajag tomēr aizmirst par prioritātētm ibitīt matos. Protams, cits jautājums ir par to, kā tiek griezti/negriezti līdzekļi valsts sektorā..

     [+] [-]

, 2010-11-21 20:14, pirms 14 gadiem
žēl,ka šādi jārīkojas.....

     [+] [-]

, 2010-11-21 21:32, pirms 14 gadiem
spoT rakstīja: Es protams atvainojos, bet brīdī, kad budžetā naudas nav pensijām un pabalstiem, sporta finansēšana būtu jānoliek otrajā plānā.. Nevajag tomēr aizmirst par prioritātētm ibitīt matos. Protams, cits jautājums ir par to, kā tiek griezti/negriezti līdzekļi valsts sektorā..
Nav naudas? Naudas nav tikai bērniem, pensionāriem un invalīdiem, bet visādiem parlamentārajiem sekretāriem un citiem locekļiem vienmēr atradīsies...

  +3 [+] [-]

, 2010-11-21 22:16, pirms 14 gadiem
Vai nevarētu atvērt ziedojumu tālruni vai arī bankas kontu, kur varētu ziedot naudu? Es to ar lielāko prieku izdarītu, jo ar lielāko prieku redzu, kā šie sportisti pat ar savām dzīves un fiziloģiskajām problēmām ir gatavi cīnīties un nest savas valsts vārdu pasaulē.

     [+] [-]

, 2010-11-22 02:25, pirms 14 gadiem
žēl ka man nav pietiekami daudz naudas.nopirktu un atdāvinātu atpakaļ

     [+] [-]

, 2010-11-22 09:34, pirms 14 gadiem
Kapec dazi sportisti iedomajas, ka par valsts naudu braukat sacensibas ir passaprotami? Tas, ka invalidi, nenozime, ka par nodoklu naudu jasponsore ratinbasketbols talos izbraukumos. Es to neatbalstu!

     [+] [-]

, 2010-11-22 10:10, pirms 14 gadiem
arvils rakstīja: Kapec dazi sportisti iedomajas, ka par valsts naudu braukat sacensibas ir passaprotami? Tas, ka invalidi, nenozime, ka par nodoklu naudu jasponsore ratinbasketbols talos izbraukumos. Es to neatbalstu!
Nevajag spriest par lietam kuras nesaproti,starp citu uz TALAJIEM izbraukumiem uz Lietuvu,chali pasi brauc ar savām mašīnām un par savu benzīna naudu,bet ja par medaļu,tad labs veids kā izraut naudu braucienam uz Jaunzelandi