Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Eglītis uz Zemīte uzvar H. Silova augstlēcēju turnīrā Daugavpilī

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Eglītis uz Zemīte uzvar H. Silova augstlēcēju turnīrā Daugavpilī
Lāsma Zemīte. Foto: jekabpilssc.lv

Daugavpilī noslēdzies Henrija Silova augstlēcēju turnīrs, kas risinājās jau 19. reizi. Pieaugušo sacensībās uzvarēja Latvijas augstlēkšanas līderi Edvarts Eglītis un Lāsma Zemīte.

Sacensības notika četrās vecuma grupās - U12, U14, U16 un pieaugušajiem. Elites grupā par uzvarētājiem kļuva šīs sezonas līderi Edvarts Eglītis un Lāsma Zemīte. Eglītis atkārtoja savu šoziem labāko rezultātu, savukārt savukārt Zemīte tikai reizi lēkusi augstāk - personīgais rekords ir 1.83m.

Henrija Silova augstlēcēju turnīra uzvarētāji

U12Armands Pabērzs (Līvāni) – 1.30mEvelīna Lāce (Līvāni) – 1.21m
U14Guntis Sparāns (Preiļi) – 1.60mElza Eglīte (Jēkabpils) – 1.46m
U16Matīss Sparāns (Preiļi) – 1.76mSanta Ostrovska (Krāslava) – 1.63m
EliteEdvarts Eglītis (Jēkabpils) – 2.05mLāsma Zemīte (Jēkabpils) – 1.80m

1936. gadā dzimušais Henrijs Silovs 1959. gada 5. jūlijā ”Daugavas” stadionā notikušajās Latvijas (toreiz teica – republikas) meistarsacīkstēs pirmo reizi kļuva par čempionu, pie tam pirmo reizi veicot arī divu metru augstumu. Var tikai piebilst, ka divu metru robežas pirmatklājēja gods pienākas Ilmāram Lapiņam, kurš jau 17. maijā turpat ”Daugavas” stadionā kā pirmais latviešu augstlēcējs bija veiksmīgi pārvarējis latiņu divu metru augstumā. Savukārt Henrijs Silovs bija pirmais Latvijas rekordists, kurš lēca tolaik vispopulārākajā ”pārvēliena” stilā. Ilmārs Lapiņš, tāpat kā dažus gadus vēlāk Juris Ziediņš, bija izkopuši tikai sev piemērotu lēkšanas stilu – kaut ko līdzīgu arhaiskai ”šķērītei”, sasniedzot Latvijas rekordus no 2.0 m līdz 2.08 m. Mūsdienās vairs nelec ne ”pārvēlienā” ne ”šķērītē” - ” visur valda tikai un vienīgi ”flops”.

Henrija Silova vārds Latvijas vēsturē ir ierakstīts arī barjerskrējienā. No 1959. līdz 1963. gadam viņš četrkārt bija republikas čempions 110m barjerskrējienā un 1963. gadā sasniedza savu labāko rezultātu – 14.9 sekundes.

Izmantotie resursi:
Andris Staģis / athletics.lv