Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Pusgadsimtu senā rekorda gāzējs Medveds: "Vēl nav sasniegts maksimums"

Rolands Eliņš

Pusgadsimtu senā rekorda gāzējs Medveds: "Vēl nav sasniegts maksimums"
Artūrs Niklāvs Medveds. Foto: Cbulancers.com/

Latvijas vieglatlēts Artūrs Niklāvs Medveds gatavojas startam Eiropas čempionātā 10000m distancē, kur savu skrējienu aizvadīs trešdien. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš pastāstīja, ka šoreiz augstu rezultātu sasniegt varētu patraucēt slimība, taču viņš apzinās, ka vēl var krietni uzlabot savu nesen sasniegto Latvijas rekordu. Medveds nospraudis mērķi tiekties uz Losandželosas olimpiskajām spēlēm. "Tās principā būs manas mājas spēles," smaidīja Artūrs, kurš Kalifornijā studē jau vairākus gadus.

Sarunas brīdī svētdien Artūrs vēl bija ASV un gatavojās desmit stundu ilgam lidojumam uz Vāciju, no kurienes savukārt tiks sasniegta Eiropas čempionāta norises vieta Roma. Laika aklimatizēties pirms starta EČ praktiski nebūs, taču Kalifornijas Baptistu universitātē studējošais Medveds norādīja, ka šī viņam nebūs pirmā pieredze, kad jāstartē uzreiz pēc okeāna šķērsošanas.

"Šobrīd arī esmu nedaudz apslimis, bet nu jau paliek labāk. Ideāli apstākļi startam šoreiz nesanāks, tur nav ko noliegt, taču tāpat centīšos noskriet pēc iespējas labāk," sacīja 24 gadus vecais Medveds, kura starts paredzēts trešdienas vakarā.

"Ja ne slimība, tad noteikti tēmētu uz personīgā rekorda labojumu," sacīja Medveds, kurš pirms mēneša savu personīgo rekordu pacēla Latvijas rekorda līmenī, 10000m distanci veicot ar laiku 28:19.49. "Biju ļoti labā sportiskajā formā, biju gatavs labam skrējienam, bet tagad grūti teikt, kā izdosies sagaidīt trešdienu. 28 minūtes un 30 sekundes gan tāpat ir, manuprāt, reāls mērķis."

Savu personīgo rekordu Medveds uzstādīja 11. maijā Losandželosā, reizē pārspējot arī vienu no Latvijas vieglatlētikas senākajiem rekordiem. Kopš 1973. gada jūnija 10000m distancē Latvijas rekords piederēja Genādijam Hlistovam (28:25.80), un šis rekords noturējās 50 gadus.

"Uz to biju gājis jau kopš iepriekšējā gada," sacīja Medveds, kurš 2023. gadā trīsreiz sacensībās izskrēja zem 29 minūtēm. "Zināju, ka man tas ir pa spēkam un ka 10km ir mana distance, kurai koncentrēju savus treniņus. Skrējiens sanāca labs, bet nu distancē bija domas, vai izturēšu uzņemto tempu, taču vienkārši centos noturēt ātrumu pēc iespējas ilgāk. Jā, iespēja, ka šeit varētu sanākt rekords, pavīdēja manās domās arī pašā skrējiena gaitā, iedeva vēl papildus motivāciju, bija arī domas, ka varētu varbūt izskriet no 28 minūtēm."

"Tā ka noteikti neuzskatu, ka esmu savu maksimumu jau sasniedzis," viņš turpināja. "Jāturpina trenēties! Uzskatu, ka mērķis izskriet no 28 minūtēm ir reāli piepildāms, varbūt pat varētu notēmēt uz 27:30 minūtēm, bet nu tas būs atkarīgs arī no tā, kādas nākotnē būs treniņu iespējas un atbalsts."

Medveda šobrīd sasniegtais rezultāts par pussekundi pārspēja EČ kvalifikācijas normatīvu, ļaujot viņam kļūt par pirmo neatkarīgās Latvijas pārstāvi Eiropas čempionātā šajā disciplīnā vīriešiem. Viņš gan nebūs starp favorītiem - Medveda uzrādītais laiks šosezon ir 178. pasaulē un 39. labākais Eiropā. Ieliekot kontekstā viņa piesauktos mērķus: rezultāts 28:00 minūtes šosezon būtu 25. labākais Eiropā, kamēr rezultāts 27:30 būtu sestais labākais Eiropā un 35. labākais pasaulē.

Taču Medveds norādīja, ka savulaik arī jau līdzšinējās virsotnes sasniegšana likās neiespējama: "Ar skriešanu aktīvi nodarbojos kopš 2011. gada. Kad sāku, tad par Latvijas rekordu nemaz nedomāju un nespriedu, vai varēšu vai nē, jo tas likās kā no citas pasaules un pārējiem neaiztiekams. Kurā brīdī sapratu, ka rekorda pārspēšana kļūst par reālu uzdevumu? Pagājušajā gadā."

Par realitāti kļuvis arī cits mērķis - 1971. gadā uzstādītais Latvijas rekords 5000m distancē. Juris Grustiņš šo distanci pirms 53 gadiem veica 13 minūtes un 34:20 sekundēs, un Medveds pamazām tuvojas arī šim rekordam, sakot, ka arī tas viņam ir pa spēkam tuvākajā nākotnē. 2023. gadā viņš pirmoreiz izskrēja no 14 minūtēm un šogad savu personisko rekordu pacēlis līdz 13:46.70 atzīmei.

"Protams, saņēmu apsveikumus par Latvijas rekordu un pats izjutu gandarījumu, taču būtībā jau tas tomēr ir tikai viens solis uz priekšu," atzina Medveds. "Nekas tā milzīgi acumirklī nemainījās, un no Latvijas tika saņemti apsveikumi, nevis kāds jauns atbalsts. Taču Latvijas rekorda pārspēšana man noderēs sponsoru meklējumos, tas uzlabo manu imidžu. Tagad sazinos ar komandām par iespējamu sadarbību, un fakts, ka esmu Latvijas rekorda īpašnieks, atvieglo šo procesu, palīdz iepazīstināt ar sevi un liek izrādīt interesi."

Medveds Kalifornijā studēja sporta menedžmentu un ieguva maģistra grādu. Vēl gadu viņš plāno palikt ASV, jo viņam vēl ir vīza uz šo laika periodu: "Būs jāskatās, kā sokas ar komandas atrašanu un sponsoriem, jo ASV ir citāda sistēma, pašam jāmaksā par treniņiem un attiecīgi tad jāstrādā, lai nopelnītu. Savās studijās iegūtās zināšanas izmantoju jau pats savos treniņos un karjerā, bet darbu šajā nozarē atrast ASV ir smagi, jo viņi īsti nevēlas ņemt ārzemniekus šajās pozīcijās."

Taču Latvijas gargabalnieks savu tuvāko nākotni pavisam noteikti saista ar skriešanu: "Plāns ir iegūt tiesības piedalīties Losandželosas olimpiskajās spēlēs 2028. gadā. 10000m ir mana distance, bet pēc tam varētu pievērsties arī maratonam. Noteikti negribu likt skriešanu malā, jo tajā esmu ieguldījis ļoti daudz no sevis. Ceru vēl uzlabot Latvijas rekordus, un jā, patiešām ceru, ka piepildīsies mērķis startēt Losandželosas spēlēs. Vairākus gadus studēju un dzīvoju šeit, tā ka OS 2028 man būtu principā kā mājas olimpiāde, ko noteikti izbaudītu."

     [+] [-]

, 2024-06-10 20:40, pirms nedēļas
Lai sokas!

     [+] [-]

, 2024-06-10 20:43, pirms nedēļas
Iemācisi mani skriet? Tā kā luka man mācīja...