Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Rīgas maratonam varētu piešķirt 586 tūkstošu eiro valsts līdzfinansējumu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Rīgas maratonam varētu piešķirt 586 tūkstošu eiro valsts līdzfinansējumu
Foto: Rīgas maratons

LETA. Nākamā gada "Rimi" Rīgas maratonam būtu nepieciešams 626 692 eiro valsts līdzfinansējums, bet valsts varētu piešķirt 585 683 eiro, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kas iesniegts saskaņošanai Ministru kabinetā.

EM norāda, ka pirmo reizi "Rimi" Rīgas maratonam plānots piešķirt Elites maratona statusu. Pasākums notiks trīs dienas - no 16. līdz 18. maijam, piesaistot vismaz 9050 dalībnieku un apmeklētāju no ārvalstīm, kuri Latvijas tūristu mītnēs pavadīs vismaz divas naktis.

Organizējot mērķtiecīgu starptautiskā marketinga kampaņu, piesaistot pasaules vadošos skrējējus dažādās distancēs no jūdzes līdz maratonam, kā arī iegūstot formālu augstākā līmeņa "World Athletics" sacensību statusu un aktīvi strādājot ar starptautiskajiem "runfluenceriem", "Rimi" Rīgas maratons tiek celts uz augstāku maratona kategoriju, tādējādi radot papildus jaunu tūristu pieplūdumu un nodrošinot plašāku starptautisko atpazīstamību, ziņojumā skaidro EM.

"Rimi" Rīgas maratona provizoriskās izmaksas, pamatojoties uz organizatora sniegto informāciju, plānotas 2 122 266 eiro. No šīs summas 1 495 574 eiro segs organizators, bet valsts līdzfinansējums nepieciešams 626 692 eiro apmērā.
Līdzfinansējumu "Rimi" Rīgas maratona organizēšanai nepieciešams piešķirt līdz 2025. gada 10. janvārim, norāda EM.

Izvērtējot maratona atbilstību Ministru kabinetā apstiprinātajiem dižpasākuma kritērijiem, EM secina, ka tas ir kvalificējams kā dižpasākums.

Organizators prognozē, ka pasākumu apmeklēs 4305 ārvalstu dalībnieku un 4746 apmeklētāju, jo iepriekšējo gadu dati liecina, ka katru sportistu pavada vismaz 1,1 līdzbraucējs jeb atbalstītājs. Tiek pieņemts, ka dalībnieki un apmeklētāji Latvijas tūristu mītnēs uzturas vismaz divas naktis. Līdz ar to ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits Latvijas tūristu mītnēs tiek prognozēts vismaz 18 102 apmērā.

Balstoties uz Dižpasākumu ziņojumā aprakstīto metodoloģiju, provizorisks "Rimi" Rīgas maratona ārvalstu viesu radītais apgrozījums plānots 4 235 868 eiro apmērā. Attiecīgi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi provizoriski sasniegs vismaz 650 758 eiro, teikts EM informatīvajā ziņojumā.

Atbilstoši Dižpasākumu ziņojumam, vidējā termiņā fiskāli neitrālam dižpasākumam iespējams valsts budžeta līdzfinansējums līdz 90% apmērā no provizoriskiem un faktiskiem ārvalstu viesu radītā apgrozījuma PVN ieņēmumiem.

Attiecīgi, ņemot vērā iepriekš veiktās aplēses, maratona norisei iespējams novirzīt 585 683 eiro, informē EM.

Precīzi aprēķini par ārvalstu viesu radītā apgrozījuma PVN ieņēmumiem tiks iekļauti nākamajā informatīvajā ziņojumā par finansējuma piešķiršanu maratonam, pamatojoties uz organizatora iesniegtu audita ziņojumu.

Šī brīža prognozes rāda, ka "Rimi" Rīgas maratons atbilst fiskāli neitrāla dižpasākuma kritērijiem, jo tiek izpildīti visi Dižpasākumu ziņojumā noteiktie kritēriji. Prognozējami papildus nodokļu ieņēmumi gan no atlikušo 10% ārvalstu viesu radītā apgrozījuma, gan vietējo viesu apmeklējuma, kā arī no citiem nodokļu maksājumiem - iedzīvotāju ienākumu nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, uzņēmumu ienākuma nodoklis. Papildu ieguvums ir Latvijas tēla starptautiskās atpazīstamības palielināšana, skaidro EM.

Tāpat EM ziņojumā teikts, ka specifisku nišas projektu jeb pasākumu organizēšana Latvijā nodrošina atbilstošās vietējās auditorijas tēriņu veikšanu Latvijā, nevis aizplūšanu uz citām valstīm, ja pasākums tiktu organizēts citviet.

EM informē, ka 2023.gadā abi pasākumi kopā - Pasaules čempionāts skriešanā un "Rimi" Rīgas maratons, balstoties uz organizatora veikto ekonomiskās ietekmes pētījumu, nodrošināja pat līdz 11,8 miljonu eiro lielu ekonomisko ietekmi jeb piesaistītos naudas līdzekļus (tēriņus) no visiem dalībniekiem un apmeklētājiem. No gūtajiem ienākumiem tika radīti kopējie nodokļu ieņēmumi valstij 2,078 miljonu eiro apmērā, no tiem PVN ieņēmumi - 1,724 miljonu eiro apmērā.