Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

WADA aptur Maskavas laboratoriju, krievi runā par politisku pasūtījumu

Agris Suveizda

WADA aptur Maskavas laboratoriju, krievi runā par politisku pasūtījumu
Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko
Foto: AFP/Scanpix

Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā komisija vakar informēja par veikto izmeklēšanu iespējamā korupcijas skandālā vieglatlētikā un ierosināja diskvalificēt krievu vieglatlētus no starptautiskām sacensībām. Šodien WADA apturēja darbu Maskavas antidopinga laboratorijā, savukārt Krievijas pašreizējās un bijušās sporta, vieglatlētikas un antidopinga amatpersonas izteikušas savu viedokli saistībā ar ziņojumu un tajā izklāstītajiem faktiem, tai skaitā par 1417 iznīcinātajām dopinga provēm.

Krievijas Sporta ministrija
"Daudzi atskaites fragmenti mūs nepārsteidza. Pilnībā apzināmies Krievijas Vieglatlētikas federācijas (VFLA) problēmas un no mūsu puses izdarījām visu, lai situāciju labotu: VFLA ir jauna vadība, jauns galvenais treneris, notiek treneru sastāva atjaunināšana. Sporta ministrija sagaida līdzīgus mērus arī no IAAF, kuras jaunā vadība tāpat ir noskaņota uz nežēlīgu cīņu ar dopinga lietošanu un ir gatava sadarboties.

Visa Krievijas antidopinga politika pēdējos sešos gados ir veidota saskaņā ar stingrām WADA un SOK rekomendācijām. Ministrija ir pateicīga šīm divām organizācijām par to, ka 2010. gadā izveidoja īpašu ekspertu grupu, kas soli pa solim palīdzēja mums izveidot spēcīgu antidopinga sistēmu.

Tāpat uzskatām, ka ir nepieciešams atzīmēt, ka lielāko sporta notikumu laikā, kas notikuši Krievijas teritorijā, Maskavas laboratorijā un dopinga kontroles inspektoru darbā tika pieaicināts liels skaits ārzemju speciālistu un augsti kvalificētu neatkarīgo novērotāju no SOK, WADA un starptautisko federāciju puses. Par dopinga kontroles organizācijas un veikšanas caurspīdību neviena no kompetentajām starptautiskajām organizācijām nešaubījās."






Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko
"Tā [provju paraugu iznīcināšana] notika ar WADA ziņu, kas bija izveidojusi īpašu instrukciju. Tajā ir procedūra, kas paredz "proves saglabāt līdz kaut kādam brīdim". Par pārējo nebija norāžu, un proves tika iznīcinātas. Tas ir jādara visā pasaulē. Provju glabāšana desmit gadus ir muļķības.

Veicāt dopinga kontroli, izsniedzāt medaļu, un uz redzēšanos! Kādēļ gan visu laiku pie tā ir jāatgriežas?! ir dīvaini to dzirdēt. Laboratorija pirms pieciem mēnešiem veica darbu ūdens sporta veidos, un mēs saņēmām nevis piecas, bet gan sešas balles. Tā tika atzīta par etalonu, nekādu jautājumu nebija.

(…) Kad notiek izolācija, tā dara sliktu visiem. [IAAF prezidentam Sebastianam] Ko tas ir jāsaprot, viņš pats zina, kāda izolācija bija 1980. gadā, tāpēc saprot, ko tā nozīmē. Mums ir piemērs ar airēšanu, un kas mums tagad ir? Tas ir milzīgs, svarīgs sporta veids, simt un vairāk cilvēku delegācijai nav jācieš piecu sešu dēļ.

Problēmas vieglatlētikā ir ne tikai mums – problēmas ir visiem. To nevar noliegt, taču tādā veidā var aizrunāties līdz tam, ka SOK diskvalificēs visu vieglatlētiku. Tā nedrīkst būt, taču nedrīkst arī visas vieglatlētikas problēmas novelt uz vienu pašu Krieviju."

VFLA prezidenta pienākumu izpildītājs Vadims Zeļičenoks
"Ceru, ka sportistu morālo garu neietekmēs tas, ka šeit redzams pasūtījuma materiāls. Uzskatu, ka tā tas ir. Ja godīgi, nevaru iztēloties situāciju ar atstādināšanu no olimpiskajām spēlēm. Ceram uz IAAF komisijas saprātu. Piemēram, skaidrs, ka Isinbajevai tā būs pēdējā olimpiāde, kāpēc gan viņai vajadzētu liegt iespēju piedalīties tikai tādēļ, ka pirms vairākiem gadiem bijusi korupcija? Šobrīd nekādas korupcijas vairs nav, pilnīgi noteikti."

Bijušais Krievijas Antidopinga aģentūras vadītājs Nikolajs Durmanovs
"Pats precīzākais vārds, ar kuru varu raksturot šo ziņojumu – pilnīgas blēņas. Kas attiecas uz provju iznīcināšanu, tā ir normāla prakse. Jā, laboratorijās proves iznīcina. Tās vienkārši nav, kur glabāt. Netiek iznīcinātas tikai tās, kuras to vai citu iemeslu dēļ palūdz saglabāt. Bet vispār tas ir reglamentēts pasākums. Reizēm pašas starptautiskās federācijas lūdz iznīcināt proves. Runa ir par B provēm – A proves tobrīd jau ir izanalizētas. Mēs taču runājam par tām provēm, kuras nav apstiprinātas.

Vispār šajā ziņojumā man radās dziļa vilšanās sajūta par argumentācijas līmeni un jūtami manāmām politiska pasūtījuma iezīmēm. Cerība, ka tā tomēr ir neatkarīgā komisija, nevis pati WADA. Paskatīsimies, kā uz šiem literārajiem darbiem reaģēs nopietnas starptautiskas organizācijas.

Kas attiecas uz otru laboratoriju – tās ir neprātīgas fantāzijas. Mums patiešām ir otra laboratorija, tā strādā Maskavas sporta departamenta pakļautībā, un tai ir diezgan šaurs uzdevumu spektrs. Ja pareizi atceros, tā nodarbojās ar bērnu sportu. Pateikt, ka šī laboratorija darbojas kopīgi ar WADA akreditētu laboratoriju, ir pilnīgas muļķības.

Šo [otru] laboratoriju neviens neslēpa, taču tai nebija un nav nekādas saistības ar WADA sistēmu. Raksta taču, ka tā ir tikpat labi aprīkota kā pirmā laboratorija. Vienai līdz otrai ir kā līdz Mēnesim…Otra laboratorija nevar izdarīt pat desmitdaļu no tā, ko spēj pamatlaboratorija, kas ir viena no labākajām pasaulē."

Izmantotie resursi:
rsport.ru
rsport.ru
Нельзя все проблемы мировой легкой атлетики...
Новости — Министерство спорта Российской...
Сейчас в ВФЛА нет никакой коррупции, заявил...
Сообщения WADA о второй лаборатории - это...
Виталий Мутко: «Хранить пробы по десять лет –...

1 2 41 komentārs

 +28 [+] [-]

, 2015-11-10 14:17, pirms 9 gadiem
Politiskais pasūtijums, pašiem smiekli nenāk ?
Vai tomēr tik lieli idioti ?

 +26 [+] [-]

, 2015-11-10 14:20, pirms 9 gadiem
Kad krieviem (tāpat kā krievu politikas īpatnību mentalitātē audzinātajiem Latvijas varaskungiem) kaut kas nav bijis politiskais pasūtījums? Goda vārds, šo frāzi no turienes dzird reizes 10 biežāk kā no rietumu puses.

 +22 [+] [-]

, 2015-11-10 14:26, pirms 9 gadiem
Redz ,ko sagribējuši ,lai proves iznīcina visa pasaule,bet tieši provju uzglabāšanai tiek noķerti tie ,kuri vakar un aizvakar izspruka sveikā.

 +20 [+] [-]

, 2015-11-10 14:34, pirms 9 gadiem
Jāizslēdz Krievija no SOK uz gadiem 6(viena ziemas un viena vasaras olimpiāde),un tad jāskatās,kā mainīsies to uzvedība!Ja viss pa vecam,tad pagarina termiņu vēl uz 6 gadiem,un tā visu laiku,kamēr Krievijas sporta organizāciju uzvedība uzlabojas līdz normālam līmenim!

 +15 [+] [-]

, 2015-11-10 14:39, pirms 9 gadiem
Tiešām demagogi! Skaidrs,ka proves jāglabā.

 +15 [+] [-]

, 2015-11-10 14:51, pirms 9 gadiem
krieviem vienmēr ir visa saistība ar politisko pasūtījumu, ka visa pasaule ir sazvērējusies pret viņiem, nekas jauns, gan jau, ka ASV pasūtījuši to ir, PSRS laiki turpinās.
Slēpts komentārs: Robis

  +9 [+] [-]

, 2015-11-10 14:57, pirms 9 gadiem
Pasūtīja Ārmstrongu, pasūtīja Krieviju. Antidopinga jomas darboņu metodes nepārsteidz.

Precīzāk - kā var novērst uzmanību no savām problēmām? Parādīt, ka kaimiņiem iet sliktāk, vai arī, tieši kaimiņi ir tie, kuri ir visa ļaunuma sakne.

Laikā, kad tika runāts par absolūtu dopinga lietotāju patvaļu Ziemeļamerikas sportā (vietējos turnīros un līgās) + riteņbraukšanai vajadzēja zināmu "restartu", kad viens pēc otra dopenēs krita visi lielie čempioni, tad ziedoja Ārmstrongu, jo tāpat visiem ir zināms, ka bez ķīmijas NEVAR tā braukt kā viņš brauca (tāpat arī NETICU, ka pirms tam viņš reāli arī NEKAD nebija kkādās pārbaudēs uzrādījis pozitīvu rezultātu [vai tās bija WADA vai kādas citas pārbaudes, tas jau ir cits stāsts]). Tā tika parādīts, ka viņi, redz, strādā.

Kādi ir pašreizējie iemesli? Nu, es šaubos vai tas ir jau nu tik ļoti globāli politisks pasūtījums, bet iekšējo rēķinu kārtošana tieši sporta jomā - noteikti. Patiesos iemeslus uzzināsim vēlāk.

 -10 [+] [-]

, 2015-11-10 15:03, pirms 9 gadiem
Robis rakstīja: Vienam gan gribas piekrist.. uztaisiji analizes, iedevi medalju.. analizes tiras viss, liec mieru sportistam... besi, ka atņem medaļas, kuras izcinītas gadus 5 atpakaļ.. tikai tādēļ, ka atrasts jauns dopinga veids - tajā mirklī tas nebija dopings un kā tad lai sportists zin, ka pēc 5 gadi nošpa nebūs iekļauta sarakstā - labāk pirms starta mocīšos ar vedergraizēm
Runa nav par tieši par dopingu (WADA sarakstos iekļautajām vielām un paņēmieniem), bet gan par dažādiem risinājumiem tā slēpšanai.

Teiksim, ja kāds dupsī ir sašpricējis testosteronu, bet viņa laboratorijas kungi un dāmas zina kā to nomaskēt, tad sākotnēji viss ir ok. Taču, kad WADA darboņi "uzzina" kā var noslēpt, tad viņi ņem proves un testē pa jaunu un, ja testosterons tiek atrasts par daudz, tad... nu tad ir nelabas lietas.

Cita lieta, ka, kā rāda vispār antidopinga kustības vēsture, nebūt ne vienmēr šī organizācija un pats dopinga jautājums ir bijis "tīrs". Tieši tāpēc ir ĻOTI daudz jautājumu un šaubu par to vai, kas, kā, kāpēc.

Tagad, starp citu, sportisti, kuri ir beiguši savu karjeru sportā, kur dopkontroles ir obligātas vai tie, kuriem vienkārši vairs tas nav aktuāli un nekas nedraud, aizvien atklātāk runā par šiem jautājumiem un... jāsaka, ka viņu izklāstītā situācija kardināli atšķiras no tām ainiņām, ko WADA mēģina uzburt.

  +7 [+] [-]

, 2015-11-10 15:08, pirms 9 gadiem
Robis rakstīja: Vienam gan gribas piekrist.. uztaisiji analizes, iedevi medalju.. analizes tiras viss, liec mieru sportistam... besi, ka atņem medaļas, kuras izcinītas gadus 5 atpakaļ.. tikai tādēļ, ka atrasts jauns dopinga veids - tajā mirklī tas nebija dopings un kā tad lai sportists zin, ka pēc 5 gadi nošpa nebūs iekļauta sarakstā - labāk pirms starta mocīšos ar vedergraizēm
Nevis jauns dopinga veids ,bet gan atklāj to ,ko pašlaik nespēj ,jo medicīna attīstās un diemžēl aizliegtās vielas izgudro arvien jaunas,un to ko nevar atklāt šodien ,to varēs rīt.Bet mums tak jāpriecājas ,ka sports kaut nedaudz paliek tīrāks ,jo nevaram mēs sacensties ar lielvalstīm sporta medicīnā.

  +3 [+] [-]

, 2015-11-10 15:22, pirms 9 gadiem
coffijs rakstīja: Nevis jauns dopinga veids ,bet gan atklāj to ,ko pašlaik nespēj ,jo medicīna attīstās un diemžēl aizliegtās vielas izgudro arvien jaunas,un to ko nevar atklāt šodien ,to varēs rīt.Bet mums tak jāpriecājas ,ka sports kaut nedaudz paliek tīrāks ,jo nevaram mēs sacensties ar lielvalstīm sporta medicīnā.
tīrāks viņš nepaliks nekad ja jau tīrāks paliek, kā katru gadu kāds var skriet atrāk un legt augstāk.. nu nejau tik lielas starpības ir tāpēc, ka uzvilcis jaunos adidas apavus vai vel labāk - jaunāko adidas climacool krekliņu.. āda labāk elpo, tādēļ skriet ātrāk spēju

  -9 [+] [-]

, 2015-11-10 15:24, pirms 9 gadiem
coffijs rakstīja: Nevis jauns dopinga veids ,bet gan atklāj to ,ko pašlaik nespēj ,jo medicīna attīstās un diemžēl aizliegtās vielas izgudro arvien jaunas,un to ko nevar atklāt šodien ,to varēs rīt.Bet mums tak jāpriecājas ,ka sports kaut nedaudz paliek tīrāks ,jo nevaram mēs sacensties ar lielvalstīm sporta medicīnā.
Pag, pag, pag.
Citāts: "aizliegtās vielas izgudro arvien jaunas,un to ko nevar atklāt šodien ,to varēs rīt"

Te ir milzīga putra.
Aizliegts ir tikai tas, kas ir iekļauts WADA aizliegto vielu un paņēmienu sarakstā (šajā gadījumā tieši WADA, taču tāpat tas var būt arī citu organizāciju veidots, kā, piemēram NHL, NBA, NFL, MLB ir savi dopinga saraksti).

To, ko dopinga apkarotāji nav atraduši, viņi NEVAR iekļaut šajā sarakstā.

Līdz ar to, kamēr viela nav aizliegta, tā ir atļauta, tāpēc nevar izgudrot "aizliegtu vielu".

Ar ko nodarbojas sporta farmakoloģija - attīsta jaunus virzienus (tās ir tās jaunās vielas, bet tās nekādā gadījumā nav AIZLIEGTAS, ja to sintēzē nav kaut kā no jau zināmā dopinga saraksta) un strādā pie veidiem kā slēpt aizliegto vielu un to sairšanas produktu klātbūtni organismā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-11-10 15:44, pirms 9 gadiem
alex777 rakstīja: Vienīgā atšķirība ir tā, ka Ķīnā vai Vācijā strādā labi profesionāli ķimiķi, bet Krievijā, ka vienmēr, cer uz veiskmi
Visās valstīs strādā labi profesionāļi (arī Latvijā), taču visi arī ļoti labi zina, ko dara citi un tā kā visi ir iesaistīti šajā sistēmā (tas vispār ir viens no balstiem uz kā turas mūsdienu PRO sports), tad arī izvēlas paklusēt.

Kāpēc tagad ir šāds "hajs" un ar ko tas beigsies... nu tas būs interesanti, noteikti.

  -4 [+] [-]

, 2015-11-10 15:51, pirms 9 gadiem
Nu krieviem tgad dod pļaukas no visām pusēm. Nevar jau teikt, ka nebūtu šie pelnījuši ar. Piekrītu tik par to, ka kkādam noilgumam ir jābūt. Nu kam ir vajadzīgs, ka pēc 10 gadiem atņem kādam medaļas, titulus. Vaig teiksim 2 gadu vai viena olimpiskā cikla noilgumu un miers. Bet tagad tāds cirks tik iznāk...piemēram, ar to pašu Ārmstrongu - gadiem viņš bija uzvarētājs, ikona utt. tagad pēkšņi pēdējais s***...nu ok....bet federācijas onkas skatās, ka nav jau īsti, ko likt vietā...tuvākie sekotāji arī dopingisti un pasludināt kkādu čali, kurš finišējis teiksim 9 vietā par jauno karali arī tā muļķīgi Tad izdomā, ka tajos gados uzvarētāja vispār nav? Nu kas tas par farsu? 7 gadus pēc kārtas notiek velobrauciems, pāri simtam džeku ik gadu minās tūkstošiem kilometru, bet uzvarētāja nav Tai pašā laikā 8. gadā (2006) arī notiek tas pats paākums, arī uzvar dopingists, kuru diskvalificē, bet tajā gadījumā izdomā, ka otrās vietas ieguvējs tomēr ir tiesīgs saukties par uzvarētāju. Nu nav svarīgi otrās, trešās vai kādas vietas ieguvējs, bet fakts kā tāds, ka 8 gadus pēc kārtas uzvar krustā sists dopingists - 7 gadus uzvarētāja nav, astotajā ir - nu smieklīgi...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-11-10 16:22, pirms 9 gadiem
iznīcina 1417 proves, bet mauj par politisku pasūtījumu. krievu bezkaunība (наглость) vienmēr augstākajā līmenī

  +2 [+] [-]

, 2015-11-10 16:26, pirms 9 gadiem
Skaidrs,ka tas ir pasútìjuma darbiñsh jo mérkis ir diskvalificét visus sportistus. Viss tak bij bumbàs lìdz shim,krievi startéja visur un neviens neprotestéja,bet te pékshñi BOOM un nekas vairs neshtimmé. Jàbút ir vai nu aklam vai nu mulkim lai tam noticétu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2015-11-10 17:06, pirms 9 gadiem
[quote alex777]
Sākās FIFA, tagad WADA..PČ Krievija ir uzpirkusi, bet krievu sportisti lieto dopingu. Bet vācieši vai amerikāņi nekad to nelieto Acīmredzami, ka ES un ASV sankcijas nedarbojas, mēģina iekost citādā veidā. Tomēr viss agri vai vēlu nostasies savās vietās. Būs ka ar Saakašvili, kurš arī izpildīja ASV politisko uzdevumu, provocējot karu Dienvidosētijā, bet tagad viņu tiesās Hāgas tribunālā un viņš nevar atgriezties savā dzimtenē. Iesniegto pierādījumu bāze Hāgas tiesneši uzskatīja par pietiekošu tam, lai uzsāktu tiesas lietu pret viņu. Tas pats gaida tos kungus, kuri melo un pārverš faktus ar noteikto mērķi.
[/quote
Ieskaties konta,vai ienakusi nauda no kremlina...

  -1 [+] [-]

, 2015-11-10 17:28, pirms 9 gadiem
Es tak teicu ka Obama vainigs!!! Kadama kkur sibirija nestaves, tur ari Obama vainigs bus!

  +1 [+] [-]

, 2015-11-10 17:33, pirms 9 gadiem
Krievijai vienmēr ir vajadzīgs, kāds ārējais ienaidnieks uz ko norakstīt savu neizdarību un muļķību. Ja tāds nav, tad to vienmēr izdomās, jo tā taču ir vieglāk dzīvot. Ko tad es, es jau neko, lūk viņš tas vainīgais.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-10 17:47, pirms 9 gadiem
alex777 rakstīja: Sākās FIFA, tagad WADA..PČ Krievija ir uzpirkusi, bet krievu sportisti lieto dopingu. Bet vācieši vai amerikāņi nekad to nelieto Acīmredzami, ka ES un ASV sankcijas nedarbojas, mēģina iekost citādā veidā. Tomēr viss agri vai vēlu nostasies savās vietās. Būs ka ar Saakašvili, kurš arī izpildīja ASV politisko uzdevumu, provocējot karu Dienvidosētijā, bet tagad viņu tiesās Hāgas tribunālā un viņš nevar atgriezties savā dzimtenē. Iesniegto pierādījumu bāze Hāgas tiesneši uzskatīja par pietiekošu tam, lai uzsāktu tiesas lietu pret viņu. Tas pats gaida tos kungus, kuri melo un pārverš faktus ar noteikto mērķi.
Negribās runāt par politiku ,bet tev putra galvā,jo savu teritoriju atgūšana nav kara provocēšana ,to drīzāk darīja Osetijas puse ,kura apšaudīja Gruzijas teritoriju krievijas zilo ķiveru aizsegā un nekādas Hāgas Mišam nebūs ,bet Gruzijā viņš varēs atgriezties jau pēc vēlēšanām ,ja vien tās būs godīgas ,tad uzvarēs opozīcija ,kura atbalsta Saakašvili.

  -2 [+] [-]

, 2015-11-10 17:54, pirms 9 gadiem
Krievi vienīgie lieto dopingu, tur pat ēzelim jāsmejas. Tādos individuālos sporta veidos, kā vieglatlētika, riteņbraukšana, airēšana, slēpošana u.t.t. vispār ir kāds augstas klases sportists kas nelieto dopingu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-11-10 18:11, pirms 9 gadiem
vai tikai šī laboratorija nebija tā pati, kas testēja mūsu Vitāliju Pavlovu, Ralfu Freibergu u.c.?

     [+] [-]

, 2015-11-10 18:27, pirms 9 gadiem
Drošvien USA vainīgi
1 2 41 komentārs